Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni SUPERFOODS IN WARSAW

W kuchni SUPERFOODS IN WARSAW jest już 49 dobrych przepisów:

  • Krem z dyni i żółtej soczewicy z pestkami w kurkumowej oliwie

    Przepis dodany:
    4.46
    Krem z dyni i żółtej soczewicy z pestkami w kurkumowej oliwie
    Dwa tygodnie spędzone na tzw. "diecie pudełkowej" skutecznie zwiększyły mój apetyt... przede wszystkim na gotowanie! W tym czasie dostałam też książkę Marty Dymek, przeglądałam z zapałem Ottolenghiego, nie przestawałam zaglądać na ulubione...
  • Batata harra i dip cukiniowo-ogórkowy

    Przepis dodany:
    4.76
    Batata harra i dip cukiniowo-ogórkowy
    Pod egzotyczną nazwą batata harra kryje się jeden z najprostszych przepisów z nowej książki mojego ukochanego Yotama Ottolenghiego Plenty more. Libańskie i syryjskie danie jest też pierwszym, które wypróbowałam, jak to zwykle w przypadku tego...
  • Krem brokułowo-porowy z serowymi chrupkami

    Przepis dodany:
    4.50
    Krem brokułowo-porowy z serowymi chrupkami
    Brokuły to jedna z najzdrowszych rzeczy na świecie, nigdy jednak nie należały do moich ulubionych warzyw. Dorzucam je do stir-fry'ów, robię pesto z przepisu Jadłonomii, ale przede wszystkim kombinuję z zupami. Kombinuję i kombinuję, a i tak...
  • Risotto wielodyniowe

    Przepis dodany:
    4.80
    Risotto wielodyniowe
    Risotto to jedno z moich popisowych da?. Niby ?atwe, ale wcale nie tak ?atwe, nieco bardziej wyrafinowane od makaronu, przyjmuj?ce ca?e mnóstwo ró?nych smaków. Lubi? klasyczne - z groszkiem, z grzybami, ze szparagami, lubi? bardziej "odjechane" - z...
  • Zupa miso z jarmużem, grzybami i makaronem udon

    Przepis dodany:
    4.82
    Zupa miso z jarmużem, grzybami i makaronem udon
    Nie pisałam tu od tak dawna, że już się nawet nie będę usprawiedliwiać. Powodów było wiele, pozwolę sobie pokazać Wam najsłodszy z nich... ale o tym za chwilę. Na razie, by wrócić w dobrym stylu, mam dla Was danie pełne obcych słów i...
  • Tagliatelle z makaronu i warzyw z bazylią i żółtkiem

    Przepis dodany:
    4.50
    Tagliatelle z makaronu i warzyw z bazylią i żółtkiem
    Masz w domu tagliatelle? Dobrze, od tego możemy zacząć. Masz inny makaron? Spaghetti? Linguini? Cokolwiek długiego? OK, też damy radę. Chcesz zjeść na lunch coś dobrego i zdrowego? Weź porcję makaronu. Podziel ją na pół. Połowę...
  • Sałatka ziemniaczana z bobem i winegretem z jalapeno

    Przepis dodany:
    4.48
    Sałatka ziemniaczana z bobem i winegretem z jalapeno
  • Izraelski miesiąc miodowy. Część druga: FALAFEL I SABICH

    Przepis dodany:
    4.50
    Izraelski miesiąc miodowy. Część druga: FALAFEL I SABICH
    Falafel to z pewnością najpopularniejsza kanapka Izraela, sabich jest tuż za nim. O ile genialne, smażone, ciecierzycowe kuleczki są  w Polsce bardzo dobrze znane (a nawet całkiem sporo lokali - jak Mezze czy Hummus Bar - robią je bardzo...
  • Izraelski miesiąc miodowy. Część pierwsza: HUMMUS.

    Przepis dodany:
    4.89
    Izraelski miesiąc miodowy. Część pierwsza: HUMMUS.
    Nie pisałam od bardzo dawna. Najpierw praca, potem przygotowania do ślubu, ślub, podróż poślubna - oto co zaprzątało mnie w ostatnim czasie. Teraz jednak wracam, już jako żona, z nową energią do gotowania i do życia. I z czteroczęściowym,...
  • Majowe, warzywne dodatki do burgerów i kanapek

    Przepis dodany:
    4.82
    Majowe, warzywne dodatki do burgerów i kanapek
    Praca i przygotowania do ślubu wypełniają niemal cały mój czas, stąd rzadsza obecność - i w kuchni, i na blogu. Odwiedziłam jednak dziś ulubiony targ w Fortecy u Kręglickich i uznałam, że nie będę do końca życia jeść makaronu ze...
  • Bibimbap z kimchi, jajkiem, marchewką i szybkimi piklami z ogórka

    Przepis dodany:
    4.80
    Bibimbap z kimchi, jajkiem, marchewką i szybkimi piklami z ogórka
    Bibimbap to nie "przepis", to nie "danie": w Korei jest czymś podobnym do włoskiego risotta, to znaczy wehikułem dla innych smaków. O ile Włosi są minimalistami - do swojego doskonałego ryżu najchętniej dodaliby tylko jedno małe warzywko...
  • Orientalne kuleczki ryżowe z sosem imbirowym i sałatką z ziół

    Przepis dodany:
    4.84
    Orientalne kuleczki ryżowe z sosem imbirowym i sałatką z ziół
    Przepis - petarda. Inspirowany japońskimi kuleczkami ryżowymi, wegański, bezglutenowy (o ile użyje się bezglutenowego sosu sojowego) i prawie bez tłuszczu, a jednocześnie banalnie prosty w przygotowaniu i obłędnie smaczny. Owszem, wymaga kilku...
  • Jak się przekonać do zdrowego jedzenia (i pieczona marchewka z za'atarem na kurkumowej soczewicy)

    Przepis dodany:
    4.67
    Jak się przekonać do zdrowego jedzenia (i pieczona marchewka z za'atarem na kurkumowej soczewicy)
    Wbrew temu, co twierdzą czasem promotorzy zdrowego żywienia, nie jest wcale łatwo przekonać samego siebie, że co zdrowe, jest też smaczne. To znaczy, OK, jest smaczne, ale nie znam wielu osób, które wolą maczać surową marchewkę w twarożku z...
  • Sałatka szparagowa z kolendrą, oliwą szczypiorkową i orzechami

    Przepis dodany:
    4.83
    Sałatka szparagowa z kolendrą, oliwą szczypiorkową i orzechami
    Nareszcie! Sezon na szparagi i na cotygodniowe, rowerowe wyprawy pod Halę Mirowską uważam za rozpoczęty. Za chwilę zewsząd zaczną wyłaniać się szparagowe przepisy - krem z białych, krem z zielonych, z sosem holenderskim albo siekanym...
  • Ciepła sałatka z orkiszu z pieczoną kapustą, porami i sosem ziołowym

    Przepis dodany:
    4.54
    Ciepła sałatka z orkiszu z pieczoną kapustą, porami i sosem ziołowym
    Jedną z największych przyjemności gotowania jest odkrywanie na nowo starych, dobrze znanych składników. Młoda kapusta cieszy, zapowiadając całą falę pysznych, wiosennych i letnich warzyw, i oczywiście cudownie smakuje w klasycznej wersji,...
  • Słoneczny krem marchewkowy z oliwą chilli i chipsami z marchewki

    Przepis dodany:
    4.68
    Słoneczny krem marchewkowy z oliwą chilli i chipsami z marchewki
    Przednówek, słońca jeszcze nie bardzo, na bazarach pierwsze nieśmiałe przebłyski, choć jeszcze trochę nudy. Trochę jak nudy na blogu - jak nie sałatka z kaszy, to zupa krem, jak nie zupa, to sałatka... Następne przepisy będą już całkiem...
  • Meksykański krem z czarnej fasoli z awokado i kolendrą

    Przepis dodany:
    4.64
    Meksykański krem z czarnej fasoli z awokado i kolendrą
    Mam ostatnio bzika na punkcie czarnej fasoli. Robię z niej pasty, burgery, gulasze, ale przede wszystkim zupy. Rozgrzewająca zupa z quinoą i chile chipotle jest moją faworytką, ale tym razem miałam ochotę na coś jeszcze prostszego: w ten sposób...
  • Beet Bourguignon

    Przepis dodany:
    4.81
    Beet Bourguignon
    Wołowina po burgundzku to jedno z klasycznych dań kuchni francuskiej. Wolno duszona w winie wołowina, z dodatkiem szalotek, pieczarek i ziół, to jedna z tych potraw, które z poziomu domowej kuchni chłopskiej zostały wyniesione na ołtarze wielkiej...
  • Rozgrzewająca zupa z czarną fasolą, quinoą i chile chipotle

    Przepis dodany:
    4.46
    Rozgrzewająca zupa z czarną fasolą, quinoą i chile chipotle
    W taką pogodę najlepiej sprawdzają się zupy. Zupy sprawdzają się też doskonale, kiedy brakuje czasu, by stać w kuchni. Ta jest chyba najlepszą, jaką w ostatnim czasie przygotowałam. Rozgrzewająca, pikantna, o charakterystycznym, wędzonym...
  • Kanapka z marynowanym, pieczonym tofu i piklami

    Przepis dodany:
    4.91
    Kanapka z marynowanym, pieczonym tofu i piklami
    Raz już pisałam o moim ulubionym francusko-wietnamskim wynalazku, kanapce banh-mi. Podobne kanapki serwowałam też na gościnnych występach na czerwcowym Targu Śniadaniowym. Dzisiaj przepis podobny, ale nieco zmodyfikowany i wzbogacony: tofu nie...
  • Zupa kimchi

    Przepis dodany:
    4.88
    Zupa kimchi
    Tak, tak, wiem, że nawet w polskich supermarketach da się dziś kupić zupy instant o smaku kimchi. Tak, tak, wiem, że są one DOSKONAŁE na kaca ;)Jeśli jednak macie ochotę na coś szybkiego, dobrego, a jednocześnie na coś super-zdrowego (w...
  • Co łączy Polaków i Koreańczyków? (+ przepis na domowe kimchi)

    Przepis dodany:
    4.53
    Co łączy Polaków i Koreańczyków? (+ przepis na domowe kimchi)
    Być może odpowiedzi dałoby się znaleźć więcej (może ktoś ma jakieś pomysły?), tym, co jednak przychodzi do głowy mnie, jest kiszona kapusta. Tak, tak, upodobanie do fermentacji nie jest cechą powszechną wśród narodów świata i zapewne...
  • Co zamiast kawy?

    Przepis dodany:
    4.87
    Co zamiast kawy?
    Strasznie mnie długo nie było - oczywiście wynika to przede wszystkim z nagromadzenia zawodowo-doktoranckich obowiązków. Zanim dołączę wreszcie znowu przepis na coś dobrego do zjedzenia, pokazuję, czym ratuję się w czasie wykonywania...
  • Krem z dyni z pomarańczą, imbirem i wędzoną papryką

    Przepis dodany:
    4.54
    Krem z dyni z pomarańczą, imbirem i wędzoną papryką
    Zupa-krem z dyni to chyba mój ulubiony sposób podania tego warzywa. Słodkawa, delikatna dynia stanowi doskonałą podstawę dla bardziej wyrazistych smaków przypraw, owoców czy ziół. Lekko korzenny krem z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej...
  • Idealny gulasz z fasoli i soczewicy

    Przepis dodany:
    4.68
    Idealny gulasz z fasoli i soczewicy
    Sami dobrze wiecie, jak wyglądał wrzesień w Warszawie, wrzesień w Polsce chyba dość podobnie. Ja tam wierzę, że jeszcze wróci złota polska jesień, ale tymczasem zdaje się, że powraca faza na herbatki, rozgrzewające zupki, dania sycące i...
  • Shakshouka

    Przepis dodany:
    4.88
    Shakshouka
    Shakshouka - danie z jaj gotowanych w pomidorowo-paprykowym sosie - pochodzi z Tunezji. Jego nazwa w języku arabskim oznacza "mieszankę". Zyskało ogromną popularność w Izraelu, gdzie walczy o miano narodowej dumy z hummusem i falaflem. Przypomina...
  • Penne z zielonymi warzywami, orzeszkami pinii, jogurtem i chilli

    Przepis dodany:
    4.86
    Penne z zielonymi warzywami, orzeszkami pinii, jogurtem i chilli
    Pisanie doktoratu pochłania mnie obecnie niemal całkowicie - z domu wychodzę głównie na fitness i na spożywcze zakupy. Kiedy już zaopatrzę się już w środy u Pana Ziółko, biorąc pod uwagę poziom wypełnienia moich kuchennych szafek, mogę...
  • Kurkuma z miodem na nadchodzącą jesień

    Przepis dodany:
    4.62
    Kurkuma z miodem na nadchodzącą jesień
    Kurkuma jest jedną z najzdrowszych roślin świata, wykorzystywaną nie tylko w medycynie ajurwedyjskiej, ale też, coraz częściej w zachodniej. Zawarte w niej kurkuminoidy stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego pozostałości...
  • Dyniowy "hummus" z tahini i syropem z granatu

    Przepis dodany:
    4.84
    Dyniowy "hummus" z tahini i syropem z granatu
    Yotama Ottolenghiego kocham miłością głęboką nie od dziś. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, na którym blogu po raz pierwszy o nim przeczytałam. Wiem tylko, że autorka (bardzo fajnego zresztą) rankingu książek kucharskich 2011 roku,...
  • Burgery jaglane z "keczupem" brzoskwiniowym

    Przepis dodany:
    4.58
    Burgery jaglane z "keczupem" brzoskwiniowym
    Nad sensownością prowadzenia kulinarnego bloga zastanawia się zapewne każdy, kto tego spróbuje. Ile jest możliwych kombinacji smakowych? OK, niby nieskończenie wiele, ale ile z nich ma sens? I czy wszystkie nie zostały już opisane na siedmiuset...
  • "Ptitim" z ziołami i jogurtem

    Przepis dodany:
    4.61
    "Ptitim" z ziołami i jogurtem
    Pośród moich tureckich zakupów znalazły się specjały typowe dla tego kraju, lecz nie tylko: kupiłam (za absolutną fortunę) irański szafran, a także - znany mi do tej pory głównie z książek kulinarnych i chyba (?) niedostępny w Polsce ptitim...
  • Wegetarianka w Stambule czyli co zjadłam najlepszego

    Przepis dodany:
    4.60
    Wegetarianka w Stambule czyli co zjadłam najlepszego
    Pierwsze skojarzenie z kuchnią turecką? W Polsce to chyba oczywiste: kebab. I choć ten, który serwowany jest od morza do Tatr w niezliczonej liczbie lepszych i gorszych lokali, rzadko ma wiele wspólnego z wersją oryginalną, trudno byłoby pewnie tak...
  • Smaki stambulskiej ulicy

    Przepis dodany:
    4.47
    Smaki stambulskiej ulicy
    Orzechy, baklawy, herbaty, przyprawy...Jedna z najpopularniejszych ulicznych przekąsek - gotowana lub grillowana kukurydzaLokalny przysmak - sok z kiszonej czarnej marchwiPiekarniaSuszone papryczki, a także bakłażany i pomidory, które nadziewa się...
  • Marokański tażin z marchewki, cukinii, ciecierzycy i moreli

    Przepis dodany:
    4.55
    Marokański tażin z marchewki, cukinii, ciecierzycy i moreli
    Tagine (tajine, tażin) to tradycyjne, berberyjskie danie z północnej Afryki. Jego nazwa pochodzi od specjalnego, glinianego naczynia z wysoką, stożkowatą pokrywą, w którym jest przygotowywane. Naczynia takie kupić można i w Polsce, jednak podobny...
  • Smakołyki supraskie - dobre miejsca na Podlasiu

    Przepis dodany:
    4.54
    Smakołyki supraskie - dobre miejsca na Podlasiu
    W internecie mnóstwo dyskusji o wegetarianinie na wakacjach, o nędzy polskiej małomiasteczkowej gastronomii, o ulepszaczach, proszkach, mrożonkach i generalnym smutku restauracji spoza wielkich ośrodków. Każdy ma chyba jakieś dramatyczne...
  • Patisony i papryki nadziewane grzybowym "kaszotto"

    Przepis dodany:
    4.51
    Patisony i papryki nadziewane grzybowym "kaszotto"
    Gdybym miała zrobić klasyczny, bezpieczny wegański obiad dla teściów, babci czy kogoś innego totalnie nieprzekonanego do eksperymentów jednocześnie bezmięsnych i egzotycznych, gdybym do tego miała zrobić ten obiad w środku lata, wybrałabym...
  • Pakora z letnich warzyw

    Przepis dodany:
    4.76
    Pakora z letnich warzyw
    Nie wiem, co mi wczoraj odbiło, żeby smażyć. W tym upale miałam serdecznie dosyć po pięciu minutach, ale miałam też ogromną ochotę na coś smażonego, niezbyt zdrowego, ale jednak warzywnego. Pragnienie trochę w stylu chętki na rybę i frytki...
  • Chowder kukurydziany z mlekiem kokosowym i curry

    Przepis dodany:
    4.58
    Chowder kukurydziany z mlekiem kokosowym i curry
    Chowder to jedno z tych (niezliczonych) kulinarnych pojęć, które nieskończenie trudno jest zdefiniować dokładnie: oznacza zupę rybną i/lub warzywną, zagęszczaną mlekiem i mąką lub okruchami chleba. Tradycyjną potrawą z Nowej Anglii jest...
  • Kurkowe szaleństwo. Rozpustna tarta i zdrowe kotleciki.

    Przepis dodany:
    4.68
    Kurkowe szaleństwo. Rozpustna tarta i zdrowe kotleciki.
  • Kurki na żytnim chlebie z pomidorem malinowym i jajkiem

    Przepis dodany:
    4.68
    Kurki na żytnim chlebie z pomidorem malinowym i jajkiem
    Uff, jak gorąco! Błogosławię dziś fakt, że pracuję w domu - na samą myśl o komunikacji miejskiej w godzinach szczytu, a nawet o samym wyjściu na dwór, robi mi się słabo. Poza tym w domu można sobie w przerwie od pracy zrobić prosty, pyszny...
  • Sałatka z polskich warzyw z olejem z góry Św. Wawrzyńca

    Przepis dodany:
    4.57
    Sałatka z polskich warzyw z olejem z góry Św. Wawrzyńca
    Filozofia kulinarna promująca absolutną prostotę, wydobywania głębi smaków z najlepszych produktów jest świetna, acz niekoniecznie kieruję się nią na co dzień. Dobre produkty: oczywiście, ale jako fanka smaków azjatyckich, masy przypraw i...
  • Nadziewane kwiaty cukinii

    Przepis dodany:
    4.67
    Nadziewane kwiaty cukinii
    Wybaczcie przerwę: praca (tłumacza) wezwała, w międzyczasie wraz z moimi pięknymi przyjaciółkami rozpoczęłyśmy też współpracę z jedną z warszawskich kawiarni. W tej chwili jestem bardzo poważnym tłumaczem na największym festiwalu filmowym...
  • Spaghetti ai fiori di zucca

    Przepis dodany:
    4.71
    Spaghetti ai fiori di zucca
    Nie jest łatwo znaleźć w Polsce kwiaty cukinii. Mnie, jak dotąd, udało się utrafić je tylko u nieocenionego Pana Ziółko. Jeśli uda Wam się zobaczyć je na jakimś targu czy straganie - nie wahajcie się ani chwili. Są bardzo delikatne i bardzo...
  • Chłodnik jogurtowy z miętą, czosnkiem i smażoną ciecierzycą

    Przepis dodany:
    4.47
    Chłodnik jogurtowy z miętą, czosnkiem i smażoną ciecierzycą
    Do tego przepisu zainspirowały mnie dwie rzeczy: sprzyjająca chłodnikom pogoda i artykuł Agnieszki Kręglickiej w ostatnich Wysokich Obcasach ("Jogurtowa na lato", WO nr 27/2013). Że chłodniki rządzą, wiadomo nie od dziś - nasz (czyli...
  • Makaron (prawie) dietetyczny. Soba, ogórek, sezam.

    Przepis dodany:
    4.71
    Makaron (prawie) dietetyczny. Soba, ogórek, sezam.
    * przepis na ekspresowe pikle z ogórka i sos imbirowo-szczypiorkowy znajdziecie w moim pierwszym wpisie na tym blogu. Jak widać, jestem przywiązana do tych dwóch pomysłów. 
  • Kalafior w stylu bliskowschodnim, z bobem i morelami

    Przepis dodany:
    4.50
    Kalafior w stylu bliskowschodnim, z bobem i morelami
    Mądrzyłam się ostatnio, reklamowałam, a dawno nie było żadnego przepisu. Dziś więc nie piszę nic nie na temat, tylko przechodzę do rzeczy.Proste, pachnące bliskowschodnimi przyprawami danie z sezonowych składników. Kalafior z bobem i...
  • Filozofia Superfoods in Warsaw

    Przepis dodany:
    4.77
    Filozofia Superfoods in Warsaw
    Mój blog jest jeszcze malutki i początkujący, szczęśliwie nie wzbudziłam jeszcze szczególnych kontrowersji, ale - uprzedzając fakty;) - postanowiłam parę słów napisać o tym, o co mi chodzi w gotowaniu i pisaniu tutaj, o kwestii weganizmu,...
  • Nasze stoisko na Targu Śniadaniowym

    Przepis dodany:
    4.82
    Nasze stoisko na Targu Śniadaniowym
    Bardzo dziękujemy za wczoraj wszystkim odwiedzającym. Był to nasz absolutny debiut, ale dzięki pomocy całego mnóstwa przyjaciół, wszystko się całkiem nieźle udało. Mam nadzieję, że spotkamy się tam znowu :)Fot. Krzysztof MańkowskiFot....

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).