Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Świat na talerzu

W kuchni Świat na talerzu jest już 40 dobrych przepisów:

  • WIETNAM: Summer rolls z kurczakiem i trawą cytrynową

    Przepis dodany:
    4.88
    WIETNAM: Summer rolls z kurczakiem i trawą cytrynową
    Po przeprowadzce do innego miasta odkrywamy tutejsze knajpki. Jednym z naszych ulubionych miejsc na lunch na miescie jest maleńka wietnamska knajpka z ledwie paroma stolikami, za to zawsze zajętym, bo jedzenie jest przepyszne. Aż sami postanowiliśmy w...
  • FRANCJA: Pan Bagnat

    Przepis dodany:
    4.81
    FRANCJA: Pan Bagnat
    Gorące niedzielne popołudnie. Ja z kotem leżymy plackiem na tarasie. Mauryc ogląda Tour de France. Zainspirowana upałem i komentarzami dochodzącymi z telewizora, postanowiłam przenieść nas na Lazurowe Wybrzeże.Oryginał z warzywami, tuńczykiem i...
  • TAJLANDIA: Som Tum - sałatka z zielonej papai

    Przepis dodany:
    4.80
    TAJLANDIA: Som Tum - sałatka z zielonej papai
    Wracamy! Po baaaardzo długiej przerwie w publikowaniu moich kuchennych poczynań (przez ostatni rok wciąż gotowałam, choć mniej intensywnie), postanowiłam powrócić do kuchennego projektu i kontynuować bloga. Na dobry początek (bo przecież Nowy...
  • FRANCJA: Karczochy z dipem majonezowym

    Przepis dodany:
    4.48
    FRANCJA: Karczochy z dipem majonezowym
    To warzywo intrygowało mniej już od dawna. Chyba od czasów, kiedy obejrzałam film "Julie and Julia". Jednym z pierwszych przepisów za jakie wzięła się Julie były właśnie karczochy. I od tego dnia nurtowało mnie pytanie... jak one właściwie...
  • BELGIA: Gulasz z piwem i musztardą po flamandzku

    Przepis dodany:
    4.80
    BELGIA: Gulasz z piwem i musztardą po flamandzku
    Sezon wakacyjny się skończył. To oznacza dla mnie przede wszystkim mniej pracy i więcej czasu w domu. A co za tym idzie, więcej czasu na gotowanie i testowanie nowych przepisów. W sam raz pora na duszone mięso, które wymaga długiego siedzenia w...
  • ARGENTYNA: Steki z grilla z chimichurri

    Przepis dodany:
    4.66
    ARGENTYNA: Steki z grilla z chimichurri
    Sezon grillowy mamy już właściwie za sobą. Na wspomnienie tegorocznego grillowania podzielę się z Wami moim wspaniałym odkryciem. Przepis czekał dość długo na publikację, a ja jakoś nie mogłam się zebrać z napisaniem. Co się będę...
  • FRANCJA: Quiche lorraine

    Przepis dodany:
    4.65
    FRANCJA: Quiche lorraine
    Długo się do tego dania przymierzałam. Wszelkie jego wariacje są w Holandii niezwykle popularne, szczególnie na rodzinnych imprezach. Najczęściej jadałam jednak wersje warzywne lub serowe. W końcu postanowiłam spróbować własnych sił. Na...
  • JAMAJKA: Kurczak a'la Jerk Chicken

    Przepis dodany:
    4.51
    JAMAJKA: Kurczak a'la Jerk Chicken
    Dlaczego tym razem zatytułowałam przepis w formie "a'la"? Bo za bardzo odbiega od oryginału. Jednak marynata jest niesamowita i chyba jako jedyna część przepisu nie zmodyfikowana. Jerk Chicken to niemal sztandarowe danie Jamajki, przygotowywane na...
  • STANY ZJEDNOCZONE: Brownie z solonym karmelem

    Przepis dodany:
    4.73
    STANY ZJEDNOCZONE: Brownie z solonym karmelem
    Pewne kombinacje smakowe, które z pozoru do siebie nie pasują, w rzeczywistości potrafią się okazać odkryciem na miarę nagrody Nobla. Takim przykładem mogą być na przykład trufle z gorzkiej czekolady z solą morską i oliwą z oliwek. Brzmi...
  • TAJLANDIA: Panang curry z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi

    Przepis dodany:
    4.82
    TAJLANDIA: Panang curry z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi
    Do naszego wyjazdu do Tajlandii został już równy miesiąc. Można to już wyraźnie zauważyć. Stolik w salonie zasypały przewodniki po tym kraju, książka kucharska z tajskimi przepisami, na laptopie otwarta mapa Bangkoku i strony z tanimi...
  • MAGHREB: Cytrusowy kuskus z fenkułem i ciecierzycą

    Przepis dodany:
    4.77
    MAGHREB: Cytrusowy kuskus z fenkułem i ciecierzycą
    Zostajemy przy północno-afrykańskich klimatach. Nic tak nastroju nie poprawia w ponure dni, jak egzotyczne potrawy. Pamiętacie teścia popierającego moje kulinarne zapędy? Na urodziny sprezentował mi garnek do gotowania na parze! Odrazu...
  • MAROKO: Tagine z kurczaka z oliwkami i kiszonymi cytrynami

    Przepis dodany:
    4.83
    MAROKO: Tagine z kurczaka z oliwkami i kiszonymi cytrynami
    Mój teść zawsze wspiera moje kulinarno-eksperymentalne zapędy, bo wie, że prędzej czy późnej na tym skorzysta. Na przykład, kiedy zaprosimy go na obiad, a ja zaserwuję jamajskiego Jerk Chicken, albo jakpońskie Teriyaki. W związku z tym, w tym...
  • WIELKA BRYTANIA (Anglia): Egg Nog

    Przepis dodany:
    4.78
    WIELKA BRYTANIA (Anglia): Egg Nog
    - Potworku, boimy się Salmonelli? - pytam mimochodem.- Co? O co chodzi? - Mauryc odpowiada zbity z tropu.- A bo będę robić Egg nog, a to jest na bazie surowych jajek.- To ja się boję!- To zrobię wersję gotowaną...Tak to włąśnie ustaliliśmy,...
  • KANADA: London Fog

    Przepis dodany:
    4.55
    KANADA: London Fog
    Ostatnio strasznie u nas mgliście. Zainspirowało mnie to do przetestowania nowego napoju. London Fog... nazwa bardzo mylna, bo napój wywodzi się z Kanady, a nie Anglii! Ponoć bardzo popularny również w północno-zachodnich stanach USA. Serwowany...
  • POLSKA: Barszcz ukraiński

    Przepis dodany:
    4.86
    POLSKA: Barszcz ukraiński
    Ach nasza piękna rodzinna sztuka kulinarna. Jak to jest, że uwielbiamy "zapożyczać" kraje w nazwach naszych narodowych dań? Ryba po grecku, o której nikt w Grecji nie słyszał... Śledź po japońsku, od którego Japończycy popełniliby harakiri......
  • PAKISTAN: Curry z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.79
    PAKISTAN: Curry z ciecierzycy
    Od jakiegoś już czasu przepadam za ciecierzycom. Właściwie od kiedy się z nią należycie zapoznałam. Szukając pomysłu na zdrowy obiad znalazłam przezpis na pakistańskie curry z ciecierzycy. Niesamowicie proste i szybkie do zrobienia. Ponoć w...
  • JAPONIA: Maki, uramaki i nigiri, czyli jednym słowem sushi

    Przepis dodany:
    4.64
    JAPONIA: Maki, uramaki i nigiri, czyli jednym słowem sushi
    Ahh uwielbiamy sushi. Mauryc to mógłby je jeść codziennie. Dlatego od czasu do czasu, poza wyjściami do "susharni" robimy je sami w domu. Zazwyczaj w sobotę, kiedy uda nam się kupić na targu rybnym świeżego łososia i tuńczyka. Nasze domowe...
  • FINLANDIA: Korvapuustit (cinnamon rolls)

    Przepis dodany:
    4.75
    FINLANDIA: Korvapuustit (cinnamon rolls)
    Kto lubi chodzić do Ikei? Ja uwielbiam. Nie tylko dlatego, że mogę się godzinami szwędać między meblami, wyszukiwać kolejnych genialnych akcesoriów ułatwiających życie, ale też ze względu na cynamonowe ciasteczka. Tak, wiem... Ikea pochodzi...
  • ARGENTYNA: Empanadas Mendocinas

    Przepis dodany:
    4.64
    ARGENTYNA: Empanadas Mendocinas
    Kolejne wariacje na temat mielonego mięsa. Znudziły Wam się kotlety, pulpety i sos boloński? Bo mi tak. Poczułam, że pora przetestować coś nowego w kuchni. A może by tak pierogi z mięsem? Eee.... nigdy nie byłam dobra w ich lepieniu, i to całe...
  • MAROKO: Kofta z jajkiem w sosie pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.61
    MAROKO: Kofta z jajkiem w sosie pomidorowym
    Wspominałam Wam już jak Mauryc uwielbia mięsne klopsiki w każdej postaci? Mówiłam, mówiłam. Przy okazji meksykańskich albondigas. Ja natomiast jestem wielką fanką kaszki kuskus. A jaka kuchnia znakomicie łączy te dwa elementy? Na przykład...
  • GRECJA: Dwie przystawki: Zapiekana feta i sałatka z rukoli

    Przepis dodany:
    4.60
    GRECJA: Dwie przystawki: Zapiekana feta i sałatka z rukoli
    Kiedy zaczęłam mój projekt porozsyłałam maile do zaprzyjaźnionych i znanych mi blogerek-emigrantek. Poprosiłam o jakieś wskazówki i sugestia dań typowych dla krajów, w których obecnie żyją. Przepisów mi się kilka uzbierało, chociaż wiele...
  • INDONEZJA: Gado-gado

    Przepis dodany:
    4.71
    INDONEZJA: Gado-gado
    Trzy składniki są w kuchni indonezyjskiej bardzo popularne. Oczywista przyprawa ketjap manis, czyli słodki sos sojowy, orzeszki ziemne i bazujący na nich sos sate oraz... jajka! Te ostatnie nie przestają mnie zadziwiać. Znajduję je w bardzo wielu...
  • INDIE: Masala chai

    Przepis dodany:
    4.81
    INDIE: Masala chai
    Uwielbiam chai latte. Jeśli jestem w jakiejś kawiarni lub knajpce i jest taka pozycja w karcie, nie zastanawiam się ani chwili. Chyba, że wyczytam w szczegółach, że dodają do tego napoju espresso (WTF!?!?). Skąd wogóle taki durny pomysł?.......
  • FILIPINY: Kurczak Adobo

    Przepis dodany:
    4.67
    FILIPINY: Kurczak Adobo
    Przyznam, że do tego dania przymierzałam się już od lat. Właściwie to od kiedy spotkałam się z nazwą w uwielbianej przeze mnie swego czasu facebook'owej grze ;) Nie miałam pojęcia co to, skąd to, ani z czego to się składa, ale już...
  • HOLANDIA: Broodje gezond

    Przepis dodany:
    4.73
    HOLANDIA: Broodje gezond
    Holendrzy uwielbiają kanapki. Czasem myślę, że ich życie kręci się wokół kanapek, a na chleb potrafią położyć niemal wszystko: od szynki, sera, przez sałatkę krabową czy jajeczną, na czekoladowej "posypce" hagelslag i truskawkach...
  • JAPONIA: Yakiniku - grillowana wołowina w japońskim sosie BBQ

    Przepis dodany:
    4.47
    JAPONIA: Yakiniku - grillowana wołowina w japońskim sosie BBQ
    Japonią byłam zafascynowana już od dziecka. Historie o gejszach, ceremonia parzenia herbaty, kimona, wachlarze, kwietnąca wiśnia i tak postawa skrywająca prawdziwą twarz człowieka. Bardzo mocno oddziaływało to na moją wyobraźnię. Lata...
  • CHORWACJA: Ćevapčić

    Przepis dodany:
    4.54
    CHORWACJA: Ćevapčić
    Choć to danie jest rozprzestrzenione po całych Bałkanach, mi zapadło w pamięci jako wspaniałe wspomnienie naszych pierwszych wspólnych wakacji, właśnie w Chorwacji. Przy okazji panujących niedawno upałów postanowiłam owe wspomnienie...
  • MEKSYK: Sopa Azteca

    Przepis dodany:
    4.88
    MEKSYK: Sopa Azteca
    Tak naprawdę to planowałam zrobić guacamole. Niestety awokado okazało się nie dostatecznie miękkie i dojrzałe, bo nie szybciej złamałabym widelec, niż je rozgniotła. Nawet blender nie poradził sobie z owocem. Szybko przejrzałam więc...
  • WŁOCHY: Bruschetta

    Przepis dodany:
    4.87
    WŁOCHY: Bruschetta
    Kuchnia włoska jest (moim skromnym zdaniem) najlepsze w swej prostocie. Dania wywodzące się z prostych posiłków biednych chłopów dziś uważamy nieraz za dość wykwintne ;) Bruschetta jest chyba znana każdemu (a przynajmniej powinna być)....
  • BIRMA (Myanmar): Curry kokosowe z krewetkami

    Przepis dodany:
    4.72
    BIRMA (Myanmar): Curry kokosowe z krewetkami
    Długa przerwa była w gotowaniu nowości, ale obiecuję poprawę. Koniec z lenistwem... no, umiarkowany koniec ;) Wracamy do naszego egzotycznego (choć nie zawsze) projektu. Przez lata zmagałam się ze wstrętem do krewerek. Smak jak najbardziej mi...
  • MEKSYK: Albondigas con salsa picante

    Przepis dodany:
    4.82
    MEKSYK: Albondigas con salsa picante
    Kulki mięsne. Klopsiki. Niby takie pospolite danie, a występuje w tylu różnych kuchniach świata. Tak się też skłąda, że mięsne klopsiki w sosie pomidorowym, to jedno z ulubionych dań Maurycego. Postanowiłam go nieco rozpieścić, ale z ostrą...
  • WŁOCHY: Pipe rigate z zielonym groszkiem i prosciutto

    Przepis dodany:
    4.82
    WŁOCHY: Pipe rigate z zielonym groszkiem i prosciutto
    Uwielbiam przeróżne makarony. Najlepiej z sosem śmietanowym, albo na oleju. I tu zawsze pojawia się problem, gdyż w światopoglądzie Maurycego pasta występuje tylko i wyłącznie z sosem pomidorowym. Ale ileż tego pomidorowego można jeść? Raz na...
  • CHINY: Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

    Przepis dodany:
    4.77
    CHINY: Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
    Chińszczyzna znów zagościła na talerzu. Kolejne super proste, błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne danie. Co tu dużo pisać, przechodzę prosto do przepisu.Składniki:300 g polędwicy wieprzowej150 g świeżego ananasa (1 gruby plaster)czerwona...
  • STANY ZJEDNOCZONE (Luizjana): Jambalaya

    Przepis dodany:
    4.48
    STANY ZJEDNOCZONE (Luizjana): Jambalaya
    Od dawna już ciekawiła mnie ta klasyczna kreolska potrawa. Jambalaya jest przykładem kuchni soul food i wykiełkowała w Nowym Orleanie na francuskich i hiszpańskich podwalinach. A że ostatnio nie mogę oderwać się od żenująco babskiego serialu,...
  • HOLANDIA: Białe szparagi

    Przepis dodany:
    4.56
    HOLANDIA: Białe szparagi
    Wyczekiwaliśmy na ten moment prawie cały rok. Długa zima siała grozę w naszych umysłach i wystawiała naszą cierpliwość na próbę. Jednak w końcu nadszedł sezon na szparagi i ten wspaniały dzień, kiedy przygotowaliśmy sobie pierwsze...
  • GRECJA: Choriatiki salata

    Przepis dodany:
    4.53
    GRECJA: Choriatiki salata
    Prawdziwa grecka sałatka. Bez sałaty, bez jajka (znam osoby, które gotowane jajko dodają), z oliwą zamiast czosnkowego sosu. Taka jaką jada się w Grecji. Każdy z nas ją zna, jednak w wykonaniu wielu Europejczyków (w tym większości Polaków)...
  • ISLANDIA: Fiskibollur

    Przepis dodany:
    4.75
    ISLANDIA: Fiskibollur
    Zaprzęgnęłam inne blogerki-emigrantki do pomocy. W końcu kto jak nie one zapewni mi wiarygodny i wartościowy wgląd w kulinarne zwyczaje mieszkańców krajów, w których przyszło im mieszkać. Wczoraj Maus miał wieczorne spotkanie w pracy, więc...
  • TAJLANDIA: Massaman curry

    Przepis dodany:
    4.73
    TAJLANDIA: Massaman curry
    Och, nasze ulubione danie! Pierwszy raz spróbowaliśmy go w maleńkiej tajskiej knajpce w Amsterdamie (którą teraz odwiedzamy, przy każdej możliwej okazji będąc w tym mieście) i z miejsca się w nim zakochaliśmy. Szybko odszukałam przepis i...
  • HOLANDIA: Mon chou taart

    Przepis dodany:
    4.87
    HOLANDIA: Mon chou taart
    Pierwszy raz kiedy spotkałam się z tym ciastem byłam pewna, że to francuski wynalazek. Wiadomo, nazwa dość z francuska brzmiąca. Ostatnio jednak zrobiłam mały research i okazało się, że serek "Mon chou" jest marką holenderską (producent:...
  • LIBAN: Hummus

    Przepis dodany:
    4.77
    LIBAN: Hummus
    Przyznaję się bez bicia, że uwielbiam hummus. Miałam mały dylemat, do jakiego państwa przypisać ten przepis, gdyż jest to raczej regionalny, niż narodowy dip. Choć w Izraelu zjada się ogromne ilości hummusu oraz kraj ten eksportuje mazidło na...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).