Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Świat na talerzu
W kuchni Świat na talerzu jest już 40 dobrych przepisów:
WIETNAM: Summer rolls z kurczakiem i trawą cytrynową
Przepis dodany:Po przeprowadzce do innego miasta odkrywamy tutejsze knajpki. Jednym z naszych ulubionych miejsc na lunch na miescie jest maleńka wietnamska knajpka z ledwie paroma stolikami, za to zawsze zajętym, bo jedzenie jest przepyszne. Aż sami postanowiliśmy w...FRANCJA: Pan Bagnat
Przepis dodany:Gorące niedzielne popołudnie. Ja z kotem leżymy plackiem na tarasie. Mauryc ogląda Tour de France. Zainspirowana upałem i komentarzami dochodzącymi z telewizora, postanowiłam przenieść nas na Lazurowe Wybrzeże.Oryginał z warzywami, tuńczykiem i...TAJLANDIA: Som Tum - sałatka z zielonej papai
Przepis dodany:Wracamy! Po baaaardzo długiej przerwie w publikowaniu moich kuchennych poczynań (przez ostatni rok wciąż gotowałam, choć mniej intensywnie), postanowiłam powrócić do kuchennego projektu i kontynuować bloga. Na dobry początek (bo przecież Nowy...FRANCJA: Karczochy z dipem majonezowym
Przepis dodany:To warzywo intrygowało mniej już od dawna. Chyba od czasów, kiedy obejrzałam film "Julie and Julia". Jednym z pierwszych przepisów za jakie wzięła się Julie były właśnie karczochy. I od tego dnia nurtowało mnie pytanie... jak one właściwie...BELGIA: Gulasz z piwem i musztardą po flamandzku
Przepis dodany:Sezon wakacyjny się skończył. To oznacza dla mnie przede wszystkim mniej pracy i więcej czasu w domu. A co za tym idzie, więcej czasu na gotowanie i testowanie nowych przepisów. W sam raz pora na duszone mięso, które wymaga długiego siedzenia w...ARGENTYNA: Steki z grilla z chimichurri
Przepis dodany:Sezon grillowy mamy już właściwie za sobą. Na wspomnienie tegorocznego grillowania podzielę się z Wami moim wspaniałym odkryciem. Przepis czekał dość długo na publikację, a ja jakoś nie mogłam się zebrać z napisaniem. Co się będę...FRANCJA: Quiche lorraine
Przepis dodany:Długo się do tego dania przymierzałam. Wszelkie jego wariacje są w Holandii niezwykle popularne, szczególnie na rodzinnych imprezach. Najczęściej jadałam jednak wersje warzywne lub serowe. W końcu postanowiłam spróbować własnych sił. Na...JAMAJKA: Kurczak a'la Jerk Chicken
Przepis dodany:Dlaczego tym razem zatytułowałam przepis w formie "a'la"? Bo za bardzo odbiega od oryginału. Jednak marynata jest niesamowita i chyba jako jedyna część przepisu nie zmodyfikowana. Jerk Chicken to niemal sztandarowe danie Jamajki, przygotowywane na...STANY ZJEDNOCZONE: Brownie z solonym karmelem
Przepis dodany:Pewne kombinacje smakowe, które z pozoru do siebie nie pasują, w rzeczywistości potrafią się okazać odkryciem na miarę nagrody Nobla. Takim przykładem mogą być na przykład trufle z gorzkiej czekolady z solą morską i oliwą z oliwek. Brzmi...TAJLANDIA: Panang curry z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi
Przepis dodany:Do naszego wyjazdu do Tajlandii został już równy miesiąc. Można to już wyraźnie zauważyć. Stolik w salonie zasypały przewodniki po tym kraju, książka kucharska z tajskimi przepisami, na laptopie otwarta mapa Bangkoku i strony z tanimi...MAGHREB: Cytrusowy kuskus z fenkułem i ciecierzycą
Przepis dodany:Zostajemy przy północno-afrykańskich klimatach. Nic tak nastroju nie poprawia w ponure dni, jak egzotyczne potrawy. Pamiętacie teścia popierającego moje kulinarne zapędy? Na urodziny sprezentował mi garnek do gotowania na parze! Odrazu...MAROKO: Tagine z kurczaka z oliwkami i kiszonymi cytrynami
Przepis dodany:Mój teść zawsze wspiera moje kulinarno-eksperymentalne zapędy, bo wie, że prędzej czy późnej na tym skorzysta. Na przykład, kiedy zaprosimy go na obiad, a ja zaserwuję jamajskiego Jerk Chicken, albo jakpońskie Teriyaki. W związku z tym, w tym...WIELKA BRYTANIA (Anglia): Egg Nog
Przepis dodany:- Potworku, boimy się Salmonelli? - pytam mimochodem.- Co? O co chodzi? - Mauryc odpowiada zbity z tropu.- A bo będę robić Egg nog, a to jest na bazie surowych jajek.- To ja się boję!- To zrobię wersję gotowaną...Tak to włąśnie ustaliliśmy,...KANADA: London Fog
Przepis dodany:Ostatnio strasznie u nas mgliście. Zainspirowało mnie to do przetestowania nowego napoju. London Fog... nazwa bardzo mylna, bo napój wywodzi się z Kanady, a nie Anglii! Ponoć bardzo popularny również w północno-zachodnich stanach USA. Serwowany...POLSKA: Barszcz ukraiński
Przepis dodany:Ach nasza piękna rodzinna sztuka kulinarna. Jak to jest, że uwielbiamy "zapożyczać" kraje w nazwach naszych narodowych dań? Ryba po grecku, o której nikt w Grecji nie słyszał... Śledź po japońsku, od którego Japończycy popełniliby harakiri......PAKISTAN: Curry z ciecierzycy
Przepis dodany:Od jakiegoś już czasu przepadam za ciecierzycom. Właściwie od kiedy się z nią należycie zapoznałam. Szukając pomysłu na zdrowy obiad znalazłam przezpis na pakistańskie curry z ciecierzycy. Niesamowicie proste i szybkie do zrobienia. Ponoć w...JAPONIA: Maki, uramaki i nigiri, czyli jednym słowem sushi
Przepis dodany:Ahh uwielbiamy sushi. Mauryc to mógłby je jeść codziennie. Dlatego od czasu do czasu, poza wyjściami do "susharni" robimy je sami w domu. Zazwyczaj w sobotę, kiedy uda nam się kupić na targu rybnym świeżego łososia i tuńczyka. Nasze domowe...FINLANDIA: Korvapuustit (cinnamon rolls)
Przepis dodany:Kto lubi chodzić do Ikei? Ja uwielbiam. Nie tylko dlatego, że mogę się godzinami szwędać między meblami, wyszukiwać kolejnych genialnych akcesoriów ułatwiających życie, ale też ze względu na cynamonowe ciasteczka. Tak, wiem... Ikea pochodzi...ARGENTYNA: Empanadas Mendocinas
Przepis dodany:Kolejne wariacje na temat mielonego mięsa. Znudziły Wam się kotlety, pulpety i sos boloński? Bo mi tak. Poczułam, że pora przetestować coś nowego w kuchni. A może by tak pierogi z mięsem? Eee.... nigdy nie byłam dobra w ich lepieniu, i to całe...MAROKO: Kofta z jajkiem w sosie pomidorowym
Przepis dodany:Wspominałam Wam już jak Mauryc uwielbia mięsne klopsiki w każdej postaci? Mówiłam, mówiłam. Przy okazji meksykańskich albondigas. Ja natomiast jestem wielką fanką kaszki kuskus. A jaka kuchnia znakomicie łączy te dwa elementy? Na przykład...GRECJA: Dwie przystawki: Zapiekana feta i sałatka z rukoli
Przepis dodany:Kiedy zaczęłam mój projekt porozsyłałam maile do zaprzyjaźnionych i znanych mi blogerek-emigrantek. Poprosiłam o jakieś wskazówki i sugestia dań typowych dla krajów, w których obecnie żyją. Przepisów mi się kilka uzbierało, chociaż wiele...INDONEZJA: Gado-gado
Przepis dodany:Trzy składniki są w kuchni indonezyjskiej bardzo popularne. Oczywista przyprawa ketjap manis, czyli słodki sos sojowy, orzeszki ziemne i bazujący na nich sos sate oraz... jajka! Te ostatnie nie przestają mnie zadziwiać. Znajduję je w bardzo wielu...INDIE: Masala chai
Przepis dodany:Uwielbiam chai latte. Jeśli jestem w jakiejś kawiarni lub knajpce i jest taka pozycja w karcie, nie zastanawiam się ani chwili. Chyba, że wyczytam w szczegółach, że dodają do tego napoju espresso (WTF!?!?). Skąd wogóle taki durny pomysł?.......FILIPINY: Kurczak Adobo
Przepis dodany:Przyznam, że do tego dania przymierzałam się już od lat. Właściwie to od kiedy spotkałam się z nazwą w uwielbianej przeze mnie swego czasu facebook'owej grze ;) Nie miałam pojęcia co to, skąd to, ani z czego to się składa, ale już...HOLANDIA: Broodje gezond
Przepis dodany:Holendrzy uwielbiają kanapki. Czasem myślę, że ich życie kręci się wokół kanapek, a na chleb potrafią położyć niemal wszystko: od szynki, sera, przez sałatkę krabową czy jajeczną, na czekoladowej "posypce" hagelslag i truskawkach...JAPONIA: Yakiniku - grillowana wołowina w japońskim sosie BBQ
Przepis dodany:Japonią byłam zafascynowana już od dziecka. Historie o gejszach, ceremonia parzenia herbaty, kimona, wachlarze, kwietnąca wiśnia i tak postawa skrywająca prawdziwą twarz człowieka. Bardzo mocno oddziaływało to na moją wyobraźnię. Lata...CHORWACJA: Ćevapčić
Przepis dodany:Choć to danie jest rozprzestrzenione po całych Bałkanach, mi zapadło w pamięci jako wspaniałe wspomnienie naszych pierwszych wspólnych wakacji, właśnie w Chorwacji. Przy okazji panujących niedawno upałów postanowiłam owe wspomnienie...MEKSYK: Sopa Azteca
Przepis dodany:Tak naprawdę to planowałam zrobić guacamole. Niestety awokado okazało się nie dostatecznie miękkie i dojrzałe, bo nie szybciej złamałabym widelec, niż je rozgniotła. Nawet blender nie poradził sobie z owocem. Szybko przejrzałam więc...WŁOCHY: Bruschetta
Przepis dodany:Kuchnia włoska jest (moim skromnym zdaniem) najlepsze w swej prostocie. Dania wywodzące się z prostych posiłków biednych chłopów dziś uważamy nieraz za dość wykwintne ;) Bruschetta jest chyba znana każdemu (a przynajmniej powinna być)....BIRMA (Myanmar): Curry kokosowe z krewetkami
Przepis dodany:Długa przerwa była w gotowaniu nowości, ale obiecuję poprawę. Koniec z lenistwem... no, umiarkowany koniec ;) Wracamy do naszego egzotycznego (choć nie zawsze) projektu. Przez lata zmagałam się ze wstrętem do krewerek. Smak jak najbardziej mi...MEKSYK: Albondigas con salsa picante
Przepis dodany:Kulki mięsne. Klopsiki. Niby takie pospolite danie, a występuje w tylu różnych kuchniach świata. Tak się też skłąda, że mięsne klopsiki w sosie pomidorowym, to jedno z ulubionych dań Maurycego. Postanowiłam go nieco rozpieścić, ale z ostrą...WŁOCHY: Pipe rigate z zielonym groszkiem i prosciutto
Przepis dodany:Uwielbiam przeróżne makarony. Najlepiej z sosem śmietanowym, albo na oleju. I tu zawsze pojawia się problem, gdyż w światopoglądzie Maurycego pasta występuje tylko i wyłącznie z sosem pomidorowym. Ale ileż tego pomidorowego można jeść? Raz na...CHINY: Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Przepis dodany:Chińszczyzna znów zagościła na talerzu. Kolejne super proste, błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne danie. Co tu dużo pisać, przechodzę prosto do przepisu.Składniki:300 g polędwicy wieprzowej150 g świeżego ananasa (1 gruby plaster)czerwona...STANY ZJEDNOCZONE (Luizjana): Jambalaya
Przepis dodany:Od dawna już ciekawiła mnie ta klasyczna kreolska potrawa. Jambalaya jest przykładem kuchni soul food i wykiełkowała w Nowym Orleanie na francuskich i hiszpańskich podwalinach. A że ostatnio nie mogę oderwać się od żenująco babskiego serialu,...HOLANDIA: Białe szparagi
Przepis dodany:Wyczekiwaliśmy na ten moment prawie cały rok. Długa zima siała grozę w naszych umysłach i wystawiała naszą cierpliwość na próbę. Jednak w końcu nadszedł sezon na szparagi i ten wspaniały dzień, kiedy przygotowaliśmy sobie pierwsze...GRECJA: Choriatiki salata
Przepis dodany:Prawdziwa grecka sałatka. Bez sałaty, bez jajka (znam osoby, które gotowane jajko dodają), z oliwą zamiast czosnkowego sosu. Taka jaką jada się w Grecji. Każdy z nas ją zna, jednak w wykonaniu wielu Europejczyków (w tym większości Polaków)...ISLANDIA: Fiskibollur
Przepis dodany:Zaprzęgnęłam inne blogerki-emigrantki do pomocy. W końcu kto jak nie one zapewni mi wiarygodny i wartościowy wgląd w kulinarne zwyczaje mieszkańców krajów, w których przyszło im mieszkać. Wczoraj Maus miał wieczorne spotkanie w pracy, więc...TAJLANDIA: Massaman curry
Przepis dodany:Och, nasze ulubione danie! Pierwszy raz spróbowaliśmy go w maleńkiej tajskiej knajpce w Amsterdamie (którą teraz odwiedzamy, przy każdej możliwej okazji będąc w tym mieście) i z miejsca się w nim zakochaliśmy. Szybko odszukałam przepis i...HOLANDIA: Mon chou taart
Przepis dodany:Pierwszy raz kiedy spotkałam się z tym ciastem byłam pewna, że to francuski wynalazek. Wiadomo, nazwa dość z francuska brzmiąca. Ostatnio jednak zrobiłam mały research i okazało się, że serek "Mon chou" jest marką holenderską (producent:...LIBAN: Hummus
Przepis dodany:Przyznaję się bez bicia, że uwielbiam hummus. Miałam mały dylemat, do jakiego państwa przypisać ten przepis, gdyż jest to raczej regionalny, niż narodowy dip. Choć w Izraelu zjada się ogromne ilości hummusu oraz kraj ten eksportuje mazidło na...