Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Szaleństwo w kuchni

W kuchni Szaleństwo w kuchni jest już 213 dobrych przepisów:

  • Nalewka cytrynowa z koniakiem

    Przepis dodany:
    4.54
    Nalewka cytrynowa z koniakiem
    Przepis na nalewkę cytrynową z koniakiem wzbogaci nasza kolekcję przepisów na nalewki z cytryny. Przygotowywaliśmy je już na rumie, po włosku i po fr ancusku, błyskawicznie i wytrawnie. Przyszedł więc czas na zmieszanie cytryny i koniak. Do...
  • Nalewka z tataraku na winie

    Przepis dodany:
    4.69
    Nalewka z tataraku na winie
    Nalewka z tataraku wykonana według podanego tu przepisu ma za zadanie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Nalewkę robi się wiosną i tatarakowa doskonale sprawdza się w czasie osłabienia wiosennego. Składniki nalewki na tataraku: 100 g...
  • Gulasz z serc drobiowych

    Przepis dodany:
    4.91
    Gulasz z serc drobiowych
    Gulasz z serc drobiowych, a ściślej mówiąc gulasz z serc kurzych, to potrawa dla miłośników podrobów. Zaletą gulaszu jest niska cena i szybkie przygotowanie.  Do przygotowania gulaszu z kurzych serduszek potrzeba: 0,5 kg serc drobiowych 1...
  • Nalewka sosnowa na winie

    Przepis dodany:
    4.89
    Nalewka sosnowa na winie
    Nalewka z młodych pędów sosny zrobiona na winie ma właściwości wybitnie lecznicze. W przeciwieństwie do nalewki sosnowej na bazie spirytusu tę "winną" pijamy w niewielkich ilościach. Do przygotowania nalewki sosnowej potrzeba : 100 g świeżo...
  • Wieloowocowa nalewka dla płci pięknej

    Przepis dodany:
    4.73
    Wieloowocowa nalewka dla płci pięknej
    Przygotowanie wieloowocowej nalewki według podanego tu przepisu to zabawa na całe lato. Warto się jednak tego zadania podjąć, bo otrzymamy nalewkę o oryginalnym i niepowtarzalnym smaku.  Do przygotowania nalewki wieloowocowej potrzeba:  2 l...
  • Nalewka herbaciana ze śliwiowicą

    Przepis dodany:
    4.85
    Nalewka herbaciana ze śliwiowicą
    Nalewka herbaciana ze śliwowicą ma dwie duże zalety. Można ją przygotować o każdej porze roku i do spożycia nadaje się już po kwartale. Na dodatek jest prosta w przygotowaniu. Do zrobienia nalewki herbacianej ze śliwowicą potrzebujemy: 4...
  • Nalewka piołunowa po staropolsku

    Przepis dodany:
    4.90
    Nalewka piołunowa po staropolsku
    Nalewka piołunowa ma też właściwości halucynogenne, więc nie należy jej spożywać w dużych ilościach. Zażywana w małych dawkach ma działanie zdrowotne i dlatego warto ją mieć pod ręką. Do przygotowania piołunówki potrzebujemy: 40 g...
  • Dorsz z pomidorami

    Przepis dodany:
    4.58
    Dorsz z pomidorami
    Ten przepis na przygotowanie dorsza nosi w sobie cechy kuchni arabskiej. Mimo to ten przepis na dorsza jest prosty w wykonaniu i nie ma żadnych niecodziennych składników.  Do przygotowania dorsza potrzeba: 600 g filetów z drosza 250 g pomidorów 3...
  • Nalewka z pąków brzozy

    Przepis dodany:
    4.85
    Nalewka z pąków brzozy
    Wczesną wiosną warto pokusić się o przygotowanie nalewki z pąków brzozy. Nalewka  brzozy ma właściwości lecznicze i pije się ją jak lekarstwo - często, ale w niewielkich ilościach. Do przygotowania nalewki na pąkach brzozy na leży...
  • Banany w kawie

    Przepis dodany:
    4.79
    Banany w kawie
    banany w kawie to propozycja dla miłośników kawy i jednocześnie zwolenników lekkich deserów. Danie jest proste w przygotowaniu i smakuje wybornie. Do przygotowania bananów w kawie potrzebujemy: 4 niewiekich bananów 15 ml kawy rozpuszczalnej 15...
  • Nalewka na czosnku niedźwiedzim

    Przepis dodany:
    4.71
    Nalewka na czosnku niedźwiedzim
    Czosnek niedźwiedzi rośnie wiosną i wtedy właśnie mamy okazję go zagospodarować. Ponieważ po ususzeniu traci swoje właściwości, najlepiej przechowywać go robiąc nalewkę z czosnku niedźwiedziego.  Do przygotowania nalewki na czosnku...
  • Nalewka z białych czereśni

    Przepis dodany:
    4.85
    Nalewka z białych czereśni
    Wykorzystanie na nalewkę mniej spotykanych białych czereśni spowoduje, że otrzymamy trunek o pięknym złocistym kolorze. Nalewki z czereśni są mało aromatyczne, więc doskonale nadają do kupażowania z innymi. Ewentualnie aromat czereśniowej...
  • Nalewka malinowa z malin leśnych

    Przepis dodany:
    4.77
    Nalewka malinowa z malin leśnych
    Koneserzy nalewek malinowych twierdzą, że nie ma to jak nalewka na malinach zebranych w lesie. Owoce zebrane w ogrodzie są ładne, kolorowe i duże, ale to właśnie maliny leśne mają to co najcenniejsze, czyli aromat. A nalewkę przygotowuje się...
  • Przepis na dorsza duszonego z kaparami

    Przepis dodany:
    4.55
    Przepis na dorsza duszonego z kaparami
    Dorsz jest łatwo dostępną rybą, obecną w handlu przez cały rok. Oprócz tego, że jest smaczny, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego polecić go można jako produkt do przyrządzenia szybkiego i dobrego obiadu.   Do przygotowania dorsza...
  • Sezonowa nalewka truskawkowa z wódką

    Przepis dodany:
    4.88
    Sezonowa nalewka truskawkowa z wódką
    Ten przepis na nalewkę z truskawek udowadnia, że nie zawsze do nalewek musimy wykorzystywać owoce idealnie dojrzałe. Tym razem wykorzystamy truskawki drobne, ananasowe zz jednym tylko bokiem czerwonym, a drugim jeszcze białym lub nawet zielonym....
  • Żeberka duszone w kapuście

    Przepis dodany:
    4.83
    Żeberka duszone w kapuście
    Spośród wielu przepisów na żeberka ten jest jednym z moich ulubionych. Żeberka duszone w kapuście to danie z dopasowanymi smakami, stosunkowo łatwe w przygotowaniu i takie, które można zrobić na kilka dni.  Do przygotowania żeberek w...
  • Prosta nalewka kawowa

    Przepis dodany:
    4.72
    Prosta nalewka kawowa
    Przepisów na nalewkę kawową jest wiele. Ten podany tutaj jest bardzo prosty. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a i sama nalewka kawowa jest gotowa już w kilka dni po jej nastawieniu. Do przygotowania nalewki kawowej potrzebujemy: 50 g świeżo...
  • Pstrąg tęczowy pieczony z boczkiem

    Przepis dodany:
    4.85
    Pstrąg tęczowy pieczony z boczkiem
    Pstrąga tęczowego można szybko upiec dla aromatu okładając go boczkiem. Danie jest łatwe do przyrządzenia, a upieczona ryba jest pełna smaków i aromatów.  Pstrąg tęczowy wymaga następujących składników: 2 pstrągi 6 plastrów boczku 2...
  • Nalewka tradycyjna

    Przepis dodany:
    4.86
    Nalewka tradycyjna
    Nalewka tradycyjna to taka, w której owoce nie stykają się z alkoholem, lecz oddają swój aromat pod wpływem oparów spirytusu. Taką nalewkę można przygotować praktycznie z każdych owoców nie patrząc na porę roku.  Do przygotowania nalewki...
  • Nalewka burstynowa

    Przepis dodany:
    4.59
    Nalewka burstynowa
    Przez długi czas byłem przekonany, że kawałki bursztynu sprzedawane turystom nad morzem to tylko kolejny sposób na zarobek. Tymczasem okazuje się, że bursztyn ma wiele zalet i warto pokusić się o przygotowanie nalewki bursztynowej.  Lista...
  • Schab z suszonymi morelami

    Przepis dodany:
    4.66
    Schab z suszonymi morelami
    Schab nadziewany morelami jest miłą odmianą dla tradycyjnego kotleta schabowego. Uzyskana pieczeń jest aromatyczna a mięso nie jest suche. Wbrew pozorom faszerowanie schabu suszonymi morelami też nie jest takie trudne.    Do przygotowania schabu z...
  • Jak zrobić kruszon

    Przepis dodany:
    4.57
    Jak zrobić kruszon
    Kruszon był bardzo popularnym napojem na przełomie XIX i XX wieku. Jest to po prostu koktajl zrobiony na bazie białego wina, owoców i lodów. Działa orzeźwiająco. Do przygotowania kruszonu potrzebujemy:  2 butelek białego, wytrawnego wina 0,5...
  • Przedwojenny barszcz czerwony

    Przepis dodany:
    4.87
    Przedwojenny barszcz czerwony
    Przed wojną chyba inaczej czas liczono, bo przepis na barszcz czerwony jest pracochłonny. Jednak ostateczny efekt jest taki, że nie sposób obok tego przepisu przejść obojętnie. Raz na jakiś czas warto podjąć trudu gotowania.    Lista...
  • Jak upiec chleb z mąki pszennej

    Przepis dodany:
    4.87
    Jak upiec chleb z mąki pszennej
    Samodzielne upieczenie chleba z mąki pszennej na drożdżach wcale nie jest trudne ani pracochłonne. Wymaga jednak trochę czasu, aby ciasto zdążyło odpowiednio urosnąć.  Do upieczenia chleba potrzebujemy:  600  g mąki pszennej (np. 650) 350...
  • Jak ugotować barszcz

    Przepis dodany:
    4.67
    Jak ugotować barszcz
    Barszcz jest tradycyjną potrawą wigilijną, ale chętnie jadany jest również przy wielu innych okazjach. Podany tu przepis na barszcz jest autorstwa Macieja Kuronia. Składniki na barszcz: 4 buraki 0,5 l zakwasu buraczanego 1,5 l warzywnego wywaru...
  • Kapusta z grzybami

    Przepis dodany:
    4.63
    Kapusta z grzybami
    Kapusta z grzybami kojarzy nam się z wieczerzą wigilijną, ale przecież potrawę można przygotowywać znacznie częściej. I podawać na przykład z białą kiełbasą. Kapustę z grzybami robi się bardzo prosto. Składniki do przygotowania kapusty...
  • Karp pieczony po staropolsku

    Przepis dodany:
    4.46
    Karp pieczony po staropolsku
    Przepis na karpia po staropolsku jest świetnym przepisem dla osób, które mają filety z karpia, o które teraz tak łatwo. Tak przygotowany karp jest pełen aromatu i na pewno stanowić będzie ważny punkt na wigilijnym stole.  Do przygotowania...
  • Ciasto na pierogi bez jajka

    Przepis dodany:
    4.84
    Ciasto na pierogi bez jajka
    Jak przygotować ciasto na pierogi? Najlepiej bez jajka. Tak nauczył mnie pewien szef kuchni. Tak przygotowane ciasto powoduje, że jest ono delikatniejsze i bardziej elastyczne, przez co do ulepienia pierogów mniej go potrzeba. Składniki do...
  • Korzenny śledź w oleju

    Przepis dodany:
    4.76
    Korzenny śledź w oleju
    Podany tu przepis na śledzie jest idealnym przepisem dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować i szukają własnych smaków. Zanim jednak do tego dojdzie od czegoś trzeba zacząć. Zbierzmy więc składniki potrzebne do przygotowania śledzia...
  • Ekskluzywny pasztet mięsny

    Przepis dodany:
    4.79
    Ekskluzywny pasztet mięsny
    Ten przepis na pasztet mięsny podany jest w wersji na bogato. Taki pasztet warto jednak przygotować na świąteczny stół. Jego smak z pewnością zrekompensuje nam wydatki.  Do przygotowania pasztetu mięsnego potrzebujemy:  0,5 kg tłustej...
  • Pasztet z selera z pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.88
    Pasztet z selera z pieczarkami
    Warzywny pasztet z selera jest propozycją dla tych co nie jedzą mięsa lub dla tych, co szukają nowych smaków. Pasztet z selera nie wymaga wiele nakładu pracy, ale jego przygotowanie zajmuje nieco czasu. Składniki pasztetu z selera: 0,5 kg selera...
  • 2 przepisy na nalewkę z chrzanu

    Przepis dodany:
    4.49
    2 przepisy na nalewkę z chrzanu
    Nalewkę z chrzanu warto mieć przygotowaną, ponieważ chrzan ma silne właściwości bakteriobójcze, wzmacnia odporność na infekcje i działa przeciw reumatycznie. Każdy z podanych przepisów na nalewkę chrzanową jest prosty w wykonaniu.  ...
  • Nalewka chmielowa z szyszek chmielu

    Przepis dodany:
    4.68
    Nalewka chmielowa z szyszek chmielu
    Nalewka z szyszek chmielu ma działanie przede wszystkim zdrowotne, dlatego też nie powinno jej zabraknąć w naszym zestawie nalewkowicza. Nalewka chmielowa działa antyseptycznie, uspokajająco i poprawia trawienie. Do przygotowania nalewki z szyszek...
  • Nalewka berberysowa

    Przepis dodany:
    4.78
    Nalewka berberysowa
    Właściwości lecznicze berberysu w medycynie ludowej znane są od setek lat. Berberys wzmacnia wątrobę, pomaga w chorobach układu trawiennego, działa uspokajająco. Są to poważne argumenty za tym, by nalewka z berberysu znalazła się w naszym...
  • Słodka nalewka z czarnego bzu

    Przepis dodany:
    4.86
    Słodka nalewka z czarnego bzu
    Swoją piwniczkę wypełnioną nalewkami można wzbogacić o słodką nalewkę z czarnego bzu. Jeśli bzowa przygotowana według tego przepisu wyda nam się za słodka to możemy ją nieco rozcieńczyć wodą.  Do przygotowania słodkiej nalewki z...
  • Jak zrobić knedle ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.72
    Jak zrobić knedle ze śliwkami
    Przygotowanie knedli ze śliwkami wcale nie jest trudne. Poradzi z tym sobie nawet kuchenny nowicjusz. Gwarancją sukcesu są tylko dobre śliwki. Do przygotowania knedli ze śliwkami potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 jajek mąki pszennej (ok. 300 - 400...
  • Prosta nalewka z rajskich jabłek

    Przepis dodany:
    4.54
    Prosta nalewka z rajskich jabłek
    Nalewka z jabłek jest popularna w polskich domach. Nieco rzadziej można natknąć się na nalewkę z rajskich jabłek. Ale jak rajskie jabłuszka uda nam się zdobyć, to nalewkę z nich musimy zrobić koniecznie. Do przygotowania nalewki z rajskich...
  • Nalewka imbirowa ostra

    Przepis dodany:
    4.85
    Nalewka imbirowa ostra
    Nalewka imbirowa ma wiele zalet. Oprócz właściwości rozgrzewających poprawia nastrój, apetyt, wzmacnia i poprawia trawienie. W barku jest więc potrzebna na jesienne słoty, zimowe mrozy czy wiosenne roztopy. Przygotowanie nalewki z imbiru jest...
  • Nalewka z rokitnika

    Przepis dodany:
    4.61
    Nalewka z rokitnika
    Nalewkę z rokitnika warto przygotować, ponieważ ma ona wiele właściwości zdrowotnych. Przygotowanie nalewki z rokitnika jest proste, nie wymaga wiele czasu, a korzyści (smakowe i zdrowotne) są nieocenione. Do przygotowania nalewki z rokitnika...
  • Konfitura z żurawiny do mięsa i sera

    Przepis dodany:
    4.48
    Konfitura z żurawiny do mięsa i sera
    O tym, że żurawina ma zbawienny wpływ na nasz organizm nikogo przekonywać nie trzeba. Zapewne jak i o tym, że może być wspaniałym dodatkiem do potraw wszelakich. Trzeba ją tylko odpowiednio przygotować. Do zrobienia żurawiny musimy...
  • Sos parykowy

    Przepis dodany:
    4.72
    Sos parykowy
    Sos paprykowy warto trzymać w swojej spiżarce. To wspaniały dodatek do mięs i wędlin. Z powodzeniem może zastąpić keczup. No i jest łatwy w przygotowaniu. Do przygotowania sosu paprykowego koniecznie trzeba mieć: 3 kg papryki 0,5 kg cebuli 2...
  • Mocna nalewka tarninowa

    Przepis dodany:
    4.50
    Mocna nalewka tarninowa
    Z wielu przepisów na nalewkę z tarniny nie można przegapić tego, który pozwala na uzyskanie mocnego, męskiego trunku. Nalewka doskonale rozgrzewa i łagodzi skutki obfitego posiłku.  Do przygotowania nalewki tarninowej potrzebujemy:  1 kg...
  • Cukierki na kaszel - niezwykle skuteczne

    Przepis dodany:
    4.79
    Cukierki na kaszel - niezwykle skuteczne
    Zamiast kupować w aptece drogie i nie zawsze skuteczne tabletki lub syropy na gardło warto pokusić się o samodzielne zrobienie zrobienie cukierków na kaszel. Koszt produkcji minimalny a efekt gwarantowany. Składniki cukierków na kaszel: 1...
  • Nalewka dereniowa lekko kwaskowa

    Przepis dodany:
    4.49
    Nalewka dereniowa lekko kwaskowa
    Nalewka dereniowa ma same wady. Jest pracochłonna. Długo dojrzewa. Czasem trudno zdobyć niektóre składniki. A jednak trud nagrodzony jest trunkiem, który szybko pozwala zapomnieć o wszelkich niedogodnościach.  I tak do przygotowania dobrej...
  • W plastrach pieczone kartofle Hasselbacken

    Przepis dodany:
    4.47
    W plastrach pieczone kartofle Hasselbacken
    Ziemniaki szybko się nudzą, więc proponuję przepis na oryginalne pieczone kartofle. Przygotować je można bardzo łatwo w ciągu 60-70 min. Do przygotowania kartofli w plastrach pieczonych potrzebujemy:  10 ziemniaków 5 łyżek oleju soli...
  • Czosnek pieczony

    Przepis dodany:
    4.84
    Czosnek pieczony
    Pieczony czosnek traci przykry aromat czosnku surowego. A jednocześnie jest wyjątkowo smaczny i jeść go można na okrągło. Nawet smarując pajdę chleba. Do pieczenia czosnku potrzebujemy: kilku główek czosnku oliwy lub oleju w niewielkich...
  • Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

    Przepis dodany:
    4.86
    Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
    Nudę zupy pomidorowej, wykonanej nawet z najlepszego przecieru, złamać łatwo możemy wykorzystując przepis na pomidorową z pieczonych pomidorów. Nie licząc czasu na pieczenie przyrządzenie posiłku nie powinno nam zająć więcej niż pół...
  • Nalewka aroniowa korzenna

    Przepis dodany:
    4.65
    Nalewka aroniowa korzenna
    Z przepisów na nalewkę z aronii wyróżnia się, który pozwala nam uzyskać nalewkę o miłym, korzennym aromacie. Nawet jeśli liczba składników wydaje się byt długa to nalewkę aroniową przyrządza się łatwo, ale w kilku etapach.  Do...
  • Jak zrobić domowy keczup

    Przepis dodany:
    4.57
    Jak zrobić domowy keczup
    Domowy keczup nie zawiera konserwantów i zrobiony jest z pomidorów, a nie z produktów pomidoropodobnych. Taki keczup może zrobić każdy, nawet osoba mało doświadczona w kuchni. Lista składników na domowy keczup jest długa: 2 kg pomidorów 2...
  • Nalewka wiśniowa bez cukru

    Przepis dodany:
    4.76
    Nalewka wiśniowa bez cukru
    Zaletą podanego tu przepisu na wiśniówkę jest to, że nie potrzeba do niego cukru. Nie trzeba też sztywno trzymać się proporcji. W zasadzie wszystko zależy od tego, ile mamy wiśni, wódki i jakim naczyniem dysponujemy. Do przygotowania wytrawnej...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).