Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Szamanie/wcinanie
W kuchni Szamanie/wcinanie jest już 9 dobrych przepisów:
Kruche pełnoziarniste ciasteczka
Przepis dodany:Nie było nowych wpisów bardzo długo. Nie wiem czy się z tego tłumaczyć, czy nie, bo niby tylko winni tak robią. W każdym razie, przez jakiś czas byłam poza kuchnią (konkretnie to w ukochanych Tatrach). Później robiłam...Malinowe ciasteczka dla anemików.
Przepis dodany:Regularnie oddaję krew, mimo że ważę odrobinę za mało, by móc to robić (w zaokrągleniu do stu, zero ;)), więc również całkiem regularnie mam anemię. To czas, kiedy zamiast piersi kurczaka jem gulasz z podrobów, szpinak...Chłopięcy głód w dwóch odsłonach.
Przepis dodany:zdjęcie z blogu "A Crooked Smile"Okładka i plakat filmowy wyglądają tak samoDziś tylko kilka słów o dwóch wersjach historii z Nigelem Slaterem w roli głównej. A wszystko za sprawą niezawodnych pań w Książnicy, które pamiętały o jaką...Lemon meringue pie - maksymalnie kruche i cytrynowe.
Przepis dodany:Czemu przez ostatni miesiąc panowała cisza? Nie wiem. Bo piekłam to, co było na durszlaku tego samego dnia. Bo nie umiem robić zdjęć, a wytrawnemu jedzeniu już wcale. Bo utknęłam w górach. Bo byłam w trakcie stawania się studentką i prawa, i...Biscotti kakaowe
Przepis dodany:I znów ciasteczka podwójnie wypiekane. Te tym razem także podwójnie czekoladowe, bo i z kakao, i z gorzką czekoladą (Valrhoną!). Nadają się świetnie na prezent, o ile nie stchórzycie jak ja i wręczenie ich nie stanie się niemożliwe przez...Ciasteczka chałwowe
Przepis dodany:Sezam. Jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych na świecie. Oryginalnie pochodzi podobno z Środkowej Afryki, choć mój był z Piotra i Pawła. Po raz pierwszy wspomniano o nim w Babilonie pisząc, że jest przyprawą...Truskawki w czekoladowym creme patisserie.
Przepis dodany:Na osiemnaste urodziny od przyjaciół dostałam książkę, która (chyba) miałaby łączyć wszystko, co lubię. To była 'Encyclopedie du chocolat' z przedmową Pierre'a Herme, stworzoną przez pana z L'ecole du Grand Chocolat Varlhona....wiosenna klasyka czyli truskawki i rabarbar.
Przepis dodany:Najprostsze ciasta są zwykle najlepsze i cieszą się największym wzięciem. To właśnie takie jest: proste, bo ucierane, proste, bo z klasycznego połączenia rabarbaru oraz truskawek, proste, bo wychodzi zawsze, dobre, bo jest w nim...Cantucci
Przepis dodany:Od dawna chodziły za mną sucharki. Takie jak kiedyś pokazywała Basia. Tylko nie mam (jeszcze!) słoja ani szuflady na smakołyki. Zresztą, chomikowanie czegokolwiek jadalnego nie jest proste, jeśli się co chwila ma ochotę na małe co nieco....