Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Szlakiem daktyli...

W kuchni Szlakiem daktyli... jest już 49 dobrych przepisów:

  • Baharat

    Przepis dodany:
    4.75
    Baharat
    Składniki jakich będziesz potrzebować: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry1 łyżeczka kminu0,5 łyżeczki mielonego kardamonu1,5 łyżeczki mielonej kory cynamonu0,5 łyżeczki mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej2...
  • Kabsa z Arabii Saudyjskiej

    Przepis dodany:
    4.61
    Kabsa z Arabii Saudyjskiej
      Kabsa (كبسة‎) to zbiorcza nazwa dla rodziny dań na bazie ryżu serwowanych głównie w Arabii Saudyjskiej, gdzie uznawana jest za danie narodowe. W Katarze, Zjednoczonych Emiraty Arabskich, Bahrajnie, Iraku i Kuwejcie danie jest znany...
  • Jemeńska zupa z kurczaka z przyprawą hawayij

    Przepis dodany:
    4.58
    Jemeńska zupa z kurczaka z przyprawą hawayij
    Zupa ta jest bardzo popularna na terenie Jemenu, obecnie jest także rozpoznawana w Izraelu dzięki społeczności żydowskiej przybyłej właśnie z Jemenu. Pożywna, aromatyczna, barwna. Przepis nie obędzie się bez jemeńskiej mieszanki przypraw...
  • Wegetariańskie paczuszki z ciasta francuskiego

    Przepis dodany:
    4.56
    Wegetariańskie paczuszki z ciasta francuskiego
     Dzisiejsza wegetariańska propozycja najbardziej powinna spodobać się smakoszom warzyw w orientalnym stylu. Danie to stanowi przeciwwagę dla pieczonych pierogów a zawartość także może być dowolna. Ciasto można wykonać samemu wówczas...
  • Sałatka z awokado i sosem vinaigrette/winegret

    Przepis dodany:
    4.72
    Sałatka z awokado i sosem vinaigrette/winegret
    Dzisiejsza moja propozycja silnie wpływa na zmysły, nastraja wiosennie i daje niezbędną pozytywną energię.Zapraszam!Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 porcji):1 ogórek gruntowy obrany i pokrojony na 1cm półksiężyce 1 awokado 1 pomidor...
  • Jemeńska przyprawa Hawayij

    Przepis dodany:
    4.90
    Jemeńska przyprawa Hawayij
     Hawayij lub Hawaij, Hawayej (حوايج) to ostra mieszanka przypraw rodem z Jemenu i tam także najczęściej stosowana, chociaż poza Jemenem dość intensywnie rozprzestrzeniła się wśród mieszkańców Izrael za sprawą osiedlenia się na tym...
  • Surówka pomarańczowa

    Przepis dodany:
    4.74
    Surówka pomarańczowa
    Pomarańcze kojarzą nam się głównie z deserem, sokiem, zimą. Niech ten przepis przełamie tą słodką idyllę przynosząc ze sobą również odrobinę wytrawności i pikanterii. I tylko 70 kcal!!! :) Składniki jakich będziesz...
  • Błyskawiczna surówka z ogórka i oliwek

    Przepis dodany:
    4.83
    Błyskawiczna surówka z ogórka i oliwek
    Oczekujesz gości i nie wiesz jaką surówką możesz ich zaskoczyć? Ta, którą proponuję jest wyjątkowo prosta i błyskawicznie się ją przygotowuje. Lekko kwaśna, lekko pikantna, chrupiąca i niskokaloryczna (około 80 kcal). Dobra rada!...
  • Szybkie kofty wołowe z brązowym bobem

    Przepis dodany:
    4.59
    Szybkie kofty wołowe z brązowym bobem
    Kofta ful mudammasPrzygotowanie tego danie zajmuje relatywnie mało czasu. Sycące i pożywne, przy akompaniamencie ryżu lub z pieczywem przypadnie do gustu każdemu. Słowem kwintesencja kuchni lewantyńskiej i nie tylko.     ...
  • Klasyczna surówka tunezyjska

    Przepis dodany:
    4.64
    Klasyczna surówka tunezyjska
    Ta zimna przystawka/surówka klasycznie podawana jest na tunezyjskich i algierskich stołach zwłaszcza w okresie letnim. Przygotowanie jej nie wymaga większych umiejętności ale dokładne pokrojenie wszystkich składników może wydać się...
  • Arabska pizza z pomidorkami koktajlowymi

    Przepis dodany:
    4.79
    Arabska pizza z pomidorkami koktajlowymi
      Składniki jakich będziesz potrzebować (około 8 sztuk):500g mąki pszennej 0 lub 001,5 łyżeczki suszonych drożdży (25g świeżych)szczypta cukru1-1,5 szkl. gorącej wody1/2 łyżeczki soli1 łyżka oliwyFarsz:2 łyżeczki oliwy350-500 g...
  • M'chekek - kolorowe algierskie ciasteczna migdałowe

    Przepis dodany:
    4.78
    M'chekek - kolorowe algierskie ciasteczna migdałowe
    M'chekekpodobnie jak m'chewek to ciasteczka zaliczane do grupy tradycyjnych pieczonych. W przypadku m'chekek istnieje dowolność w kwestii koloru i dekoracji: mogą być w kolorze naturalnym lub jakiejkolwiek innej barwyudekorować można migdałem...
  • M'chewek - algierskie aromatyczne ciasteczka migdałowe

    Przepis dodany:
    4.55
    M'chewek - algierskie aromatyczne ciasteczka migdałowe
    Jak już kiedyś obiecywałam, dziś tej obietnicy dotrzymuję - kontynuacja tematyki dekorowania ciasteczek.  M'chewek to ciasteczka zaliczane do grupy tradycyjnych pieczonych. Są bardzo popularne w Algierii i jak kraj długi i szeroki...
  • Pilaw z sarniną

    Przepis dodany:
    4.55
    Pilaw z sarniną
    Historia pilaw jest bardzo odległa. Biorąc pod uwagę etymologię tego słowa potrawa ta wywodzi się prawdopodobnie z terenów zamieszkiwanych przez starożytny Ariów. W Indiach (Dolina Indusu), potrawa ta określana była w języku indo-aryjskim jako...
  • Kurczak po jemeńsku

    Przepis dodany:
    4.65
    Kurczak po jemeńsku
    Pomysł na dzisiejsze danie przywędrował do mnie aż z Jemenu, jest tak pyszny, że musiałam schować część na później wiedząc, że zawołanie o dokładkę będzie nieuniknione. W podobny sposób w Jemenie przygotowuje się także wołowinę i...
  • Pomarańczowy krem z marchwi i soczewicy

    Przepis dodany:
    4.52
    Pomarańczowy krem z marchwi i soczewicy
    Małymi krokami nadchodzi sezon pomarańczowy i chociaż pojawiają się już na sklepowych półkach zachęcające pomarańczowe piłeczki to jednak ich smak niejednego może zniechęcić z wyjątkiem amatora cytryn. Te wczesne, dojrzewające w...
  • Falafel z czerwonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.89
    Falafel z czerwonej soczewicy
    Kolejny przepis z cyklu "Falafel", tym razem wykonany z mąki z czerwonej soczewicy - bogaty w żelazo, bardzo pożywny i wegetariański.Do przygotowania tego dania potrzebny nam będzie młynek do kawy, który idealnie mieli ziarna soczewicy, pamiętać...
  • Kurczak z grillowanymi gruszkami

    Przepis dodany:
    4.70
    Kurczak z grillowanymi gruszkami
    Uwielbiam!Kiedy byłam mała nie przepadałam za gruszkami, ulęgałki wręcz napawały mnie obrzydzeniem. Podczas gdy moi najbliżsi rozkoszowali się smakiem mięciutkiej klapsy ja zdecydowanie gustowałam w owocach tropików. Smak zmienia się jednak z...
  • Koszari (كشرى) - wegańskie klasyczne danie Egiptu

    Przepis dodany:
    4.74
    Koszari (كشرى) - wegańskie klasyczne danie Egiptu
    Historia tego egipskiego dania wegańskiego nie jest oczywista. Jedna z teorii odwołuje się do etymologii nazwy, na jej podstawie danie to ma rodowód żydowski i oznacza "to, co jest koszerne" ze względu na końcówkę "i". Inne wskazują na...
  • Algierska zupa z kuskusem

    Przepis dodany:
    4.80
    Algierska zupa z kuskusem
    Gdy na dworze robi się coraz zimniej, dni zdają się być tak niemiłosiernie krótkie, że każdy kończy się niemalże tam, gdzie zaczął myślę o gorącym słońcu. Myślę o szczęśliwych chwilach, które były mi dane w akompaniamencie...
  • Pieczone faszerowane papryki

    Przepis dodany:
    4.91
    Pieczone faszerowane papryki
    Arabowie uwielbiają warzywa, które są bogactwem kuchni orientalnej. Muszą być one dojrzałe i świeżutkie. Tylko takie mają odpowiedni smak i aromat, warzywa naturalnie uprawiane można poznać po wyglądzie - są nierównomiernie ubarwione (z...
  • Arabski kalafior w cieście z soczewicy

    Przepis dodany:
    4.59
    Arabski kalafior w cieście z soczewicy
    Warzywa w cieście to jeden ze sposobów na urozmaicenie ich smaku. Kalafior sam z siebie może wydawać się mdły dlatego wszelkie metody wyostrzenia, udoskonalenia jego naturalnego smaku zyskują zwolenników. Moja dzisiejsza propozycja to aromatyczne...
  • Dejej lahlou - kurczak na słodko inaczej

    Przepis dodany:
    4.72
    Dejej lahlou - kurczak na słodko inaczej
    Dejej lahlou lub lahm lahlou (kurczak na słodko oraz mięso na słodko) tradycyjnie jak już pisałam przyrządza się w okresie postu lub od święta najczęściej w wersji lahm (tu wykorzystuje się baraninę, jagnięcinę). Dzisiejszy mój przepis to...
  • Arabskie pierożki zapiekane w piekarniku

    Przepis dodany:
    4.61
    Arabskie pierożki zapiekane w piekarniku
    My Polacy to chyba najlepiej wiemy jak robi się pierogi! Prawda to oczywista ale jeśli komuś znudziły się już gotowane w wodzie, faszerowane na polski styl pierogi może spróbować wersji arabskiej, pieczonej lub smażonej w głębokim tłuszczu. Ta...
  • Kofty z sarniny w sosie migdałowym - samo zdrowie

    Przepis dodany:
    4.56
    Kofty z sarniny w sosie migdałowym - samo zdrowie
    Kofty z sarniny, to brzmi ekskluzywnie. Moja dzisiejsza propozycja i jednocześnie wczorajszy "świąteczny obiad" to połączenie dwóch światów, połączenie rodzimej zwierzyny, skądinąd mięsa najzdrowszego z możliwych oraz bliskowschodniej...
  • Eid al-Adha Święto Ofiarowania

    Przepis dodany:
    4.62
    Eid al-Adha Święto Ofiarowania
    Z okazji obchodzonego w dniu dzisiejszym Eid al-Adha Święta Ofiarowaniaspieszę z najserdeczniejszymi życzeniami. Dziś muzułmanie całego świata pochylają się w głębokiej zadumie nad sensem i przesłaniem, jakie niesie ze sobą ofiara z barana...
  • Brick, börek, malsouka - smażone zawiniątka

    Przepis dodany:
    4.85
    Brick, börek, malsouka - smażone zawiniątka
    Niezwykle cieniutkie arkusze ciasta na bazie semoliny, tradycyjnie przygotowywane na miedzianej tacy umieszczonej nad kamieniem, nazywane brick, malsouka, yufka, filo, Çibörek itd. to sztandarowe smażeniny kuchni lewantyńskiej oraz tam, gdzie kuchnia...
  • Dchich z bobem i kaszą bulgur

    Przepis dodany:
    4.47
    Dchich z bobem i kaszą bulgur
    Dchich to specjalność Monastyru serwowana zwłaszcza w kresie zimowym (zimowym w rozumieniu tamtej części świata ;) ) ze względu na jej pożywność. Kluczowym jej składnikiem jest poławiana przez miejscowych rybaków ośmiornica, wieść donosi,...
  • Mostek jagnięcy z wolna pieczony

    Przepis dodany:
    4.63
    Mostek jagnięcy z wolna pieczony
    Mostek jagnięcy to danie niezwykle lubiane i pożądane w okresie upalnych lat krajów Maghrebu, częściej gotowany lub gotowany na parze tudzież smażony czy grillowany przyprawiany jest rozmaitością zieleniny i przypraw korzennych. Dzisiejsza moja...
  • Zupa krem z groszku i cukinii

    Przepis dodany:
    4.79
    Zupa krem z groszku i cukinii
    Lato to czas, kiedy stragany wypełniają się świeżymi, aromatycznymi warzywami, to czas kiedy dobroci te wylewają się na ulice by kusić przechodniów aromatem, kolorem. Stara prawda donosi, iż najzdrowsze są dla nas te dary natury, na które jest...
  • Ghriba z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.56
    Ghriba z ciecierzycy
    Ghriba hommus to bardzo stary tradycyjny deser wykonywany głównie na bazie mąki z ciecierzycy. Zdecydowanie najczęściej ghriba przygotowywana jest w czasie Ramadanu po zakończeniu dziennego postu jako pożywne i stosunkowo kaloryczne danie o duże...
  • Bissara z bobem

    Przepis dodany:
    4.82
    Bissara z bobem
    Bissara z bobem serwowana jest na tunezyjskich stołach jako druga gorąca przystawka. Tradycyjnie wywodzi się z kuchni prowincjonalnej, serwowana była jako szybkie i pożywne danie na terenach, gdzie kobiety podobnie jak mężczyźni pracowały na roli....
  • Borghol bil Allouche

    Przepis dodany:
    4.71
    Borghol bil Allouche
       "Borghol bi Allusz" jest daniem niezwykle popularnym i lubianym w całej Tunezji. W smaku i aromacie przypomina jagnięce tudzież drobiowe risotto z jedną różnicą w postaci kaszy borghol. Borghol mówiąc najprościej to gotowane i...
  • Zupa rybna

    Przepis dodany:
    4.82
    Zupa rybna
    W krajach Afryki Płn. stosunkowo często przyrządza się zupę rybną w postaci kremu. Taka forma niestety pozornie może kojarzyć się z czymś mało apetycznym, czymś również kiepsko wyglądającym... Sympatykom jaskrawych kolorów radzę skupić...
  • Łatwe ciasto z prażonymi migdałami i cynamonem

    Przepis dodany:
    4.66
    Łatwe ciasto z prażonymi migdałami i cynamonem
    Dzisiejsza propozycja Ummi to błyskawiczne ciasto na sobotni poranek, bardzo aromatyczne, doskonałe do kawy, herbaty i samo w sobie.Składniki jakich będziesz potrzebować:1,5 szkl. mąki pszennej0,5 szkl. skrobii kukurydzianej1 szkl. cukru trzcinowego4...
  • Souffle

    Przepis dodany:
    4.83
    Souffle
    Dzisiejsze moje danie to przejaw tęsknoty jaką żywię do tych brunatnych pól rdzą malowanych, do gajów oliwnych, do leniwie pasących się owiec "zwisłouchych" trochę zaniedbanych ale jakże naturalnych w swym bycie. To tęsknota do palm...
  • Bestila

    Przepis dodany:
    4.84
    Bestila
    Bestila/bistiya/b'stilla to tradycyjne danie marokańskie choć jak wieść podaje przygotowywana była najpierw w arabskiej Andaluzji i dopiero w XV wraz z wygnanymi z Półwyspu Iberyjskiego Arabami została przyniesiona do Afryki Północnej i przyjęta...
  • Kubibat al-dejej

    Przepis dodany:
    4.55
    Kubibat al-dejej
    Kubibat al-dejej to arabskie krokiety z kurczaka. Do ich przygotowania wykorzystuje się ugotowane mięso (dzięki temu stanowią doskonały sposób na danie następnego dnia, jeśli pozostanie nam mięso z zupy czy wywaru), jajka ugotowane na twardo oraz...
  • Kurczak w śmietance (dejej khaszda)

    Przepis dodany:
    4.52
    Kurczak w śmietance (dejej khaszda)
    Gdy za oknami nadal nieubłaganie trwa przed przed wiosenna aura potrzeba świeżości, rozkwitu, ciepła staje się tym trudniejsza do okiełznania. Przypominam sobie smak i aromat świeżej zieleniny, nowalijek, powiew wiatru i tchnienie, którego nie...
  • Tadżin z soczewicą i pęczakiem

    Przepis dodany:
    4.62
    Tadżin z soczewicą i pęczakiem
    Dzisiejsza propozycja to tadżin z kurczaka w soczewicy i kaszy pęczak. Do tego dania doskonale pasuje także jagnięcina lub wołowina dlatego wybór pozostawiam indywidualnemu upodobaniu pamiętając, że przygotowanie mięsa czerwonego wymaga więcej...
  • Surówka z ciecierzycą i tahiną

    Przepis dodany:
    4.60
    Surówka z ciecierzycą i tahiną
    Ciecierzyca stanowi pożywny i bogaty w proteiny składni i dodatek wielu arabskich dań. Wyśmienicie smakuje również na zimno w połączeniu z innymi surowymi warzywami. Dzisiejsza propozycja to połączenie stosunkowo pospolitych warzyw z...
  • Awamat

    Przepis dodany:
    4.53
    Awamat
    Awamat przypominać może malutkie pączki jednak ten bliskowschodni deser nie posiada nadzienia i wykonany jest w połowie z ziemniaczanego puree. Chrupiące, dokładnie na jeden kęs przypadną do gustu nawet po "pączkowej wyżerce" :)Składniki jakich...
  • Kunafeh/Kataif

    Przepis dodany:
    4.51
    Kunafeh/Kataif
    Kunafeh (كنافة), kataif, kadaif to rodzaj zarówno gotowego wypieku jak i ciasta, które służy do jego przygotowania. Kunafeh przyrządzana jest tradycyjnie we wschodniej i południowej części basenu Morza Śródziemnego, dziś znana i...
  • Korzenne maślane ciasteczka

    Przepis dodany:
    4.46
    Korzenne maślane ciasteczka
    Dziś proponuję bardzo prosty, bardzo łatwy w wykonaniu i dający doskonały efekt przepis na kruchutkie, maślane korzenne ciasteczka bez foremek. Do całości potrzebna będzie tylko jedna miska i papier do pieczenia. Zapraszam w tą jakże...
  • Zupa krewetkowa

    Przepis dodany:
    4.84
    Zupa krewetkowa
    Dziś kolejny post niesiony smakiem i aromatem krewetek. Będzie truizmem jeśli powiem, że kuchnia arabska bogatą jest w dania rybne, owoce morza głównie (jeśli nie jedynie :)) tam, gdzie są one dostępne z natury. Jeśli natomiast stwierdzenie to...
  • Krewetki królewskie w aromatycznej paście

    Przepis dodany:
    4.78
    Krewetki królewskie w aromatycznej paście
    Szafranowy ryż, na nim krewetki w aromatycznym sosie... Dla oczarowanych smakiem owoców morza wstęp sam się broni, dla sceptyków - rada - warto spróbować! Owoce morza w świecie kuchni arabskiej królują u wybrzeży, poza ich zasięgiem panuje...
  • Surówka z pora zdobiona orzechami

    Przepis dodany:
    4.48
    Surówka z pora zdobiona orzechami
    Surówka z pora z orzechami stanowi smaczną przystawkę, przekąskę do dań rybnych, mięsnych, wzbogacona orzechami staje się bardziej chrupiąca i zasmakuje nawet tym, którzy z niedowierzaniem patrzą na zieleninę.  Składniki jakich będziesz...
  • Karentika - wegetariańska zapiekanka z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.78
    Karentika - wegetariańska zapiekanka z ciecierzycy
    Po raz pierwszy spotkałam się z tym daniem na przyulicznym straganie. Wręczono mi fragment bagietki wypełnionej delikatnie żółtawym ciastem o aksamitnej konsystencji i dziwnym, niepowtarzalnym smaku. Zastanawiałam się co to jest, i z czego jest...
  • Na arabskim weselnym stole

    Przepis dodany:
    4.87
    Na arabskim weselnym stole
    Tak wykwintnej, wymyślnej, kunsztownej  i wyrafinowanej sztuki dekorowania ciasteczek jak w Algierii nie ma nigdzie na świecie. Zarówno sztuka tradycyjna jak i nowoczesna przyprawia o zachwyt i dozę niedowierzania. Tematyka algierskiej sztuki...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).