Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Szyszkin ciągle pichci

W kuchni Szyszkin ciągle pichci jest już 383 dobrych przepisów:

  • ekspresowa zupa ze świeżych grzybów

    Przepis dodany:
    4.55
    ekspresowa zupa ze świeżych grzybów
      Z czym kojarzy wam się jesień? Dla mnie to bezsprzecznie czas na dynie, śliwki, jabłka i grzyby. Te trzy pierwsze pojawiły się w tym roku wcześniej, Pan z warzywniaka mówi, że jak wszystko, nawet trzy - cztery tygodnie. Co z grzybami?...
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    Przepis dodany:
    4.80
    ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
    Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyrasta, nie ma zakalca i długo zachowuje świeżość? Oto kilka moich rad: po pierwsze dobry przepis (ten poniżej sprawdzałam już wielokrotnie),po drugie - długie wyrabianie ciasta....
  • kurczak w pomidorach z fetą

    Przepis dodany:
    4.64
    kurczak w pomidorach z fetą
     Równo tydzień temu wróciłam z wakacji na jednej z greckich wysp. Korfu to wyspa szczególna, inna od pozostałych. Przez swoją bliskość z wybrzeżem Sycylii i dość burzliwą historię, widać na niej wiele włoskich wpływów, nie tylko w...
  • flapjack

    Przepis dodany:
    4.78
    flapjack
    Zastanawiam się, czemu tak długo czekałam z tym postem. I szczerze, sama nie znajduję odpowiedzi. Flapjack to jeden z moich ulubionych deserów, jednocześnie jeden z najpopularniejszych w Wielkiej Brytanii. To ekspresowe, tanie i pyszne batony...
  • pierogi z fetą

    Przepis dodany:
    4.70
    pierogi z fetą
    Skąd ten pomysł? Zapytacie. Odpowiedź jest banalnie prosta. Jak większość dań w mojej kuchni, przepis wyszedł z głowy po dokładnym rekonesansie zawartości lodówki. Zaplanowałam tematyczne menu na tegoroczną imprezę urodzinową. Jako, że...
  • gulasz wieprzowy, mój ulubiony

    Przepis dodany:
    4.85
    gulasz wieprzowy, mój ulubiony
    Choć w ciągu dnia termometr wskazuje we Wrocławiu blisko 30 st. C, to chłodne wieczory i noce bezsprzecznie wskazują, że idzie prawdziwa jesień. A gdy nadchodzi jesień, to w mojej kuchni zaczynają królować gulasze. Dzisiaj ten najbardziej...
  • botwinka z mlekiem kokosowym

    Przepis dodany:
    4.88
    botwinka z mlekiem kokosowym
    Dziś dwie kwestie. Po pierwsze, gdy powiedziałam koleżance, że robię botwinkę, zapytała, gdzie do diabła kupiłam ją we wrześniu. Nie miałam z tym żadnego problemu, ale postanowiłam przygotować mały research w osiedlowych sklepach, a jest...
  • bakłażany w pomidorach / Melitzanes Imam Baildi

    Przepis dodany:
    4.71
    bakłażany w pomidorach / Melitzanes Imam Baildi
    Melitzanes Imam Baildi, czyli bakłażany w pomidorach, to grecka przystawka podawana zazwyczaj na zimno. Tego pysznego dania spróbowałam po raz pierwszy, siedząc z rodziną w maleńkiej knajpce u podnóży Akropolu. Z resztą właśnie wizyta w Atenach...
  • frytki z batatów + sos tzatziki

    Przepis dodany:
    4.70
    frytki z batatów + sos tzatziki
     Dziś jedna z moim ulubionych przekąsek. Pieczone frytki z batatów są zdrowe, pyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Ponieważ są słodkawe, często podaję je z wyrazistymi sosami. Moje ulubione do batatów to majonez z wasabi i greckie...
  • pamiętniki z wakacji

    Przepis dodany:
    4.66
    pamiętniki z wakacji
       
  • gołąbki z indykiem i brązowym ryżem

    Przepis dodany:
    4.54
    gołąbki z indykiem i brązowym ryżem
    Nie znam ani jednej osoby, która nie lubi gołąbków. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale mam na to kilka patentów.Przygotowanie rozkładam na raty. Zaczynam dzień wcześniej wieczorem od sparzenia kapusty, które to jest najbardziej praco - i...
  • tarta z domowym budyniem i malinami

    Przepis dodany:
    4.88
    tarta z domowym budyniem i malinami
    Wybaczcie, że znów kilka dni mnie tu nie było, ale przyjechały do mnie dzieci mojej kuzynki, a że pretenduję do miana najlepszej ciotki świata, poświęciłam im cały swój czas. Ale teraz wracam, z najlepszą tartą z kremem budyniowym!Jakiś czas...
  • najlepsze mielone wołowo - wieprzowe i sos z podgrzybków

    Przepis dodany:
    4.53
    najlepsze mielone wołowo - wieprzowe i sos z podgrzybków
    Kotlety mielone. Obok schabowych chyba najbardziej znane mięsne polskie danie. Pewnie co inna kucharka, to inna receptura. Jednak jest kilka podstawowych zasad, których trzeba przestrzegać, by zrobić kotlety idealne.Po pierwsze mięso. Im lepszej...
  • żeberka pieczone w piwie

    Przepis dodany:
    4.83
    żeberka pieczone w piwie
      Lubię żeberka, ale muszą spełniać pewne warunki. Po pierwsze nie mogą być zbyt tłuste, po drugie muszą idealnie odchodzić od kości (nie ma nic gorszego niż twarde żeberka) i po trzecie muszą być dobrze doprawione. Smakują mi takie...
  • makaron z bobem i boczkiem

    Przepis dodany:
    4.53
    makaron z bobem i boczkiem
    Dziś wariacja na temat klasycznej, włoskiej carbonary. Chyba jednego z najpopularniejszych dań z Półwyspu Apenińskiego. Z dodatkiem bobu, moich ukochanych sezonowych strączków. Ciekawa jestem, jak zareagowali by na to danie Włosi, chociaż wiem,...
  • kotlety ziemniaczane z serem

    Przepis dodany:
    4.66
    kotlety ziemniaczane z serem
    Kotlety ziemniaczane, żadne odkrycie. Ale to dobre, tanie danie może być świetnym pomysłem na zużycie ziemniaków z poprzedniego obiadu albo takich, których po prostu ugotowaliśmy za dużo. Oczywiście można przygotować te kotlety specjalnie...
  • moja ulubiona lemoniada

    Przepis dodany:
    4.61
    moja ulubiona lemoniada
    Lemoniady to pewnie najpopularniejsze letnie napoje. O różnych smakach i z różnymi dodatkami. Uwielbiam lemoniadę rabarbarową i ogórkową (wkrótce na blogu). Jednak chyba nie ma nic lepszego niż klasyczna lemoniada cytrusowa. Jej przygotowanie...
  • klasyczne jagodzianki

    Przepis dodany:
    4.67
    klasyczne jagodzianki
    Jagodzianki. Wspomnienie z dzieciństwa. Wspomnienie znad Bałtyku. Wprawdzie na blogu znajdziecie już jeden przepis, ale ten jest chyba jeszcze prostszy. W końcu, po wielu próbach i kombinacjach, znalazłam przepis na ciasto drożdżowe, które szybko...
  • dwa moje ulubione koktajle z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.50
    dwa moje ulubione koktajle z truskawkami
    Lato w pełni. Uwielbiam, gdy jest ciepło i wcale nie narzekam, gdy już o poranku termometr wskazuje 26 stopni. Jednak przy takiej pogodzie mam problem ze zjedzeniem normalnego śniadania. Mój organizm odmawia przyjęcia jakichkolwiek pokarmów stałych...
  • ogórki małosolne

    Przepis dodany:
    4.82
    ogórki małosolne
    Prowadzę bloga już dobre kilka lat, a dopiero dzisiaj pojawia się tutaj przepis na ogórki małosolne. Przyznaję uczciwie, nie jestem dobra w przetworach. Tzn. dżemy itd. wychodzą spod mojej ręki smaczne, ale nie do końca umiem je pasteryzować i...
  • limonkowy pudding chia

    Przepis dodany:
    4.69
    limonkowy pudding chia
    Dziś taki dzień, że na blogu pojawia się już drugi przepis na deser, na dodatek pudding. Choć zupełnie inny od tego czekoladowego, to także zdrowy i wegański. Idealny na ciepłe dni. Ja przygotowałam ten pudding na deser, po obiedzie z...
  • czekoladowy pudding z awokado

    Przepis dodany:
    4.88
    czekoladowy pudding z awokado
    O zrobieniu puddingu z awokado myślałam od dawna. Ale zawsze coś, a to awokado za twarde, a to brak kakao w spiżarni. Bo to dwa najważniejsze składniki, bez których puddingu nie zrobimy. Awokado, którego używamy, musi być naprawdę dojrzałe. Tak...
  • makaron z pulpetami rybnymi i zielonymi warzywami

    Przepis dodany:
    4.79
    makaron z pulpetami rybnymi i zielonymi warzywami
    Upał jakby zelżał. Dziś od rana leje i grzmi. Temperatura także nie rozpieszcza. To ten moment w lecie, kiedy muszę porzucić chłodniki i sałaty i zjeść coś ciepłego. Tak mam, tak działa mój organizm, że kiedy robi się chłodniej, muszę na...
  • makaron z suszonymi pomidorami i anchois na obiad w 20 minut

    Przepis dodany:
    4.51
    makaron z suszonymi pomidorami i anchois na obiad w 20 minut
    Są takie dni, kiedy mam tyle pracy, że, gdy wracam do domu, muszę przygotować obiad dosłownie w 20 - 25 minut. A że tak bywa dość często, zazwyczaj jestem na taką sytuację przygotowana. Jak? Moja spiżarnia pęka w szwach od puszek i makaronów....
  • o Wojtku, którego kochałam najmocniej

    Przepis dodany:
    4.86
    o Wojtku, którego kochałam najmocniej
    Dziś Dzień Ojca, a jednocześnie imieniny mojego Taty. Choć nie ma Go ze mną już kilkanaście, prawie dwadzieścia lat, to czas nie leczy ran, i z roku na rok tęsknię coraz bardziej. Wojtek, choć miał w dowodzie wpisane imię Władysław,...
  • bigos z młodej kapusty

    Przepis dodany:
    4.80
    bigos z młodej kapusty
    Bigosik z młodej kapusty ma niewiele wspólnego z zimowym, ciężkim bigosem na wędzonych śliwkach. Jest wiosna, jemy lżej. Ale młoda kapusta z odrobiną "mięsiwa" także świetnie smakuje i ja przygotowuję ją dość często. Podaję zazwyczaj z...
  • Shalom aleikhem (שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם) Israel!

    Przepis dodany:
    4.86
    Shalom aleikhem (שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם) Israel!
        
  • hot chilli burrito

    Przepis dodany:
    4.59
    hot chilli burrito
    Witajcie w nowym roku. Znów trochę mnie tu nie było, ale święta, sylwester... Sami rozumiecie. Postanowiłam odpocząć. Na początku stycznia wyjechałam też na wakacje, z których foto relację zobaczycie wkrótce. Teraz wróciłam. Do domu. Do...
  • lekki pasztet drobiowo - cielęcy z warzywami

    Przepis dodany:
    4.73
    lekki pasztet drobiowo - cielęcy z warzywami
    Coraz bliżej Święta! Dlatego już dziś na blogu kolejny przepis na pasztet. Inne, równie smaczne, znajdziecie już na szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com, np. tutaj lub w wersji wegańskiej tu. Ten dzisiejszy jest nieco inny, mięsny, ale lżejszy i...
  • tarta z zielonym groszkiem i świeżymi ziołami

    Przepis dodany:
    4.78
    tarta z zielonym groszkiem i świeżymi ziołami
    Znowu tarta! Tak tak, ale zupełnie inna, takiej jeszcze nie było! Upiekłam ją na wieczorne spotkanie z dziewczynami i zniknęła błyskawicznie! Acha! Teraz, już po upieczeniu, wpadłam na pomysł, by parmezan zastąpić kozim serem. Uhm,...
  • klasyczny makowiec

    Przepis dodany:
    4.78
    klasyczny makowiec
    Zawsze myślałam, że przygotowanie klasycznego bożonarodzeniowego makowca to niesamowicie skomplikowana sprawa. Już ciasto drożdżowe wzbudza we mnie niemały strach, a jeszcze mielenie maku... Masakra. Postanowiłam jednak podjąć wyzwanie i upiec...
  • makaron z romanesco, parmezanem i chilli

    Przepis dodany:
    4.85
    makaron z romanesco, parmezanem i chilli
    Makaron z sosem na bazie surowych żółtek i parmezanu należy do moich ulubionych. W końcu właśnie w taki sposób robi się przepyszną carbonarę. W tym przypadku, w przypadku makaronu z kalafiorem romanesco dodałam do sosu odrobinę śmietanki,...
  • prosty i pyszny chleb pszenny

    Przepis dodany:
    4.79
    prosty i pyszny chleb pszenny
    Gorący, pachnący chleb wyciągany prosto z piekarnika to coś wspaniałego! Czy wiecie, że aromat świeżego chleba to najlepiej "oceniany" zapach na świecie? Podobno w amerykańskich sklepach można kupić odświeżacze powietrza o tym właśnie...
  • quiche 4 sery z brokułami

    Przepis dodany:
    4.79
    quiche 4 sery z brokułami
    Lubię przygotowywać tarty, zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Świetnie sprawdzają się, gdy zapraszamy gości. Moi przyjaciele już pewnie przyzwyczaili się, że prawie zawsze goszczę ich jakąś tartą. Dlaczego? Można kombinować i modyfikować...
  • domowy budyń waniliowy

    Przepis dodany:
    4.86
    domowy budyń waniliowy
    Budyń kojarzy mi się z przedszkolem, gdzie serwowany był niemal codziennie w ramach deseru. Pewnie nie miał w sobie ani grama świeżej wanilii,tylko produkt "waniliopodobny", ale w połączeniu ze słodkim sokiem wiśniowym smakował wyśmienicie i...
  • staromodne kotlety z kalafiora

    Przepis dodany:
    4.47
    staromodne kotlety z kalafiora
    Nie jestem wielką fanką kalafiora, szczególnie podawanego z podsmażoną bułką tartą. Jeśli już go jem, to najczęściej wiosną, gdy pojawiają się nowalijki i pierwsze warzywa. Wtedy gotuję go al dente i jem na obiad w towarzystwie jajka...
  • szarlotka rozmarynowa

    Przepis dodany:
    4.64
    szarlotka rozmarynowa
    Przepisów na klasyczną szarlotkę znajdziecie w internecie tysiące. Wspaniały przepis na klasyczną domową szarlotkę znajdziecie także tutaj. Nie byłabym sobą, gdybymnie szukała nowych rozwiązań i nowych smaków. Tak jak rozmaryn świetnie...
  • gulasz pasterski

    Przepis dodany:
    4.79
    gulasz pasterski
    Jestem mięsożercą. Ostatnio jem mięso coraz rzadziej, co wynika z tego, że po prostu nie mam na niego ochoty, ale także z raczej wątpliwej jakości mięsa dostępnego w sklepach. Mimo tego, raz na jakiś czas, lubię zjeść coś naprawdę pysznego...
  • Kaliméra Ateny!

    Przepis dodany:
    4.75
    Kaliméra Ateny!
  • gulasz z borowikami i piwem pszenicznym

    Przepis dodany:
    4.55
    gulasz z borowikami i piwem pszenicznym
    Nastał sezon grzybowy.  Co chwilę na mojej fejsbukowej tablicy pojawiają się zdjęcia koszy pełnych borowików, podgrzybków czy maślaków. Ja w tym roku na grzybobraniach byłam dwa razy. Niestety, oprócz kilku pająków nie przyniosłam do...
  • waniliowa tarta z białą czekoladą

    Przepis dodany:
    4.80
    waniliowa tarta z białą czekoladą
    Ostatnia tarta z kremem z białej czekolady, którą przygotowałam niedawno wywołała prawdziwą burzę. Na przyjęciu, wśród gości zniknęła błyskawicznie, przyjaciele prawie błagali o dokładkę, a magazyn "Sól i Pieprz" umieścił przepis na...
  • tymiankowe kaszotto z kurkami i jarmużem

    Przepis dodany:
    4.90
    tymiankowe kaszotto z kurkami i jarmużem
    Nie będę wiele pisać i jakoś specjalnie rozwodzić się nad tym, dlaczego ten przepis pojawia się akurat dzisiaj. Pada, jest szaro, buro i ponuro, a w taki dzień trzeba zjeść smaczny, rozgrzewający obiad. Takie jest to kaszotto z kurkami,...
  • chleb z chrupiącą skórką, najlepszy

    Przepis dodany:
    4.82
    chleb z chrupiącą skórką, najlepszy
    Jakiś czas temu kupiłam książkę pt. "Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki" J. Hamelmana. 490 - stronnicowa książka zaległa na półce zaraz po otwarciu, kiedy zauważyłam, że przepisy w niej zawarte powinny posiadać ostrzeżenie "tylko...
  • zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i kurkami

    Przepis dodany:
    4.62
    zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i kurkami
    Taka zapiekanka to jakieś pięć milionów kalorii szczęścia. To danie pyszne, ale ciężkie i wyjątkowo kaloryczne, dlatego powinno być raczej "na specjalną okazję", a nie na codzienny obiad, raz w tygodniu. Ja swoją zapiekankę przygotowałam dla...
  • tort charlotte z musem z malin i białej czekolady

    Przepis dodany:
    4.51
    tort charlotte z musem z malin i białej czekolady
       Znowu chwilę mnie tu nie było.Mam jednak wymówkę i naprawdę mam ogromną nadzieję, że znowu mi wybaczycie. Pochorowałam się. Ale tak, że przez kilka dni nie byłam w stanie podnieść się z łóżka. Wróciłam z wakacji. Tam...
  • dobro jutro Chorwacjo oraz Bośnio i Hercegowino!

    Przepis dodany:
    4.63
    dobro jutro Chorwacjo oraz Bośnio i Hercegowino!
       
  • kurki w śmietanie

    Przepis dodany:
    4.77
    kurki w śmietanie
    Kurki. Moje ukochane, jedyne i niepowtarzalne. Przygotowuję je jednak wyjątkowo rzadko i nie będzie to odkryciem, kiedy napiszę dlaczego. Z lenistwa. Kurki rosną w ziemi, dość głęboko, a ich czyszczenie to prawdziwa gehenna. Katorga, której...
  • Przepis dodany:
    4.53
    fot. Internet/Szyszkin
  • kokosowa wegańska panna cotta

    Przepis dodany:
    4.57
    kokosowa wegańska panna cotta
    Panna cotta to w dosłownym tłumaczeniu z języka włoskiego gotowana śmietanka. Tutaj jednak postanowiłam odejść od przepisu klasycznego, jednego z moich ulubionych, obok tiramisu - deseru pochodzącego ze słonecznej Italii. Śmietankę z mleka...
  • tarta z kremem z mleka skondensowanego

    Przepis dodany:
    4.72
    tarta z kremem z mleka skondensowanego
    Ostatnia słodka tarta, która pojawiła się na blogu wywołała niemałe zamieszanie. Przyznaję, że już dawno nie miałam tak wielu odsłon. Dlatego idąc za ciosem pokażę wam jeszcze jeden sposób, by uszczęśliwić swoich bliskich (i siebie) albo...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).