Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Tanio szybko smacznie

W kuchni Tanio szybko smacznie jest już 221 dobrych przepisów:

  • Tarta gruszkowa

    Przepis dodany:
    4.73
    Tarta gruszkowa
    Jedną z najstarszych odmian gruszy jest Konferencja, niezmienne uznawana za niezawodną. Wywodzi się z Anglii, a w Zachodniej Europie rozpowszechniła się pod koniec XIX w. W Polsce jednak rozpoczęto jej uprawę znacznie później, bo w latach 70. XX...
  • Zupa z kurek

    Przepis dodany:
    4.60
    Zupa z kurek
    Kurki to jedne z niewielu grzybów, które występują w naszych lasach aż od maja do listopada. To jednak nie jedyna ich zaleta. Od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej. Polepszają pracę wątroby, łagodzą zapalenie...
  • Waniliowo – czekoladowy lava cake

    Przepis dodany:
    4.51
    Waniliowo – czekoladowy lava cake
    Kiedy na zewnątrz robi się zimno i niespecjalnie mamy ochotę na lodowe słodkości, warto przestawić się na ciepłe, rozgrzewające desery. Nie oznacza to jednak, że z lodów musimy rezygnować całkowicie ponieważ mogą one nam służyć jako...
  • Lodowy tort brownie

    Przepis dodany:
    4.69
    Lodowy tort brownie
    Jeśli posiadamy odrobinę cierpliwości i jednocześnie mamy ochotę na trochę kulinarnej zabawy, możemy zrobić tort, który przyniesie nam w ciepłe dni sporo ochłody. Jest to tort lodowy, który przygotujemy z półproduktów i dzięki temu czas...
  • Lodowy shake czekoladowo-bananowy i truskawkowo-ciasteczkowy

    Przepis dodany:
    4.79
    Lodowy shake czekoladowo-bananowy i truskawkowo-ciasteczkowy
    Każdy z nas ma czasem ochotę na jakiś smakołyk. A cóż lepiej zaspokaja tę potrzebę, dodatkowo chłodząc podczas letnich upałów, jak nie mleczny shake? Zimny, pienisty… Posiadający gęstą konsystencją i pożywny. Niezależnie od tego czy...
  • Czekoladowe miseczki do lodów

    Przepis dodany:
    4.51
    Czekoladowe miseczki do lodów
    Podczas gorącej pogody często mamy ochotę na lody. Aby urozmaicić deser i jednocześnie mieć wiele radości z jego przygotowywania, proponujemy własnoręcznie zrobić jadalne miseczki do podania lodów. Wystarczy tylko odrobina chęci, parę balonów...
  • Lody bazyliowe

    Przepis dodany:
    4.59
    Lody bazyliowe
    Gdy znudzą nam się najbardziej popularne smaki lodów, możemy uruchomić swoją kreatywność i zawędrować z nią w obszary smakowe do tej pory nie eksplorowane. Na przykład bazylia, której zazwyczaj używa się do sałatki capresse, pizzy czy zupy...
  • Tarta Tatin z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.48
    Tarta Tatin z truskawkami
    Poniższy przepis jest wolną interpretacją klasycznego, francuskiego przepisu na tartę Tatin. W oryginalnej recepturze główną rolę grają jabłka, ponieważ jedna właśnie się kończy sezon na truskawki, mamy ostatnią szansę na spróbowanie tego...
  • Makaron ryżowy z kurczakiem, groszkiem i brokułem

    Przepis dodany:
    4.91
    Makaron ryżowy z kurczakiem, groszkiem i brokułem
    Najlepsze letnie przepisy to dania, które są proste, szybkie i lekkie. Dobrze też jeśli przygotowanie ich nie zajmie więcej niż paręnaście minut. Taki jest właśnie makaron ryżowy z soczyście zielonym brokułem i groszkiem, których delikatny...
  • Rabarbarowe tartaletki z sosem truskawkowym

    Przepis dodany:
    4.70
    Rabarbarowe tartaletki z sosem truskawkowym
    Tartaletka to po prostu mała tarta. Podobnie jak ona może być wypełniona zarówno słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem.Tym razem prezentujemy odwróconą wersję (na wzór tarty Tatin) tartaletki z rabarbarem. Pora: deser Rodzaj dania: tarta Czas...
  • Pisanki z galarety

    Przepis dodany:
    4.64
    Pisanki z galarety
    Tradycyjna, słona galaretka, zwana w kuchni staropolskiej auszpikiem była robiona z wieprzowych lub cielęcych nóżek. Do dobrze przygotowanego w ten sposób wywaru nie trzeba dodawać już żelatyny. Inaczej ma się sprawa z wywarami rybnymi i...
  • Kremowy barszcz biały z białą kiełbasą

    Przepis dodany:
    4.55
    Kremowy barszcz biały z białą kiełbasą
    Istnieją pewne niejasności dotyczące nazw „żurek” i „barszcz biały”. W jednych tradycjach stosuje się tą nazwę wymiennie, a w innych nie są one tożsame. I tak, żurek ma być przyrządzany na bazie mąki żytniej, a...
  • Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami

    Przepis dodany:
    4.91
    Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami
    Marchewkowy sernik wydaje się być pomysłem na przekór tradycji. Ciasto jednak jest utrzymane w smakach i kolorach typowo wiosennych. Przepis pokazuje też, że można stworzyć nietypowe, ale bardzo świąteczne i kolorowe danie, które będzie...
  • Makaroniki z cytrynowym lukrem i karmelizowaną marchewką

    Przepis dodany:
    4.63
    Makaroniki z cytrynowym lukrem i karmelizowaną marchewką
    Baza na makaroniki jest zawsze taka sama. Jednak zamiast zmielonych migdałów możemy dodawać inne składniki takie jak wiórki kokosowe, płatki owsiane, mak czy inne ulubione przez nas orzechy. Nie wszystkie z nich przekłada się też masą. Możemy...
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.81
    Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
    Ziemniaki stanową wielkie źródło kulinarnych inspiracji. Doskonałym przykładem są zapiekanki. Zazwyczaj zawierają to co mamy praktycznie zawsze w lodówce: warzywa, kiełbasę lub inne mięso. Świetnie nadają się na rodzinny obiad lub ciepłą...
  • Zupa z kapusty pekińskiej z jarzynami i parmezanem

    Przepis dodany:
    4.77
    Zupa z kapusty pekińskiej z jarzynami i parmezanem
    Z beta-karotenem kojarzy nam się raczej kolor pomarańczowy, tym trudniej więc będzie nam uwierzyć, że kapusta pekińska zawiera go bardzo dużo. Już połowa szklanki pokrojonej kapusty zaspakaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. W...
  • Korzenne oponki marchewkowe

    Przepis dodany:
    4.58
    Korzenne oponki marchewkowe
    Objadanie się w tłusty czwartek ma nam przynieść powodzenie. Nie ma się więc co opierać pokusie, lepiej się jej poddać i cieszyć smakiem czwartkowych łakoci. Tym razem proponujemy mniej tradycyjną wersję oponek – korzenne, z marchewką i...
  • Banany smażone w miodzie

    Przepis dodany:
    4.65
    Banany smażone w miodzie
    Istnieje aż 300 gatunków bananów, ale na skalę masową uprawia się nieco ponad 20. Różnią się między sobą kształtem, wielkością, zawartością skrobi oraz kolorem skórki i miąższu. Generalnie można je jednak podzielić na dwie grupy...
  • Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą

    Przepis dodany:
    4.85
    Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą
    Makrela to bardzo popularna na polskim rynku ryba. Dostępna jest zazwyczaj w formie wędzonej, a ceniona za delikatne mięso i łagodny smak. Makrela zawiera znaczną zawartość tłuszczu. Przede wszystkim frakcji kwasów tłuszczowych nienasyconych z...
  • Duszona pierś kurczaka z warzywami

    Przepis dodany:
    4.75
    Duszona pierś kurczaka z warzywami
    W okresie jesienno-zimowym powinniśmy na stałe wprowadzić do naszej diety dania z czosnkiem ponieważ dzięki lotnym związkom siarki oraz olejkom eterycznym działa on bakterio i wirusobójczo. Dodatkowo wspomaga walkę organizmu z infekcjami układu...
  • Ciasto marchewkowe z karmelem

    Przepis dodany:
    4.74
    Ciasto marchewkowe z karmelem
    Sos karmelowy, a właściwie kajmak, trafił do polskiej kuchni już w XVIII w. za panowania Zygmunta Augusta. Cukier był wtedy towarem luksusowym i pojawiał się na stołach polskiej szlachty. Po II wojnie światowej, w związku ze spadkiem cen cukru,...
  • Żółte curry z pulpetami

    Przepis dodany:
    4.69
    Żółte curry z pulpetami
    Curry to jedno z tych dań, które zrobiły międzynarodową karierę, ponieważ trafiły w gusta ludzi na całym świecie. Główne rodzaje curry spotykane w restauracjach indyjskich lub tajskich mają kolor czerwony, żółty i zielony. W Polsce możemy...
  • Ryba po grecku

    Przepis dodany:
    4.78
    Ryba po grecku
    Ryba po grecku z Grecją ma wspólnego tyle, że jest podobna do tamtejszego ragout rybnego, zwanego psari plaki. Niemniej to potrawa bardzo smaczna, która składa się z filetów rybnych w sosie warzywnym. Można ją jeść na ciepło, jak i na zimno....
  • Karp w sosie piernikowym

    Przepis dodany:
    4.55
    Karp w sosie piernikowym
    Zapewne trudno to sobie obecnie wyobrazić, ale karp nie od zawsze był symbolem Wigilii. Przed II Wojną Światową na świątecznym stole pojawiały się szczupaki, sandacze, śledzie czy sumy. Jednak po zakończeniu wojny polska gospodarka była tak...
  • Marchewkowy miodny kuch

    Przepis dodany:
    4.50
    Marchewkowy miodny kuch
    Wyobrażając sobie dania wigilijne mamy zazwyczaj na myśli barszczyk, karpia, pierogi z kapustą czy kutię. Są jednak potrawy, które są charakterystyczne wyłącznie dla danych regionów kraju i nie występują nigdzie indziej. Do takich potraw...
  • Tarta z twarogiem i marchewką

    Przepis dodany:
    4.82
    Tarta z twarogiem i marchewką
    Tarta z twarogu, jajek i marchewki, to sycąca propozycja dla jaroszy lub tych, którym chwilowo przejadło się już mięso. Intensywny kolor marchewki choć trochę rozświetli szare dni, a beta karoten w niej zawarty wpłynie pozytywnie na naszą...
  • Polędwiczki ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.81
    Polędwiczki ze śliwkami
    Polędwica to najdelikatniejsza część mięsa wieprzowego. Ma ona bardzo uniwersalne zastosowanie. Polędwica świetnie smakuje jako kotlecik, duszona czy pieczona. Razem ze śliwkami tworzy świetny duet, a wraz z kluskami śląskimi lub ziemniakami...
  • Zupa z czerwoną soczewicą, marchewką i papryką

    Przepis dodany:
    4.49
    Zupa z czerwoną soczewicą, marchewką i papryką
    Pomimo, że to tylko zupa, to jest ona tak bardzo sycącą, że duży talerz może zastąpić nam dwudaniowy obiad. Właściwość tą posiada dzięki soczewicy, w której zawartość białka jest bardzo duża – w 100 g soczewicy znajduje się go aż...
  • Ciasto z gruszkami

    Przepis dodany:
    4.83
    Ciasto z gruszkami
    Gruszka Konferencja jest, podobnie jak Klapsa i Lukasówka, jedną z najbardziej popularnych odmian w Polsce. Gruszka ta przywędrowała do nas w latach 70 z Anglii, gdzie została wyhodowana już w 1884 roku. Konferencja jest nazywana „Królową...
  • Szakszuka

    Przepis dodany:
    4.59
    Szakszuka
    Szakszuka to danie pochodzące z kuchni tunezyjskiej. Składa się z jajek duszonych w pomidorach cebuli i papryce. Może być pomysłem na śniadanie mistrzów lub pożywną kolację. Można do niej dodać coś mięsnego jak boczek czy kiełbasa, jednak w...
  • Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

    Przepis dodany:
    4.77
    Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym
    Pochodząca z Japonii dynia hokkaido od kilku lat staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Jej zaletą są niewielkie rozmiary, orzechowy smak oraz to, że przed ugotowaniem nie trzeba obierać jej ze skórki. Jej delikatny smak warto wzbogacić...
  • Sos pomidorowy do słoików

    Przepis dodany:
    4.85
    Sos pomidorowy do słoików
    Długo utrzymująca się ładna pogoda spowodowała, że nawet w październiku możemy przyrządzać przetwory warzywne i owocowe. Targowe stragany nadal uginają się pod ciężarem gruntowych pomidorów i warto je wykorzystać do zrobienia na zimę...
  • Faszerowane patisony

    Przepis dodany:
    4.61
    Faszerowane patisony
    Patisony mają zabawną nazwę i kształt dzięki czemu mogą zainteresować nawet największych niejadków. Rzadko goszczą na polskich stołach nie tylko z tego powodu, że są warzywem sezonowym. W Polsce nie ma tradycji spożywania patisonów w...
  • Szarlotka malinowa

    Przepis dodany:
    4.76
    Szarlotka malinowa
    Robi się już zimniej więc pora zrezygnować z deserów typowo lodowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeść lody w asyście czegoś ciepłego i aromatycznego – na przykład szarlotki. A żeby nie było schematycznie szarlotka jest...
  • Semifredo z owocami lata

    Przepis dodany:
    4.83
    Semifredo z owocami lata
    Wspaniałe przedłużenie lata, które przyniosła nam niespodziewanie aura możemy świętować kolejnymi wersjami naszych ulubionych deserów lodowych. Nie musimy przy tym podchodzić do kupionych lodów ortodoksyjnie. Warto czasem eksperymentować z...
  • Lodowy pucharek z sosem borówkowym i owocami

    Przepis dodany:
    4.80
    Lodowy pucharek z sosem borówkowym i owocami
    Pogoda rozpieszczała nas przez ostatnie dni. Nadal możemy spodziewać się nawet 30 stopniowych upałów we wrześniu. Może dlatego przy drogach wciąż można kupić maliny, rzadziej borówki. Zapobiegliwi mają jednak ich zapas w swoje zamrażarce,...
  • Lody z czereśniami i karmelem

    Przepis dodany:
    4.78
    Lody z czereśniami i karmelem
    Sezon na czereśnie właśnie się kończy. Miejmy nadzieję, że nie sezon na lody. Tego lata były nam wyjątkowo potrzebne. Można schładzać się na wiele sposobów, np. pijąc zieloną herbatę, ale ten z wykorzystaniem lodów jest absolutnie...
  • Lodowe ptasie mleczko

    Przepis dodany:
    4.82
    Lodowe ptasie mleczko
    Kapitalnym pomysłem na letnie party jest lodowe ptasie mleczko. Warto wykorzystać do tego owoce sezonowe, lody i czekoladę dobrej jakości. Szczególnie ważne w tym przepisie jest to, że wystarczy zaledwie 10 minut, aby przygotować ten przepis....
  • Zapiekanka z ciasta drożdżowego, jagód, czekolady i mascarpone

    Przepis dodany:
    4.49
    Zapiekanka z ciasta drożdżowego, jagód, czekolady i mascarpone
    To kolejny deser, który można przygotować bardzo szybko jeśli ma się gotowe ciasto drożdżowe (czasem zostaje nam resztka przy okazji przygotowywania pizzy). Jeśli nie mamy gotowego ciasta, to możemy skorzystać z poniższego przepisu. Jednak czas...
  • Szybka tarta wiśniowa

    Przepis dodany:
    4.54
    Szybka tarta wiśniowa
    Oczywiście zawsze możemy zjeść lody zaraz po ich kupieniu. Można wyjąć z szafki pucharki, otworzyć opakowanie, nałożyć kulki lodów i zjeść ze smakiem, aby poczuć przyjemne orzeźwienie. Ale prawdziwą nirwanę osiągają ci, którzy wykażą...
  • Biszkoptowo-bananowe muffinki

    Przepis dodany:
    4.56
    Biszkoptowo-bananowe muffinki
    Biszkoptowe spody, które znakomicie przyśpieszają tworzenia słodkich przysmaków dają spore pole do popisu w tej dziedzinie. Można z nich zrobić biszkoptowy tort, wykorzystać jako spód do sernika, a nawet przygotować szybkie bananowe muffinki....
  • Czekoladowo-lodowe pralinki

    Przepis dodany:
    4.80
    Czekoladowo-lodowe pralinki
    Okres upałów zachęca do tworzenia deserów. Poniższym przepisem zdecydowanie zaskoczymy przyjaciółki i rodzinę. Sposób wykonania pokazanych na zdjęciu czekoladowych, różnokolorowych foremek na lody zrobionych z czekolady, będzie wielką...
  • Quiche ze szparagami, boczkiem i mieszanką leczo

    Przepis dodany:
    4.53
    Quiche ze szparagami, boczkiem i mieszanką leczo
    Quiche to pyszne, wytrawne ciasto, które pochodzi z Francji i jest podawane na ciepło jako przystawkę lub z sałatą jako danie główne. W klasycznej odmianie zawiera w sobie boczek, śmietanę i jaja. Jednak zaletą quiche jest to, że można dodawać...
  • Galaretka z rabarbaru i truskawek z lodami waniliowymi

    Przepis dodany:
    4.67
    Galaretka z rabarbaru i truskawek z lodami waniliowymi
    Grenadyna to syrop z owoców granatu. Dzięki swojej gęstości jest często wykorzystywana do wielowarstwowych drinków. Jest słodki i ma intensywny kolor, dzięki czemu będzie dobrze wyglądać i świetnie smakować z lekko kwaskową galaretką...
  • Wieprzowina ze szpinakiem i mango

    Przepis dodany:
    4.54
    Wieprzowina ze szpinakiem i mango
    Czy wiecie, że wieprzowina po chińsku jest jednym z najczęściej wyszukiwanych dań w polskim Internecie? Danie zawdzięcza popularność setkom punktów z jedzeniem orientalnym, które można dziś spotkać niemal w każdym zakątku kraju. Ponadto, nie...
  • Nadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole

    Przepis dodany:
    4.64
    Nadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole
    Guacamole znane jest w Polsce, obok salsy pomidorowej, jako element tzw. czekadełka w restauracjach meksykańskich. Stawiane jest na stole wraz z chipsami z tortilli. Ale możemy je bardzo łatwo przygotować w domu i z powodzeniem dodawać do swojskich...
  • Deser z bananowych pączków i lodów

    Przepis dodany:
    4.47
    Deser z bananowych pączków i lodów
    Kiedy nadchodzą cieplejsze dni natychmiast zaczynamy nabierać chętki na deser lodowy na wolnym powietrzu. Bananowe pączki i lody to zestaw, którym nie pogardzi żaden smakosz deserów lodowych. Przepis można wykonać relatywnie szybko, ale smak...
  • Krem z zielonego groszku z rzodkiewką i serem feta

    Przepis dodany:
    4.59
    Krem z zielonego groszku z rzodkiewką i serem feta
    Pomysł na obiad dla dziecka niejadka? Spróbujcie przyrządzić intensywnie zieloną zupę krem na bazie groszku. Barwa warzyw i owoców ma wpływ na zdrowie, jak twierdzą dietetycy. Czerwone wpływają na serce, zielone na układ oddechowy, zaś białe...
  • Deser z ciasta drożdżowego, borówek amerykańskich i lodów

    Przepis dodany:
    4.71
    Deser z ciasta drożdżowego, borówek amerykańskich i lodów
    Co zrobić gdy zostanie nam trochę ciasta na pizzę lub drożdżowego? Otóż doskonałym rozwiązaniem są… desery lodowe, a w tym przypadku połączenie kuleczek z ciasta z gałkami lodów waniliowych i borówkami amerykańskimi. Dzięki...
  • Egzotyczna zupa z mango i marchewki z krewetkami

    Przepis dodany:
    4.91
    Egzotyczna zupa z mango i marchewki z krewetkami
      Pora: obiad Rodzaj dania: zupa Czas przygotowania: ok. 25 minut Czas pieczenia: 40 minut Porcja: 3 – 4 osoby Składniki: 1 cebula 400 g marchewki 1 duże mango 1 łyżka oleju kokosowego 1 l bulionu warzywnego szczypta gałki...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).