Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Tapas de Colores

W kuchni Tapas de Colores jest już 74 dobrych przepisów:

  • TAO - restauracja azjatycka w Krakowie

    Przepis dodany:
    4.72
    TAO - restauracja azjatycka w Krakowie
    Tydzień temu, wraz z innymi blogerami, uczestniczyliśmy w spotkaniu, na którym po raz pierwszy zetknęliśmy się z japońskim stylem gotowania – Teppanyaki. Polega on ogólnie rzecz ujmując na grillowaniu przeróżnych składników na...
  • Zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu

    Przepis dodany:
    4.60
    Zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu
    Składniki:250 gram kaszy jaglanejopakowanie świeżego szpinaku50 gram utartego parmezanu2 ząbki czosnku1 łyżka masłaprzyprawa garam masala, sól, pieprz  pół pęczka koperku8 kawałków suszonych pomidorów3 jajkaPrzygotowanie:kaszę jaglaną...
  • Spacer po Barcelonie

    Przepis dodany:
    4.47
    Spacer po Barcelonie
    !Hola  Barcelona!Na wakacje  czekamy, tęsknimy za wolnością, przygodą i czymś co odmieni nasze życie, chociażby przez dwa tygodnie urlopu. Barcelona - to kwintesencja hiszpańskiego klimatu, kultury, architektury... Mieszkańcy...
  • Hummus - przystawka z Bliskiego Wschodu

    Przepis dodany:
    4.85
    Hummus - przystawka z Bliskiego Wschodu
    Od wielu miesięcy jest to najczęściej przygotowywany "fast food" w naszym domu. Każdy członek rodziny jest w stanie w ciągu 10 minut przygotować hummus, który podajemy z grillowaną tortillą lub rukolą, polany dodatkową złocistą oliwą -...
  • Restauracja na krakowskim Kazimierzu - "Duży Pokój"

    Przepis dodany:
    4.57
    Restauracja na krakowskim Kazimierzu  - "Duży Pokój"
    Niedzielne popołudnie w knajpce na dobrym obiedzie w doborowym towarzystwie w stolicy kulinarnej Polski, czyli na Kazimierzu w Krakowie -to moje tzw."must be" przynajmniej raz w miesiącu.Uwielbiam Kraków - to najsmaczniejsze miasto w Polsce, chociaż...
  • Tort węgierski, bardzo czekoladowy

    Przepis dodany:
    4.59
    Tort węgierski, bardzo czekoladowy
    Tort węgierski jest najbardziej lubianym przeze mnie tortem, na pewno z uwagi na smak, trochę też z uwagi na sentyment, gdyż był podawany na ważnych rodzinnych spotkaniach  np. weselach :)Ciasto polecam amatorom czekolady i bakalii, zwłaszcza...
  • Degustacja win w GARAŻ Food & Wine w Krakowie

    Przepis dodany:
    4.64
    Degustacja win w GARAŻ Food & Wine w Krakowie
    Zaprosznie na degustację win Clementa Klura z Alzacji otrzymałam wraz z menu, które bardzo mnie zaintrygowało, a to za sprawą smażonych świńskich uszy podanych z sałatką z bobu, zielonych szparagów, oraz ze sporą...
  • Gdzie zjeść w Krakowie? Twój Kucharz rządzi!

    Przepis dodany:
    4.69
    Gdzie zjeść w Krakowie?  Twój Kucharz rządzi!
    Zostałam zaproszona na niecodzienne wydarzenie, miałam świadomość tego od początku, gdyż zaproszenie, które dostałam było jednocześnie prezentacją serwowanego  menu, osobiście znałam organizatora i pomysłodawcę, oraz większość...
  • Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

    Przepis dodany:
    4.90
    Sernik cytrynowy z musem truskawkowym
    Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:Spód:ciasteczka zbożowe - 200 gram nutella - 3 łyżkimasło - łyżkakakao - 1 łyżeczkaSkładniki na  masę serową:500g sera twarogowego siedmiokrotnie zmielonego270g słodzonego mleka...
  • Risotto z pieczonym udkiem z kaczki, dymką i serem Parmezan

    Przepis dodany:
    4.73
    Risotto z pieczonym udkiem z kaczki, dymką i serem Parmezan
    Boskie !!!  To jedno słowo może wyrazić smak  risotta, które na warsztatach Akademii Smaku Siemens robiłam od początku do końca. Dawno nic mi tak nie smakowało. Wiem, też dzięki prowadzącemu warsztaty Konradowi Birek, z którym...
  • Pasta do kanapek z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

    Przepis dodany:
    4.46
    Pasta do kanapek z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów
    Pastę do kanapek robiliśmy na warsztatach kulinarnych JCC Kraków. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna, polecam ją osobom lubiących smak suszonych pomidorów i kolendry. Nie wegetarianom polecam pastę na kromce bagietki lub chleba z kawałkiem...
  • Zapraszam na typowe potrawy wielkanocne

    Przepis dodany:
    4.52
    Zapraszam na typowe potrawy wielkanocne
     na słodko, czyli serniki, babki, bakaliowce Puszysty sernik z musem czekoladowym Sernik z ciasteczkami Oreo Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia Sernik creme brulee Babka cytrynowo - jogurtowa Babka z makiem - Piegusek Bakaliowiec, ciasto z...
  • Ciastka i ciasteczka z czekoladą

    Przepis dodany:
    4.87
    Ciastka i  ciasteczka z czekoladą
    Rok 1960, niełatwe jest życie  samotnej kobiety wychowującej dziecko. Poszukując swojego wymarzonego domu główna bohaterka zamieszkuje, w małym miasteczku we Francji. Vianne Rocher, bo o niej mowa ma dar niezwykły, wyczarowuje...
  • na kłopoty najlepsze są domowe czekoladki ... wystarczy 10 minut!

    Przepis dodany:
    4.51
    na kłopoty  najlepsze są domowe czekoladki ... wystarczy 10 minut!
    W książce Magdaleny Kordel "Wymarzony Dom" jedna z bohaterek Krystyna ma własną herbaciarnię i całe miasteczko przychodzi do niej do herbaciarni na kłopotki - czyli małe ciasteczka, które są specjalnością herbaciarni. Ciasteczka te są nie...
  • Ciasteczka " Uszy Hamana "

    Przepis dodany:
    4.52
    Ciasteczka " Uszy Hamana "
    "Uszy Hamana", to obowiązkowe ciasteczka, które muszą być podane na świątecznym posiłku z okazji Purimu, karnawałowego święta żydowskiego. Ciasteczka mają kształt trójkątów i na ogół wypełnione są nadzieniem z maku lub...
  • Chałka - pieczywo idealne na śniadanie

    Przepis dodany:
    4.87
    Chałka - pieczywo idealne na śniadanie
    Lubię warsztaty kulinarne w JCC Kraków z uwagi na poznawanie potraw z mało mi znanej dotychczas kuchni żydowskiej, z nich też pochodzi ten przepis na nie słodką chałkę, do której idealnie pasują różne pasty np. pasta z kaszy jaglanej i...
  • Kawior z bakłażana i czarnych oliwek - pasta do kanapek

    Przepis dodany:
    4.71
    Kawior z bakłażana i czarnych oliwek - pasta do kanapek
    Kawior z bakłażana i czarnych oliwek przygotowaliśmy w w Centrum Kultury Żydowskiej na krakowskim Kazimierzu. Uczestnicy warsztatów, jak na żadnych innych byli bardzo zróżnicowani, rozpiętość wiekowa od 10 do 80 lat, blogerzy, siostry...
  • Sałatka z buraków, fety i rukoli

    Przepis dodany:
    4.81
    Sałatka z buraków, fety i rukoli
    Jedna z moich ulubionych sałatek, na pewno moje ulubione składniki: gotowane lub pieczone buraki, feta, prażone orzechy włoskie, rukola i to wszystko polane sosem francuskim. Składniki sosu francuskiego: czosnek, miód, oliwa i musztarda jeszcze...
  • Sernik na zimno z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.85
    Sernik na zimno z truskawkami
    Jest to jeden z dwóch najlepszych serników  na zimno jaki jadłam w życiu. Może to kwestia odniesienia, mojego doświadczenia, ale nie mam 16 lat i wiem co mówię. Można dodać do sernika swoje ulubione dodatki, bakalie. To jest naprawdę pyszny...
  • Creme brulee

    Przepis dodany:
    4.79
    Creme brulee
    Jowita w kuchniCreme brulee -deser nad deserami. Podczas jego przygotowania miło jest posłuchać francuskiej muzyki.  Otrzymałam na gwiazdkę od przyjaciół fantastyczny prezent "Appetit Francja" - płytę z piosenkami francuskimi  z...
  • Łosoś na puree szpinakowym w sosie z suszonych pomidorów

    Przepis dodany:
    4.62
    Łosoś na puree szpinakowym w sosie z suszonych pomidorów
    Sos z suszonych pomidorów:mała cebulaczosnek - 1 ząbeksuszone pomidory - 8 połówekbiałe wino - 50 mlkapary - 1 łyżka masło-  1 łyżkasól, pieprzDrobno pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na maśle na złoty kolor, dodajemy lampkę...
  • Barcelona - na długi weekend

    Przepis dodany:
    4.85
    Barcelona - na długi weekend
    Na długi weekend majowy czekamy już od stycznia, planujemy, rozmawiamy ze znajomymi o wspólnych planach, gdzie ładniej, gdzie taniej, gdzie nas jeszcze nie było... Nie tylko Woody Allen zakochał się w tym miejscu, a piosenka z filmu "Vicky...
  • Sałatka z młodego szpinaku, winogron i gorgonzoli

    Przepis dodany:
    4.91
    Sałatka z młodego szpinaku, winogron i gorgonzoli
    Jedna z najbardziej uniwersalnych sałatek, wszystkie składniki całą zimę są dostępne w Polsce, dlatego też cieszy się ona  wielką popularnością. Jest ona bardzo lubiana, a młody szpinak można zastąpić świeżą rukolą, która nadaje...
  • Sos serowy do makronu, mięsa, warzyw

    Przepis dodany:
    4.90
    Sos serowy do makronu, mięsa, warzyw
    Sos serowy dla 4 osób:1 cebula średnia200 ml śmietanki 30%5 dkg utartego parmezanu , może być inny ostry ser1 lampka białego wytrawnego wina 1-2 łyżki masła4 listki szałwiisól, pieprzKroimy drobno cebulę i szałwię. Na rozgrzanym...
  • Sernik creme brulee

    Przepis dodany:
    4.69
    Sernik creme brulee
    Jowita w kuchni:Jowita upiekła sernik creme brulee wg przepisu z bloga Kwestia Smaku. Przepis tak bardzo nam spodobał się, że zainwestowałyśmy w palnik do karmelizowania cukru :). Sernik wyglądał pięknie też bez karmelizacji cukru, co widać na...
  • Kuskus z daktylami

    Przepis dodany:
    4.49
    Kuskus z daktylami
    Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych organizowanych Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie. Słodka sałatka była dla mnie wielkim zaskoczeniem, bardzo pozytywnym. Od siebie dodałabym do kuskusu jeszcze odrobinę płynnego miodu, paprykę...
  • Pikantna pierś z kaczki podana z duszonymi gruszkami

    Przepis dodany:
    4.62
    Pikantna pierś z kaczki podana z duszonymi gruszkami
    Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Smaku Siemens. Polecam, jest to najlepsza metoda  przygotowania piersi z kaczki, aby mięso było lekko różowe i soczyste. Jeśli nie mamy wszystkich składników marynaty, to nie dramat, dajmy te, które...
  • Saltimbocca z grillowanymi warzywami i sosem serowym

    Przepis dodany:
    4.78
    Saltimbocca z grillowanymi warzywami i sosem serowym
    Danie inspirowane kuchnią włoską, opartą na serach, makaronach, wędlinie dojrzewającej, oliwie i ziołach. Smaki, jak poezja.Sos serowy dla 4 osób:1 cebula średnia200 ml śmietanki 30%5 dkg utartego parmezanu , może być inny ostry ser1...
  • Szybka przekąska z ciasta francuskiego

    Przepis dodany:
    4.66
    Szybka przekąska z ciasta francuskiego
    Idealne rozwiązanie na przygotowanie drobnych przekąsek z ciasta francuskiego zaledwie z kilku składników, potrzebujemy: ciasto francuskie, 1 gruszkę i krążek sera camembert.Składniki:ciasto francuskiegruszkaser camembertpieprz, sól, oregano i...
  • Przyprawy w kuchniach świata

    Przepis dodany:
    4.50
    Przyprawy w kuchniach świata
    W sklepach ze zdrową i importowaną żywnością, oraz w przepisach potraw wielu kuchni spotykam często składniki, zioła, przyprawy, o których nie słyszałam i których nigdy nie widziałam. Stosowane w gotowaniu przyprawy...
  • Święta Bożego Narodzenia

    Przepis dodany:
    4.67
    Święta Bożego Narodzenia
    Jak zwykle pogoń z czasem, czy wszystko kupione, na pewno nie. Zawsze coś zabraknie, choć lodówka pęka w szwach. Lista potraw dawno zrobiona, lista spraw najważniejszych też (kupić papier na prezenty, świece na stół wigilijny, olejki...
  • Mini tarta z pieczarkami z sosem grzybowym na wigilijny stół

    Przepis dodany:
    4.74
    Mini tarta z pieczarkami  z sosem grzybowym na wigilijny stół
    Składniki na farsz:300 gram dobrej kapusty kiszonej50 dkg pieczarek 1 cebula2 łyżki masłasól,pieprzKapustę  bardzo drobno kroimy nożem i gotujemy we wrzątku przez 15 minut, po ugotowaniu odcedzamy kapustę z nadmiaru wody na...
  • Keks tradycyjny

    Przepis dodany:
    4.50
    Keks tradycyjny
    Nie wiem dlaczego, ale mam jedno skojarzenie z keksem  - Święta Bożego Narodzenia. Myślę, że jest to efekt pewnych zwyczajów obowiązujących w rodzinie, ale też bakalie kojarzą się nam ze świętami. Zapach kandyzowanej skórki...
  • Panforte / ciasto z bakaliami

    Przepis dodany:
    4.68
    Panforte  / ciasto z bakaliami
    Panforte, to nieodłączny widok wszystkich cukierni w Toskanii, występuje w kilku wersjach: bardzo ciemnej (kakaowej), ciemnej (bez kakao, lub w niewielkiej ilości) i białej (upudrowane cukrem). Smakuje jak piernik, ponieważ ma  mnóstwo...
  • Makowiec z dużą ilością maku i małą ilością ciasta

    Przepis dodany:
    4.60
    Makowiec z dużą ilością maku i małą ilością ciasta
    Ciasto jest z przepisu mojej Mamy i przez nią upieczone. Makowiec jest taki, jak lubię: mało ciasta, dużo maku :) Gdy nie mam czasu korzystam z gotowego maku z puszki, który w zależności od producenta czasem poprawiam smakowo, a czasem tylko dodam...
  • Polewa czekoladowa bardzo błyszcząca

    Przepis dodany:
    4.89
    Polewa czekoladowa bardzo błyszcząca
    Kolejny przepis będący zdobyczą z ostatniego pobytu w rodzinnych stronach, przepis tym razem dostałam od mojej najmłodszej siostry. Polewę wykorzystać możemy przy sernikach, makowcach, babach piaskowych i innych ciastach. Zdjęcie nie oddaje...
  • Zapiekanka rybna

    Przepis dodany:
    4.49
    Zapiekanka rybna
    Zapiekanka rybna należy do dań  bardziej czasochłonnych, ale jest w niej mnóstwo warzyw, a czego nie robi się dla zdrowia:)  Idealna jest na kolację, mamy możliwość przygotowania jej wcześniej, a następnie podpieczenia przed samym...
  • Mini paszteciki - przekąska, tapas

    Przepis dodany:
    4.78
    Mini paszteciki - przekąska,  tapas
    Zawsze kojarzyły mi się z pysznym smakiem, ale też ze sporą ilością pracy i czasu, który należy przeznaczyć na ich przygotowanie. Nic bardziej mylnego, pod warunkiem, że mamy składniki na szybki farsz. Idealnym momentem na ich zrobienie jest...
  • Żółty sos do kurczaka z ryżem, tzw. kurczak w potrawce

    Przepis dodany:
    4.67
    Żółty sos do kurczaka z ryżem, tzw. kurczak w potrawce
    Sos idealny do podania z ryżem i  kurczakiem, oraz marchewką z groszkiem. To wszystko koniecznie posypane zieloną pietruszką. To był świąteczny obiad w moim dzieciństwie, z tą różnicą, że kiedyś wszystkie rodzynki zostawiałam na...
  • Jakie przyprawy dodajemy do jakich potraw ?

    Przepis dodany:
    4.74
    Jakie przyprawy dodajemy do jakich potraw ?
    Często zastanawiam się, jakie zioła dodać jeszcze do danej potrawy, aby otrzymać idealny smak... Często myślę stereotypowo, mało zmieniam, mam nadzięję, że jak dodam jakąś mniej oczywistą przyprawę, to diametralnie i pozytywne zmienię smak...
  • Hamburger w Krakowie, lubię Kraków :)

    Przepis dodany:
    4.60
    Hamburger w Krakowie, lubię Kraków :)
    Byłam już w Moo Moo Steak & Burger Club na stekach, teraz zostałam zaproszona na spotkanie, na którym królowały burgery, w różnej oprawie, ale o tym za chwilę... Spotkanie zaczęło się krótkim, ale interesującym wykładem...
  • Tort szwarcwaldzki - przepis mojej Mamy

    Przepis dodany:
    4.50
    Tort szwarcwaldzki - przepis mojej Mamy
    Ciasto, które w moim rodzinnym domu jest prawie zawsze na przyjęciach urodzinowych lub innych świętach. Czasem jest zbyt często pieczony, ale zawsze jeśli pojawia się na stole, to na pewno powiem o nim, że jest przepyszny. Słodycz śmietany,...
  • Puszysty sernik z musem czekoladowym

    Przepis dodany:
    4.68
    Puszysty sernik z musem czekoladowym
    Jowita w kuchni:Tym razem w kuchni rządziły dwie młode kobiety: Jowita i Karolina. Efekt ich pracy przeszedł wszelkie moje oczekiwania, sernik wyglądał bosko, smakował niebiańsko, tego się nie da wyrazić słowami...  Nie jestem...
  • BLOGERCHEF w sieci przepisów

    Przepis dodany:
    4.60
    BLOGERCHEF w sieci przepisów
    BLOGERCHEF w sieci przepisów, to książka szczególnie mi bliska z racji mojego udziału w tym projekcie. Jego pomysłodawcami są Kasia Szatkowska i Marek Bielski, którzy mieli pomysł i wdrożyli go w życie. Chwała im za to, bo dzięki BCH...
  • Ciasto francuskie z grzybami

    Przepis dodany:
    4.63
    Ciasto francuskie z grzybami
    Gotowe ciasto francuskie, to deska ratunku w przypadku niespodziewanej wizyty znajomych, oraz wieczornego otwierania i zaglądania do lodówki z nadzieją, że zobaczymy w niej "coś" o czym nie wiemy, a co chętnie byśmy zjedli. Ja miałam zamrożoną...
  • Restauracja Wodna Wieża w Pszczynie - recenzja

    Przepis dodany:
    4.88
    Restauracja Wodna Wieża w Pszczynie - recenzja
    W niedzielne popołudnie odwiedziłam restaurację Wodna Wieża Steampunk w Pszczynie. Nie przypuszczałam, że w pobliskiej niewielkiej Pszczynie może znajdować się restauracja, która jest lub niedługo będzie bardzo modnym adresem  na...
  • Tarta z owocami z kremem z białej czekolady

    Przepis dodany:
    4.91
    Tarta z owocami z kremem z białej czekolady
    Jestem bardzo zaskoczona, że w otchłani mojego bloga zgubiłam przepis na pyszną i przepiękną tartę. Owoce można zmienić, ja zaczęłam już korzystać z moich zapasów zimowych, a dokładnie z mrożonych malin. Może to letnie wspomnienie, ale...
  • Cynamonowe ciasteczka drożdżowe - cinnabon

    Przepis dodany:
    4.90
    Cynamonowe ciasteczka drożdżowe - cinnabon
    Stoisko z Cinnabon w galeriach handlowych zawsze  przyciąga moją uwagę, zwłaszcza jak widzę pewne i perfekcyjne ruchy pracowników cukierni przy ich wyrabianiu. Zawsze jestem pod wrażeniem. Takie drożdżowe ślimaczki możemy przygotować w...
  • Spaghetti po grecku

    Przepis dodany:
    4.67
    Spaghetti po grecku
    Jeśli wygrałabym wczasy i miałabym wybór w Grecji lub we Włoszech, to miałabym spory problem z podjęciem decyzji, gdzie jechać. Oba miejsca uwielbiam i na pewno będę tam nie raz , nie dwa. Podobnie jest w kuchni, włoska czy grecka potrawa,...
  • Tortellini z dynią, orzechami i serem pleśniowym

    Przepis dodany:
    4.80
    Tortellini z dynią, orzechami i serem pleśniowym
    Tortellini -  wymyśliłam  smak nadzienia i postanowiłam niezwłocznie ten pomysł zrealizować. Nadzienie będzie z dyni, uprażonych orzechów włoskich, niebieskiego sera pleśniowego. Przeglądałam  Youtube, jak należy robić...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).