Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Topika

W kuchni Topika jest już 107 dobrych przepisów:

  • Z życzeniami :-)

    Przepis dodany:
    4.57
    Z życzeniami :-)
    Dziękując Państwu serdecznieza dotychczasową uwagę,pragnę złożyć życzeniaciepłych i rodzinnychŚwiąt Bożego Narodzeniaoraz samych sukcesóww nadchodzącym Nowym 2016 Roku.
  • Kiełbasa wiejska wieprzowo-wołowa

    Przepis dodany:
    4.90
    Kiełbasa wiejska wieprzowo-wołowa
    Pieprzna, zdecydowana w smaku. Jeśli lubicie ostrzejsze kiełbasy ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Przepis pochodzi z książki Franciszka Wolskiego " Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni". Oryginalny przepis mówi o 10 dag soli i 5 g...
  • Miłego wypoczynku ;-)

    Przepis dodany:
    4.73
    Miłego wypoczynku ;-)
  • Schab wędzony

    Przepis dodany:
    4.79
    Schab wędzony
    Soczysty, bardzo przyjemny kawałek schabu. Przyprawy nie dominują nad mięsem, nie wybijają się w smaku. Wędlina jest różowiutka, łagodna, soczysta i bardzo smaczna. Składniki: 2 kg schabu, 48 g niejodowanej soli kamiennej, łyżeczka cukru,...
  • Kiełbasa kresowa

    Przepis dodany:
    4.58
    Kiełbasa kresowa
    Kiełbasa nabiera ostrego smaku podczas długotrwałego wędzenia na zimno a także długiego dojrzewania. Ten wyrób może być przechowywany kilka miesięcy w chłodnym, suchym i lekko przewiewnym miejscu. Kiełbasę do szybkiego spożycia możemy...
  • Kruche pierniczki

    Przepis dodany:
    4.65
    Kruche pierniczki
    Kruche ciasteczka o silnym korzenno-maślanym smaku, z bardzo przyjemną pomarańczowo - limonkową nutą. Przepis pochodzi z wycinków z gazet. Trochę je podrasowałam i dodałam skórki z cytrusów, która - moim zdaniem, bardzo tutaj pasuje. Nadaje...
  • Piernik dojrzewający

    Przepis dodany:
    4.55
    Piernik dojrzewający
    Kilka ładnych lat temu mama dostała od koleżanki przepis na dojrzewający piernik. Bardzo zaciekawił nas smak i sama idea leżakowania ciasta. Upiekłyśmy i…i zupełnie oszalałam na punkcie pierników. Mało tego to szaleństwo się rozszerzyło,...
  • Nalewka pigwowa z pomara?cz?

    Przepis dodany:
    4.75
    Nalewka pigwowa z pomara?cz?
    Jedna z najciekawszych nalewek jakie pi?am! Pi?kny zapach pigwowca miesza si? z aromatem pamara?czy i arcydzi?gla. Nalewka jest winna, lekka w smaku i bardzo, baaaaaardzo smaczna. Dodatek arcydzi?gla i g?ogu powoduje, ?e smak nie jest p?aski i jednostajny....
  • Kabaczek w pomidorach

    Przepis dodany:
    4.59
    Kabaczek w pomidorach
    Sos jest pikantny, wyrazisty w smaku ( dzi?ki dodatkowi wina i oregano ), o pi?knym apetycznym kolorze. ?wietny zarówno sam jak i jako baza do leczo. Zdecydowanie polecam!Przepis pochodzi z zeszytu z przetworami. Je?li natrafi? na ksi??k? z poni?szym...
  • Pigwówka z any?em

    Przepis dodany:
    4.82
    Pigwówka z any?em
    Nalewka ma bardzo pi?kny bukiet aromatyczny. To kompozycja z gatunku zapachów letnich, pobudzaj?ca i nienachalna, kojarz?ca si? z ko?cówk? lata. To wspomnienie ciep?ych promieni, unosz?cego si? na wietrze babiego lata i ciep?ego wiatru bawi?cego si?...
  • M?oda cukinia kwaszona

    Przepis dodany:
    4.47
    M?oda cukinia kwaszona
    Najlepiej kiedy cukinie s? niedu?e i maj? oko?o 15 cm.  Niestety nie zawsze mo?emy mie? na to wp?yw. Je?li samemu hodujemy warzywa, ?atwo jest przypilnowa? wielko?? owoców i zrywa? cukinie naprawd? niewielkie i bardzo m?ode. Kiedy owoce s? troch?...
  • Kapary z owoców nasturcji

    Przepis dodany:
    4.74
    Kapary z owoców nasturcji
    Według tego przepisu najfajniej wychodzą owoce nasturcji, które są już bardzo dojrzałe. Smakują wtedy jak marynowany pieprz, przełamany smakiem rzodkiewki.  Dojrzałe owoce mają lekko brązowy kolor, są twardsze i bardziej pieprzne od tych...
  • Gin

    Przepis dodany:
    4.91
    Gin
    Na zdjęciach prezentuję gin bez dodatków ( bez toniku, kostek lodu ), tak aby można było zobaczyć jaki ma kolor. Nalewka wydziela niezwykle przyjemną woń jałowca. Gin ma 4 miesiące. Składniki: 15-20 suszonych ziarenek jałowca, ½ łyżeczki...
  • Zimowa sałatka kwaszona

    Przepis dodany:
    4.79
    Zimowa sałatka kwaszona
    Przepis pochodzi z wycinków z gazet ( niestety nie pamiętam dokładnego źródła ), zmniejszyłam tylko ilość soli, ponieważ w przepisie źródłowym jest jej aż 6 łyżek a dla mnie to zdecydowanie za dużo. Sałatka króluje u nas już 5 sezon....
  • Papryka marynowana z miodem

    Przepis dodany:
    4.88
    Papryka marynowana z miodem
    Kolejny przepis z mojego rodzinnego domu.  Mama robiła trzy rodzaje papryki: kwaszoną, paprykę marynowaną z olejem i właśnie taką z miodem. Papryka z tego przepisu wychodzi twarda, sprężysta i bardzo chrupiąca ( chyba, że ktoś będzie za...
  • Melisówka

    Przepis dodany:
    4.69
    Melisówka
    Do melisówki nadają się miody: wielokwiatowy, lipowy, malinowy i akacjowy. Są łagodne w smaku, a więc nie będą dominowały w nalewce i nie przytłoczą aromatu cytryny i muszkatu. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i orzeźwiający bukiet....
  • Grzyby marynowane

    Przepis dodany:
    4.77
    Grzyby marynowane
    Miłośnicy grzybobrania tęsknie wyglądają początku jesieni. Deszcz i ciepła pogoda stwarzają idealne warunki do rozwoju grzybów, a lasy zapełniają się smakowitymi borowikami, koźlakami, kurkami, prawdziwkami czy maślakami. Grzybiarze...
  • Jeżynówka

    Przepis dodany:
    4.90
    Jeżynówka
    Po otwarciu butelki unosi się zapach wanilii i owoców. W smaku charakterystyczny winno-cierpki aromat jeżyn. To nalewka zdecydowana, z charakterem, „jakaś”, taki wyrób „z ikrą”. Nienachalana a jednocześnie wyrazista, smak stanowczy,...
  • Śliwowica noworoczna

    Przepis dodany:
    4.84
    Śliwowica noworoczna
    Najlepsze są węgierki zbierane na przełomie września i października, kiedy marszczą się przy ogonku i pękają. Wtedy owoce są najbardziej dojrzałe, aromatyczne i zawierają najwięcej cukru, a co za tym idzie śliwowica też wychodzi wyborna....
  • Sok malinowy dla dorosłych

    Przepis dodany:
    4.72
    Sok malinowy dla dorosłych
    Świetny sok nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne, ale także zapachowo-smakowe.Przepis na którym się oparłam dotyczył galaretki jeżynowej, ale tak mi się spodobał, że postanowiłam sprawdzić jak będzie smakował w połączeniu z...
  • Dżem z bazylii

    Przepis dodany:
    4.64
    Dżem z bazylii
    Postanowiłam zamknąć bazylię w słoikach i ukraść coś z tego cudownego aromatu na zimowe wieczory. Chciałam, żeby bazylii było dużo i żeby stanowiła podstawę, a nie dodatek do dżemu. Zapach miał być silny i zdecydowany.Dżem jest zielony,...
  • Likier miętowy z anyżem

    Przepis dodany:
    4.74
    Likier miętowy z anyżem
    Pijemy w stanie czystym, z kostkami lodu a także z sokiem lub tonikiem. Składniki: 3 garście świeżych listków mięty pieprzowej, 1 garść świeżych listków melisy, 1 dag nasion anyżu, 1 dag korzenia arcydzięgla, 1 l spirytusu 96%, 1 l wody, 1 kg...
  • Nalewka z malin i wanilii

    Przepis dodany:
    4.62
    Nalewka z malin i wanilii
    Nalewka malinowa ma wszechstronne działanie. Świetnie sprawdzi się gdy mamy grypę, anginę lub dopadnie nas przeziębienie. Ma działanie napotne i przeciwgorączkowe a także reguluje prace przewodu pokarmowego. Jeśli cierpimy na anemię lub mamy...
  • Placki serowo-cukiniowe

    Przepis dodany:
    4.83
    Placki serowo-cukiniowe
    Sezon na cukinię trwa, możemy w pełni wykorzystać jej walory zdrowotne i podreperować nasz organizm. Po pierwsze cukinia nie kumuluje metali ciężkich, po drugie działa alkalizująco, czyli zapobiega zakwaszeniu organizmu. Do tego jest zasobna w...
  • Syrop szałwiowo-miętowo-cynamonowy

    Przepis dodany:
    4.72
    Syrop szałwiowo-miętowo-cynamonowy
    Syrop rozsiewa piękny aromat muszkatu i cynamonu. Schłodzony, pięknie wydobywa aromat mięty.Jeśli chcemy syropem  polewać desery wystarczy dłużej go pogotować, tak, aby płyn odpowiednio się zredukował i zagęścił.  Składniki: 1...
  • Baba bazyliowa

    Przepis dodany:
    4.78
    Baba bazyliowa
    Jako, że sezon na bazylię w pełni można zaszaleć i upiec coś niecodziennego, np. bazyliowe ciasto. Ciasto jest bardzo puszyste, piaskowe i mało słodkie dlatego można poszaleć z lukrem. Może być bardzo oryginalną bazą do tortów lub ciast...
  • Pieczony łosoś

    Przepis dodany:
    4.76
    Pieczony łosoś
    Przyprawy nie dominują nad mięsem, smak ryby jest lekki i delikatny.Przepis pochodzi z książki " Kuchnia Środkowej i Wschodniej Europy".Składniki:łosoś/ pstrąg, makrela ( ok. 1,75 kg ), 1/2-1 łyżeczka kminku, 10 dag sklarowanego masła, 3...
  • Sos miętowy

    Przepis dodany:
    4.81
    Sos miętowy
    Sos podajemy schłodzony, wtedy smak mięty jest jeszcze bardziej wyeksponowany.  Świetny na kanapki, do mięsa i sera. Składniki: 1 kg winnych jabłek, 18 dag świeżych liści mięty, 50 dag cebuli, 35 dag twardych mięsistych pomidorów (...
  • Nalewka agrestowa z wanilią

    Przepis dodany:
    4.59
    Nalewka agrestowa z wanilią
    Nalewka ma piękny i bardzo orzeźwiający aromat, zakończony delikatnym zapachem wanilii. Wszystko to jest takie ożywcze i nienachalne. Zaraz po zlaniu nalewka posiada cytrynowy kolor, wraz z dojrzewaniem kolor ciemnieje. Ta tutaj ma 2 lata.Nalewka...
  • Wieprzowina po gospodarsku

    Przepis dodany:
    4.75
    Wieprzowina po gospodarsku
    Przepis pochodzi z książki pani Hanny Szymanderskiej „ Soczyste pieczenie”. Mięso jest bardzo soczyste a szałwia wcale nie dominuje nad potrawą. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości ( karkówka, szynka ), 1 kg niedużych ziemniaków, pęczek...
  • Miętówka z sokiem jabłkowym

    Przepis dodany:
    4.46
    Miętówka z sokiem jabłkowym
    Składniki: Duży pęczek świeżych liści mięty, 500 ml spirytusu 96%, 1 l soku jabłkowego ( świeżo wyciśniętego ), 40 dag cukru. Liście przekładamy do szklanego słoja, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 dni w ciemne...
  • Nalewka kresowa wykwintna

    Przepis dodany:
    4.71
    Nalewka kresowa wykwintna
    W smaku przypomina beherovkę. Nalewka jest słodka i bardzo aromatyczna. Cudownie oddaje klimat jesieni: wybucha eksplozją aromatów, rozgrzewa i jakoś tak „stawia na nogi”. Cudowny trunek na dżdżyste, zimne i zamglone jesienne wieczory. Bardzo...
  • Nalewka malinowa

    Przepis dodany:
    4.74
    Nalewka malinowa
    Nalewka działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie, poprawia nastrój i jest doskonała dla anemików. Składniki: 1 kg malin, 15 dag cukru pudru, 1 l 45% wódki ( otrzymanej ze spirytusu ), skórka z 1 limonki. Przebrane, opłukane i osuszone maliny...
  • Konfitura z płatków róży

    Przepis dodany:
    4.73
    Konfitura z płatków róży
    Pachnie równie pięknie jak płatki ucierane na surowo a ma mniej cukru i nie trzeba przechowywać jej w lodówce. Poszperałam w książkach i zamieniłam trzy przepisy w jeden, modyfikując proporcje do własnych potrzeb. Konfitura ma  mniej cukru...
  • Pieczony sum z migdałami

    Przepis dodany:
    4.58
    Pieczony sum z migdałami
    Mięso suma jest białe, średnio tłuste  i bardzo delikatne a dodatkowo nie posiada prawie ości. Do tego jest bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko. Kto raz spróbował, na pewno do niego wróci  i wpisze  na...
  • Sok z płatków róży

    Przepis dodany:
    4.86
    Sok z płatków róży
    Kwiaty zbieramy na przełomie wiosny i lata. Najlepiej zrywać je z rana, ponieważ wtedy kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Atutem płatków róż jest ich niezwykle intensywny, piękny zapach. Jeśli zdecydujemy się na różę...
  • Jaśminówka

    Przepis dodany:
    4.47
    Jaśminówka
    Kwiaty jaśminu zbieramy tylko przy dobrej pogodzie, wczesnym rankiem, po obeschnięciu rosy ( kwiaty muszą być suche ).Ta nalewka to trunek naprawdę ekskluzywny i stylowy ale i mocny. Świetnie budzi nasze zmysły i dodaje energii. Niestety jest dość...
  • Rogaliki z powidłami i marcepanem

    Przepis dodany:
    4.67
    Rogaliki z powidłami i marcepanem
    Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 25 dag zimnego masła, 3 jaja ( M ), 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 płaskie łyżki cukru, 32 g cukru z prawdziwą wanilią, 4 dag świeżych drożdży, szczypta soli, 1 roztrzepane jajo do...
  • Nalewka z kwiatów czarnego bzu

    Przepis dodany:
    4.70
    Nalewka z kwiatów czarnego bzu
    Nalewka stymuluje odporność, działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i uspokajająco. Kwiaty zbieramy od połowy maja do początku czerwca. Nie zrywamy kwiatostanów, z których opadają już pierwsze kwiaty. Zbioru dokonujemy w suche dni ( nie zbieramy...
  • Syrop ze stokrotek

    Przepis dodany:
    4.60
    Syrop ze stokrotek
    Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, najlepiej w południe kiedy są pięknie rozwinięte i najintensywniej pachną. Po deszczu musimy poczekać aż kwiaty obeschną, dopiero wtedy je zrywamy.Bardzo oryginalny dodatek do lodów. Składniki: 14 dag kwiatów...
  • Drożdżówki francuskie z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.57
    Drożdżówki francuskie z jabłkami
    Ciasto możecie przygotować sami. Przepis znajdziecie tutaj. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego ( 45 dag ), 4 winne jabłka ( szara reneta, antonówka ), 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag rodzynek, cytryna, 1 jajo, cynamon, cukier puder do...
  • Kiełbasa krakowska sucha

    Przepis dodany:
    4.71
    Kiełbasa krakowska sucha
    Moja mama jest wielką fanką tej kiełbasy. Przepis pochodzi ze strony swiat-wedlin.pl. Składniki:1,40 kg szynki wieprzowej, 60 dag wołowiny ( baraniny ), 40 g soli niejodowanej, szczypta saletry potasowej, 6 g świeżo zmielonego pieprzu ( białego i...
  • Baleron wędzony

    Przepis dodany:
    4.89
    Baleron wędzony
    Składniki: 1 ½ kg schabu karkowego, 6 dag soli, szczypta saletry potasowej, 1 ½ -2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka zmielonych goździków, ½ łyżeczki gorczycy, ¼...
  • Galaretka z kwiatów bzu lilaka

    Przepis dodany:
    4.57
    Galaretka z kwiatów bzu lilaka
    '' Narwali bzu, naszarpali,   Nadarli go, natargali,   Nanieśli świeżego, mokrego,   Białego i tego bzowego....
  • Keks makowy

    Przepis dodany:
    4.59
    Keks makowy
    Składniki: 25 dag maku, 20 dag cukru, 6 jaj, 32 g cukru waniliowego, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynków, 5 dag orzechów, 5 dag suszonych moreli, 5 dag daktyli. Opłukany mak zalewamy wrzącym...
  • Chlebek owocowy

    Przepis dodany:
    4.85
    Chlebek owocowy
    Składniki: 40 dag mąki poznańskiej, 250 ml mleka, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajo ( rozmiar M ), 1 łyżka cukru, szczypta soli. Nadzienie: 5 dag suszonych jabłek, 5 dag suszonych śliwek, 5 dag suszonych moreli, 5 dag suszonej żurawiny, 5 dag...
  • Zupa z pędami bambusa

    Przepis dodany:
    4.81
    Zupa z pędami bambusa
    Pikantna, bardzo aromatyczna zupa o dość specyficznym zapachu przypominającym mi zapach flaków. Każdy kto przygotowywał potrawę z pędami bambusa wie o czym mówię. Mają one bardzo charakterystyczny aromat. Chociaż może to tylko ja mam takie...
  • Jajka w koszulkach na grzankach

    Przepis dodany:
    4.91
    Jajka w koszulkach na grzankach
    Składniki: 4 świeże jajka ( o temperaturze pokojowej ), 4 plastry bekonu ( lub ser pecorino ), 4 kromki razowej bułki, sól, duży ząbek czosnku, pieprz Cayenne ( lub wędzona ostra papryka ), czarny pieprz, 2 łyżki białego octu winnego. Na...
  • Zapiekanka z dyni

    Przepis dodany:
    4.84
    Zapiekanka z dyni
    Dyniowate, dzięki zawartości sporej ilości błonnika bardzo dobrze regulują trawienie. Działanie to jest dodatkowo wspierane przez obecny w nich mannitol, cukier złożony, który posiada właściwości przeczyszczające. Błonnik z dyni jest...
  • Brukselka z orzechami

    Przepis dodany:
    4.73
    Brukselka z orzechami
    Prosty przepis a danie królewskie. Bardzo smaczne połączenie brukselki z orzechami laskowymi. Cytryna dodaje potrawie orzeźwienia i lekkości. Uwielbiam brukselkę w tej postaci. Przepis pochodzi z książki „Potrawy źródłem witamin” pani Hanny...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).