Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Topika
W kuchni Topika jest już 107 dobrych przepisów:
Z życzeniami :-)
Przepis dodany:Dziękując Państwu serdecznieza dotychczasową uwagę,pragnę złożyć życzeniaciepłych i rodzinnychŚwiąt Bożego Narodzeniaoraz samych sukcesóww nadchodzącym Nowym 2016 Roku.Kiełbasa wiejska wieprzowo-wołowa
Przepis dodany:Pieprzna, zdecydowana w smaku. Jeśli lubicie ostrzejsze kiełbasy ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Przepis pochodzi z książki Franciszka Wolskiego " Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni". Oryginalny przepis mówi o 10 dag soli i 5 g...Miłego wypoczynku ;-)
Przepis dodany:Schab wędzony
Przepis dodany:Soczysty, bardzo przyjemny kawałek schabu. Przyprawy nie dominują nad mięsem, nie wybijają się w smaku. Wędlina jest różowiutka, łagodna, soczysta i bardzo smaczna. Składniki: 2 kg schabu, 48 g niejodowanej soli kamiennej, łyżeczka cukru,...Kiełbasa kresowa
Przepis dodany:Kiełbasa nabiera ostrego smaku podczas długotrwałego wędzenia na zimno a także długiego dojrzewania. Ten wyrób może być przechowywany kilka miesięcy w chłodnym, suchym i lekko przewiewnym miejscu. Kiełbasę do szybkiego spożycia możemy...Kruche pierniczki
Przepis dodany:Kruche ciasteczka o silnym korzenno-maślanym smaku, z bardzo przyjemną pomarańczowo - limonkową nutą. Przepis pochodzi z wycinków z gazet. Trochę je podrasowałam i dodałam skórki z cytrusów, która - moim zdaniem, bardzo tutaj pasuje. Nadaje...Piernik dojrzewający
Przepis dodany:Kilka ładnych lat temu mama dostała od koleżanki przepis na dojrzewający piernik. Bardzo zaciekawił nas smak i sama idea leżakowania ciasta. Upiekłyśmy i…i zupełnie oszalałam na punkcie pierników. Mało tego to szaleństwo się rozszerzyło,...Nalewka pigwowa z pomara?cz?
Przepis dodany:Jedna z najciekawszych nalewek jakie pi?am! Pi?kny zapach pigwowca miesza si? z aromatem pamara?czy i arcydzi?gla. Nalewka jest winna, lekka w smaku i bardzo, baaaaaardzo smaczna. Dodatek arcydzi?gla i g?ogu powoduje, ?e smak nie jest p?aski i jednostajny....Kabaczek w pomidorach
Przepis dodany:Sos jest pikantny, wyrazisty w smaku ( dzi?ki dodatkowi wina i oregano ), o pi?knym apetycznym kolorze. ?wietny zarówno sam jak i jako baza do leczo. Zdecydowanie polecam!Przepis pochodzi z zeszytu z przetworami. Je?li natrafi? na ksi??k? z poni?szym...Pigwówka z any?em
Przepis dodany:Nalewka ma bardzo pi?kny bukiet aromatyczny. To kompozycja z gatunku zapachów letnich, pobudzaj?ca i nienachalna, kojarz?ca si? z ko?cówk? lata. To wspomnienie ciep?ych promieni, unosz?cego si? na wietrze babiego lata i ciep?ego wiatru bawi?cego si?...M?oda cukinia kwaszona
Przepis dodany:Najlepiej kiedy cukinie s? niedu?e i maj? oko?o 15 cm. Niestety nie zawsze mo?emy mie? na to wp?yw. Je?li samemu hodujemy warzywa, ?atwo jest przypilnowa? wielko?? owoców i zrywa? cukinie naprawd? niewielkie i bardzo m?ode. Kiedy owoce s? troch?...Kapary z owoców nasturcji
Przepis dodany:Według tego przepisu najfajniej wychodzą owoce nasturcji, które są już bardzo dojrzałe. Smakują wtedy jak marynowany pieprz, przełamany smakiem rzodkiewki. Dojrzałe owoce mają lekko brązowy kolor, są twardsze i bardziej pieprzne od tych...Gin
Przepis dodany:Na zdjęciach prezentuję gin bez dodatków ( bez toniku, kostek lodu ), tak aby można było zobaczyć jaki ma kolor. Nalewka wydziela niezwykle przyjemną woń jałowca. Gin ma 4 miesiące. Składniki: 15-20 suszonych ziarenek jałowca, ½ łyżeczki...Zimowa sałatka kwaszona
Przepis dodany:Przepis pochodzi z wycinków z gazet ( niestety nie pamiętam dokładnego źródła ), zmniejszyłam tylko ilość soli, ponieważ w przepisie źródłowym jest jej aż 6 łyżek a dla mnie to zdecydowanie za dużo. Sałatka króluje u nas już 5 sezon....Papryka marynowana z miodem
Przepis dodany:Kolejny przepis z mojego rodzinnego domu. Mama robiła trzy rodzaje papryki: kwaszoną, paprykę marynowaną z olejem i właśnie taką z miodem. Papryka z tego przepisu wychodzi twarda, sprężysta i bardzo chrupiąca ( chyba, że ktoś będzie za...Melisówka
Przepis dodany:Do melisówki nadają się miody: wielokwiatowy, lipowy, malinowy i akacjowy. Są łagodne w smaku, a więc nie będą dominowały w nalewce i nie przytłoczą aromatu cytryny i muszkatu. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i orzeźwiający bukiet....Grzyby marynowane
Przepis dodany:Miłośnicy grzybobrania tęsknie wyglądają początku jesieni. Deszcz i ciepła pogoda stwarzają idealne warunki do rozwoju grzybów, a lasy zapełniają się smakowitymi borowikami, koźlakami, kurkami, prawdziwkami czy maślakami. Grzybiarze...Jeżynówka
Przepis dodany:Po otwarciu butelki unosi się zapach wanilii i owoców. W smaku charakterystyczny winno-cierpki aromat jeżyn. To nalewka zdecydowana, z charakterem, „jakaś”, taki wyrób „z ikrą”. Nienachalana a jednocześnie wyrazista, smak stanowczy,...Śliwowica noworoczna
Przepis dodany:Najlepsze są węgierki zbierane na przełomie września i października, kiedy marszczą się przy ogonku i pękają. Wtedy owoce są najbardziej dojrzałe, aromatyczne i zawierają najwięcej cukru, a co za tym idzie śliwowica też wychodzi wyborna....Sok malinowy dla dorosłych
Przepis dodany:Świetny sok nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne, ale także zapachowo-smakowe.Przepis na którym się oparłam dotyczył galaretki jeżynowej, ale tak mi się spodobał, że postanowiłam sprawdzić jak będzie smakował w połączeniu z...Dżem z bazylii
Przepis dodany:Postanowiłam zamknąć bazylię w słoikach i ukraść coś z tego cudownego aromatu na zimowe wieczory. Chciałam, żeby bazylii było dużo i żeby stanowiła podstawę, a nie dodatek do dżemu. Zapach miał być silny i zdecydowany.Dżem jest zielony,...Likier miętowy z anyżem
Przepis dodany:Pijemy w stanie czystym, z kostkami lodu a także z sokiem lub tonikiem. Składniki: 3 garście świeżych listków mięty pieprzowej, 1 garść świeżych listków melisy, 1 dag nasion anyżu, 1 dag korzenia arcydzięgla, 1 l spirytusu 96%, 1 l wody, 1 kg...Nalewka z malin i wanilii
Przepis dodany:Nalewka malinowa ma wszechstronne działanie. Świetnie sprawdzi się gdy mamy grypę, anginę lub dopadnie nas przeziębienie. Ma działanie napotne i przeciwgorączkowe a także reguluje prace przewodu pokarmowego. Jeśli cierpimy na anemię lub mamy...Placki serowo-cukiniowe
Przepis dodany:Sezon na cukinię trwa, możemy w pełni wykorzystać jej walory zdrowotne i podreperować nasz organizm. Po pierwsze cukinia nie kumuluje metali ciężkich, po drugie działa alkalizująco, czyli zapobiega zakwaszeniu organizmu. Do tego jest zasobna w...Syrop szałwiowo-miętowo-cynamonowy
Przepis dodany:Syrop rozsiewa piękny aromat muszkatu i cynamonu. Schłodzony, pięknie wydobywa aromat mięty.Jeśli chcemy syropem polewać desery wystarczy dłużej go pogotować, tak, aby płyn odpowiednio się zredukował i zagęścił. Składniki: 1...Baba bazyliowa
Przepis dodany:Jako, że sezon na bazylię w pełni można zaszaleć i upiec coś niecodziennego, np. bazyliowe ciasto. Ciasto jest bardzo puszyste, piaskowe i mało słodkie dlatego można poszaleć z lukrem. Może być bardzo oryginalną bazą do tortów lub ciast...Pieczony łosoś
Przepis dodany:Przyprawy nie dominują nad mięsem, smak ryby jest lekki i delikatny.Przepis pochodzi z książki " Kuchnia Środkowej i Wschodniej Europy".Składniki:łosoś/ pstrąg, makrela ( ok. 1,75 kg ), 1/2-1 łyżeczka kminku, 10 dag sklarowanego masła, 3...Sos miętowy
Przepis dodany:Sos podajemy schłodzony, wtedy smak mięty jest jeszcze bardziej wyeksponowany. Świetny na kanapki, do mięsa i sera. Składniki: 1 kg winnych jabłek, 18 dag świeżych liści mięty, 50 dag cebuli, 35 dag twardych mięsistych pomidorów (...Nalewka agrestowa z wanilią
Przepis dodany:Nalewka ma piękny i bardzo orzeźwiający aromat, zakończony delikatnym zapachem wanilii. Wszystko to jest takie ożywcze i nienachalne. Zaraz po zlaniu nalewka posiada cytrynowy kolor, wraz z dojrzewaniem kolor ciemnieje. Ta tutaj ma 2 lata.Nalewka...Wieprzowina po gospodarsku
Przepis dodany:Przepis pochodzi z książki pani Hanny Szymanderskiej „ Soczyste pieczenie”. Mięso jest bardzo soczyste a szałwia wcale nie dominuje nad potrawą. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości ( karkówka, szynka ), 1 kg niedużych ziemniaków, pęczek...Miętówka z sokiem jabłkowym
Przepis dodany:Składniki: Duży pęczek świeżych liści mięty, 500 ml spirytusu 96%, 1 l soku jabłkowego ( świeżo wyciśniętego ), 40 dag cukru. Liście przekładamy do szklanego słoja, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 dni w ciemne...Nalewka kresowa wykwintna
Przepis dodany:W smaku przypomina beherovkę. Nalewka jest słodka i bardzo aromatyczna. Cudownie oddaje klimat jesieni: wybucha eksplozją aromatów, rozgrzewa i jakoś tak „stawia na nogi”. Cudowny trunek na dżdżyste, zimne i zamglone jesienne wieczory. Bardzo...Nalewka malinowa
Przepis dodany:Nalewka działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie, poprawia nastrój i jest doskonała dla anemików. Składniki: 1 kg malin, 15 dag cukru pudru, 1 l 45% wódki ( otrzymanej ze spirytusu ), skórka z 1 limonki. Przebrane, opłukane i osuszone maliny...Konfitura z płatków róży
Przepis dodany:Pachnie równie pięknie jak płatki ucierane na surowo a ma mniej cukru i nie trzeba przechowywać jej w lodówce. Poszperałam w książkach i zamieniłam trzy przepisy w jeden, modyfikując proporcje do własnych potrzeb. Konfitura ma mniej cukru...Pieczony sum z migdałami
Przepis dodany:Mięso suma jest białe, średnio tłuste i bardzo delikatne a dodatkowo nie posiada prawie ości. Do tego jest bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko. Kto raz spróbował, na pewno do niego wróci i wpisze na...Sok z płatków róży
Przepis dodany:Kwiaty zbieramy na przełomie wiosny i lata. Najlepiej zrywać je z rana, ponieważ wtedy kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Atutem płatków róż jest ich niezwykle intensywny, piękny zapach. Jeśli zdecydujemy się na różę...Jaśminówka
Przepis dodany:Kwiaty jaśminu zbieramy tylko przy dobrej pogodzie, wczesnym rankiem, po obeschnięciu rosy ( kwiaty muszą być suche ).Ta nalewka to trunek naprawdę ekskluzywny i stylowy ale i mocny. Świetnie budzi nasze zmysły i dodaje energii. Niestety jest dość...Rogaliki z powidłami i marcepanem
Przepis dodany:Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 25 dag zimnego masła, 3 jaja ( M ), 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 płaskie łyżki cukru, 32 g cukru z prawdziwą wanilią, 4 dag świeżych drożdży, szczypta soli, 1 roztrzepane jajo do...Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Przepis dodany:Nalewka stymuluje odporność, działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i uspokajająco. Kwiaty zbieramy od połowy maja do początku czerwca. Nie zrywamy kwiatostanów, z których opadają już pierwsze kwiaty. Zbioru dokonujemy w suche dni ( nie zbieramy...Syrop ze stokrotek
Przepis dodany:Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, najlepiej w południe kiedy są pięknie rozwinięte i najintensywniej pachną. Po deszczu musimy poczekać aż kwiaty obeschną, dopiero wtedy je zrywamy.Bardzo oryginalny dodatek do lodów. Składniki: 14 dag kwiatów...Drożdżówki francuskie z jabłkami
Przepis dodany:Ciasto możecie przygotować sami. Przepis znajdziecie tutaj. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego ( 45 dag ), 4 winne jabłka ( szara reneta, antonówka ), 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag rodzynek, cytryna, 1 jajo, cynamon, cukier puder do...Kiełbasa krakowska sucha
Przepis dodany:Moja mama jest wielką fanką tej kiełbasy. Przepis pochodzi ze strony swiat-wedlin.pl. Składniki:1,40 kg szynki wieprzowej, 60 dag wołowiny ( baraniny ), 40 g soli niejodowanej, szczypta saletry potasowej, 6 g świeżo zmielonego pieprzu ( białego i...Baleron wędzony
Przepis dodany:Składniki: 1 ½ kg schabu karkowego, 6 dag soli, szczypta saletry potasowej, 1 ½ -2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka zmielonych goździków, ½ łyżeczki gorczycy, ¼...Galaretka z kwiatów bzu lilaka
Przepis dodany:'' Narwali bzu, naszarpali, Nadarli go, natargali, Nanieśli świeżego, mokrego, Białego i tego bzowego....Keks makowy
Przepis dodany:Składniki: 25 dag maku, 20 dag cukru, 6 jaj, 32 g cukru waniliowego, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynków, 5 dag orzechów, 5 dag suszonych moreli, 5 dag daktyli. Opłukany mak zalewamy wrzącym...Chlebek owocowy
Przepis dodany:Składniki: 40 dag mąki poznańskiej, 250 ml mleka, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajo ( rozmiar M ), 1 łyżka cukru, szczypta soli. Nadzienie: 5 dag suszonych jabłek, 5 dag suszonych śliwek, 5 dag suszonych moreli, 5 dag suszonej żurawiny, 5 dag...Zupa z pędami bambusa
Przepis dodany:Pikantna, bardzo aromatyczna zupa o dość specyficznym zapachu przypominającym mi zapach flaków. Każdy kto przygotowywał potrawę z pędami bambusa wie o czym mówię. Mają one bardzo charakterystyczny aromat. Chociaż może to tylko ja mam takie...Jajka w koszulkach na grzankach
Przepis dodany:Składniki: 4 świeże jajka ( o temperaturze pokojowej ), 4 plastry bekonu ( lub ser pecorino ), 4 kromki razowej bułki, sól, duży ząbek czosnku, pieprz Cayenne ( lub wędzona ostra papryka ), czarny pieprz, 2 łyżki białego octu winnego. Na...Zapiekanka z dyni
Przepis dodany:Dyniowate, dzięki zawartości sporej ilości błonnika bardzo dobrze regulują trawienie. Działanie to jest dodatkowo wspierane przez obecny w nich mannitol, cukier złożony, który posiada właściwości przeczyszczające. Błonnik z dyni jest...Brukselka z orzechami
Przepis dodany:Prosty przepis a danie królewskie. Bardzo smaczne połączenie brukselki z orzechami laskowymi. Cytryna dodaje potrawie orzeźwienia i lekkości. Uwielbiam brukselkę w tej postaci. Przepis pochodzi z książki „Potrawy źródłem witamin” pani Hanny...