Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Travel & food

W kuchni Travel & food jest już 28 dobrych przepisów:

  • Tiramisu najlepsze na świecie

    Przepis dodany:
    4.78
    Tiramisu najlepsze na świecie
    Tak, tak, deser na tiramisu według tego przepisu jest najlepszy na świecie. Nie wyszedł mi tylko raz, to wtedy gdy po raz pierwszy w życiu podchodziłam do tiramisu. Wyszła zupa po prostu, bo z lenistwa i niedoczytania przepisu nie zrobiłam...
  • Tarta ze szczypiorkiem, ziemniakami i serem cheddar

    Przepis dodany:
    4.66
    Tarta ze szczypiorkiem, ziemniakami i serem cheddar
    Po długiej przerwie zacznę po szwedzku czyli "potatispaj med salladslök och cheddar". Na szybki obiad/kolację w sam raz. Bardzo smaczna, delikatna i jednoczesnie całkiem przyzwoicie się prezentująca tarta. Najlepszy czas na to danie jest...
  • Lasagne ze szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.74
    Lasagne ze szpinakiem
    To danie muszę zapisać natychmiast, bo inaczej będę później żałować, że tego nie zrobiłam. Bardzo proste, ale jednak szczegóły warto zanotować. Dodam, że to lasagne bez beszamelu, ale równie kaloryczne, więc nie ma co się oszukiwać ;)...
  • Shepherd's Pie / Cottage Pie

    Przepis dodany:
    4.70
    Shepherd's Pie / Cottage Pie
    Jeden post na miesiąc to nieco kiepski wynik i chciałabym częściej zapisywać przepisy, bo troszkę się nazbierało fajnych rzeczy przez ten czas. Jednak czasami nie można się przeskoczyć i trzeba zaakceptować chwilową, własną...
  • Ciasto na pierogi najlepsze na świecie

    Przepis dodany:
    4.56
    Ciasto na pierogi najlepsze na świecie
    Tytuł posta bardzo trywialny. Jednak nad farszem rozwodzić się nie będę, lecz nad ciastem na pierogi, który gra tutaj pierwsze skrzypce. Ciągle, gdy postanawiam zabrać się za lepienie to dzwonię do mamy i pytam o to samo, czyli o mojej mamy...
  • Lasagne z cukinią

    Przepis dodany:
    4.68
    Lasagne z cukinią
    Który to już raz napiszę, że dawno mnie tu nie było. Tym razem nieźle zaniedbałam bloga. Gdy spojrzałam na ostatni wpis to trochę się przeraziłam, że czas tak szybko płynie, bo mi jakoś mignęło te siedem miesięcy od listopada. A Wam?...
  • Tarta z dynią

    Przepis dodany:
    4.78
    Tarta z dynią
    To jest moje pierwsze ciasto z dynią. W ogóle po raz pierwszy zabrałam się za dynię w celach konsumpcyjnych. Wcześniej tylko dynia służyła mi na Halloween jako lampion po odpowiednim wypatroszeniu i wycięciu otworów rzecz jasna. Ewentualnie...
  • Sernik klasyczny

    Przepis dodany:
    4.63
    Sernik klasyczny
    Każdy ma przecież swoje zachcianki. Moja zachcianka na dzisiaj to sernik klasyczny pieczony bez kruchego spodu. Nazywany czasami sernikiem babuni z tego powodu pewnie, że nie jest idealny w swoim wyglądzie, ale za to smakuje wspaniale. Do tego nie...
  • Tarta z orzechami i śliwkami

    Przepis dodany:
    4.86
    Tarta z orzechami i śliwkami
    Śliwki, śliwki robaczywki. Szukałam przepisu na smaczną tartę ze śliwkami i znalazłam u Liski na White Plate. Polecam, bo jest warta zachodu. Nie dość, że robi sie ekspresowo, wygląda pięknie po posmarowaniu gorącym dżemem i do tego...
  • Zapiekana cukinia z pieczarkami na francuskim cieście

    Przepis dodany:
    4.81
    Zapiekana cukinia z pieczarkami na francuskim cieście
    Jeśli nie ma pomysłu na obiad lub kolację to jest cukinia. :) Z cukinią można przecież zdziałać cuda. Staram się zawsze mieć cukinię w lodówce i kilka plastrów ciasta francuskiego w zamrażarce. Wtedy obiad prawie gotowy. Pod warunkiem, że...
  • Tarta z rabarbarem i kruszonką

    Przepis dodany:
    4.71
    Tarta z rabarbarem i kruszonką
    To ciasto robiłam już wiele razy i jest ono jednym z moich ulubionych. Czas na rabarbar się niedługo skończy niestety, więc warto wyprobować. Chociaż pewnie nie zaszkodzi zastąpić rabarbaru innymi owocami, jak np. śliwkami. Przepis pochodzi z...
  • Łosoś w sosie koperkowym

    Przepis dodany:
    4.59
    Łosoś w sosie koperkowym
    A dokładniej mówiąc to jest łosoś pieczony w sosie koperkowym. Pomimo mojego kalekiego ostatnio piekarnika, udało mi się pięknie upiec świeży filet z łososia. Z sosem koperkowym niebo w gębie! I to chyba jeden z niewielu obiadowych...
  • Black forest cake

    Przepis dodany:
    4.58
    Black forest cake
    Klasyczny i jedyny w swoim rodzaju prawdziwy czarny biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami czyli czarny las. Pamiętam, gdy na moim pierwszym w życiu rejsie (z Oslo do Hamburga :)) z Jewel of the Seas w maju 2007 roku pewien austriacki szef...
  • Pierogi leniwe

    Przepis dodany:
    4.57
    Pierogi leniwe
    Ale zakurzył mi się ten blog. Ale za to kuchnia się w tym czasie odnowiła. I to jeden z kilku powodów mojej długiej nieobecności. Brak kuchni równa się życie biwakowe. Nie będę wchodziła w szczegóły jak bardzo to życie biwakowe mi się...
  • ANZAC biscuits

    Przepis dodany:
    4.62
    ANZAC biscuits
    To są pyszne ciasteczka owsiano - kokosowe, popularne w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został przygotowany w ten sposób, aby ciasteczka...
  • Ciasto z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.46
    Ciasto z rabarbarem
    ... i truskawkami lub też bez truskawek. Wedle gustu. Najważnieszy jest tutaj jednak rabarbar, który nareszcie pojawił się w sklepach. Ciasto jest puszyste z cytrynowym posmakiem. Szybki, wiosenny przysmak do kawy.Składniki: 150 g masła w...
  • Duszona kapusta kiszona

    Przepis dodany:
    4.66
    Duszona kapusta kiszona
    Mojej mamy. :) Postanowiłam w końcu zanotować przepis mojej mamy kapustkę duszoną, bo za każdym razem gdy mi się jej chce to dzwonię do mamy i zadaję to samo pytanie o to jak ją zrobić, aby była tak smaczna. No i zachciało mi się duszonej...
  • Ślimaczki czy tygryski?

    Przepis dodany:
    4.71
    Ślimaczki czy tygryski?
    W Polsce ślimaczki, a w Szwecji tygryski. Smakują i wyglądają prawie identycznie. :) Porcja na około 40 ciasteczek Składniki:300 g mąki150 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 żółtka200 g zimnego masła0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2...
  • Ciasteczka chałwowe czyli po prostu bardzo sezamowe

    Przepis dodany:
    4.89
    Ciasteczka chałwowe czyli po prostu bardzo sezamowe
    Zaniedbałam tego bloga bardzo w ostatnich tygodniach. Tak jakoś się chwilowo porobiło, że musiałam pozmieniać priorytety. Jednak to nie oznacza, że całkowicie przestałam się interesować kuchnią. Gotuję, a w zasadzie piekę dość dużo,...
  • Babka kawowa

    Przepis dodany:
    4.80
    Babka kawowa
    Na to właśnie ciasto miałam ochotę już od dawna, pamiętałam, że gdzieś miałam przepis. Przy ostatnich generalnych porządkach przepis się odnalazł w końcu zapisany na jakimś skrawku papieru wśród innych cudów. Całkowicie...
  • Semlor czyli tłuste bułeczki na tłusty wtorek

    Przepis dodany:
    4.81
    Semlor czyli tłuste bułeczki na tłusty wtorek
    ... bo w Szwecji obchodzi się tłusty wtorek, a nie czwartek jak w Polsce. "En semla" to taka kardamonowa drożdżowa bułeczka z nadzieniem marcepanowo - śmietanowym. Co kraj to obyczaj. Osobiście bardziej podobają mi się polskie, pączkowo...
  • Szafranowe makaroniki

    Przepis dodany:
    4.66
    Szafranowe makaroniki
    Jestem nareszcie z powrotem. Z wojaży wróciłam kilka dni temu i do dziś nie mogę się oporządzić. Wokoło bałagan, nadal walizki otwarte, a w nich kilka rzeczy, które czekają chyba na jakieś swoje miejsce. A ja co robię? Cóż... stęskniłam...
  • Biscotti z orzechami laskowymi

    Przepis dodany:
    4.77
    Biscotti z orzechami laskowymi
    Można się zabiscottować ostatnio, ale to jeszcze nie koniec. :) Uwielbiam po prostu ciastka w tej postaci. Tak więc to dopiero początek biscottowania.Ten przepis pochodzi stąd od wspaniałej Bajaderki, oczywiście. Jedne z moich...
  • Phuket

    Przepis dodany:
    4.71
    Phuket
    Przedostatni przystanek naszego rejsu z Singapuru do Singapuru w styczniu 2010 roku. Niestety muszę powiedzieć, że Phuket nie było moim ulubionym przystankiem tej podróży.Phuket to największa wyspa należąca do Tajlandii położona na Morzu...
  • Cukinia z serem feta w cieście filo (Kabaklı ve Beyaz Peynirli Tepsi Böreği)

    Przepis dodany:
    4.86
    Cukinia z serem feta w cieście filo (Kabaklı ve Beyaz Peynirli Tepsi Böreği)
    Börek to jedna z moich ulubionych potraw tureckich i bardzo często zdarza mi się ją przygotowywać. Najczęściej robię ze szpinakiem, jednak po wizycie w instytucie kulinarnym to cukinia wystepuje coraz częściej w postaci nadzienia.Może...
  • Langkawi

    Przepis dodany:
    4.50
    Langkawi
    Jeśli już jestem w Malezji ...  Po Kuala Lumpur statek dopłynął do największej wyspy archipelagu na Morzu Andamańskim, około 500 km na północ od Kuala Lumpur. Langkawi jest tak piękne, że powiedziałam, że to jest moje miejsce na...
  • Kuala Lumpur

    Przepis dodany:
    4.50
    Kuala Lumpur
    Świąteczne przeglądanie zdjęć. W stolicy Malezji byłam w styczniu 2010 roku przez niecały jeden dzień. Był to jeden z przystanków rejsu z Singapuru. Wiem, że tam wrócę, bo to miasto przez te kilka godzin zrobiło na mnie ogromne wrażenie....
  • Niekulinarnie i niepodróżniczo...

    Przepis dodany:
    4.51
    Niekulinarnie i niepodróżniczo...
    Czyli krótkie rozważania.Tak mnie jakoś naszło. Tytuł posta znaleziony w ostatnim ułamku sekundy. Co roku Wigilia, ale wszystko wokół jest inne. My też się zmieniamy i wszystko wokół się zmienia. Niestety w przypadku...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).