Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni trufle i inne nieszczęścia

W kuchni trufle i inne nieszczęścia jest już 32 dobrych przepisów:

  • Nowy domek dla trufli i innych nieszczęść - www.trufleblog.com

    Przepis dodany:
    4.64
    Tego bloga i więcej znajdziecie teraz na www.trufleblog.comZapraszam!
  • Domowe lody waniliowe i z marakują, czyli w poszukiwaniu Smaku Idealnego

    Przepis dodany:
    4.79
    Domowe lody waniliowe i z marakują, czyli w poszukiwaniu Smaku Idealnego
    Jeżeli zastanawiacie się, co zrobić z za dużą ilością wolnego czasu, albo jak znaleźć wymówkę na nierobienie innych, istotnych i nieprzyjemnych czynności - róbcie lody. Nie tylko spędzicie dzień w towarzystwie garnków i kremu idealnego do...
  • Sałatka z polędwiczkami wołowymi, czyli najprostsza droga do szczęścia w zdrowej diecie

    Przepis dodany:
    4.58
    Sałatka z polędwiczkami wołowymi, czyli najprostsza droga do szczęścia w zdrowej diecie
    Sałatki to takie dania, w których kładę ulubione składniki na możliwie najcieńszej warstwie sałaty. I wiem, że nie jestem w tym sama, więc nie oburzajcie się proszę.Mimo wszystko, potrafię realnie ocenić sytuację i uznać, że makaron nie...
  • Mini bezy z kremem mascarpone, czyli o słodkim smaku przegranej

    Przepis dodany:
    4.74
    Mini bezy z kremem mascarpone, czyli o słodkim smaku przegranej
    Muszę przyznać, że przez lata nie uznawałam gier planszowych. Byłam nawet w stanie wygłaszać płomienne przemowy na temat ich złego wpływu na jakość spotkań i relacje międzyludzkie, wierząc szczerze, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie...
  • Najlepsze pieczone ziemniaki Nigelli Lawson, czyli kuchnia w obronie autorytetów

    Przepis dodany:
    4.84
    Najlepsze pieczone ziemniaki Nigelli Lawson, czyli kuchnia w obronie autorytetów
    Moje kulinarne początki zawdzięczam Nigelli Lawson - nie raz pewnie o tym wspominałam na blogu, a półki z książkami są tego największym dowodem. Próbowałam w każdej zaznaczać ulubione przepisy karteczkami, żeby zorientować się po pierwszych...
  • Półfrancuskie ciasteczka mojej Babci, czyli o tym, co wyniosłam z domu (dosłownie i w przenośni)

    Przepis dodany:
    4.91
    Półfrancuskie ciasteczka mojej Babci, czyli o tym, co wyniosłam z domu (dosłownie i w przenośni)
    Nie powiem nic nowego, kiedy podkreślę, jak ważna jest dla mnie rodzina i te wszystkie zwyczaje, które razem wytworzyliśmy sobie przez lata. To małe i duże rzeczy, od powiedzonek tak abstrakcyjnych, że nawet mi trudno czasem nadążyć za naszym...
  • Pszenny chleb na zakwasie, czyli o chleboterapii

    Przepis dodany:
    4.55
    Pszenny chleb na zakwasie, czyli o chleboterapii
    Muszę Wam się przyznać do czegoś - na dłuższy, smutny czas, straciłam radość z gotowania. Nabawiłam się nietolerancji laktozy, poprzedzonej tygodniami rozkminek, co mi tak naprawdę jest, po drodze straciłam wenę do pisania i cierpliwość do...
  • Razowy chleb na zakwasie, czyli o tym, do czego służy mąka i woda

    Przepis dodany:
    4.71
    Razowy chleb na zakwasie, czyli o tym, do czego służy mąka i woda
    Historia jest prosta - od kiedy mam zakwas, chleb kupiony w sklepie stracił na uroku i zaczęłam eksperymenty z własnymi wypiekami. Jeśli dostaliście zakwas lub wytrwaliście w przygotowaniu własnego, najtrudniejsze za Wami i naprawdę nie macie...
  • Zakwas na chleb, czyli nie tak piękny początek bardzo pięknej znajomości

    Przepis dodany:
    4.63
    Zakwas na chleb, czyli nie tak piękny początek bardzo pięknej znajomości
    Kukbuk otwarty na stronie z zakwasem leżał jakieś parę tygodni, zanim postanowiłam się za niego zabrać. I nie dziwię się tym, którzy uważają pieczenie chleba na zakwasie za wiedzę tajemną, którą byłoby super posiadać, ale, no, zawsze...
  • Konfitury z agrestu i porzeczek, czyli o sezonowym nadziewaniu makaroników

    Przepis dodany:
    4.82
    Konfitury z agrestu i porzeczek, czyli o sezonowym nadziewaniu makaroników
    W poprzednim poście opisałam Wam, jak zrobić skorupki do makaroników, a teraz pora na najprzyjemniejszą, według mnie, część. Tutaj zapominacie o matematycznej dokładności, próbujecie wszystkiego po drodze, pamiętając o jednej zasadzie -...
  • Francuskie makaroniki, czyli jak się zmierzyć z legendą

    Przepis dodany:
    4.68
    Francuskie makaroniki, czyli jak się zmierzyć z legendą
    Nadeszła pora, w której mogę spisać przepis na makaroniki.. Wielki, wielki moment. Kiedy wyszły po raz pierwszy, nie wierzyłam, kiedy wyszły po raz drugi, dopadł mnie kompleks Boga i uznałam, że mogę wszystko. Kiedy za trzecim razem wyszły tak,...
  • Krem z marchewki z pastą sezamową i ciecierzycą, czyli o kreatywnym wykorzystaniu zalegających słoików

    Przepis dodany:
    4.59
    Krem z marchewki z pastą sezamową i ciecierzycą, czyli o kreatywnym wykorzystaniu zalegających słoików
    Jeśli nie wiecie co zrobić z resztą pasty tahini, czyli bazy do pysznego hummusu, oto odpowiedź - robicie krem z marchewki i szpanerski sezamowy dodatek. Nie będę udawać, że obieranie i krojenie marchewki jest czynnością ekspresową, ale zanim...
  • Sowa w kratkę, czyli Wesołych Świąt!

    Przepis dodany:
    4.47
  • Brownie nr4 z solonym karmelem, czyli o parach nie do pary

    Przepis dodany:
    4.73
    Brownie nr4 z solonym karmelem, czyli o parach nie do pary
    Jako mała córka,  nie rozumiałam mojego Taty w dwóch kluczowych kwestiach: jak można odręcznie rysować całkowicie proste linie na kartce i jak można jeść żółty ser z dżemem. Mimo, że to drugie było zwierzeniem historycznym i nigdy nie...
  • Prawdziwy hummus, czyli o polowaniach i powrotach

    Przepis dodany:
    4.88
    Prawdziwy hummus, czyli o polowaniach i powrotach
    Jeśli zastanawialiście się, co się ze mną działo w ostatnich miesiącach, nadeszła pora na odpowiedź - ogarniałam się. Teraz mogę przyznać, że nowa praca przestała być całkiem nowa skoro trzymam już w biurze trzy pary butów, a nowe...
  • Mufiny marchewkowe z kremem cytrynowym, czyli ulubione ciasto w mniej grzesznej wersji

    Przepis dodany:
    4.67
    Mufiny marchewkowe z kremem cytrynowym, czyli ulubione ciasto w mniej grzesznej wersji
    Mufin, jaki jest, każdy widzi, a jego cudowne właściwości opisywałam już nie raz. Dlatego nikogo nie powinno dziwić, że moje ulubione ciasto marchewkowe pewnego dnia po prostu przelałam do foremek.Nie byłabym też sobą gdybym nie znalazła...
  • Zupa cebulowa z miodowymi grzankami, czyli słowo na listopad

    Przepis dodany:
    4.77
    Zupa cebulowa z miodowymi grzankami, czyli słowo na listopad
    Musicie wiedzieć, że z założenia nie byłam nigdy fanką ani zup, ani cebuli. Osłabiona jednak chorobą poddałam się sugestiom mojej Siostry, która nie zna strachu, a tym bardziej słowa "nie". No i zwierzyłam się Wam ostatnio odnośnie planów...
  • Mufiny w trzech odsłonach, czyli słodyczomania jako reakcja na otaczającą rzeczywistość

    Przepis dodany:
    4.66
    Mufiny w trzech odsłonach, czyli słodyczomania jako reakcja na otaczającą rzeczywistość
    To jest ten okres, kiedy na pytanie "To co tam u Ciebie", odpowiedź "Po staremu" naprawdę, naprawdę jest nieadekwatna. Zmieniłam pracę, w piątek miałam pierwszy dzień w nowej. Pożegnanie z ekipą spod znaku Żurawia (dla wyjaśnienia, ten jakże...
  • Sos pomidorowy z rodzynkami, migdałami i anchois, czyli łoś w świecie Haute Cuisine

    Przepis dodany:
    4.67
    Sos pomidorowy z rodzynkami, migdałami i anchois, czyli łoś w świecie Haute Cuisine
    W ostatnich dniach miałam najprawdziwszy Kulinarny Tour. I nie chodzi tylko o to, że bardziej niż kiedykolwiek doceniłam bliską odległość Piotra i Pawła, biegając w dresie po kolejne tabliczki czekolady.To, co jeszcze po kilku dniach doprowadza...
  • Ciasto z jabłkami od Nigelli, czyli o urokach domowego ciasta

    Przepis dodany:
    4.49
    Ciasto z jabłkami od Nigelli, czyli o urokach domowego ciasta
    Muszę przyznać, że na dłuższy czas zapomniałam o Nigelli Lawson, zniechęcona jej rozwojem z zakresie twarzowego botoksu i równie przerażających zdjęć jedzenia, publikowanych na jej fejsikowym profilu. Wiemy dobrze, że smarftony służą...
  • Tagiatelle z mięsnym sosem nie ze słoika, czyli czar kuchennych klimatów

    Przepis dodany:
    4.71
    Tagiatelle z mięsnym sosem nie ze słoika, czyli czar kuchennych klimatów
    Od razu uprzedzam - dla tych, którzy zabiorą się za przygotowywanie tego dania na głodniaka, świat nie będzie miłym miejscem. Przygotowanie dania zajmuje około 45 minut, ale jedząc go można odnieść wrażenie, że sam sos ma świadomość...
  • Proste ciasto cytrynowe, czyli przechwałki kulinarne

    Przepis dodany:
    4.61
    Proste ciasto cytrynowe, czyli przechwałki kulinarne
    Kiedy pieczesz jedno ciasto dwa razy pod rząd i za każdym razem nie masz nawet resztek żeby sprawdzić, jak smakuje dzień po upieczeniu, to albo głodzisz swoje towarzystwo przez tydzień i jest im wszystko jedno, co przed nimi postawisz, albo robisz...
  • Tarta z cukinią i fetą, czyli kiedy mniej znaczy więcej

    Przepis dodany:
    4.71
    Tarta z cukinią i fetą, czyli kiedy mniej znaczy więcej
    Za parę miesięcy zmienię adres, a co za tym idzie - kuchnię. Duża, duża zmiana i duży, duży stół, który dołączy do rodziny. Mam jednak ogromny sentyment do obecnego domu, w którym chyba do perfekcji opanowałam technologię gotowania w...
  • Placuszki z bobu i sera, czyli o walce z obsesjami żywieniowymi

    Przepis dodany:
    4.56
    Placuszki z bobu i sera, czyli o walce z obsesjami żywieniowymi
    Cierpię na przypadłość, którą nazywamy w rodzinie "zaklętą pętlą burrito" - nazwa dziwna, ale oczywiście ma mocne podłoże historyczne. Dawno dawno temu, kiedy w Kielcach nie było jeszcze galerii handlowej ani żadnej rzeźby dzika,...
  • Makaron z kremem z kurek, czyli o potędze blogosfery

    Przepis dodany:
    4.84
    Makaron z kremem z kurek, czyli o potędze blogosfery
    Nie wyobrażam sobie, żeby kulinarnej blogosferze był ktoś, kto nie zna Kwestii Smaku. Właściwie była to pierwsza ze stron, na jaką trafiłam próbując gotować i pierwsza, na której zaczęłam spędzać więcej czasu niż na, powiedzmy to sobie...
  • Ciastka orzechowe z konfiturą, czyli nowy faworyt Kaliny

    Przepis dodany:
    4.65
    Ciastka orzechowe z konfiturą, czyli nowy faworyt Kaliny
    Przeglądanie amerykańskich przepisów bywa frustrujące - trudno mi przekonać się do mierzenia proporcji składników w szklankach. Jednak świat należy do odważnych i spróbowałam przekonać się do tej utopijnej wizji pieczenia, w której szklanka...
  • Sałatka grecka, czyli o rosnącym szacunku do warzyw

    Przepis dodany:
    4.68
    Sałatka grecka, czyli o rosnącym szacunku do warzyw
    Poszukiwanie smacznej, bezmięsnej sałatki jest dla mnie trochę jak polowanie na dokumenty w komodzie - frustrujące i w dziewięciu przypadkach na dziesięc - bezowocne. I kończy się jakimś smutnym kompromisem - posypuję taki twór dodatkową...
  • Batoniki migdałowe z daktylami, czyli dylematy o Imperium Gastronomicznym

    Przepis dodany:
    4.76
    Batoniki migdałowe z daktylami, czyli dylematy o Imperium Gastronomicznym
    Coraz częściej jest mi głupio wobec rodziny, przyjaciół czy ziomali z sąsiednich biurek w pracy z powodu moich rozważań o stworzeniu Imperium Gastronomicznego. Powtarzam się na ten temat bezwstydnie, jednak mogę się wytłumaczyć. Otóż pomruki...
  • Tagliatelle z jamón ibérico, czyli co z tą szynką?

    Przepis dodany:
    4.48
    Tagliatelle z jamón ibérico, czyli co z tą szynką?
    Do Hiszpanii warto jechać z dwóch powodów - słońca i szynki od szczęśliwych świnek. Jej historia jest prosta: świnki biegają po dębowych lasach pełnych żołędzi, jedzą to, na co mają ochotę (czyli żołędzie) i żyją w trybie zen aż do...
  • Muffin jogurtowy z pomarańczą i migdałami, czyli o muffinowej kreatywności

    Przepis dodany:
    4.72
    Muffin jogurtowy z pomarańczą i migdałami, czyli o muffinowej kreatywności
    Dobry muffin nie jest zły, zwłaszcza kiedy jest niezwykle udanym Muffinem Eksperymentalnym. Po prostu - nie było w domu odpowiednich składników, a na dworze zima. Skończyło się na zamianie proporcji, składników i lekkich nerwach przy pierwszym...
  • Cytrynowa tarto-beza, czyli ciasto Tytusa

    Przepis dodany:
    4.64
    Cytrynowa tarto-beza, czyli ciasto Tytusa
    Żeby wyjaśnić, dlaczego Tytus dostaje cytrynową tarto-bezę, zrobię króciutkie streszczenie genezy tego bloga. Nasi Przyjaciele się zaręczyli. W prezencie ślubnym dostali książkę kucharską, która powstała właśnie na bazie tego bloga. A...
  • Owsianka z migdałąmi i żurawiną, czyli coś na dobry początek

    Przepis dodany:
    4.59
    Owsianka z migdałąmi i żurawiną, czyli coś na dobry początek
    Prosta sprawa - jedzenie jogurtu naturalnego na śniadanie kiedyś musi się znudzić, po prostu musi. Podejmowałam próby urozmaicenia wiecznego zestawu o bakalie, konfiturkę z mirabelek, lansiarskie muesli. Myślałam nawet o zakupie nowych miseczek,...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).