Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Trzy posiłki dziennie

W kuchni Trzy posiłki dziennie jest już 47 dobrych przepisów:

  • Chè (wietnamski deser: owoce, żelki i słodki ziemniak w mleku kokosowym)

    Przepis dodany:
    4.77
    Chè (wietnamski deser: owoce, żelki i słodki ziemniak w mleku kokosowym)
    fot. Kasia KlimczewskaNajpopularniejszy wietnamski deser, który polega w zasadzie na tym że różne rzeczy zalewa się słodkim mlekiem kokosowym (albo zwykłym). W zimie ciepłym, w lecie zimnym z lodem. Tu pokazuję przegląd różnych dodatków, ale...
  • Bò lá lốt (wołowina w liściach la lot)

    Przepis dodany:
    4.84
    Bò lá lốt (wołowina w liściach la lot)
    fot. Kasia KlimczewskaKolejny wielki klasyk ulicznych grilli w Wietnamie. W przypadku tego dania konieczne będzie zdobycie liści al lot, zwanych betelem, które w Warszawie można kupić w Asia Tasty w Hali Gwardii, na Marywilskiej i w Wólce Kosowskiej....
  • Bún thang (wietnamski bulion z rozmaitościami)

    Przepis dodany:
    4.71
    Bún thang (wietnamski bulion z rozmaitościami)
    fot. Kasia Klimczewska6 szalotek3 kg kości wieprzowych4 piersi z kurczaka1 łyżeczka soli6 suszonych krewetek2 łyżeczki cukru1 łyżka sosu rybnego1 pierś z kurczaka (najlepiej z kością)4  jajkaolej do smażenia600 g makaronu ryżowego bun200 g...
  • Bánh đậu phụ (ciastka z tofu i grzybami i zielonym ryżem)

    Przepis dodany:
    4.48
    Bánh đậu phụ (ciastka z tofu i grzybami i zielonym ryżem)
    Fot. Kasia KlimczewskaCốm, czyli zielony ryż, to niedojrzałe ziarna ryżu przygotowywane tak jak płatki owsiane (którymi z powodzeniem mogą być w tym przepisie zastąpione), czyli prażone i rozgniatane w moździeżu albo maszynowo. Smakują też...
  • Bún chả w dwóch najbardziej autentycznych wersjach

    Przepis dodany:
    4.77
    Bún chả w dwóch najbardziej autentycznych wersjach
    fot. Marcin SzulżyckiBún chả to jeden z największych hitów ulicznej kuchni z Hanoi. Dlatego nie mogło go zabraknąć na naszych warsztatach, które opisuję w poprzednim poście. Bún znaczy cienki ryżowy makaron a chả tłustą wieprzowinę. Jest...
  • Warsztaty "Wietnamski street food"

    Przepis dodany:
    4.76
    Warsztaty "Wietnamski street food"
    W następnych postach umieszczę kilka przepisów z naszych warsztatów o wietnamskim street foodzie, na których z pomocą naszych wietnamskich przyjaciół staraliśmy się pokazać najbardziej autentyczne wersje potraw sprzedawanych na ulicach Hanoi....
  • Budae jjigae koreański kapuśniak wojskowy

    Przepis dodany:
    4.61
    Budae jjigae koreański kapuśniak wojskowy
    Budae-jjigae to potrawa znana także jako “Army Base Stew”, czyli wojskowy (koszarowy) gulasz, choć ze względu na dużą ilość koreańskiej kiszonej kapusty kimchi bardziej pasowałoby określenie bigos albo kapuśniak. Prawdopodobnie zaczęła...
  • Francuski schabowy z flaków po japońsku

    Przepis dodany:
    4.58
    Francuski schabowy z flaków po japońsku
    Tak, wiem jak to brzmi. Już sam "francuski schabowy z flaków" wystarczy żeby zniechęcić co wrażliwszych. Jednak to nie ja wymyśliłem to danie. Jest to tradycyjna francuska potrawa zwana tablier de sapeur "fartuchem sapera", którą można zamówić...
  • Arepas i ropa vieja (czyli stara szmata)

    Przepis dodany:
    4.75
    Arepas i ropa vieja (czyli stara szmata)
    W tytule nie ma pomyłki ropa vieja to po hiszpańsku stara szmata bo tak właśnie wygląda kawałek udźca wołowego po 8 godzinach w wolnowarze z dodatkami. Danie pochodzi od sefardyjskich Żydów z Hiszpanii (prawdopodobnie klasyczne danie szabasowe,...
  • Wegetariańskie çiğ köfte

    Przepis dodany:
    4.87
    Wegetariańskie çiğ köfte
    W Stambule to jedno z popularniejszych ulicznych jedzeń i jedno z najtańszych. Oryginalnie çiğ köfte to potrawa z surowego mięsa (chudej jagnięciny albo wołowiny) dokładnie zmielonego i długo wyrabianego z kaszką bulgur i przyprawami. Jest...
  • Muamba de Galinha kurczak z okrą w czerwonym oleju palmowym

    Przepis dodany:
    4.90
    Muamba de Galinha kurczak z okrą w czerwonym oleju palmowym
    Względnie nowym odkryciem dla mnie jest afrykański sklepik na Andersa. Miejsce dość dziwne i z zewnątrz niezbyt zachęcające przypadkowego nabywcę do wstąpienia, warto się jednak przełamać bo tylko tu w jednym miejscu można dostać takie...
  • Wietnamskie specjały z menu degustacyjnego Pho 14

    Przepis dodany:
    4.66
    Wietnamskie specjały z menu degustacyjnego Pho 14
    Banh tiet- galaretka z surowej krwi z podrobami, orzeszkami ziemnymi i bazyliąJak już parokrotnie pisałem, w Warszawie można zjeść zupełnie przyzwoitą autentyczną azjatycką kuchnię za przystępną cenę. Jeśli coś się w tym temacie zmienia to...
  • Japońskie musztardowe pikle z bakłażana karashi-nasu i brytyjskie picalilly

    Przepis dodany:
    4.52
    Japońskie musztardowe pikle z bakłażana karashi-nasu i brytyjskie picalilly
    Japońskie musztardowe pikle z bakłażana to przykład wciąż dziejącego się zderzenia kultur i tradycji, dzięki któremu kuchnia japońska jest taka żywotna i nowatorska nie tracą przy tym swojej oryginalności. Musztarda (karashi) jest dziś...
  • Esqueixada, escalivada i inne katalońskie sałatki

    Przepis dodany:
    4.76
    Esqueixada, escalivada i inne katalońskie sałatki
    Esqueixada - sałatka z suszonego dorsza pomidorów i cebuli, bywa nazywana katalońskim cerviche, bo też jest z surowej ryby, jednak w przeciwieństwie do wersji latynoamerykańskiej nie jest ona marynowana w kwaśnych sokach tylko dobrze wymoczona w...
  • Pasta con le sarde sycylijski makaron z sardynkami

    Przepis dodany:
    4.83
    Pasta con le sarde sycylijski makaron z sardynkami
    La pasta con le sarde ( pasta chî sardi po sycylijsku) to typowe danie z kuchni sycylijskiej wpisane na listę tradycyjnych włoskich produktów spożywczych (PAT). Jest to danie sezonowe: można przygotować od marca do września, czyli w jedynej porze...
  • Bacalhau à Brás

    Przepis dodany:
    4.88
     Bacalhau à Brás
    W portugalskim odpowiedniku naszej Biedronki czyli w Pingo Doce (ten sam właściciel a produkty z PD od czasu do czasu, aczkolwiek niestety rzadko pojawiają się w B) mają stoisko z rybami jakiego nie znajdzie się w najlepszych polskich delikatesach....
  • Egipska mulukhiyah (melokhia) z liści dzikiej malwy

    Przepis dodany:
    4.58
    Egipska mulukhiyah (melokhia) z liści dzikiej malwy
    To jedno z najpopularniejszych egipskich dań pochodzące jeszcze z czasów faraonów robi się z liści juty, które po ugotowaniu mają specyficzną śluzowatą konsystencję. W Polsce można je kupić suszone ewentualnie mrożone, ale to podobno marne...
  • Shibazuke しば漬け japońskie pikle z perilli, bakłażana i ogórka + yudofu, tofu w gorącej wodzie

    Przepis dodany:
    4.70
    Shibazuke しば漬け japońskie pikle z perilli, bakłażana i ogórka + yudofu, tofu w gorącej wodzie
    Zaskakujące jest to jak bardzo na Zachodzie nieznana jest technika kiszenia warzyw. Większość przepisów z netu na tradycyjne japońskie pikle tsukemono (漬物) domaga się do zakwaszenia octu ryżowego, a w najlepszym wypadku umezu (płynu...
  • Bánh cuốn wietnamskie naleśniki ryżowe

    Przepis dodany:
    4.87
    Bánh cuốn wietnamskie naleśniki ryżowe
    Proste składniki trudne wykonanie, zwłaszcza jak się nie ma specjalnej patelni do "smażenia" tych naleśniczków na parze tak żeby były cienkie jak papier. Ale na zwykłej patelni też wyszły, może tylko trochę grubsze niż...
  • Tāngyuán: słodkie kulki ryżowe na Chiński Nowy Rok

    Przepis dodany:
    4.81
    Tāngyuán: słodkie kulki ryżowe na Chiński Nowy Rok
    Dalekowschodnie słodycze nie cieszą się wielką popularnością poza wschodnią Azją, są bowiem bardzo specyficzne. Po pierwsze mało słodkie, raczej mdłe, po drugie bardzo mączyste, przypominające nieraz bardziej kluski, albo oparte na słodkiej...
  • Bún riêu ốc. Wietnamska zupa krabowa ze ślimakami

    Przepis dodany:
    4.77
    Bún riêu ốc. Wietnamska zupa krabowa ze ślimakami
    Niektóre azjatyckie przepisy bywają naprawdę skomplikowane i czasochłonne. Zupa bun rieu zdecydowanie należy do takich dań. W Wietnamie ludzie zwykle nie podejmują się przygotowania takich trudnych rzeczy samemu, zazwyczaj mają swojego...
  • Pla Ra Tod. Smażona tajska fermentowana ryba

    Przepis dodany:
    4.75
    Pla Ra Tod. Smażona tajska fermentowana ryba
    Już dawno nie wrzucałem nic bardzo ekstremalnego i chyba najwyższy czas uzupełnić to zaniedbanie jakimś mocnym akcentem. Co powiecie na superostre fermentowane rybki akwariowe ze smażoną cebulą i skwarkami?Sosy znane jako pla ra to specyficzy...
  • Dolce de membrillo- marmolada z pigwy

    Przepis dodany:
    4.53
    Dolce de membrillo- marmolada z pigwy
    W tych pięknych pudełkach z widokiem mezquity w Kordobie i ozdobionej jak jakaś egzotyczna bogini Matki Boskiej było wspaniałe dolce de membrillo. Jest to tradycyjny hiszpański przysmak, znany także w innych krajach śródziemnomorskich i to znany...
  • Escoveitch: superostre jamajskie escabeche z chayote

    Przepis dodany:
    4.50
    Escoveitch: superostre jamajskie escabeche z chayote
    Oto ostatnia odsłona trylogii na temat escabeche. Ten sposób przyrządzania ryby dotarł w najdalsze zakątki świata, w tym również na Jamajkę. Wyspa była przez 150 lat hiszpańską kolonia zanim przeszła w ręce Anglików. Pod wpływem...
  • Escabeche z boczniaków

    Przepis dodany:
    4.77
    Escabeche z boczniaków
    W poprzednim poście pisałem o historii i przygotowywaniu escabeche, ale nie wspomniałem, że technika ta, tzn. najpierw usmażenie, potem zamarynowanie w czymś kwaśnym, może być stosowana nie tylko do ryb. W Hiszpanii i w Ameryce Łacińskiej z...
  • Escabeche: wersja średniowieczna z verjus

    Przepis dodany:
    4.53
    Escabeche: wersja średniowieczna z verjus
    Escabeche to popularna przede wszystkim w Hiszpanii, ale także w innych krajach śródziemnomorskich jak również w Ameryce Południowej, a nawet na Filipinach technika przyrządzania ryby, która najpierw jest smażona a potem macerowana w zalewie z...
  • Japońskie potrawy z łopianem: kinpira gobo, tonjiru i takikomi gohan.

    Przepis dodany:
    4.74
    Japońskie potrawy z łopianem: kinpira gobo, tonjiru i takikomi gohan.
    Pewnego razu pod liściem jełopianu spotkało się sześciu niezwykłych smakoszy pyłku i nektaru kwiatowego...fragment biografii zespołu Łąki ŁanZbieranie dziko rosnących roślin to coraz bardziej popularna zabawa, Najlepszy czas jest na to wiosną...
  • Śmierdzące tofu i skóra z tofu

    Przepis dodany:
    4.60
    Śmierdzące tofu i skóra z tofu
    Stare dobre tofu ma kilka dość zaskakujących wersji, mało znanych w naszym kraju, a bardzo popularnych w Azji.Skóra z tofu czyli yuba to najprościej rzecz ujmując kożuch zbierany z podgrzanego mleka sojowego. Z każdej porcji można zebrać 7-8...
  • Wieprzowina mu shu z kwiatami lilii

    Przepis dodany:
    4.87
    Wieprzowina mu shu z kwiatami lilii
    Nierozwinięte kwiaty lilii (żółtej albo tygrysiej) zwane w Chinach złotymi igłami, to ciekawe warzywo, zupełnie w Polsce nieznane choć bardzo łatwo dostępne. Można je kupić suszone i w takiej formie występują zwykle w...
  • Sefardyjsko marokański tadżin z kulkami rybnymi

    Przepis dodany:
    4.84
    Sefardyjsko marokański tadżin z kulkami rybnymi
    Na początek odrobina historii. W roku 1492 Żydzi zostali wypędzeni z Hiszpanii gdzie przez wieki zdążyli stworzyć dużą społeczność o oryginalnej kulturze dotyczącej także jedzenia. Wygnańcy rozproszyli się po całym regionie...
  • Hariyali Parwal. Wężowa tykwa lub cukinia z pikantnym cebulowym farszem

    Przepis dodany:
    4.64
    Hariyali Parwal. Wężowa tykwa lub cukinia z pikantnym cebulowym farszem
    Przedstawiam kolejne dziwne warzywo przywiezione ze Sri Lanki. Tykwa wężowa (snake albo serpent gourd, po indyjsku padwal) jest na subkontynencie indyjskim bardzo popularna i bardzo tania. Na zdjęciach we wpisie o Sri...
  • Gorzki melon z wieprzowiną w sosie ze sfermentowanej czarnej fasoli

    Przepis dodany:
    4.76
    Gorzki melon z wieprzowiną w sosie ze sfermentowanej czarnej fasoli
    "Gorzki melon w sosie ze sfermentowanej czarnej fasoli" to brzmi intrygująco i tak też smakuje. Gorzkiego melona kupiłem na Sri Lance,kierując się jego dziwnym wyglądem, dopiero w domu sprawdziłem co to takiego. Zauważyłem też, że gorzkie melony...
  • Indonezyjski satay, wersja bogata

    Przepis dodany:
    4.66
    Indonezyjski satay, wersja bogata
    Sezon grillowy czas zacząć. Najlepiej w wielkim stylu. Proponuję azjatycki klasyk w wydaniu luksusowym. Sos orzechowy wywodzi się z Indonezji, ale rozpowszechnił się w całej południowo-wschodniej Azji i spotkać go można w Tajlandii i...
  • Sri Lanka

    Przepis dodany:
    4.57
    Sri Lanka
    Kuchnia lankijska nie jest zbyt szeroko znana, częściowo zapewne dlatego, że nie ma wiele do zaoferowania. Zazwyczaj są to dość proste dania o mało charakterystycznym smaku i formie. Nie jest to niedobre, ale też specjalnie nie zapada w pamięć....
  • Saba Misoni 鯖のみそ煮 makrela gotowana w miso

    Przepis dodany:
    4.58
    Saba Misoni 鯖のみそ煮 makrela gotowana w miso
    Makrele w sklepach zwykle pojawiają się wędzone  a świeże bardzo rzadko. Nie wiem czemu tak jest, ale zawsze jak na nie trafiam w kerfurze to kupuję. To podstawowa ryba kuchni japońskiej. Jeśli bardzo świeża to jadana na surowo...
  • Panang curry

    Przepis dodany:
    4.80
    Panang curry
    Spotykane od Wietnamu po Indonezję curry z południowo-wschodniej Azji to dania, których podstawą jest pasta z mnóstwa składników o intensywnych aromatach. Aromaty te można podzielić na trzy diametralnie się różniące grupy, których spotkanie...
  • Boczek przewodniczącego Mao

    Przepis dodany:
    4.50
    Boczek przewodniczącego Mao
    Mówi się że człowiek ze wsi wyjdzie, ale wieś z człowieka nigdy. Tak rzecz się miała z przewodniczącym Mao, który pochodził ze wsi Shaoshan w Hunanie i do końca życia zachował smaka na proste wiejskie potrawy. Zachował również...
  • Wietnamska zupa z grubym makaronem Bánh Canh z ciastkami rybnymi z tilapii Chả Cá Tilapia

    Przepis dodany:
    4.80
    Wietnamska zupa z grubym makaronem Bánh Canh z ciastkami rybnymi z tilapii Chả Cá Tilapia
    W tej potrawie najważniejsze są dwa elementy zawarte w dwóch pierwszych członach wietnamskiej nazwy. Pierwszy to wywar. Canh to baza do wietnamskich zup, zasadniczo różniąca się od pho. Canh nie gotuje się tak długo, wystarczy tyle czasu ile...
  • Pokaz przyrządzania ostryg z prefektury Miyagi

    Przepis dodany:
    4.81
    Pokaz przyrządzania ostryg z prefektury Miyagi
    Od lewej: deser mochi z pastą zunda, ostrygi tsukudani, ryż z ostrygami (dla mnie nr 1), w muszli dengaku ostrygowe, a obok na patyku smażony pasztet rybny i czarka sakePokaz przyrządzania ostryg z prefektury Miyagi zorganizowany przez ambasadę...
  • Ezogelin Çorbası ze śnieżnej Anatolii

    Przepis dodany:
    4.74
    Ezogelin Çorbası ze śnieżnej Anatolii
    Za nami blue monday, najbardziej depresyjny dzień w roku (w tym roku przypadł 16 stycznia) (jednak to dzisiaj, 21, jest blue monday, 16 był w tamtym roku). To jednak nie oznacza że zrobiło się nagle wesoło i pozytywnie. Na to trzeba...
  • Irish stew z irlandzką brukwią

    Przepis dodany:
    4.72
    Irish stew z irlandzką brukwią
    Brukiew która przyleciała z IrlandiiZdecydowanie popieram trend polegający na jedzeniu sezonowych warzyw. Nie tylko dlatego, że tak jest modnie, ale dlatego, że naprawdę zimą odczuwam raczej skłonność ku korzeniom i niewielkie zainteresowanie...
  • Bulgur z różnymi warzywami korzeniowymi i kiełbaskami merguez. Plus pomarańcze prosto z Sycylii

    Przepis dodany:
    4.69
    Bulgur z różnymi warzywami korzeniowymi i kiełbaskami merguez. Plus pomarańcze prosto z Sycylii
    W tę zimną, mglistą zimę, kiedy dzień kończy się zanim na dobre się zacznie, człowiek pragnie czegoś kojarzącego się z ciepłem. Wkrótce święta i dużo ciepła rodzinnego, ale póki co rozgrzaliśmy się smakami południa. Jest to wersja...
  • Dopiaza. Curry z podwójną cebulą

    Przepis dodany:
    4.88
    Dopiaza. Curry z podwójną cebulą
    Cebula to specjalny produkt, który bywa przyprawą i warzywem. W tym daniu występuje w obu tych rolach. Dopiaza to pochodzące z Hyderabadu curry z dużą ilością cebuli. Nazwa w tłumaczeniu oznacza podwójną cebulę. Odzwierciedla to sposób...
  • Stambuł cz. II. Miasto

    Przepis dodany:
    4.59
    Stambuł cz. II. Miasto
    W pierwszej części kulinarnego opisu Stambułu napisałem o rybach i owocach morza, z których miasto jest znane. Jednak oczywiście podstawą oryginalnej kuchni tureckiej, wywodzącej się z jedzenia pasterzy z azjatyckich stepów jest mięso. Tyle, że...
  • Stambuł cz. I. Morze

    Przepis dodany:
    4.47
    Stambuł cz. I. Morze
    Wędkarze na moście Galata. W tle Eminönü, najstarsza część Stambułu Pięć dni w Stambule, na przełomie października i listopada. Trochę włóczenia się po tym niezwykłym mieście i prywatnego odkrywania jego smaków. Taki stambulski...
  • Giò thủ Wietnamski salceson

    Przepis dodany:
    4.61
    Giò thủ Wietnamski salceson
    Salceson znany jest na całym świecie, przynajmniej wszędzie tam gdzie jada się świnie, a więc nie tylko w Europie ale także na Dalekim wschodzie. Generalnie idea salcesonu polega na przerobieniu na wędlinę świńskiej głowy stąd angielska nazwa...
  • Bisque ze skorupek krewetek

    Przepis dodany:
    4.76
    Bisque ze skorupek krewetek
    Bisque to świetny pomysł na przerobienie odpadków na mistrzowskie danie. W tym przypadku są to zazwyczaj wyrzucane skorupki krewetek, raków, krabów a w najbardziej ekskluzywnej wersji homarów. Tak jak wiele klasycznych potraw tak i ta ma swoje...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).