Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni U stóp Benbulbena | pocztówki z Irlandii

W kuchni U stóp Benbulbena | pocztówki z Irlandii jest już 412 dobrych przepisów:

  • Compote z rabarbaru

    Przepis dodany:
    4.68
    Compote z rabarbaru
    To nie błąd! Nie chodzi o nasz kompot, a anglosaski compote, czyli deser z duszonych w syropie i przyprawach owocach. Jest to proste danie, którego tradycja sięga czasów średniowiecza. Compote jest prosty do przygotowania, ugotowany z lokalnych,...
  • Czosnkowa zupa krem z szafranem

    Przepis dodany:
    4.90
    Czosnkowa zupa krem z szafranem
    Szafran najczęściej określa się najdroższą przyprawą świata, a mało mówi się o jego walorach smakowych, historii czy sposobach wykorzystania. Szafranu do kąpieli dodawała Kleopatra, do szafranu, obok miodu i cynamonu, porównuje Oblubieniec...
  • Kurczak w pesto pieczony z warzywami

    Przepis dodany:
    4.46
    Kurczak w pesto pieczony z warzywami
    Poniedziałek zawsze przychodzi z zaskoczenia. Budzik wyrywa ze snu, człowiek już, już naciąga ponownie kołdrę na głowę, by odpłynąć ponownie w ramionach Morfeusza, gdy jak błyskawica przez mózg przebija się przerażająca myśl, która...
  • Łabędzie i kobierce dzwonków w Hazelwood

    Przepis dodany:
    4.81
    Łabędzie i kobierce dzwonków w Hazelwood
    Lasek zwany Hazelwood jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc przez mieszkańców Sligo oraz turystów. Wart jest wizyty o każdej porze roku, ale najpiękniej jest w nim na przełomie kwietnia i maja, kiedy drzewa porastaja pierwsze, jeszcze...
  • Deser Banoffee

    Przepis dodany:
    4.47
    Deser Banoffee
    Banoffee to jeden z pierwszych wyspiarskich deserów, jakie zjadłam po przeprowadzce do Irlandii. Znajdziecie go w niemal każdej kawiarni i w co trzeciej restauracji. Może być podany na wiele sposobów. W napopularniejszej wersji występuje jako...
  • Pieczona gęś z cydrowym sosem gravy

    Przepis dodany:
    4.88
    Pieczona gęś z cydrowym sosem gravy
    Francuzi niegdyś naśmiewali się z Anglików, że mają oni jeden sos, za to mnóstwo religii. Oczywiście stawiając siebie w opozycji, jako naród z tysiacem sosów i jedną religią. Owym jednym sosem wyspiarzy jest właśnie pieczeniowy sos gravy,...
  • Mazurek kawowy z kajmakiem

    Przepis dodany:
    4.81
    Mazurek kawowy z kajmakiem
    Tegoroczny mazurek był całkowicie dziełem przypadku. Marzył mi się mazurek kokosowy – niestety nie miałam czasu ani na eksperymenty, ani na poszukiwania odpowiedniego przepisu. Trafiłam tylko na zwykłe mazurki z białą czekoladą posypane...
  • Żurek z białą kiełbasą

    Przepis dodany:
    4.85
    Żurek z białą kiełbasą
    Co roku na Wielkanoc gotuję dla spragnionych polskich smaków najbliższych żur po staropolsku z prawdziwkami. Różni się on przede wszystkim kolorem, gdyż grzyby nadają mu barwę intensywnie brązową. Także w smaku bardzo się wyróżniają, choć...
  • Radosnych Świąt!

    Przepis dodany:
    4.73
    Radosnych Świąt!
    Wielkanocnych pisanek uśmiechu cały ranek jajek na twardo królika z kokardą mokrego ubrania w dniu wielkiego lania rzeżuchy po pachy i smacznej kiełbachy! Serdecznie pozdrawiam! Dagmara Advertisements
  • Warzywna lasagne z bakłażanem i cukinią

    Przepis dodany:
    4.69
    Warzywna lasagne z bakłażanem i cukinią
    Kiedy w sobotę budzą mnie podejrzane odgłosy szurania i stukania, to wiem, że mój mąż wpadł w klimat perfekcyjnego pana domu i właśnie robi poranną rewolucję sprzątając i szorując najmniej odwiedzane zakamarki naszego domostwa. Aż strach...
  • Tarta z porem, ricottą i serem gruyère

    Przepis dodany:
    4.73
    Tarta z porem, ricottą i serem gruyère
    Świat wokół zieleni się tysiącami odcieni tej barwy. Cała paleta jasnych, soczystych seledynowych, oliwkowych i limonkowych drobnych listków niczym mgiełka otacza korony drzew. A do tego wyszło słońce, jeszcze delikatne, wiosenne, które...
  • Gnocchi z pikantną potrawką z bakłażanów

    Przepis dodany:
    4.69
    Gnocchi z pikantną potrawką z bakłażanów
    Potrawka potrawką (bardzo dobra swoja drogą), ale wpierw muszę ostrzec, dlaczego należy się wystrzegać pożyczania pieniędzy od osób prywatnych, a szczególnie od osób z nami spokrewnionych. Im bliższe pokrewieństwo, tym gorzej! Nie wierzycie?...
  • Grzybowe kaszotto z buraczkami

    Przepis dodany:
    4.72
    Grzybowe kaszotto z buraczkami
    Ostatni tydzień postnej, Króliczkowej tortury czas zacząć. Po pięciu tygodniach bezmięsnych obiadów największą korzyścią są oszczędności na wydatkach spożywczych, które niestety upłynniły się w cukierniach. Takiej ilości pączków i...
  • Potrawka z kalafiora i soczewicy z kaszą frikeh

    Przepis dodany:
    4.69
    Potrawka z kalafiora i soczewicy z kaszą frikeh
    Należę do tych osób, które zły nastrój lubią zagryźć czymś słodkim, więc kiedy mąż i dzieci doprowadzają mnie do siwizny, dreptam po cichutku do koszyczka ze słodyczami, by dobrać się do jakiegoś cukierasa. Niestety nigdy nie pamiętam,...
  • Dynie z nadzieniem jabłkowym

    Przepis dodany:
    4.63
    Dynie z nadzieniem jabłkowym
    Co by tu jeszcze nafaszerować? Ostatnio były bakłażany i bataty, więc teraz kolej na dynie. Bardzo smaczne są nadziewane papryki, ale z moją nadwrażliwością na to pyszne warzywo, byłoby to dietetycznym samobójstwem. Zostańmy więc przy dyniach...
  • Curry z ciecierzycą

    Przepis dodany:
    4.51
    Curry z ciecierzycą
    Oj, gotowanie postnych dań zaczyna mi wychodzić bokiem… Króliczka twardo tkwi w swoim postanowieniu, bo to nie ona musi głowić się nad menu. W sumie jadłospis to nie problem, ale w środku tygodnia liczy się szybkość przygotowania potrawy....
  • Dowcipny deser – kulinarny Prima Aprilis

    Przepis dodany:
    4.62
    Dowcipny deser – kulinarny Prima Aprilis
    Gdy widzisz coś, czego naprwdę pragniesz, a gdy z radością łapiesz to w swe ręcę, okazuje się, że to coś zupełnie innego niż sądziłeś… Nie, to nie jest satyra na małżeństwo… To przepis na dowcip na Prima Aprilis! Mojemu...
  • Smażona feta z sałatką z buraczków i purée z fasoli

    Przepis dodany:
    4.78
    Smażona feta z sałatką z buraczków i purée z fasoli
    Jest wiosna, jest feta! Być może śmiesznie to brzmi, ale ten grecki ser najlepiej mi smakuje, gdy temperatury skaczą w górę i słońce panoszy się na bezchmurnym niebie. Gdy ten pierwszy przedsmak zbliżającej się pogody, zwiastun ciepłych,...
  • Prowansalskie faszerowane bakłażany

    Przepis dodany:
    4.70
    Prowansalskie faszerowane bakłażany
    Wiele, wiele lat temu, jeszcze w szkole średniej w bibliotece miejskiej na półkę z nowościami wydawniczymi trafiła książka Petera Mayle’a o życiu w Prowansji. Nie pamiętam, która dokładnie była to pozycja, gdyż po niej przeczytałam...
  • Pieczone bataty z chrupiącą ciecierzycą i sosem czosnkowym

    Przepis dodany:
    4.58
    Pieczone bataty z chrupiącą ciecierzycą i sosem czosnkowym
    Kolejne postne danie, gdyż Króliczka nadal wytrwale trzyma się swojego postanowienia. Do konsumpcji warzyw dodatkowo zachęca ją fakt, że w tym roku jej klasa przejęła pieczę nad szkolnym ogródkiem. Wiem, że posadzili w nim już cukinię, czosnek...
  • Risotto z dynią i kasztanami

    Przepis dodany:
    4.51
    Risotto z dynią i kasztanami
    Astronomiczna wiosna zbliża się wielkimi krokami. Mam wielką nadzieję, że wraz z nią przybędzie ta prawdziwa, ta rozkwiecona, zielona i pachnąca łąką! Mam nadzieję, że zapuka do mych drzwi niespodzianie i zajaśnieje mi, i strumień tej wiosny...
  • Fasolka po toskańsku

    Przepis dodany:
    4.70
    Fasolka po toskańsku
    Fasola i Toskania nie raz i nie dwa wyskakują w kulinarnym połączeniu. Szczególnie dotyczy to fasoli cannellini, zaś na samych Toskańczyków mówi się mangiafagioli  (zjadacze fasoli). Słynna jest toskańska zupa fasolowa, która ma tysiąc jeden...
  • Linguine z oliwkami, kaparami i anchois

    Przepis dodany:
    4.60
    Linguine z oliwkami, kaparami i anchois
    Jeżeli przed umyciem garnka wycieracie resztki sosu kawałkiem chleba, to znaczy, że był on naprawdę dobry. W przypadku tego sosu było jeszcze poważniej. Z chlebem wyjadłam ostatnią porcję, choć miałam ją zostawić mężowi, który po pracy...
  • Dhal z dynią i zieloną soczewicą

    Przepis dodany:
    4.50
    Dhal z dynią i zieloną soczewicą
    Króliczka postanowiła na czas postu porzucić konsumpcję mięsa przez cały okres 40 dni. Wywróciła tym samym nasze życie do góry nogami, bo nagle stanęliśmy przed zadaniem skomponowania jej jarskiego menu od A do Z. Żeby dziecko nam nie padło z...
  • Pie z kurczakiem, puddingiem i pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.77
    Pie z kurczakiem, puddingiem i pieczarkami
    Już tylko tydzień został do najbardziej zielonego dnia na zielonej wyspie, czyli Saint Patrick’s Day. Przez cały kraj przetoczą się barwne parady, w pubach poleją się hektolitry piwa, a miliony drobniutkich listków młodej koniczyny białej...
  • Włoskie wspomnienia V: Tortoreto – miasto turkawek

    Przepis dodany:
    4.73
    Włoskie wspomnienia V: Tortoreto – miasto turkawek
    O ile irlandzką wioskę można opisać jako cztery puby i kościół, to włoską wioskę w Abruzji można scharekteryzować jako cztery kościoły i kawiarnia. Oczywiście to duże uproszczenie, ale w czasie wojaży po regionie Abruzzo odniosłam...
  • Pałki kurczaka w sosie słodko-ostrym

    Przepis dodany:
    4.87
    Pałki kurczaka w sosie słodko-ostrym
    Kwitną już od kilku tygodni pierwiosnki, żonkile, a teraz dołączyły do nich hiacynty, zaś Benbulben pokrył się dziś warstwą białego puchu. W końcu w marcu ma być jak w garncu… A skoro już mowa o garncu, to z przyjemnością dzielę...
  • Lasagne z dynią, brokułem i jarmużem

    Przepis dodany:
    4.64
    Lasagne z dynią, brokułem i jarmużem
    Wiosnę coraz bardziej czuć w powietrzu, ale jeszcze trochę potrwa nim weekendy staną się okazją do wycieczek po okolicy. Dziś całe przedpołudnie lało i to tak, że wodoodporne ubranie jeździeckie nie uchroniło Króliczki przed zamieniem się w...
  • Surówka z marchewki z jarmużem, imbirem i migdałami

    Przepis dodany:
    4.84
    Surówka z marchewki z jarmużem, imbirem i migdałami
    Kocham tłustoczwartkową tradycję opychania sie pączkami! Kiedy byłam dzieckiem jadłam je znacznie częściej, a obecnie właściwie tylko na pożegnanie karnawału. Z tego powodu pochłaniam ich sporą ilość, dawkując je sobie aż do końca...
  • Włoskie wspomnienia IV: Najwęższa włoska uliczka w Ripatransone

    Przepis dodany:
    4.49
    Włoskie wspomnienia IV: Najwęższa włoska uliczka w Ripatransone
    Najwęższa uliczka w całych Włoszech znajduje się w niewielkim miasteczku Ripatransone w prowincji Ascoli Piceno w regionie Marche. Właściwie składa się ona z dwóch odcinków, które są po prostu szparami między domami, przejściami...
  • Morszczuk zapiekany z oliwkami

    Przepis dodany:
    4.54
    Morszczuk zapiekany z oliwkami
    Ryba w piątek to nie tylko postna tradycja katolików. Moim zdaniem to przede wszystkim dobry nawyk, ponieważ dietetycy i lekarze cały czas przypominają, że nie samym kurczakiem żyje człowiek. Mimo to ryby wciąż cieszą się dużo mniejszą...
  • Zapiekanka warzywna z fasolą pod parmezanowymi grzankami

    Przepis dodany:
    4.57
    Zapiekanka warzywna z fasolą pod parmezanowymi grzankami
    Każda mama mierzy się z wyzwaniem jak nakarmić dzieci warzywami. Niestety tak już często bywa, że „nakarmić dzieci” jest w sprzeczności z „warzywami”. W rezultacie stajemy przed dylematem, czy dzieci mają mieć na talerzach warzywa…...
  • Pizza na kalafiorowym spodzie

    Przepis dodany:
    4.47
    Pizza na kalafiorowym spodzie
    Pizza to w naszym danie nie tylko danie, ale przed wszystkim działalność rozrywkowa, sposób na rodzinne spędzenie czasu. Zaczyna się zabawą w wyrabianie ciasta, podczas której mąka unosi się oparami pod sufit, a podczas zagniatania każdy może...
  • Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą

    Przepis dodany:
    4.64
    Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą
    Już późny wieczór, w kominie słychać huczenie wiatru, z kozy dochodzi wesołe trzaskanie drewna i strzelanie iskier, a z jadalni roznosi się zapach liści eukaliptusa z walentynkowego bukietu białych róż. Odpoczywam po pracowitym dniu,...
  • Kurczak zapiekany w musztardowo-parmezanowej panierce

    Przepis dodany:
    4.69
    Kurczak zapiekany w musztardowo-parmezanowej panierce
    Walentynki dzielą społeczeństwo na wielkich miłośników owego dnia i jego jeszcze większych przeciwników. Ale mało kto zna historię świętego Walentego… A jest ona całkiem ciekawa… Warto wiedzieć, że święty Walenty był…...
  • Włoskie wspomnienia III: Świąteczny targ w Teramo

    Przepis dodany:
    4.48
    Włoskie wspomnienia III: Świąteczny targ w Teramo
    Do Teramo udaliśmy się na zakończenie naszych wakacji, w czasie których zwiedzaliśmy głównie malutkie, historyczne miasteczka. Szykując się już w myślach do powrotu na zieloną wyspę, postanowiliśmy odwiedzić jeszcze stolicę prowincji, w...
  • Polędwiczki stir-fry z limonką i nerkowcami

    Przepis dodany:
    4.50
    Polędwiczki stir-fry z limonką i nerkowcami
    Pospiesznie informuję, że przeżyliśmy atak zimy. Podobnie jak upał w trakcie irlandzkiego lata, tak i mróz w trakcie zimy trwa tutaj zaledwie kilka dni. Wystarczająco długo, by zapowiadający zmianę pogody wiatr pozrywał linie wysokiego napięcia...
  • Owsiany chleb Św. Brygidy

    Przepis dodany:
    4.77
    Owsiany chleb Św. Brygidy
    Gdy kończy się styczeń, najpopularniejszym tematem na blogu staje się post poświęcony Św. Brygidzie z Kildare, jednej z trójki patronów Irlandii. Obchody jej święta przypadają na pierwszy dzień irlandzkiej wiosny, czyli 1 lutego. Szczerze...
  • Rotolo z kasztanami i batatami (oraz o tym, co smacznego zjadłam i co przywiozłam z Włoch)

    Przepis dodany:
    4.46
    Rotolo z kasztanami i batatami (oraz o tym, co smacznego zjadłam i co przywiozłam z Włoch)
    Wycieczki wakacyjne – zarówno zagraniczne, jak krajowe – odbywamy zazwyczaj z dwóch powodów. Pierwszy to potrzeba odpoczynku, zmiany otoczenia i – co w przypadku mieszkańców deszczowej krainy oczywiste – klimatu. Drugi powód to chęć...
  • Włoskie wspomnienia II: Sanktuarium Santa Casa, Czarna Madonna i szopki w Loreto

    Przepis dodany:
    4.75
    Włoskie wspomnienia II: Sanktuarium Santa Casa, Czarna Madonna i szopki w Loreto
    Do Włoch polecieliśmy bez szczegółowego planu i bez większych założeń. Nie było to z góry ustalone, po prostu przed wyjazdem tyle się działo, że nie miałam czasu usiąść i zastanowić się, co warto byłoby zobaczyć. Wynajęliśmy...
  • Włoskie wspomnienia: Makaron z sosem fenkułowym i miasteczko Martinsicuro

    Przepis dodany:
    4.66
    Włoskie wspomnienia: Makaron z sosem fenkułowym i miasteczko Martinsicuro
    Wszystko kiedyś się kończy i po długich trzech tygodniach w słonecznych Włoszech trzeba było wrócić do mżystej Irlandii. Nad Adriatykiem spędziliśmy cały okres święteczny, dzieląc czas między zwiedzanie, odpoczynek, wędrówki po plaży,...
  • Wesołych Świąt

    Przepis dodany:
    4.58
    Wesołych Świąt
    Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Serdeczne pozdrowienia ze słonecznej Italii! Dagmara Advertisements
  • Wigilijna kapusta z grzybami

    Przepis dodany:
    4.86
    Wigilijna kapusta z grzybami
    Karma wraca – ile razy w tygodniu zdarza Wam się przeczytać to zdanie? Mnie przynajmniej ze trzy razy na tydzień i to zawsze jako komentarz do historii raczej spod ciemnej gwiazdy. Dlatego dziś chcę opowiedzieć o dobrych uczynkach i bardzo miłych...
  • Zupa grzybowa oraz jak przeżyć 12 dań wigilijnych

    Przepis dodany:
    4.60
    Zupa grzybowa oraz jak przeżyć 12 dań wigilijnych
    Gdy w grudniu włączam komputer, to z każdej strony atakują mnie gorączkowe dyskusje na temat świętej tradycji 12 dań wigilijnych. Tradycji, która tak po prawdzie nie jest żadną tradycją… Nasi przodkowie, w większości ubodzy tak, że aż...
  • Quiche z imbirem i mięsem kraba z sosem chili

    Przepis dodany:
    4.73
    Quiche z imbirem i mięsem kraba z sosem chili
    Owoce morza niegdyś stanowiły istotny element diety mieszkańców nadatlantyckich wiosek rybackich, a dziś są drogą przekąską, częściej jedzoną w restauracjach niż przygotowywaną w domach. W okresie świątecznym warto sięgnąć także po...
  • Wigilia na Wileńszczyźnie: Kisiel żurawinowy

    Przepis dodany:
    4.76
    Wigilia na Wileńszczyźnie: Kisiel żurawinowy
    Domowy kisiel to taki trochę zapomniany deser, wyparty podobnie jak galaretki i budynie przez komercyjne saszetki. Na korzyść przemysłowych proszków przemawia szybkość wykonania, bo wystarczy wymieszać zawartość torebki z płynem, przestudzić i...
  • Frytki z pasternaku karmelizowane w syropie klonowym

    Przepis dodany:
    4.61
    Frytki z pasternaku karmelizowane w syropie klonowym
    Jak wiecie, w Irlandii kiszone i marynowane warzywa nie cieszą się takim uznaniem jak w Polsce. Tradycyjnie marynuje się właściwie tylko buraczki, które są później składnikiem popularnej sałatki lub wykorzystuje się je jako dodatek do tostów....
  • Tradycyjny sposób na kaszel: wywar z mchu irlandzkiego

    Przepis dodany:
    4.76
    Tradycyjny sposób na kaszel: wywar z mchu irlandzkiego
    W ubiegłym tygodniu miałam okazję uczestniczyć w spotkaniu promocyjnym najnowszej książki dr Prannie Rhatigan Irish Christmas Seaweed Kitchen. Świąteczne wydanie kuchni pełnej wodorostów to naprawdę unikatowa i oryginalna pozycja. Pięknie...
  • Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

    Przepis dodany:
    4.56
    Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy
    Kasztany jadalne w Irlandii pojawiają się w sklepach pod koniec listopada i znikają z nich właściwie zaraz po świętach, ale ten krótki czas wystarczy, by się nimi nacieszyć. Poza sezonem czasem można kupić je już obrane i ugotowane pakowane...
  • Pluszowe choinki do stroiku adwentowego

    Przepis dodany:
    4.68
    Pluszowe choinki do stroiku adwentowego
    …lub po prostu jako element świątecznych dekoracji. Nie jest może oryginalny pomysł, ale myślę, że bardzo uniwersalny i bardzo uroczy. Cała zabawa polega na zszyciu dwóch trójkątów z materiału z dłuższych stron wierzchem do środka,...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).