Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Uzdrawiająca kuchnia ajurwedyjska i indyjska

W kuchni Uzdrawiająca kuchnia ajurwedyjska i indyjska jest już 50 dobrych przepisów:

  • Kryzysowe ciasto pomarańczowe

    Przepis dodany:
    4.69
    Kryzysowe ciasto pomarańczowe
    Rozszalałam się i druga rzecz dzisiaj - ciasto kryzysowe z pomarańczą BEZ PROSZKU DO PIECZENIA :)To ciasto jest przykładem, że jak są braki w kuchni, a bardzo się chce zrobić coś słodkiego, to można :)Z początku załamałam się, bo nie...
  • Szybki kulebiak

    Przepis dodany:
    4.49
    Szybki kulebiak
    W tym zupełnie zwariowanym czasie naszło mnie na gotowanie. Jednocześnie musiałam wymyśleć coś na szybko, bo okazało się, że praca zdalna zajmuje jeszcze więcej czasu, niż normalna.Bardzo dawno nie robiłam nic z kapusty kiszonej, a w spiżarce...
  • Chleb z semoliny z ziołami

    Przepis dodany:
    4.64
    Chleb z semoliny z ziołami
    Po dłuuugiej przerwie, coś mnie naszło na gotowanie. Zatęskniłam za kuchnią arabską, dlatego dziś wypróbowuję przepis na chleb z semoliny.Składniki na 4 chlebki:500 g drobno mielonej semolinygarść zwykłej, pszennej mąki1 łyżka drożdży1...
  • Tarta z tuńczykiem, pomidorami i rozmarynem

    Przepis dodany:
    4.84
    Tarta z tuńczykiem, pomidorami i rozmarynem
     Robię tę tartę od wielu lat i nigdy mi się nie znudzi.Nie przepadam za kupnym kruchym ciastem, podobnie za francuskim (dla mnie za tłuste). Zawsze robię więc drożdżowe ciasto, najlepiej z mąki razowej. Takie ciasto jest najłatwiej strawne...
  • Czenaki z wołowiną po gruzińsku

    Przepis dodany:
    4.63
    Czenaki z wołowiną po gruzińsku
    W końcu nabyłam drogą kupna dwa małe gliniane naczynka czenaki. W książce "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jeleny Kiładze (Wydawnictwo REA, W-wa, 2011) znalazłam adekwatny przepis; oczywiście nie jestem wierna temu przepisowi w 100%, od siebie na...
  • Piczeń rzymska z indyka w garnku rzymskim

    Przepis dodany:
    4.79
    Piczeń rzymska z indyka w garnku rzymskim
    Składniki na naczynie o poj. 2,5 L (taka gliniana keksówka):500 g mielonego mięsa z indykaugotowana włoszczyzna z bulionu (marchewka, seler, por, pietruszka)1 cebula starta (lub dymka wraz z posiekanym szczypiorem)2 ząbki czosnku zgniecione2 jaja...
  • Sernik czekoladowo-kawowy

    Przepis dodany:
    4.63
    Sernik czekoladowo-kawowy
    Spodobał mi się przepis z bloga Relax Time i postanowiłam go wypróbować.Z braku tortownicy (!) użyłam glinianego naczynia cazuela, oto co wyszło:Przepis minimalnie zmodyfikowałam, dodałam mniej czekolady i kakao, niż poprzedniczka.Spód:- 12...
  • Ajiaco - kolumbijska zupa ziemniaczana wersja minimum

    Przepis dodany:
    4.90
    Ajiaco - kolumbijska zupa ziemniaczana wersja minimum
    Ten przepis widziałam na portalu kuchnia+ i spodobał mi się. Oczywiście zmodyfikowałam go na swoje potrzeby i możliwości. Jestem posiadaczką garnka z ceramiki kolumbijskiej chamba i koniecznie chciałam ugotować jakieś danie z Ameryki...
  • Akcja kulinarna Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja

    Przepis dodany:
    4.70
    Akcja kulinarna Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja
    Chciałabym wszystkich zaprosić do udziału w akcji kulinarnej Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych. Akcja potrwa od 15.01 do 15.03 2015.W ubiegłym roku udało nam się zebrać kilkadzieścia przepisów na dania przyrządzone w garnkach...
  • Zapiekanka ziemniaczana z fetą i oliwkami

    Przepis dodany:
    4.75
    Zapiekanka ziemniaczana z fetą i oliwkami
    Zamiarem moim było zrobić dziś gratin dauphinois, które, jak wiadomo, jest bez sera, ale coś mnie podkusiło, i dodałam jeszcze fetę w kostkach z zielonymi oliwkami - pełna improwizacja. Wiem, to profanacja francuskiej kuchni, ale jestem tylko...
  • Groszkowa pasta do pieczywa

    Przepis dodany:
    4.87
    Groszkowa pasta do pieczywa
    Cierpię na chroniczny brak "czegoś do chleba", zdrowego i w wersji wege. Dobrym pomysłem są różne pasty do pieczywa. Na początek wypróbuję pastę z zielonego groszku z sezamem, którą miałam przyjemność kiedyś jeść w jednej z izraelskich...
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem, pieczoną papryką i oliwkami

    Przepis dodany:
    4.52
    Sałatka makaronowa z tuńczykiem, pieczoną papryką i oliwkami
    Przepis na sałatkę makaronowa z tuńczykiem znalazłam kiedyś na blogu Ash Gluten Free. Ten przepis to inspiracja, zmieniłam kilka rzeczy. Zmiana podyktowana była raczej dostępnością innych produktów w mojej spiżarce, niż zamierzona...
  • Korzenne tajine z kurczaka

    Przepis dodany:
    4.57
    Korzenne tajine z kurczaka
    Chciałam wykorzystać moje kiszone cytryny (przepis w poprzedniej notce) i zrobiłam improwizowane tajine z kurczaka. Jeśli miałabym opisać smak, to określiłabym go jako korzenno-słodko-kwaśny.W domu miałam akurat:- 1 pojedyncza pierś kurczaka- 1...
  • Citrons confits, czyli kiszone cytryny

    Przepis dodany:
    4.53
    Citrons confits, czyli kiszone cytryny
    Długo mnie nie było na moim blogu, cóż, praca, praca, praca... Z początkiem jesieni nadeszła nowa energia na gotowanie. Dziś proponuję....kiszone cytryny. Jest to właściwie kiszonka pochodząca z kuchni marokańskiej. Kiszone cytryny dodaje się...
  • Naleśniki ryżowe z krewetkami

    Przepis dodany:
    4.80
    Naleśniki ryżowe z krewetkami
    Miałam mało okazji, by spróbować kuchni Dalekiego Wschodu (chińskiej, wietnamskiej, koreańskiej czy tajskiej). Zaznaczam, iż w temacie takiej kuchni jestem totalnym żółtodziobem. Misz-masz różnych okoliczności i zainteresowań sprawił, że...
  • Ras-el-hanout, przyprawa arabska

    Przepis dodany:
    4.53
    Ras-el-hanout, przyprawa arabska
    Jeśli nie mamy oryginalnej przyprawy (choć teraz można ją dostać w sklepach arabskich lub na allegro), to możemy ją zrobić sobie sami. Taki prawdziwy składa się z ok. 30 składników, tutaj podaję przepis uproszczony i dostosowany do polskiego...
  • Sirene - ser bałkański zapiekany z pomidorami

    Przepis dodany:
    4.77
    Sirene - ser bałkański zapiekany z pomidorami
    I kolejny przepis kuchni bułgarskiej:SKŁADNIKi:kostka 150-200g białego sera typu bałkańskiego (owczego, fety...)1 pomidor2 jajaczubryca dżodżen (bułgarska mięta)sólpieprzew. odrobina oliwyPRZYGOTOWANIE:Przygotować 2 średnie kokilki...
  • Czuszki biurek, czyli panierowana papryka z serowym nadzieniem

    Przepis dodany:
    4.57
    Czuszki biurek, czyli panierowana papryka z serowym nadzieniem
    Bardzo lubię kuchnię bułgarską, a w szczególności faszerowane warzywa.Kiedyś zrobiłam danie, które nazywa się czuszki biurek - paryka nadziewana serem i smażona w panierce.SKŁADNIKI na 2 porcje:2 czerwone średnie papryki, najlepiej...
  • Chleb marokański z semoliny

    Przepis dodany:
    4.67
    Chleb marokański z semoliny
    Chleb z dodatkiem drożdży, z semoliny, czyli drobno mielonego ziarna pszenicy twardej (grano duro). Pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej.SKŁADNIKI:  MAŁY CHLEBEK NA 2-4 PORCJE200 g drobnej semoliny1 płaska łyżeczka soli1 płaska...
  • Algierska zupa tymiankowa - Hrira b'z-za'ter

    Przepis dodany:
    4.62
    Algierska zupa tymiankowa - Hrira b'z-za'ter
    Powoli zbieram swoje przepisy z innych serwisów kulinarnych i przenoszę je do swojego bloga.Przepis na tę zupę znalazłam w książce kucharskiej z Algierii - Cuisine algerienne, aut. Fatima Zohra Bouayed.Składniki na 2 porcje:1 cebula1 łyżeczka...
  • Kolumbijska zupa z soczewicy

    Przepis dodany:
    4.66
    Kolumbijska zupa z soczewicy
    Na ogół nie przepadam za mięsem czy wędlinami, ale w takie zimne dni potrzebuję chyba więcej białka. Kiełbasa chorizo - to jest sekret tej zupy. Ja kupiłam do dzisiejszej zupy jednak salami chorizo, gdyż kiełbasę sprzedawano w dość dużych,...
  • Jajka po florencku

    Przepis dodany:
    4.89
    Jajka po florencku
    Staram się maksymalnie wykorzystać weekend i pół dnia siedzę dziś w kuchni.O tym daniu myślę już od roku, ale dopiero teraz zdecydowałam się je przyrządzić. Zabrzmiało poważnie, ale jest to prościutkie danie :)Podobo fraza "po florencku"...
  • Tajine z kurczaka z fenkułem i zielonym groszkiem

    Przepis dodany:
    4.61
    Tajine z kurczaka z fenkułem i zielonym groszkiem
    Dziś kupiłam polędwiczki z kurczaka z hodowli bio, jeśli wierzyć producentowi, z zamiarem wykorzystania mojego naczynia tajine.Danie w sam raz na rozgrzewkę po mroźnym spacerze. Sycące, pożywne, zdrowe.Składniki na mały tajine o średnicy 21-23...
  • Cykoria zapiekana pod orzechowo-serową pierzynką

    Przepis dodany:
    4.54
    Cykoria zapiekana pod orzechowo-serową pierzynką
    Bardzo lubię cykorię. Nie przeszkadza mi jej goryczka, czasem nawet nie wycinam głąbików przy przyrządzaniu jej. Wyczytałam kiedyś, że ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.Przede wszystkim cykoria jest niskokaloryczna – 100 g tego...
  • Gulasz warzywny z ciecierzycą

    Przepis dodany:
    4.61
    Gulasz warzywny z ciecierzycą
    Dziś natrafiłam na akcję kulinarną "Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa" na www.zmiksowani.pl - wspaniale mi podpasowało, bo właśnie dziś ugotowałam gulasz warzywny z ciecierzycą. Nie ukrywam, że poszłam na łatwiznę, tzn. nie...
  • Zupa-krem z białych warzyw z nutą trufli

    Przepis dodany:
    4.56
    Zupa-krem z białych warzyw z nutą trufli
    Moja pracowa stołówka serwuje tę zupę (brawo dla kucharza za odejście od oklepanych dań, kucharz chyba ogląda programy kulinarne :)). Moja wersja będzie gęściejsza i nie zabielona, żeby było "chudziej".Składniki na tę prostą zupkę (2...
  • Blok kokosowy "à la Bounty"

    Przepis dodany:
    4.80
    Blok kokosowy "à la Bounty"
    Jeśli staracie się trzymać dietę, ale chce wam się coś słodkiego, to proponuję prosty i smaczny blok kokosowy - bez cukru i mąki, gluten free :-).Składniki:2 szklanki wiórków kokosowych3/4 szklanki mleka skondensowanego nie słodzonego6 łyżek...
  • Risotto grzybowe z czarnymi oliwkami

    Przepis dodany:
    4.59
    Risotto grzybowe z czarnymi oliwkami
    Dawno nie gotowałam nic włoskiego. Powróciłam do jednego z pierwszych przepisów kuchni włoskiej, którego się nauczyłam. Potrawa wychodziła mi zawsze, jest prosta i szybka.Oto przepis na risotto z grzybami leśnymi, pieczarkami i czarnymi oliwkami...
  • Karotenowa bomba, czyli o batatach

    Przepis dodany:
    4.54
    Karotenowa bomba, czyli o batatach
    Bataty, czy też pataty to dość mało wykorzystywane u nas warzywo. A niesłusznie, bo słodkie ziemniaki mają sporo dobroczynnych właściwości.Bataty uspokajają kapha. Ze względu na dużą ilość błonnika, mogą być spożywane przez osoby z...
  • Kugel z batatów, pasternaku i marchewki - przepis kuchni żydowskiej

    Przepis dodany:
    4.71
    Kugel z batatów, pasternaku i marchewki - przepis kuchni żydowskiej
    Kuchnia indyjska trochę mi się znudziła, więc eksploruję ostatnio w regionie Morza Śródziemnego. Oczywiście eksploruję tylko palcem po mapie, ewentualnie po książkach kulinarnych z tamtejszych stron.Marzy mi się Jerozolima, Hajfa, Morze...
  • Staroangielski paj jabłkowy, czyli szarlotka dla odważnych

    Przepis dodany:
    4.53
    Staroangielski paj jabłkowy, czyli szarlotka dla odważnych
    Za oknem ponuro i mokro - ale dzięki temu mam więcej czasu na gotowanie.Koleżanka poczęstowała mnie niedawno całkiem dobrą "szarlotką" dla odważnych, której sekretem jest ...sól. Połączenie słonego ciasta i słodko-kwaśnego nadzienia daje...
  • Seler - dobroczynne warzywo

    Przepis dodany:
    4.83
    Seler - dobroczynne warzywo
    A to feler, westchnął seler...Wczoraj było danie z selera, a dziś garść informacji o jego właściwościach.Seler zawiera sporo korzystnych dla zdrowia pierwiastków, głównie potas i fosfor, ma także dużo witaminy C. Seler ma silny zapach ze...
  • Orientalny seler w orzechowej panierce

    Przepis dodany:
    4.55
    Orientalny seler w orzechowej panierce
    Szaleję, szaleję....Kupiłam bulwę selera, a nie bardzo mam ochotę na surówkę. Kupiłam też olej kokosowy, o którym naczytałam się wiele dobrego. Usmażyłam plastry selera na tym oleju i oto co wyszło:Potrzebujemy:1 duży seler2 łyżki oleju...
  • Bigos wegetariański z jałowcem

    Przepis dodany:
    4.46
    Bigos wegetariański z jałowcem
    Nie znam się za bardzo na polskiej kuchni, ale zawsze lubiłam kiszonki, ze względu na ich właściwości (dużo witaminy C, bakterie probiotyczne...). Nastały jesienne chłody i zatęskniłam za czymś swojskim. Kupiłam przepyszną kapustę kiszoną w...
  • Paratha z kozieradką

    Przepis dodany:
    4.86
    Paratha z kozieradką
    Składniki na Parathę z kozieradką (2 szt. duże lub 4 małe):szklanka mąki atta (lub pół szklanki zwykłej mąki i poł szklanki pełnoziarnistej pszennej)duża łyżka roztopionego gheełyżka rozdrobnionej suszonej kozieradki (methi)mąka do...
  • Kurkuma

    Przepis dodany:
    4.82
    Kurkuma
    Kurkuma (Curcuma longa) i imbir (Zingiber officinale) należą do tej samej rodziny imbirowatych. Wywodzą się głównie z Chin i Indii, gdzie są uprawiane i wykorzystywane do celów leczniczych od blisko 5000 lat. Obie przyprawy zawierają znaczne...
  • Kurczak kolendrowy

    Przepis dodany:
    4.82
    Kurczak kolendrowy
    To aromatyczne danie przyrządziłam na dzisiejszy obiad, głównie dlatego, że kupiłam duuuuży bukiet kolendry, i został mi jeszcze kurczak.Potrzebujemy:1 pierś kurczaka podwójna pokrojona w grubą kostkę1 papryka zielona pokrojona na większe...
  • Ryba po bengalsku

    Przepis dodany:
    4.67
    Ryba po bengalsku
    W tak zimne dni aż chce się zjeść trochę białka.Do ryby na sposób bengalski potrzebne będą:1 kg filetów z dorsza bez skóry, pokrojonych na kawałki2 średnie cebule drobno pokrojone2 pomidory drobno posiekane4 zielone chili1 łyżeczka...
  • Kuskus berberyjski

    Przepis dodany:
    4.69
    Kuskus berberyjski
    Przepis ten importuję z innego serwisu kulinarnego, który zamieściłam tam zanim stworzyłam swój własny blog.Składniki na 2-3 porcje1,5 szklanki wodykoncentrat pomidorowy1 łyżka przyprawy ras-el-hanoutkilka ziaren kolendry lub pęczek świeżej1...
  • Kurczak w tymianku tajine

    Przepis dodany:
    4.78
    Kurczak w tymianku tajine
    Dzisiejsza notka będzie małym odstępstwem od kuchni indyjskiej i wegetariańskiej.Po pół roku niejedzania mięsa zachciało mi się białego mięsa z kurczaka.Przy okazji chciałabym bardzo polecić arabskie naczynia z gliny - tajine. Potrawy w nich...
  • Tava - rodzaj indyjskiej patelni

    Przepis dodany:
    4.71
    Tava - rodzaj indyjskiej patelni
    Tak wygląda rodzaj patelni - tava, którą to zamówiłam na ebayu.Idealna do smażenia/pieczenia zwartych placków indyjskich typu chapati, roti, paratha, oraz warzyw pieczonych.
  • Ogólne zasady odżywiania wg ajurwedy

    Przepis dodany:
    4.73
    jeść w przyjemnym otoczeniu i miłej atmosferzejeść w wygodnym i luźnym ubraniu - to zaostrza apetyttrzeba być zrelaksowanym; umyć ręce i twarz, a nawet stopy - to pomaga się zrelaksowaćjeść tylko świeżo przyrządzone jedzenie, bogate w...
  • Ziemniak a ajurweda

    Przepis dodany:
    4.49
    Ziemniak a ajurweda
    Ostatnio było trochę dań z ziemniakiem, więc parę informacji będzie użytecznych :)Ziemniak w ajurwedzie ma smak słony i słodki, jest ściągający i ochładzający, wzmaga Vata, łagodzi Pitta i Kapha. Oznacza to, że nie jest dobry dla osób z...
  • Aloo Gobhi - kalafior z ziemniakami w pomidorowym sosie

    Przepis dodany:
    4.83
    Aloo Gobhi - kalafior z ziemniakami w pomidorowym sosie
    Aloo gobhi, czyli kalafior z ziemniakami w pomidorowym sosie to jedno z dań, od którego zaczęłam przygodę z indyjskim gotowaniem.A oto przepis na Aloo Gobhi:3 łyżki oleju200 g ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę (ja pokroiłam w ćwiartki)1...
  • Ajurweda c.d. - dosze

    Przepis dodany:
    4.79
    Typ VataOsoby tej konstytucji są szczupłe, a nawet chude. Twarz o delikatnych, drobnych rysach, ruchliwe spojrzenie. W ruchach są szybkie, to samo w sposobie mówienia. Apetyt mają zmienny, są skłonne do przesady w jedną bądź drugą stronę....
  • Duszone warzywa i chutney kolendrowy

    Przepis dodany:
    4.75
    Duszone warzywa i chutney kolendrowy
    Taka mała kompozycja na obiad:Składniki na warzywa duszone:kilka różnych warzyw, ja dodałam 3 ziemniaki, cebulę, 1 średni bakłażan, 1 zielone chilighee lub olej2 łyżki przyprawy Tava FrywodaPrzyprawa Tava Fry winna być używana właściwie do...
  • Ryż z jogurtem - lekkie danie na upał

    Przepis dodany:
    4.79
    Ryż z jogurtem - lekkie danie na upał
    Składniki:łyżka czarnej soczewicy w łupinach urad dalłyżka grochu w połówkach125 g ryżu Basmatiłyżka oleju/gheekilka liści curry2-3 małe suszone papryczki chilipół łyżeczki czarnej gorczycy1/4 łyżeczki kurkumyszczypta asofetidykubeczek...
  • Ajurweda - wiedza o zdrowym życiu

    Przepis dodany:
    4.57
    Nie będę tu opisywać całej wiedzy, jest tak wiele książek i stron internetowych poświęconych ajurwedzie, że nie trzeba chyba tworzyć kolejnej.Bardzo skrótowo: w sanskrycie ajur oznacza życie, siła witalna; veda - wiedza. Ajurweda sięga 2500...
  • Toor dal - żółta soczewica z pomidorami

    Przepis dodany:
    4.64
    Toor dal - żółta soczewica z pomidorami
    W tak zwanym międzyczasie byłam w kuchni i przygotowałam danie, od którego zaczęłam się uczyć indyjskiego gotowania, i dalej się uczę. Po kilku próbach wreszcie udało mi się uzyskać właściwy smak. A robiłam to tak:Składniki na toor...
  • Notka wprowadzająca

    Przepis dodany:
    4.71
    Notka wprowadzająca
    Od urodzenia nie lubię mięsa. Nie mogę powiedzieć, że jestem stuprocentową i wojującą wegetarianką, czasem jem drób i ryby (średnio raz w miesiącu). Nie muszę mówić, że zawsze wzbudza to zdziwienie ("jak Ci się udaje nie jeść mięsa?"),...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).