Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Vegabutik.pl Blog

W kuchni Vegabutik.pl Blog jest już 39 dobrych przepisów:

  • Budyń jaglany z wanilią i cytryną

    Przepis dodany:
    4.69
    Budyń jaglany z wanilią i cytryną
    Propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Nie tylko dla dzieci Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 1 duży banan 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 100 g mleka roślinnego ( dobrze sprawdza się kokosowe lub migdałowe) 2 łyżki...
  • Ciasto czekoladowe – bezglutenowe, wegańskie i bez cukru

    Przepis dodany:
    4.82
    Ciasto czekoladowe – bezglutenowe, wegańskie i bez cukru
        Pyszne ciacho na mące ryżowej z dużą ilością czekolady. Polecam wszystkim na diecie wegańskiej i bezglutenowej. Słodzone  ksylitolem. Cukier brzozowy możesz zastąpić agawą lub innym syropem, np. daktylowym jeśli jesteś uczulony...
  • Jaglanka z jabłkami ze stewią – rozgrzewające śniadanie

    Przepis dodany:
    4.59
    Jaglanka z jabłkami ze stewią – rozgrzewające śniadanie
    Proste i szybkie śniadanie bez cukru, nabiału i glutenu. Taka jaglanka to obowiązkowa pozycja na jesienne i zimowe śniadania. Uwielbiam dania, które prawie się same robią. Oto moja propozycja: Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej dobrze...
  • Masło kokosowe

    Przepis dodany:
    4.50
    Masło kokosowe
      Dziś podaję przepis na doskonały niezbędnik w kuchni – masło kokosowe. Najczęściej używam go do: po rozpuszczeniu w małej ilości wody jako sos do kasz, deserów, lodów itp.(w małym garnuszku rozpuść z ciepłą wodą i podgrzej...
  • Kefir roślinny – hodowla grzybka tybetańskiego

    Przepis dodany:
    4.55
    Kefir roślinny – hodowla grzybka tybetańskiego
    Znacie grzybka tybetańskiego ? Jeśli nie, polecam jak najszybciej zakupić i rozpocząć własną hodowlę pysznego kefiru. Ja rozpoczęłam od kefirowania mleka sojowego własnej produkcji. Na takim mleku wychodzi bardzo gęsty kefir ( gęsty jak jogurt...
  • Sałatka z quinoa i szparagów

    Przepis dodany:
    4.72
    Sałatka z quinoa i szparagów
        Szparagowy sezon rozpoczęty Dzisiaj polecam sałatkę z quinoa, szparagów i rzodkiewki. Bardzo lekka, doskonała na lekki obiad lub wczesną kolację. Zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku, przyrządzam ją zawsze w sezonie wczesno...
  • Pulpeciki z tofu w sosie z pieczonych warzyw

    Przepis dodany:
    4.50
    Pulpeciki z tofu w sosie z pieczonych warzyw
      Aromatyczne i szybkie w wykonaniu pulpeciki z tofu, otoczone pysznym sosem z pieczonych warzyw. Najlepiej użyć tofu z niemodyfikowanej soi, certyfikowane bio. Jest nieco droższe, ale warto zainwestować w zdrowie. Wiele osób nie lubi tofu, ze...
  • Deser z chia – wegański

    Przepis dodany:
    4.60
    Deser z chia – wegański
    Niesamowicie pyszny deser z nasion chia. Właściwości zdrowotne chia są już bardzo znane, dodam tylko, że to świetny sposób wzbogacania diety o wartościowe białko i kwasów omega 3. Warto chia wprowadzić do kuchni i używać w formie zmielonej...
  • Brownie z czarnej fasoli – wegańskie, mocno czekoladowe

    Przepis dodany:
    4.87
    Brownie z czarnej fasoli – wegańskie, mocno czekoladowe
    Zdrowe i pożywne brownie z czarnej fasoli i kaszy jęczmiennej. Przerobiłam mnóstwo przepisów tego typu ciast na bazie fasoli. Najlepszym okazał się przepis z książki ” Widelec zamiast noża ” dr T.Collin Campbell. Bardzo polecam,...
  • Pancakes – bezglutenowe, wegańskie, pyszne i delikatne

    Przepis dodany:
    4.70
    Pancakes – bezglutenowe, wegańskie, pyszne i delikatne
    To chyba pierwsze bezglutenowe i wegańskie pancakesy, które mi naprawdę smakują. Przerobiłam wiele przepisów, sama coś tworzyłam…ale za każdym razem to nie było to co miało być. W zasadzie to chyba nigdy nie lubiłam pancakesów,...
  • Pyszne chrupiące krakersy z chia – 100 % zdrowych ziaren

    Przepis dodany:
    4.86
    Pyszne chrupiące krakersy z chia – 100 % zdrowych ziaren
        Świetne krakersy z nasion chia, sezamu, słonecznika. Warto je mieć pod ręką na wycieczce, w pracy lub po wysiłku fizycznym. Wysoka zawartość przyswajalnego białka roślinnego i błonnika dadzą na długo sytość, wystarczy 2-3...
  • Cieciorkowe kotleciki z bazyli? i oregano

    Przepis dodany:
    4.81
    Cieciorkowe kotleciki z bazyli? i oregano
      Kotleciki z cieciorki i bazylii to ?wietna propozycja na syc?cy obiad lub jako dodatek do hamburgerów ro?linnych. Panierka z sezamu po usma?eniu staje si? bardzo chrupi?ca a bazylia, pomidory razem z oregano doskonale pasuj? do ciecierzycy. Fajne...
  • Tajska zupa z cukinią i brokułem

    Przepis dodany:
    4.80
    Tajska zupa z cukinią i brokułem
      W poprzednim wpisie był bakłażan, teraz nadszedł czas na cukinię Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na bardzo smakowitą zupę z zaledwie kilku składników. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek ” Karolina na...
  • Tarta z bakłażanem i czarną soczewicą

    Przepis dodany:
    4.67
    Tarta z bakłażanem i czarną soczewicą
        Bakłażan, choć dostępny przez cały rok, teraz jest najsmaczniejszy, w okresie swoich naturalnych zbiorów – od czerwca do września. Psianka podłużna ( to prawidłowa nazwa botaniczna ) uważana jest za afrodyzjak, nazywana często...
  • Placuszki gryczano – kasztanowe, bez glutenu i jajek

    Przepis dodany:
    4.81
    Placuszki gryczano – kasztanowe, bez glutenu i jajek
    Dziś kolejna propozycja na śniadanie. Połączenie mąki gryczanej i kasztanowej to smaczny duet, mąka z kasztanów jest lekko słodka przez co łagodzi wytrawny posmak gryki. Na bazie tego przepisu robię również naleśniki dodając więcej mleka...
  • Grissini z brązowego lnu

    Przepis dodany:
    4.62
    Grissini z brązowego lnu
    Pyszne chrrupiące paluszki, bezglutenowa propozycja na zdrową przekąskę. Najlepsze zaraz po ostudzeniu z ulubionym dipem, kremem lub bez niczego, same do chrupania. Przepis znalazłam na stronie Atelier Smaku, którą polecam. Porcja na około 20 sztuk...
  • Owsiane na śniadanie – wegańskie ciasto z owocami bez cukru

    Przepis dodany:
    4.83
    Owsiane na śniadanie – wegańskie ciasto z owocami bez cukru
    W czerwcowym magazynie ” Vege ” znalazłam przepis na wegańskie ciasto z truskawkami słodzone bananem i suszonymi owocami autorki bloga kulinarnego ” Zielenina „. Syte i zdrowe, doskonale pasuje na śniadanie. Wyśmienite z kawą...
  • Pesto z liści rzodkiewki

    Przepis dodany:
    4.54
    Pesto z liści rzodkiewki
      W tym roku rzodkiewki na mojej grządce obrodziły. Niestety połowa z nich to same liście bez rzodkiewek, rzodkiewki wielkości zielonego groszku…aby nie marnować mojej pracy i cennych wartości odżywczych codziennie robimy coś zielonego:...
  • Kremowy twarożek z przyprawami – wegański

    Przepis dodany:
    4.65
    Kremowy twarożek z przyprawami – wegański
    Puszysty, sojowy kremowy twarożek jogurtowy. Wyśmienity. Idealny do chleba lub dodatek do wielu dań. Bez szkodliwej kazeiny i laktozy dla wszystkich uczulonych lub dla osób którzy unikają tych składników. Jeśli nie możesz spożywać produktów...
  • Początek mojej drogi do Ironman’a.

    Przepis dodany:
    4.47
    Początek mojej drogi do Ironman’a.
              Prawie trzy lata temu dokonałem pierwszego w swoim życiu wpisu na blogu – „Wegetarianizm – dlaczego nie”. Chciałem wtedy podzielić się z wami moimi odczuciami związanymi z przejściem na wegetarianizm. Przez te trzy...
  • Czekoladowa babka bezglutenowa – wegańska

    Przepis dodany:
    4.72
    Czekoladowa babka bezglutenowa – wegańska
    Pyszna babka czekoladowa bez jajek i glutenu. Wilgotna dzięki jogurtowi i mango, ciasto się nie ” sypie ” i nie kruszy po wystudzeniu jak większość wypieków bezglutenowych z gotowych mieszanek, które głównie składają się ze skrobi....
  • Przepis na domowy serek tofu

    Przepis dodany:
    4.83
    Przepis na domowy serek tofu
      Zawsze omijałam przepisy na serki tofu. Wydawały mi się dość pracochłonne i skomplikowane. Łatwiej i szybciej przecież kupić porządne tofu z ekologicznej soi. Bałam się że nie wyjdzie i cała praca na darmo. Nie jestem zwolenniczką...
  • Wegański serek z nerkowców o smaku paprykowym

    Przepis dodany:
    4.79
    Wegański serek z nerkowców o smaku paprykowym
    Dzisiaj kolejna propozycja na coś naprawdę pysznego – wegański serek z nerkowców o smaku paprykowym. Idealnie zastępuje różnego rodzaju serki pochodzenia zwierzęcego. Smakuje wyśmienicie. Można go pokroić w plastry lub rozsmarować na...
  • Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechami

    Przepis dodany:
    4.75
    Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechami
    Truflowy torcik czekoladowy z awokado – wegański, bezglutenowy, witariański. Ten deser to kolejny dowód na to, że można zjeść coś bardzo pysznego i zdrowego. Bardzo lubię przepisy z użyciem zaledwie kilku składników. Takie są zazwyczaj...
  • Krem dyniowy z wytrawnymi ciasteczkami cytrynowymi

    Przepis dodany:
    4.76
    Krem dyniowy z wytrawnymi ciasteczkami cytrynowymi
    Aksamitny krem z dyni, aromatyczny i intensywny w smaku dzięki dużej ilości przypraw. Doskonała zupka na zimę. Może być podana również na kolacje. Dodatek ciasteczek zamiast grzanek mile zaskoczy dzieci. Moje na widok ciastek przy talerzu nie...
  • Wegańskie pierniki karobowe bezglutenowe

    Przepis dodany:
    4.62
    Wegańskie pierniki karobowe bezglutenowe
      Świetne pierniczki bez glutenu i jajek na mące kukurydzianej i melasie karobowej. To ciastka, które po upieczeniu są twarde ale gdy poleżą przez jeden dzień z kawałkiem jabłka szczelnie zamknięte robią się krucho – miękkie dzięki...
  • Bezglutenowe ciasto czekoladowe

    Przepis dodany:
    4.77
    Bezglutenowe ciasto czekoladowe
    Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez jajek i orzechów. To propozycja na pyszny i zdrowy deser lub drugie śniadanie. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu smakoterapia . Zmodyfikowany, robiłam go już w trzech wersjach z różnymi dodatkami....
  • Muffinki z kremem waniliowym – wegańskie

    Przepis dodany:
    4.52
    Muffinki z kremem waniliowym – wegańskie
    Wegańskie muffinki czekoladowe z kremem waniliowym polane sosem wiśniowym. To jeden z tych deserów, które możesz podać gościom bez względu na dietę czy to bezmleczną czy to wegańską. Nie trzeba piec osobno dwóch rodzaji i jeść co innego niż...
  • Zupa sambar z czarnym gomasio

    Przepis dodany:
    4.59
    Zupa sambar z czarnym gomasio
    Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Przepis zdobyłam rok temu na warsztach kulinarnych i od tego czasu na stałe weszła w nasze menu. Gotuję ją cały rok bez względu na porę roku ale w zimie jest zbawienna dla żołądka, bardzo pożywna....
  • Hummus z suszonymi pomidorami

    Przepis dodany:
    4.66
    Hummus z suszonymi pomidorami
    W końcu udało mi się znaleźć odpowiedni smak hummusu. Tradycyjny nie wzbudzał zbyt wielkiego zainteresowania wśród domowników, kończyło się na tym że przez dwa dni sama go jadłam aż do znudzenia. Dlatego bardzo rzadko go robiłam. Poza tym,...
  • Ciasteczka ” orzeszki ” z nadzieniem jaglano – daktylowym

    Przepis dodany:
    4.73
    Ciasteczka ” orzeszki ” z nadzieniem jaglano – daktylowym
    Kruche ciasteczka nadziane masą jaglano – daktylową. Wersja dla alergików na orzechy, jajka i mleko. Krem jaglany jest świetną alternatywą dla tłustych kremów na bazie masła lub margaryny. Do tego słodzony daktylami, przyprawiony wanilią i...
  • Sos salsa Pięć Przemian

    Przepis dodany:
    4.58
    Sos salsa Pięć Przemian
    Pyszny, aromatyczny sos ze świeżych pomidorów. Słodko – kwaśny, pachnący tymiankiem, kolendrą i bazylią. Przydaje się do wielu dań, nachosów i zapiekanek. Można zrobić większy zapas i przełożyć do słoików. Dzisiaj przepis wg Pięciu...
  • Włoskie Biscotti

    Przepis dodany:
    4.63
    Włoskie Biscotti
    Biscotti – tradycyjne włoskie ciasteczka wypiekane dwa razy. Bardzo chrupiące i kruche, doskonałe do maczania w ulubionej herbacie, kawie czy wiśniówce ( i ta wersja jest najsmaczniejsza ). To chyba jedyne chrupiące ciasteczka bez użycia...
  • Deser zbożowy z owocami

    Przepis dodany:
    4.66
    Deser zbożowy z owocami
        Pyszny deser zbożowy dla dzieci i nie tylko. Doskonały na podwieczorek, bez cukru praktycznie jedynym słodzikiem jest odrobina syropu zbożowego z którego możesz zrezygnować. Słodycz mango lub innych owoców wszystko wynagrodzi Deser bez...
  • Kapusta kiszona z amarantusem i czarną soczewicą

    Przepis dodany:
    4.91
    Kapusta kiszona z amarantusem i czarną soczewicą
    Pyszne danie wegetariańskie z dodatkiem czarnej soczewicy i nasion amarantusa. Możesz użyć do przepisu innej soczewicy np. Czerwonej, zielonej lub brązowej. Użyłam czarnej ze względu na jej ciekawy smak – lekko orzechowy, fajnie się gotuje...
  • Semifreddo jagodowe – wegańskie

    Przepis dodany:
    4.66
    Semifreddo jagodowe – wegańskie
    Sezon jagodowy rozpoczynam propozycją na wegańskie semifreddo z dużą ilością owoców na bazie jogurtu sojowego, nerkowców i mleka kokosowego. Jest naprawdę pyszne i co najważniejsze: kremowe i bez kryształków lodu. Semifreddo – znaczy na pół...
  • Zupa – krem z białych szparagów

    Przepis dodany:
    4.77
    Zupa – krem z białych szparagów
    Pyszna zupa – krem z białych szparagów. Wersja na mleku kokosowym z kardamonem i imbirem. Doskonałe połączenie smaków. Posypana czarnym pełnoziarnistym ryżem tworzy fajny kontrast na talerzu. Jeśli chcesz uzyskać idealnie kremowy kolor to nie...
  • Ciasto migdałowe z owocami – wegańskie

    Przepis dodany:
    4.46
    Ciasto migdałowe z owocami – wegańskie
      Pyszne ciasto migdałowe z owocami. Szybkie w przygotowaniu, dużą część składników stanowią migdały dzięki którym ciasto jest bardzo treściwe w smaku, wilgotne i nie zakalcowate, bardzo ładnie wyrasta pomimo soczystych owoców i...
  • Pełnoziarniste ciasteczka z amarantusem i czekoladą

    Przepis dodany:
    4.85
    Pełnoziarniste ciasteczka z amarantusem i czekoladą
    Świetne ciasteczka razowe z amarantusem. Robi się je błyskawicznie, można przełożyć czekoladą, dżemem, zmiksowanymi daktylami lub czym Ci przyjdzie do głowy. Możesz je również niczym nie przekładać i zjeść popijając pysznym mlekiem...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).