Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Vege z Miłością

W kuchni Vege z Miłością jest już 120 dobrych przepisów:

  • Mince pies

    Przepis dodany:
    4.75
    Mince pies
    Kuchnia angielska nie może poszczycić się wieloma naprawdę dobrymi daniami. Często uznawana jest za zbyt tłustą, trochę nijaką i kojarzona głównie z fish and chips. Choć według mnie można znaleźć w brytyjskich potrawach nieco inspiracji...
  • Jaglane rafaello

    Przepis dodany:
    4.77
    Jaglane rafaello
    Choć w Święta nikt kalorii nie liczy, zdrowsza wersja rafaello na pewno znajdzie swoich zwolenników. Pomimo tego, że pralinki wykonane są z odżywczych składników, smakują łudząco podobnie do swojego pierwowzoru. Mleko kokosowe nadaje im...
  • Kanapki bánh mì z boczniakami

    Przepis dodany:
    4.63
    Kanapki bánh mì z boczniakami
    "Bánh mì" znaczy po wietnamsku "bagietka". Jest nie tylko najpopularniejszym rodzajem pieczywa w Wietnamie, ale także podstawowym składnikiem pochodzącej z tego kraju kanapki, która obecnie znajduje swoich amatorów na całym świecie.Zerknijmy więc...
  • Zupa krem z pieczonej dyni

    Przepis dodany:
    4.49
    Zupa krem z pieczonej dyni
    Co tu dużo mówić - zupa krem z dyni to jesienny klasyk. Może występować sama lub z połączeniu z innymi warzywami, może być lekko słodkawa, z dodatkiem masła orzechowego, mleka kokosowego czy wanilii, ale świetnie smakuje także w wersji...
  • Babeczki brownie z figami

    Przepis dodany:
    4.50
    Babeczki brownie z figami
    Ciężkie, zbite i wilgotne jak brownie, bardzo czekoladowe, z kawałkami orzechów i pysznymi figami - te babeczki są moim zdecydowanym faworytem tej jesieni.Są proste w przygotowaniu jak każde muffiny - wystarczy zmieszać ze sobą suche składniki,...
  • Grzybowe bourguignon

    Przepis dodany:
    4.59
    Grzybowe bourguignon
    Wołowina po burgundzku to znana na całym świecie klasyka kuchni francuskiej. Danie na wskroś mięsne, aczkolwiek z pewnością łatwiejsze do zweganizowania niż ślimaki czy oeufs en meurette (choć nie zapominajmy o złotej zasadzie wegańskich...
  • Tofu z nerkowcami

    Przepis dodany:
    4.70
    Tofu z nerkowcami
    Macie tofu? Macie nerkowce? Macie danie! :)To jedno z prostszych dań z tofu, jednak jego smak może Was zaskoczyć, szczególnie jeśli dotąd wykorzystywaliście orzechy nerkowca raczej do deserów, niż do dań obiadowych. Podsmażane nerkowce szybko...
  • Rustykalna tarta z jabłkiem i aronią

    Przepis dodany:
    4.75
    Rustykalna tarta z jabłkiem i aronią
    Żartobliwie można by rzec, że to tarta dla tych, którzy nie posiadają formy do tarty - coś jak pizza z patelni dla tych, którzy nie mają piekarnika. Ale nic z tych rzeczy, moi drodzy - ta tarta, zwana także galette, to zupełnie nowe...
  • Pulpeciki cukiniowo-soczewicowe

    Przepis dodany:
    4.62
    Pulpeciki cukiniowo-soczewicowe
    Spaghetti z sosem pomidorowym to klasyk, który przygotowuję, gdy trzeba na szybko coś ugotować lub gdy lodówka świeci pustkami. Czasem dodaję do sosu czerwoną soczewicę, marchewkę, oliwki i kapary, a gdy mam więcej czasu, robię...
  • Placki cukiniowe z kukurydzą

    Przepis dodany:
    4.76
    Placki cukiniowe z kukurydzą
    Sezon na cukinię w pełni. Stawiamy na stole garnki z parującym leczo, faszerujemy cukinie i zapiekamy, robimy z niej spaghetti i smażymy placki - bo jeśli, nie teraz to kiedy?To właśnie plony cukinii w przydomowym ogrodzie są co roku nadzwyczaj...
  • Pierożki gyoza z młodą kapustą i groszkiem

    Przepis dodany:
    4.84
    Pierożki gyoza z młodą kapustą i groszkiem
    Nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Przepadam za ruskimi i soczewicowymi, ale odkąd po raz pierwszy spróbowałam chińskich wontonów w bulionie z pak choy i kolendrą, nie mogłam przestać myśleć o orientalnych pierogach, wyobrażając...
  • Gofry gryczane z jagodami

    Przepis dodany:
    4.49
    Gofry gryczane z jagodami
    Zacznijmy od tego, że mąka gryczana jest fantastyczna. Nie tylko w prosty sposób pozwala zamienić niezdrowe dania na zdrowe, ale też bywa wybawieniem dla bezglutenowców i osób dbających o sylwetkę. Zamieszczony przeze mnie jakiś czas temu przepis...
  • Wrapy z bakłażanem i hummusem

    Przepis dodany:
    4.91
    Wrapy z bakłażanem i hummusem
    Jeśli macie za sobą kilka nieudanych wrapowych prób - nie przejmujcie się - ja też! Korzystałam już z różnych przepisów, brałam na warsztat mąkę pszenną i kukurydzianą, ale efekt zawsze daleki był od oczekiwań - ciasto się kleiło,...
  • Kwiaty czarnego bzu w cieście z mąki ciecierzycowej

    Przepis dodany:
    4.84
    Kwiaty czarnego bzu w cieście z mąki ciecierzycowej
    Moi drodzy, czy zdążyliście już odkryć fantastyczne właściwości czarnego bzu? Wszędzie go pełno i przepięknie kwitnie. Nasza spiżarnia zdążyła się już wypełnić butelkami z syropem z kwiatów bzu, mamy zasuszone kwiaty na herbatę,...
  • Grillowany bakłażan z sosem BBQ

    Przepis dodany:
    4.87
    Grillowany bakłażan z sosem BBQ
    Przygotowując ten wpis, zajrzałam do archiwum bloga w poszukiwaniu naszych dawnych przepisów na bakłażany. Natknęłam się na opublikowane dokładnie cztery lata temu curry z bakłażanów i orzechów ziemnych, które pozwoliło mi polubić te...
  • Krajanka z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.62
    Krajanka z rabarbarem
    Witajcie po trochę dłuższej przerwie. Nie było nas tu chwilę, ale to nie znaczy, że przestałyśmy gotować. Rozwijamy działalność w różnych kierunkach, mniej lub bardziej związanych z gotowaniem, jednak kuchnia roślinna niezmiennie nas...
  • Boczniaki na dwa sposoby

    Przepis dodany:
    4.50
    Boczniaki na dwa sposoby
    Ten przepis pozwolił mi odkryć prawdziwy potencjał, jaki drzemie w boczniakach, na których wykorzystanie jakoś nigdy nie miałam pomysłu. Widząc, jak od pewnego czasu wegańską blogosferę opanowały przepisy na "śledzie" z boczniaków, koniecznie...
  • Zimowe ciasteczka z pomarańczą

    Przepis dodany:
    4.53
    Zimowe ciasteczka z pomarańczą
    Grudzień od zawsze kojarzył mi się z wypiekami. Jako dziecko zawsze prosiłam mamę, by zagniotła kruche ciasto, ja zaś wycinałam choinki, gwiazdki i aniołki, by potem je lukrować i ozdabiać. W kolejnych latach zapragnęłam tworzyć pierniczki,...
  • Wegański sos pieczeniowy

    Przepis dodany:
    4.60
    Wegański sos pieczeniowy
    Po co sos pieczeniowy komuś, kto nie je pieczeni? Już spieszę z odpowiedzią! Warzywa, grzyby i ziarna są świetnym materiałem na pieczeń, zaś mnogość tych produktów daje nam nieograniczone możliwości na przygotowanie dania. Do poszukiwań...
  • Pieczeń warzywna z orzechami

    Przepis dodany:
    4.90
    Pieczeń warzywna z orzechami
    Brak pomysłu na świąteczny obiad? Oto rozwiązanie! Oto pieczeń z mnóstwem dobrych rzeczy w środku, z posmakiem warzyw i grzybów, pachnąca orzechami, sycąca dzięki ryżowi i soczewicy. Prosta w przygotowaniu i bardzo uniwersalna. Będzie idealna...
  • Serek z nerkowców z tymiankiem i żurawiną

    Przepis dodany:
    4.53
    Serek z nerkowców z tymiankiem i żurawiną
    Kiedyś wydawało mi się, że będąc na diecie wegańskiej, definitywnie trzeba zapomnieć o serach. Otóż nie mogłam się bardziej mylić. Testowałam słonecznikowe twarożki, sery z orzechów, migdałów, a nawet ziemniaków. I wszystkie miały...
  • Pełnoziarnista tarta rozmarynowa z pieczonymi burakami

    Przepis dodany:
    4.80
    Pełnoziarnista tarta rozmarynowa z pieczonymi burakami
    Chłodne dni to okazja do tego, by więcej czasu spędzać w kuchni, przeglądać przepisy, uzupełnić zapasy korzennych przypraw, zacząć opracowywać świąteczne menu, włączyć piekarnik, żeby było cieplej i upiec coś dobrego, na przykład...
  • Pudding chia z musem czekoladowym i wiśniami

    Przepis dodany:
    4.74
    Pudding chia z musem czekoladowym i wiśniami
    Magia - tak w skrócie określić można to, co potrafią niepozorne nasiona chia. Jak idealnie zagęszczają owsianki, koktajle i puddingi, jakie są zdrowe i jak dzięki nim znane dotąd desery nabierają nowego wymiaru.A magiczny deser z chia musi...
  • Kotlety a la rybne z sosem koperkowym

    Przepis dodany:
    4.82
    Kotlety a la rybne z sosem koperkowym
    Dzisiaj bierzemy na warsztat... ryby! ;) Nie sądziłam, że odtworzenie rybnego smaku będzie takie proste. Bawię się ostatnio w wegańskie pasty z makreli i sałatki z tuńczyka, z zaskakująco rybnym rezultatem. Mając pod ręką sos sojowy czy glony...
  • Grillowane szaszłyki z warzywami i wędzonym tofu

    Przepis dodany:
    4.82
    Grillowane szaszłyki z warzywami i wędzonym tofu
    Niezaprzeczalnie dostrzec można coraz więcej znaków świadczących o tym, że zbliża się jesień, jednak wciąż mamy szczęście doświadczać pięknej pogody, zatem warto możliwie jak najbardziej przedłużyć sezon grillowy.Bawi mnie, gdy jestem...
  • Pieczony ser feta z migdałów

    Przepis dodany:
    4.89
    Pieczony ser feta z migdałów
    Wegańskie sery to świetna alternatywa dla wszelkich past kanapkowych, które - nie ukrywajmy - po pewnym czasie mogą się znudzić. Niesłabnącym uwielbieniem darzę wędzone tofu, które często po prostu kładę na kanapki albo dla odmiany...
  • Zupa botwinkowa ze śmietaną sojową

    Przepis dodany:
    4.58
    Zupa botwinkowa ze śmietaną sojową
    Popisowa zupa mojej mamy, nieodmiennie od wielu, wielu lat kojarzy nam się z młodymi warzywami w ogródku, obiadami na tarasie i zachwytami gości. Wciąż nie mamy jej dość, więc dzielimy się przepisem ;)Zupa botwinkowaSkładniki:5 średnich...
  • Wegańskie muffiny z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.82
    Wegańskie muffiny z rabarbarem
    Dziś będzie o prostych radościach.Patrząc na mojego psiaka, dopiero rozumiem, co to znaczy cieszyć się naprawdę i ze wszystkiego - że można wytarzać się w ciepłej od słońca trawie, gonić za pająkami i wybrudzić w ziemi. Że można szczerze...
  • Tofucznica

    Przepis dodany:
    4.67
    Tofucznica
    Niedziela rano. Wstaję, bo szkoda czasu na leżenie. Lepiej wykorzystać go na delektowanie się kawą i książką. I oczywiście, na przygotowanie śniadania.Tofucznica to mój weekendowy klasyk i kolejny powód, aby uwielbiać poranki. Podana...
  • Ciasto z kremem budyniowym i galaretką rabarbarową

    Przepis dodany:
    4.63
    Ciasto z kremem budyniowym i galaretką rabarbarową
    Maj przynosi ze sobą nowy ziołowy ogródek na parapecie, więcej energii, optymizmu, no i rabarbar. Ten ostatni, cudownie kwaskowaty, idealnie komponuje się z ciastami, słodkimi kruszonkami, prostymi plackami, koniecznie z cukrem pudrem na wierzchu...
  • Seitan - z czym to się je. I seitanowe schabowe

    Przepis dodany:
    4.54
    Seitan - z czym to się je. I seitanowe schabowe
    Wraz z rosnącą popularnością wege barów i restauracji, lokale te oferują nam coraz to większą różnorodność dań. Wegańskie miejscówki serwują coraz częściej potrawy imitujące dania mięsne. Bez problemu możemy zjeść roślinnego...
  • Słonecznikowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

    Przepis dodany:
    4.90
    Słonecznikowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
    Śniadanie to świętość. Bez niego nie wychodzę z domu, nawet jeśli w pośpiechu trzeba robić kanapki. Ale ponad wszystko uwielbiam leniwe poranki, kiedy gotuję garnek kawy według pięciu przemian, smażę wielkie porcje tofucznicy z cebulą albo...
  • Mazurek śliwka w czekoladzie

    Przepis dodany:
    4.91
    Mazurek śliwka w czekoladzie
    Wielkanoc bezsprzecznie kojarzy mi się z mazurkami. Nie jestem fanką świątecznego żurku, o innych wielkanocnych potrawach nie wspominając, za to mazurek to zupełnie inna bajka. Pomyślcie tylko o tych wszystkich kajmakach, marcepanach, czekoladzie,...
  • Cukiniowe spaghetti bolognese

    Przepis dodany:
    4.74
    Cukiniowe spaghetti bolognese
    Spaghetti kojarzy nam się najczęściej z pszennymi kluskami, które nawet z minimalną ilością dodatków zawsze smakują wyśmienicie. Któż bowiem nie lubi makaronu zatopionego w pomidorowym sosie? Wielu docenia także jego uniwersalność,...
  • Tortille z pieczoną ciecierzycą

    Przepis dodany:
    4.82
    Tortille z pieczoną ciecierzycą
    W poprzednim wpisie dzieliłam się przepisem na ciecierzycowe chrupki, dziś przedstawiam pomysł na ich wykorzystanie. Choć chrupki świetnie smakują bez żadnych dodatków, to gdy/jeśli w ogóle (*odpowiednie skreślić) spowszednieją Wam długie...
  • Chrupki z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.84
    Chrupki z ciecierzycy
    Dzisiejszy post udowodni, że a) chrupki nie muszą być pełne chemii, b) chrupki mogą być odżywcze, zaś od a do b prowadzi nadzwyczaj krótka droga, a celem naszej podróży jest... pieczona ciecierzyca!Z braku lepszej nazwy nadałam im miano chrupek...
  • Jak zrobić wegańskie sushi?

    Przepis dodany:
    4.64
    Jak zrobić wegańskie sushi?
    Sushi już dawno podbiło europejskie kubki smakowe i nic dziwnego. Z pozoru banalne połączenie ryżu z glonami, wraz z odpowiednimi dodatkami, serwuje niezapomnianą ucztę zmysłów. Powstają coraz to nowe sushi bary, a w każdym z nich także...
  • Tort gruszkowy z kremem jaglanym

    Przepis dodany:
    4.70
    Tort gruszkowy z kremem jaglanym
    Dni stają się dłuższe, choć wciąż biegną jak oszalałe, a ja jestem gdzieś tam, zagubiona w czasoprzestrzeni albo między zdjęciami na Pintereście, gdzie ze skupieniem adepta tai chi snuję plany kulinarne na przyszły tydzień. I tak oto obrazy...
  • Bliny pszenno-gryczane z sosem pieczarkowym

    Przepis dodany:
    4.72
    Bliny pszenno-gryczane z sosem pieczarkowym
    Myśląc o kuchni wschodu, od razu mam przed oczami makaron chow mein z sajgonkami, placki puri i glony wakame. Wynika to nie tyle z kosmopolitycznych zapędów, co raczej z faktu, że Daleki Wschód jest zwyczajnie na topie i kuchni tamtejszych krajów...
  • Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej

    Przepis dodany:
    4.77
    Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej
    Kasza jaglana to produkt, który zawsze mam w kuchni i który stanowi podstawę wielu moich ulubionych dań. Nie sądzę, że można jej nie lubić - nawet jeśli ktoś nie przepada za smakiem samej kaszy, na pewno skusiłby się na jaglane kotlety,...
  • Fettuccine z kalafiorowym sosem alfredo

    Przepis dodany:
    4.71
    Fettuccine z kalafiorowym sosem alfredo
    Fettuccine alfredo może dla niektórych brzmieć tajemniczo, wytwornie, skomplikowanie albo najzwyczajniej w świecie nie mówić nic. Tymczasem to wstążkowy makaron z sosem będącym zaprzeczeniem wszystkiego, co wegańskie, robionym na bazie masła,...
  • Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem

    Przepis dodany:
    4.74
    Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem
    Grudzień był trochę polski, a trochę angielski. Obserwowałam, jak nad Tamizą zapada zmrok, a każde ozdobione kolorowymi lampkami drzewo i każdy rozświetlony stragan wzdłuż The Queen's Walk przypominały o zbliżających się Świętach....
  • Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.82
    Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
    Uwielbiam drożdżowe ciasto. W pełni oddaję się jego zagniataniu, uwielbiam jego plastyczność, podatność, możliwość nadawania mu dowolnych kształtów. Niezwykle jest patrzeć jak rośnie, jak zaskakuje formą.Te paszteciki to zarówno idealne...
  • Dwukolorowe ravioli z farszem z dyni, soczewicy i tofu

    Przepis dodany:
    4.49
    Dwukolorowe ravioli z farszem z dyni, soczewicy i tofu
    Późna jesień to pies, który grzeje zziębnięte łapy przy kominku, to zapach orzechowych ciasteczek i dzień, który za szybko się kończy. To książka, od której nie można się oderwać, puszyste skarpety, ciepła herbata, kot, który przesypia...
  • Bataty faszerowane quinoa z jarmużem, rodzynkami i sosem śmietanowo-limonkowym

    Przepis dodany:
    4.78
    Bataty faszerowane quinoa z jarmużem, rodzynkami i sosem śmietanowo-limonkowym
    Wierzcie lub nie, ale po raz pierwszy spróbowałam batatów w... sushi. Minęło trochę czasu, zanim zorientowałam się, że można wykorzystać je także na inne sposoby (choć ten pierwszy był genialny!), że z powodzeniem mogą zastąpić ziemniaki,...
  • Dyniowe bułeczki drożdżowe z cynamonem

    Przepis dodany:
    4.74
    Dyniowe bułeczki drożdżowe z cynamonem
    Japończycy mają w swoim języku słowo opisujące promienie słoneczne, które przebijają się przez drzewa, potrafią jednym słowem określić rzecz, którą zostawiło się w pociągu i wiedzą, że to, co powoduje, że chce im się wstać z łóżka...
  • Orientalny krem dyniowo-marchewkowy

    Przepis dodany:
    4.87
    Orientalny krem dyniowo-marchewkowy
    Wieczory są teraz od czytania książek, palenia zapachowych świec i robienia herbaty z malinowym sokiem.Mogę w końcu nosić ulubiony gruby szalik, szurać po dywanie z pożółkłych liści i obmyślać, jak tym razem wykorzystać dynię.Najbardziej...
  • Burgery pieczarkowo-jaglane z konfiturą z czerwonej cebuli

    Przepis dodany:
    4.63
    Burgery pieczarkowo-jaglane z konfiturą z czerwonej cebuli
    Cieszy mnie niezmiernie fakt, że burgery przestają być postrzegane jako typowe danie fastfoodowe, za to zaczyna tworzyć się wokół nich sztuka kulinarna. Otwierają się burgerownie, które prześcigają się w pomysłach na oryginalne kanapki z...
  • Pudding chia z agrestem

    Przepis dodany:
    4.66
    Pudding chia z agrestem
    Agrest przywołuje wspomnienia z dzieciństwa - działkę, na której latem zawsze było go pod dostatkiem.I znów mam siedem lat, spiesznie zrywam dojrzały agrest z krzaczków, bo czeka jeszcze tyle innych owoców. Do wielkiej miski zbieram maliny,...
  • Pieczone warzywa

    Przepis dodany:
    4.71
    Pieczone warzywa
    Wzdycham do wytwornych tart i zapiekanek, vege burgerów i tofucznicy. Obmyślam nowe dania, które nie mogą być za proste, będą mieć milion składników, a na ich przygotowaniu spędzę w kuchni całe popołudnie. A potem uświadamiam sobie, że...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).