Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni WAZA
W kuchni WAZA jest już 14 dobrych przepisów:
oto polska właśnie . polsko - polska, polska !
Przepis dodany:I stało się. Moja tarta z makiem wygrała konkurs. Nic wielkiego. Zwykły konkurs. Co zaskakujące okazało się, że przepis budzi kontrowersję. Jakby nagrodą było 1000000 a nie 5 blaszek :).Że tej tarty właściwie nie zrobiłem? Że gotową...Tarta z krewetkami, pieczoną papryką i musem z kalafiora
Przepis dodany:"- Wymyśl mi tartę na słono, żeby była dobra na randkę. Wiesz taką trochę sex randkę. - Chcesz podawać tartę na randce ? - No wiesz, nie spędzę przecież kilku godzin w kuchni po to żeby zaciągnąć go do łóżka....Tarta makowa z gruszkami
Przepis dodany:Święta zbliżają się wielkimi krokami. Postanowiłem, że w tym roku ja zajmę się świątecznymi wypiekami i zaskoczę mamę. Oto moja pierwsza propozycjaTARTA Z MAKIEM I GRUSZKAMI6 - 8 porcjiCiasto francuskie 1 sztuka :)MAK1 puszka maku 3 łyżki...Tarta gruszkowa z ciastem migdałowym
Przepis dodany:Gruszki najlepiej smakują późną jesienią, to wtedy są najbardziej soczyste i słodkie. Do swoich przetworów zawsze używam gruszek kupionych u lokalnych sprzedawców.Ta tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu chociaż trzeba poświęcić jej dość...Zupa kukurydziana z mlekiem kokosowym, kurkami i tymiankiem
Przepis dodany:Z tęsknoty do słońca dziś postanowiłem zrobić sobie lato w kuchni. Kukurydza nie zawsze musi być popcornem w kinie lub kukurydzą z puszki w sałatce.4 porcjecałkowity czas : 35 min 6 całych kolb kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek 4...Limonkowe ciasto z owocami goji i jabłkami
Przepis dodany:Zakładając tego bloga myślałem, że będę pisał głównie o zupach. Stąd nazwa. Zupy miały gotować się litrami. Miały bulgotać, parować rozgrzewać zimą i chłodzić latem. Okazało się, że pieczenie pochłonęło mnie całkowicie, a...Chleb pszenno - żytnio orkiszowy z kolendrą
Przepis dodany:Przygotowanie tego prostego chleba zajmuje ok 45 min wliczając w to pieczenie, a w domu unosi się cudowny aromat.300 g ekologicznej mąki pszenno - żytnio - orkiszowej300 g ekologicznej mąki orkiszowej typ 750 chlebowej3 łyżeczki soli...Tarta z dynią, słonecznikiem, ricottą i majerankiem
Przepis dodany:Nie jestem fanem dyni. Uważam że jest przereklamowana. Amerykańska moda na dynie w okresie Wszystkich Świętych / Halloween - zawładnęła światem. Co innego pestki z dyni, te lubię bardzo, a jeszcze bardziej oliwę z tych pestek.Ale co...Rozgrzewający napój z imbirem i syropem z kwiatu bzu
Przepis dodany:Ten napój idealnie spełnia swoją rolę w zakatarzone wieczoryok 4 cm swieżego korzenia imbiru pokrojonego w plasterki40 ml syropu z kwiatu bzu30 ml miodu30 ml soku z cytrynyplasterek jabłkaplaster pamarańczykilka malin lub jeżynwszystko zalewamy...Kremowa zupa z czarnej fasoli z nachosami
Przepis dodany:Wygląda jak czarna polewka ale smakuje cudownie4 - 6 porcji 500 gr czarnej fasoli - eko - namocz ją na noc w dużej ilości wody1 szalotka3 ząbki czosnku2 łyżeczki sproszkowanego kminku30 ml oliwy z oliwek 1 litr bulionu drobiowego1 średnia...Jesienne ciasto cynamonowe z winogronami i słonecznikiem
Przepis dodany:To idealne ciasto na jesienne wieczory. W trakcie pieczenia cały dom wypełnia się zapachem cynamonu. Uwielbiam je, kiedy jest jeszcze ciepłe, a do tego pomarańczowa herbata, książka i koc... 300 gr czerwonych winogron, przeciętych wzdłuż na...Jajka pieczone z parmezanem i pietruszką
Przepis dodany:Znamy wszyscy uczucie ścisku w żołądku w momencie kiedy się budzimy i nasze myśli biegną do lodówki. W takich chwilach zaczynam w pamięci odtwarzać jej zawartość, a w głowie kłebi się jedno słowo ŚNIADANIE. Oto jedna z wariacji na temat...Tarta ze szpinakiem, karmelowym serem i prażonym boczkiem
Przepis dodany:Jesienny wieczór, za oknem ciemno i mokro.Mama zawsze potrafi zaskoczyć prezentami przywożonymi z wakacji czy wycieczek. Ostatnio po powrocie ze Szwecji i mojej prośbie o tandetny breloczek - przywiozła......... ser karmelowy. Ser...Klonowe tosty francuskie z domową konfiturą z brzoskwiń i mango
Przepis dodany:Dzień dobry !!!Tak jak w przypadku udanego dnia tak w przypadku bloga postanowiłem, że zacznę od śniadania. Tosty francuskie kocham wielce a ich wariacji wyszło już chyba z milion z mojej kuchni.