Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Wędrówki po kuchni
W kuchni Wędrówki po kuchni jest już 181 dobrych przepisów:
Informacja
Przepis dodany:Kochani! Nareszcie doczekałam się własnej strony internetowej, na której jest mój blog. Pracy było co nie miara: wiele zarwanych nocy i trochę zaniedbanych obowiązków domowych – ale mam nadzieję, że było warto. Szczególne podziękowania...Gołąbki
Przepis dodany:Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki...Szarlotka królewska
Przepis dodany:Może i w czasach PRL-u nie było zbyt dużo różnego rodzaju pyszności, ale jedno jest pewne. Ówczesne przysmaki to było coś! Aż łza się w oku kręci na samo wspomnienie o oranżadzie, andrutach czy gumach kulkach. Ja te czasy kojarzę z mlekiem w...Tort ”Pan wąs”
Przepis dodany:W naszej rodzinie obchodzenie urodzin to tradycja. W dziesiejszych czasach pojęcie tradycji często kojarzy się ze wstecznictwem i nie przystaje do nowoczesności. A to właśnie tradycja jest fundamentem rozwoju, wyznacza rytm życia i tworzy więź...Babka wilgotna
Przepis dodany:Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce jest znana już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów – m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na...Otwarta kuchnia
Przepis dodany:Kochani !!! Otwieram dla Was nową kuchnię – taką z przepisami, poradami, ciekawymi artykułami i konkursami. Wszystkich chętnych zapraszam w moje skromne progi – razem z pewnością stworzymy świetny team. Kuchnia jest otwarta dla...Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa
Przepis dodany:Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż smaków do kraju, gdzie królową kuchni jest papryka. Węgry i jedna z najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca...Tripoline al ragù z wołowiną
Przepis dodany:Dziś zabieram Was w podróż do Północnych Włoch, a konkretnie do z Emilie-Romaqna. Region ten znany jest przede wszystkim z produkcji aromatycznych win, ale również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego...Babka z kruszonką orzechową
Przepis dodany:Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu – niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej...Czekoladowe serduszka na walentynki
Przepis dodany:Tradycja Walentynek wywodzi się z XIV- wiecznej Anglii. W Polsce ten obyczaj, obchodzony od kilkunastu lat, cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród młodzieży. Właśnie tego dnia staramy się jeszcze bardziej pokazać ukochanej...Pączki hiszpańskie
Przepis dodany:W Łodzi znane pod nazwą ”pączki wiedeńskie”, w Lublinie nazywane ”gniazdami”. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to...Doughnuts’y cynamonowe pieczone
Przepis dodany:Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant...Faworki
Przepis dodany:Każda potrawa ma swoją historię – faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu. Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek...Funnel Cakes
Przepis dodany:Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np. talerza. W domu robi się zazwyczaj...Podsumowanie roku 2015
Przepis dodany:Kochani! Czas na krótkie podsumowanie minionego roku Minął kolejny rok, kiedy miałam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok bardzo intensywny, zaskakujący i inspirujący. Tak jak w ubiegłym roku, wiele moich przepisów ukazało się...Zupa buraczkowa
Przepis dodany:Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu...Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą
Przepis dodany:Od zawsze bardzo ważnym elementem dla mnie było wspólne jedzenie posiłków przy stole i cała oprawa z tym związana. Wspólne nakrywanie do stołu, wspólne oczekiwanie, rozmowy i uwaga skupiona całkowicie na sobie nawzajem. Niestety w dzisiejszych...Krem z dyni i batatów
Przepis dodany:Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie...Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
Przepis dodany:Jesień – ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo,...Sernik jeżynowy
Przepis dodany:Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem....Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym
Przepis dodany:Ten anglosaski, warzywny deser w postaci wypieku to wciąż jeszcze nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem, aby wzbogacić swoją kuchnię i nadać jej odrobinę oryginalnego smaku. Dziś proponuję Wam proste i wilgotne...Sałatka z buraków
Przepis dodany:Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje...Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem
Przepis dodany:Połączenie czekolady i ostrych przypraw takich jak chili bądź też pieprz zawsze ze sobą wspaniale współgra. Dziś główną rolę gra właśnie czekolada i różowy pieprz. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu to idealne...Zalewajka świętokrzyska
Przepis dodany:Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie...Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami
Przepis dodany:Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałym, hiszpańskim chorizo. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne...Staroangielski paj jabłkowy
Przepis dodany:Nie wiem jak to się stało, że ten przepis jeszcze nie trafił na mojego bloga. Robiłam go już kilkakrotnie jeszcze mieszkając w Polsce. Za każdym razem jest genialne, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Delikatne, kruche ciasto, po brzegi...Krokiety z mięsem i kapustą
Przepis dodany:Klasyka kuchni polskiej, znane i lubiane krokiety z kapustą i mięsem. Mimo, że są dosyć pracochłonne, ich smak wynagradza wszystko. To świetny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub jakiejkolwiek zupy. Dodatek kapusty sprawia, że...Toskański dżem z marchewki
Przepis dodany:Dziś zabieram Was do cudownej i słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej, pełniej. Skromna, prosta, tradycyjna, naturalna i wyrafinowana – tak w skrócie mówi się o toskańskiej kuchni. I właśnie ten dżem taki jest....Ciasto ze śliwkami i bezą
Przepis dodany:Połączenie kruchego ciasta z owocami od zawsze wydawało mi się idealne, a to w szczególności takie jest. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone aromatem cynamonu i wanilii. Bardzo jesienne ciasto, które z...Kawior z bakłażana
Przepis dodany:Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i...Marynowane brokuły
Przepis dodany:Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie...Dżem z ogórka
Przepis dodany:Witajcie w słonecznej Hiszpanii! – gdzie cudowne, malownicze krajobrazy przeplatają się ze wspaniałą kuchnią, bogatą w różnorodne smaki i aromaty. Dziś będzie słodko, nietypowo i zaskakująco. Więc dajcie się zainspirować i...Sos chrzanowy
Przepis dodany:Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje...Chili con carne
Przepis dodany:Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi...Zebra
Przepis dodany:Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama...Pomidorowa z makaronem
Przepis dodany:Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella – rocznik 1897 – rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą...Kotleciki z białej kiełbasy
Przepis dodany:Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z...Konfitura z marchwi i cytryn
Przepis dodany:Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było...Kokosowe ciasto ucierane z morelami
Przepis dodany:Letnie ciasto, pachnące sezonowymi owocami. Słodko – kwaśne, soczyste morele idealnie komponują się z lekkim, puszystym i wilgotnym ciastem. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka chwil, więc polecam go w szczególności osobom zapracowanym....Pulpety w sosie pomidorowym
Przepis dodany:Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim...Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Przepis dodany:Letnia surówka z młodej kapusty, to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest chrupiąca, lekka i zdrowa. Idealnie komponuje się z drobiem i innymi mięsami. Jest także świetnym dodatkiem do dań z grilla. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od...Sos teriyaki
Przepis dodany:Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza – błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom...Klopsiki w cukinii na grilla
Przepis dodany:Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Na ostatnim grillu nie mogło zabraknąć dobrze...Kurczak w sosie teriyaki
Przepis dodany:Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się...Ucierane ciasto ze śliwkami
Przepis dodany:Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu – no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod...Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym
Przepis dodany:Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Małe pierożki z nadzieniem zapiekane pod gęstym,...Fasolka po bretońsku
Przepis dodany:Okazuje się, że uwielbiana przez Polaków fasolka po bretońsku z Bretanią wspólnego ma tyle, co czekolada milka z alpejskimi krowami. Skąd zatem wzięła się nazwa sugerująca, że ojczyzną gotowanej fasoli z kiełbasą i pomidorami jest Francja?...Nutella biała z jabłek
Przepis dodany:Jaki jest najpopularniejszy w naszym kraju owoc? Znane są od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! Statystyczny Polak zjada ich 13 kg rocznie. Jabłko – bo o nim mowa, będzie bohaterem...Chłodnik ogórkowy
Przepis dodany:Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Poza orzeźwieniem, jakie da nam w upalne dni, zupa ta ma jeszcze wiele innych zalet: zawiera mnóstwo witamin, jest prosta i szybka do przyrządzenia. Można ją zrobić z warzyw...Surówka z młodej kapusty
Przepis dodany:To jedna z moich ulubionych surówek, banalnie prosta, ale jakże smaczna. Można ją przygotować tylko w sezonie, gdy stragany uginają się od zielonych, chrupiących główek młodej kapusty. Ten krótki czas należy dobrze wykorzystać, aby zdążyć...