Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Wędrówki po kuchni

W kuchni Wędrówki po kuchni jest już 181 dobrych przepisów:

  • Informacja

    Przepis dodany:
    4.81
    Informacja
    Kochani! Nareszcie doczekałam się własnej strony internetowej, na której jest mój blog. Pracy było co nie miara: wiele zarwanych nocy i trochę zaniedbanych obowiązków domowych – ale mam nadzieję, że było warto. Szczególne podziękowania...
  • Gołąbki

    Przepis dodany:
    4.78
    Gołąbki
    Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki...
  • Szarlotka królewska

    Przepis dodany:
    4.67
    Szarlotka królewska
    Może i w czasach PRL-u nie było zbyt dużo różnego rodzaju pyszności, ale jedno jest pewne. Ówczesne przysmaki to było coś! Aż łza się w oku kręci na samo wspomnienie o oranżadzie, andrutach czy gumach kulkach. Ja te czasy kojarzę z mlekiem w...
  • Tort ”Pan wąs”

    Przepis dodany:
    4.70
    Tort ”Pan wąs”
    W naszej rodzinie obchodzenie urodzin to tradycja. W dziesiejszych czasach pojęcie tradycji często kojarzy się ze wstecznictwem i nie przystaje do nowoczesności. A to właśnie tradycja jest fundamentem rozwoju, wyznacza rytm życia i tworzy więź...
  • Babka wilgotna

    Przepis dodany:
    4.78
    Babka wilgotna
    Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce jest znana już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów – m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na...
  • Otwarta kuchnia

    Przepis dodany:
    4.55
    Otwarta kuchnia
    Kochani !!! Otwieram dla Was nową kuchnię – taką z przepisami, poradami, ciekawymi artykułami i konkursami. Wszystkich chętnych zapraszam w moje skromne progi – razem z pewnością stworzymy świetny team. Kuchnia jest otwarta dla...
  • Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

    Przepis dodany:
    4.56
    Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa
    Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż smaków do kraju, gdzie królową kuchni jest papryka. Węgry i jedna z najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca...
  • Tripoline al ragù z wołowiną

    Przepis dodany:
    4.89
    Tripoline al ragù z wołowiną
    Dziś zabieram Was w podróż do Północnych Włoch, a konkretnie do z Emilie-Romaqna. Region ten znany jest przede wszystkim z produkcji aromatycznych win, ale również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego...
  • Babka z kruszonką orzechową

    Przepis dodany:
    4.81
    Babka z kruszonką orzechową
    Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu – niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej...
  • Czekoladowe serduszka na walentynki

    Przepis dodany:
    4.83
    Czekoladowe serduszka na walentynki
    Tradycja Walentynek wywodzi się z XIV- wiecznej Anglii. W Polsce ten obyczaj, obchodzony od kilkunastu lat, cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród młodzieży. Właśnie tego dnia staramy się jeszcze bardziej pokazać ukochanej...
  • Pączki hiszpańskie

    Przepis dodany:
    4.56
    Pączki hiszpańskie
    W Łodzi znane pod nazwą ”pączki wiedeńskie”, w Lublinie nazywane ”gniazdami”. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to...
  • Doughnuts’y cynamonowe pieczone

    Przepis dodany:
    4.47
    Doughnuts’y cynamonowe pieczone
    Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant...
  • Faworki

    Przepis dodany:
    4.81
    Faworki
    Każda potrawa ma swoją historię – faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu. Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek...
  • Funnel Cakes

    Przepis dodany:
    4.73
    Funnel Cakes
    Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np. talerza. W domu robi się zazwyczaj...
  • Podsumowanie roku 2015

    Przepis dodany:
    4.78
    Podsumowanie roku 2015
    Kochani! Czas na krótkie podsumowanie minionego roku Minął kolejny rok, kiedy miałam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok bardzo intensywny, zaskakujący i inspirujący. Tak jak w ubiegłym roku, wiele moich przepisów ukazało się...
  • Zupa buraczkowa

    Przepis dodany:
    4.82
    Zupa buraczkowa
    Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu...
  • Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą

    Przepis dodany:
    4.74
    Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą
    Od zawsze bardzo ważnym elementem dla mnie było wspólne jedzenie posiłków przy stole i cała oprawa z tym związana. Wspólne nakrywanie do stołu, wspólne oczekiwanie, rozmowy i uwaga skupiona całkowicie na sobie nawzajem. Niestety w dzisiejszych...
  • Krem z dyni i batatów

    Przepis dodany:
    4.90
    Krem z dyni i batatów
    Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie...
  • Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

    Przepis dodany:
    4.69
    Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
    Jesień – ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo,...
  • Sernik jeżynowy

    Przepis dodany:
    4.64
    Sernik jeżynowy
    Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem....
  • Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

    Przepis dodany:
    4.71
    Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym
    Ten anglosaski, warzywny deser w postaci wypieku to wciąż jeszcze nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem, aby wzbogacić swoją kuchnię i nadać jej odrobinę oryginalnego smaku. Dziś proponuję Wam proste i wilgotne...
  • Sałatka z buraków

    Przepis dodany:
    4.91
    Sałatka z buraków
    Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje...
  • Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem

    Przepis dodany:
    4.75
    Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem
    Połączenie czekolady i ostrych przypraw takich jak chili bądź też pieprz zawsze ze sobą wspaniale współgra. Dziś główną rolę gra właśnie czekolada i różowy pieprz. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu to idealne...
  • Zalewajka świętokrzyska

    Przepis dodany:
    4.67
    Zalewajka świętokrzyska
    Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie...
  • Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami

    Przepis dodany:
    4.79
    Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami
    Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałym, hiszpańskim chorizo. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne...
  • Staroangielski paj jabłkowy

    Przepis dodany:
    4.80
    Staroangielski paj jabłkowy
    Nie wiem jak to się stało, że ten przepis jeszcze nie trafił na mojego bloga. Robiłam go już kilkakrotnie jeszcze mieszkając w Polsce. Za każdym razem jest genialne, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Delikatne, kruche ciasto, po brzegi...
  • Krokiety z mięsem i kapustą

    Przepis dodany:
    4.71
    Krokiety z mięsem i kapustą
    Klasyka kuchni polskiej, znane i lubiane krokiety z kapustą i mięsem. Mimo, że są dosyć pracochłonne, ich smak wynagradza wszystko. To świetny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub jakiejkolwiek zupy. Dodatek kapusty sprawia, że...
  • Toskański dżem z marchewki

    Przepis dodany:
    4.63
    Toskański dżem z marchewki
    Dziś zabieram Was do cudownej i słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej, pełniej. Skromna, prosta, tradycyjna, naturalna i wyrafinowana – tak w skrócie mówi się o toskańskiej kuchni. I właśnie ten dżem taki jest....
  • Ciasto ze śliwkami i bezą

    Przepis dodany:
    4.49
    Ciasto ze śliwkami i bezą
    Połączenie kruchego ciasta z owocami od zawsze wydawało mi się idealne, a to w szczególności takie jest. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone aromatem cynamonu i wanilii. Bardzo jesienne ciasto, które z...
  • Kawior z bakłażana

    Przepis dodany:
    4.58
    Kawior z bakłażana
    Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i...
  • Marynowane brokuły

    Przepis dodany:
    4.74
    Marynowane brokuły
    Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie...
  • Dżem z ogórka

    Przepis dodany:
    4.82
    Dżem z ogórka
    Witajcie w słonecznej Hiszpanii! – gdzie cudowne, malownicze krajobrazy przeplatają się ze wspaniałą kuchnią, bogatą w różnorodne smaki i aromaty. Dziś będzie słodko, nietypowo i zaskakująco. Więc dajcie się zainspirować i...
  • Sos chrzanowy

    Przepis dodany:
    4.54
    Sos chrzanowy
    Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje...
  • Chili con carne

    Przepis dodany:
    4.61
    Chili con carne
    Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi...
  • Zebra

    Przepis dodany:
    4.51
    Zebra
    Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama...
  • Pomidorowa z makaronem

    Przepis dodany:
    4.74
    Pomidorowa z makaronem
    Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella – rocznik 1897 – rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą...
  • Kotleciki z białej kiełbasy

    Przepis dodany:
    4.65
    Kotleciki z białej kiełbasy
    Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z...
  • Konfitura z marchwi i cytryn

    Przepis dodany:
    4.83
    Konfitura z marchwi i cytryn
    Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było...
  • Kokosowe ciasto ucierane z morelami

    Przepis dodany:
    4.49
    Kokosowe ciasto ucierane z morelami
    Letnie ciasto, pachnące sezonowymi owocami. Słodko – kwaśne, soczyste morele idealnie komponują się z lekkim, puszystym i wilgotnym ciastem. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka chwil, więc polecam go w szczególności osobom zapracowanym....
  • Pulpety w sosie pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.55
    Pulpety w sosie pomidorowym
    Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim...
  • Surówka z młodej kapusty z koperkiem

    Przepis dodany:
    4.70
    Surówka z młodej kapusty z koperkiem
    Letnia surówka z młodej kapusty, to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest chrupiąca, lekka i zdrowa. Idealnie komponuje się z drobiem i innymi mięsami. Jest także świetnym dodatkiem do dań z grilla. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od...
  • Sos teriyaki

    Przepis dodany:
    4.54
    Sos teriyaki
    Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza – błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom...
  • Klopsiki w cukinii na grilla

    Przepis dodany:
    4.75
    Klopsiki w cukinii na grilla
    Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Na ostatnim grillu nie mogło zabraknąć dobrze...
  • Kurczak w sosie teriyaki

    Przepis dodany:
    4.87
    Kurczak w sosie teriyaki
    Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się...
  • Ucierane ciasto ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.85
    Ucierane ciasto ze śliwkami
    Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu – no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod...
  • Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.72
    Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym
    Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Małe pierożki z nadzieniem zapiekane pod gęstym,...
  • Fasolka po bretońsku

    Przepis dodany:
    4.72
    Fasolka po bretońsku
    Okazuje się, że uwielbiana przez Polaków fasolka po bretońsku z Bretanią wspólnego ma tyle, co czekolada milka z alpejskimi krowami. Skąd zatem wzięła się nazwa sugerująca, że ojczyzną gotowanej fasoli z kiełbasą i pomidorami jest Francja?...
  • Nutella biała z jabłek

    Przepis dodany:
    4.86
    Nutella biała z jabłek
    Jaki jest najpopularniejszy w naszym kraju owoc? Znane są od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! Statystyczny Polak zjada ich 13 kg rocznie. Jabłko – bo o nim mowa, będzie bohaterem...
  • Chłodnik ogórkowy

    Przepis dodany:
    4.87
    Chłodnik ogórkowy
    Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Poza orzeźwieniem, jakie da nam w upalne dni, zupa ta ma jeszcze wiele innych zalet: zawiera mnóstwo witamin, jest prosta i szybka do przyrządzenia. Można ją zrobić z warzyw...
  • Surówka z młodej kapusty

    Przepis dodany:
    4.83
    Surówka z młodej kapusty
    To jedna z moich ulubionych surówek, banalnie prosta, ale jakże smaczna. Można ją przygotować tylko w sezonie, gdy stragany uginają się od zielonych, chrupiących główek młodej kapusty. Ten krótki czas należy dobrze wykorzystać, aby zdążyć...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).