Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Wino i kuchnia

W kuchni Wino i kuchnia jest już 191 dobrych przepisów:

  • Jarzębina i grzaniec na zimowe wieczory

    Przepis dodany:
    4.70
    Jarzębina i grzaniec na zimowe wieczory
    Kiedy za oknem mróz, ciemność i beznadzieja każda forma rozgrzewki i każde przypomnienie o lepszych czasach jest na wagę złota. Jedni będą ratować się przed zimnem grzanym winem, inni herbatą, a jeszcze inni kieliszeczkiem czegoś mocniejszego...
  • Ciasteczka miodowe z kremem limonkowym

    Przepis dodany:
    4.65
    Ciasteczka miodowe z kremem limonkowym
    Po sobotniej „winnej kolacji” w Dworze Sieraków nabrałam dużej dozy nowej energii do tworzenia dań i zamieszczania ich na naszym blogu. A to za sprawą fantastycznych gości, z którymi spędziliśmy niezwykle miły wieczór ze wspaniałymi winami...
  • Grillowany filet z kurczaka z sosem kurkowym

    Przepis dodany:
    4.68
    Grillowany filet z kurczaka z sosem kurkowym
    Grilowany filet z kurczaka, sos z kurek i biały burgund z winnic Macconais - taki pomysł na sierpniowy obiad. Sezon na grzyby się właśnie zaczął. Wystarczy wziąć ze sobą koszyk i ruszyć do lasu. Istotna jest oczywiście znajomość...
  • Kalmary po dalmacku

    Przepis dodany:
    4.64
    Kalmary po dalmacku
    Smażone kalmary, oliwa, czosnek, zielona pietruszka, a do towarzystwa słoweński Verus Pinot Gris - czyli letnie smaki wakacyjnych wojaży. Dzisiaj czas na kuchnię dalmacką. Dalmacja to najbardziej znany i popularny region Chorwacji. Nazwa...
  • Przekąski orzechowe z kremem limonkowym i pestkami granatu

    Przepis dodany:
    4.84
     Przekąski orzechowe z kremem limonkowym i pestkami granatu
    Słońce za oknem powoduje, że budzimy się do życia. Zaczynamy marzyć o wakacyjnych podróżach, chwilach wytchnienia pełnych spokoju, pozytywnej energii i... smakołyków, które jeszcze podkreślą czas euforii spowodowanej wzrostem poziomu witaminy...
  • Ryba pieczona w soli z sosem umami

    Przepis dodany:
    4.86
    Ryba pieczona w soli z sosem umami
    Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia już nam się znudziły i chcemy spróbować...
  • Sashimi, przystawki do wina

    Przepis dodany:
    4.76
    Sashimi, przystawki do wina
    Ostatnia Noc Wina w Dworze Sieraków odbyła się pod znakiem win nowozelandzkich sparowanych z sashimi i rybami z Jeziora Dobczyckiego. Szef kuchni stanął na wysokości zadania, podając wyjątkową kolację uczestnikom zasłuchanym w opowieść...
  • Tapioka ryżowa z mlekiem kokosowym i owocami

    Przepis dodany:
    4.52
     Tapioka ryżowa z mlekiem kokosowym i owocami
    Niby najbardziej lubię świeże owoce. Ale gdy zobaczyłam ten deser zaczęłam przy szefie kuchni Dworu Sieraków kręcić nosem. Z podtekstem: co to za wynalazek? Doza ostrożności wzięła się z obecnej w deserze tapioki. W minie Janusza Fica dało...
  • Owoce morza w tempurze na sposób orientalny

    Przepis dodany:
    4.88
    Owoce morza w tempurze na sposób orientalny
    Nowozelandzkie sauvignon blanc trudno pomylić z czymkolwiek innym. Charakterystyczne aromaty agrestu i trawy rozpozna każdy. Podobnie jest z pinot noir, odmianą która co prawda w pierwszej kolejności kojarzy się z Burgundią, ale jeśli raz...
  • Pulpo a la gallega

    Przepis dodany:
    4.75
    Pulpo a la gallega
    Pulpo - ikona galisyjskiej kuchni. Najbardziej popularna wersja to puplo a la gallega lub inaczej polbo a feira z papryką i oliwą. W hiszpańskim miasteczku O Carballino w drugą niedzielę sierpnia odbywa się kulinarna fiesta, w której co roku bierze...
  • Zupa krem z zielonych szparagów

    Przepis dodany:
    4.66
    Zupa krem z zielonych szparagów
    Maj nieodłącznie kojarzy mi się ze smakiem szparagów. To jedno z tych warzyw, na które czekam z niecierpliwością przez cały rok i które znikają z naszych straganów tak szybko, że nie zawsze zdążę się nimi w pełni nacieszyć. Można je...
  • Halibut pieczony w pietruszkowym pesto

    Przepis dodany:
    4.55
    Halibut pieczony w pietruszkowym pesto
    Halibut pieczony w pietruszkowym pesto i Pinot Gris z Domaine Riefle Winery. Bogactwo aromatów, doskonała gra cukrów i kwasu oraz lekkie dymne nuty sprawiają, że wino ma rozpoznawalny i uwodzicielski ciekawie komponując się z potrawą.Wiosna już...
  • Tradycyjny mazurek orzechowy

    Przepis dodany:
    4.54
    Tradycyjny mazurek orzechowy
    Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez orzechowego mazurka. Wcześniej nie przepadałam za tym rodzajem ciast, ale kilka lat temu spróbowałam właśnie ten mazurek na świątecznym obiedzie u mojej cioci. Spróbowałam i po prostu oniemiałam. Tak...
  • Perliczka pieczona w czerwonym winie

    Przepis dodany:
    4.88
    Perliczka pieczona w czerwonym winie
    Perliczka pieczona w czerwonym winie i chilijski La Palma Merlot to kolejna propozycja na wielkanocny uroczysty obiad. Lubię wyzwania kulinarne więc skusiłam się po raz pierwszy na zakup i podanie upieczonej perliczki na uroczysty obiad....
  • Perliczka na Wielkanocnym stole

    Przepis dodany:
    4.68
    Perliczka na Wielkanocnym stole
    Perliczka w aromacie pomarańczy i Chardonnay z winnic Maconnais z apelacji Pouilly-Fuissé, to bardzo smaczna i wykwintna propozycja na świąteczny wielkanocny obiad w gronie rodziny i przyjaciół.  Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas, który...
  • Kurczak w aksamitnym sosie curry

    Przepis dodany:
    4.86
    Kurczak w aksamitnym sosie curry
    Aksamitny kurczak curry w towarzystwie Yarden Gewurztraminer z winnicy Golan Heights Winery, czyli azjatyckie smaki okraszone nutą pikanterii.Szczerze przyznaję, w tej części świata jeszcze nie byłam, ale często sięgam po przepisy kuchni...
  • Tempura z cukinii i tuszek okonia na ostatki

    Przepis dodany:
    4.60
    Tempura z cukinii i tuszek okonia na ostatki
    Przed nami ostatnie dni karnawału. Na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi polecam tempurę z cukinii i tuszek okonia w towarzystwie klasycznego nowozelandzkiego Sauvignon Blanc - Saint Clair Tuatara Bay. Tempura jest jednym z moich...
  • Krewetki duszone w białym winie

    Przepis dodany:
    4.56
    Krewetki duszone w białym winie
    Krewetki duszone w białym winie oraz włoskie Prosecco Terre Deor to kolejna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Potrawy z krewetek dają cały wachlarz możliwości i smaków. Można podawać grillowane w towarzystwie sosów, smażone...
  • Domowe lody różane z pestkami granatu

    Przepis dodany:
    4.56
    Domowe lody różane z pestkami granatu
    W walentynkowy wieczór można ukochaną osobę obsypać różami, albo… przygotować specjalnie dla niej lody o smaku różanym! Delikatne, mocno śmietankowe, domowe lody smakują dużo lepiej niż te, które możemy kupić w sklepach. Wymagają...
  • Walentynkowe kalmary w pomidorowym sosie

    Przepis dodany:
    4.87
    Walentynkowe kalmary w pomidorowym sosie
    Kalmary zatopione w pomidorowym sosie i młode chilijskie Tamaya Varietal Carménère to sposób na wieczór pełen uniesień. Od dawna owoce morza uznaje się za najefektywniejsze afrodyzjaki, rozpalające serca i zmysły. Czerwone wino z kolei...
  • Pasta alla putanesca

    Przepis dodany:
    4.56
    Pasta alla putanesca
    Pasta alla puttanesca w towarzystwie musującej Cava Gran Cuvee Brut to przepis na wyjątkową walentynkową kolację we dwoje. Danie łatwe w przygotowaniu, zdrowe, pożywne, a przede wszystkim niezwykle smaczne… i zdecydowanie wyróżniające...
  • Cassoulet de Languedoc

    Przepis dodany:
    4.55
    Cassoulet de Languedoc
    Cassoulet i Chateau Laville Bertrou Rouge z malowniczej Langwedocji sprawdzą się rewelacyjnie, gdy na dworze ziąb.Cassoulet to ciężkie, tłuste, sycące danie z fasoli i mięsa, którego wierzch pokrywa rumiana i chrupiąca skorupka z przypieczonych...
  • Kurczak marengo

    Przepis dodany:
    4.86
    Kurczak marengo
    Kiedy zimowa aura za oknem nie rozpieszcza, chętniej sięgamy po pieczone mięsa zanurzone w mocno aromatycznych sosach. Dzisiaj polecam kurczaka marengo w wersji napoleońskiej, do którego wybrałam czerwone wino z Piemontu.Napoleon Bonaparte nie był...
  • Paluszki grissini z szynką parmeńską

    Przepis dodany:
    4.60
    Paluszki grissini z szynką parmeńską
    Paluszki grissini z szynką parmeńską i rukolą, a do towarzystwa wino produkowane ze szczepu Pinot Gris w winnicy Verus z Ormož. Szybka, prosta, a równocześnie wykwintna przystawka. W sam raz na karnawałowe przyjęcia.Składniki (dla 4 osób)16...
  • Pierś z kurczaka z dodatkiem pomelo i słodkiego wina

    Przepis dodany:
    4.68
    Pierś z kurczaka z dodatkiem pomelo i słodkiego wina
    Wydawać by się mogło, że nie ma nic bardziej banalnego niż kotlety z piersi kurczaka w panierce z mąki i jajka. To prawda, ale jak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku tym „szczegółem” wartym grzechu jest wyjątkowy sos....
  • Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym

    Przepis dodany:
    4.65
    Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym
    Karnawał najlepiej zacząć na słodko. Choć po tylu świątecznych ciastach z ilością cukru lepiej nie przesadzać. Dlatego proponuję deser, w którym słodycz nie zabija wyraźnego smaku gorzkiej czekolady i słonawej nuty masła orzechowego. Dużym...
  • Figi zapiekane z fetą i migdałami

    Przepis dodany:
    4.59
    Figi zapiekane z fetą i migdałami
    Kolejna szybka sylwestrowa przekąska. Figi zapiekane z fetą i migdałami oraz Marieta z hiszpańskiej Galicji wyprodukowana w 100% ze szczepu Albarino w apelacji DO Rias Baixas .Albarino jest bez wątpienia perłą tej części Półwyspu Iberyjkiego,...
  • Sylwestrowy koktajl z krewetek

    Przepis dodany:
    4.51
    Sylwestrowy koktajl z krewetek
    Sylwestrowe przyjęcie wymaga odpowiedniej oprawy, przyjaciół, przekąsek i wina. Z tych ostatnich dzisiaj polecam krewetki w towarzystwie Cavy Mata Rosat Trepat. Aromatyczne, orzeźwiające musujące wino wytwarzane metodą szampańską doskonale się...
  • Śledzie korzenno-ziołowe w oliwie

    Przepis dodany:
    4.63
    Śledzie korzenno-ziołowe w oliwie
    Śledzik podany na grzance i kieliszek sierakowskiej wódki pieprzowej. Ot taki pomysł na inny sposób podania drugiej pod względem popularności świątecznej ryby. Pomyślałam też, że nie będę próbować dobierać wina do śledzia, bowiem...
  • Dekonstrukcja świątecznego barszczyku

    Przepis dodany:
    4.89
    Dekonstrukcja świątecznego barszczyku
    Buraki i suszone grzyby – to smaki, które od razu kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Uwielbiam tradycyjne, świąteczne potrawy, przepisy przekazywane w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. W moim domu na wigilijnym, a potem na...
  • Pieczony łosoś, batat i koper włoski

    Przepis dodany:
    4.71
    Pieczony łosoś, batat i koper włoski
    Łosoś, batat i koper włoski w połączeniu z różowym winem Ramon Bilbao Rosado to smaczny pomysł na spędzenie leniwej niedzieli. Jest takie powiedzenie, że przez żołądek do serca. Jak w każdej mądrości ludowej tu też kryje się ziarnko...
  • Pierś z gęsi marynowana w czerwonym winie

    Przepis dodany:
    4.55
    Pierś z gęsi marynowana w czerwonym winie
    Sposobów na podanie piersi z gęsi jest sporo. Którą potrawę wybrać, aby aromatem otulić zmysły, smakiem rozpieścić podniebienie i w radosny błogostan wprawić żołądki. Dzisiaj postawiłam na pierś marynowaną w czerwonym winie w towarzystwie...
  • Gęsia wątróbka na karmelizowanym jabłku

    Przepis dodany:
    4.51
    Gęsia wątróbka na karmelizowanym jabłku
    Listopad nieodzownie kojarzy mi się z gęsiną. Dzisiaj polecam wątróbkę gęsią z dodatkiem karmelizowanego jabłka i cebuli. W kwestii zaś wina sięgnijmy śmiało po naszego lokalnego Solarisa, np. z Pałacu Mierzęcin.W Polsce wątróbek nie...
  • Zapiekanka z konfitowanych gęsich udek, ziemniaków i grzybów leśnych

    Przepis dodany:
    4.49
    Zapiekanka z konfitowanych gęsich udek, ziemniaków i grzybów leśnych
    Jesień otwiera sezon na rozgrzewające i sycące posiłki. Zupy, jednogarnkowe potrawy, pieczone mięsa i warzywa powracają na nasze stoły wprawiając w rozleniwiający stan. Skuszona słodkim lenistwem dzisiaj podsyłam przepis na prostą potrawę,...
  • Pieczone jabłka z ziarnami pieprzu

    Przepis dodany:
    4.87
    Pieczone jabłka z ziarnami pieprzu
    Pieczone jabłka nadziewane dżemem, miodem, orzechami, konfiturą z płatków róży to dla mnie smak dzieciństwa. Jabłka z pieprzem w towarzystwie słodkiego wina Yarden Heights Wine to dla mnie nowość. Gdy w jednej z książek Gordona Ramsay'a...
  • Beza z orzechami laskowymi i solonym karmelem

    Przepis dodany:
    4.85
    Beza z orzechami laskowymi i solonym karmelem
    Gruszki, beza, orzechy laskowe, maślany krem, solony karmel i musujące wino. Czego chcieć więcej? Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva świetnie pasuje nie tylko do krewetek czy serów dla mnie świetnie łączy się z deserami. Jej świeże...
  • Bruschetta z dynią boczkiem i cheddarem

    Przepis dodany:
    4.49
    Bruschetta z dynią boczkiem i cheddarem
    Sezon na dynie rozpoczęty. Staje się ona coraz bardziej popularna i coraz częściej wykorzystujemy ją w kuchni. Przekąski do wina z jej udziałem to świetny pomysł na umilenie słonecznego popołudnia na tarasie.Dziś przyrządziłam bardzo proste i...
  • Pieczone jabłka

    Przepis dodany:
    4.54
    Pieczone jabłka
    Dla mnie i jesień i zima pchną jabłkami. Być może po części dla tego, że w pobliżu mojego domu są stare sady obfitujące w szarą i złotą renetę oraz inne późne odmiany tych wspaniałych owoców. Podstawowy pomysł na wykorzystanie...
  • Pudding z owocami leśnymi

    Przepis dodany:
    4.73
    Pudding z owocami leśnymi
    Uwielbiam leśne owoce. To ostatni moment aby nacieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Gdy zaczyna ich brakować, sięgam po późne odmiany malin, borówek amerykańskich (w zastępstwie leśnych) i jeżyn dostępnych na targowiskach i w moim...
  • Filet z kurczaka z sosem chimichurri

    Przepis dodany:
    4.77
    Filet z kurczaka z sosem chimichurri
    Drób, argentyński sos i Saint Clair Marlborough Vicar’s Choice Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Taki pomysł na obiad. Kurczaka można zrobić na wiele sposobów, Mocno polecam też jarmuż, który już od jakiegoś czasu króluje na moim...
  • Sezon na dorsza

    Przepis dodany:
    4.91
    Sezon na dorsza
    Portugalski Bacalhau w dwóch odsłonach oraz Alejairén Crianza i H de L’Hospitalet Grenache Rosé. Całkiem sympatyczne połączenie. Ostatnio zanurzam się w kuchni portugalskiej. A to wszystko za sprawą  podróży do...
  • Tagine z kurczaka inspirowany aromatycznym Marokiem

    Przepis dodany:
    4.57
    Tagine z kurczaka inspirowany aromatycznym Marokiem
    Tagine z kurczaka inspirowany marokańską kuchnią i aromatyczne wino z Izraela Yarden Gewurztraminer. Moich wakacyjnych kanonów kulinarnych ciąg dalszy. Letnie smaki zawsze kojarzą mi się z naszymi wojażami po świecie, a na dodatek dzisiaj...
  • Tarta z morelami

    Przepis dodany:
    4.55
    Tarta z morelami
    Słodycz i jednocześnie orzeźwienie. Kruche ciasto, morele i Altum Spatlese Chardonnay. Cudownie!Morele - małe, kruche, orzeźwiające owoce, kuszące pachnącą, słoneczną skórką oraz soczystym i słodkim wnętrzem. Są również wdzięcznym...
  • Grillowana pierś z kurczaka w towarzystwie salsy z mango

    Przepis dodany:
    4.50
    Grillowana pierś z kurczaka w towarzystwie salsy z mango
    W końcu nastało nam długo wyczekiwane lato. Czas więc na pachnące słońcem potrawy, orzeźwiające wina i wieczorne biesiady na świeżym powietrzu. O tej porze roku najczęściej sięgam po białe wytrawne wina, potrawy natomiast komponuję z...
  • Młode buraczki z serem kozim, pomarańczą i kaszą pęczak

    Przepis dodany:
    4.74
    Młode buraczki z serem kozim, pomarańczą i kaszą pęczak
    Sam kozi ser najlepiej smakuje z białym winem z odmiany sauvignon blanc. Co gdy wykorzystamy go jako składnik przystawki? Wszystko zależy od  pozostałych składników. Jeśli buraczki będą glazurowane w miodzie, oliwie i sosie balsamicznym...
  • Przekąska Mistrzów

    Przepis dodany:
    4.50
    Przekąska Mistrzów
    Czyli tempura z kawałków kurczaka, krewetek i warzyw w towarzystwie hiszpańskiej Cavy.Mecz Polska-Niemcy już dzisiaj. Po zwycięskim spotkaniu z Irlandią apetyt wzrósł, postanowiłam więc być przygotowana na wszystko. Stanęło na smacznych...
  • Sezonowa zupa jarzynowa

    Przepis dodany:
    4.79
    Sezonowa zupa jarzynowa
    Ta zupa krzepi całą Francję przez co najmniej sześć miesięcy w roku. Podawana na kolację (z sałatką, serem i naturalnie deserem!) lub jako danie główne, za każdym razem wychodzi trochę inna, w zależności od tego, na które warzywa jest...
  • Orzeźwiająca tarta z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.59
    Orzeźwiająca tarta z truskawkami
    Czerwiec to miesiąc dań i deserów z truskawkami. A że truskawki i wino to para doskonała postanowiliśmy przygotować deser o delikatnej słodyczy i orzeźwiającym cytrusowym posmaku. Jako kompana letnich gardem party polecamy uwadze, musujące wino...
  • Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem

    Przepis dodany:
    4.66
    Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem
    Ta rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Doliny Loary - Sancerres Les Charmelles o bogatym, intensywnym, bukiecie...
  • Szaszłyki, sos Tkemali, bakłażan z orzechową nutą

    Przepis dodany:
    4.86
    Szaszłyki, sos Tkemali, bakłażan z orzechową nutą
    i karafka Saperavi, charakternego wina, z kaukaską dzikością serca, czyli gruzińskie smaki.A wszystko zaczęło się od kolendry :)A potem jak wiadomo jedno pociąga za sobą drugie. Przy okazji przypomniałam sobie wieczory grillowe sprzed lat kilku i...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).