Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Wino i kuchnia
W kuchni Wino i kuchnia jest już 191 dobrych przepisów:
Jarzębina i grzaniec na zimowe wieczory
Przepis dodany:Kiedy za oknem mróz, ciemność i beznadzieja każda forma rozgrzewki i każde przypomnienie o lepszych czasach jest na wagę złota. Jedni będą ratować się przed zimnem grzanym winem, inni herbatą, a jeszcze inni kieliszeczkiem czegoś mocniejszego...Ciasteczka miodowe z kremem limonkowym
Przepis dodany:Po sobotniej „winnej kolacji” w Dworze Sieraków nabrałam dużej dozy nowej energii do tworzenia dań i zamieszczania ich na naszym blogu. A to za sprawą fantastycznych gości, z którymi spędziliśmy niezwykle miły wieczór ze wspaniałymi winami...Grillowany filet z kurczaka z sosem kurkowym
Przepis dodany:Grilowany filet z kurczaka, sos z kurek i biały burgund z winnic Macconais - taki pomysł na sierpniowy obiad. Sezon na grzyby się właśnie zaczął. Wystarczy wziąć ze sobą koszyk i ruszyć do lasu. Istotna jest oczywiście znajomość...Kalmary po dalmacku
Przepis dodany:Smażone kalmary, oliwa, czosnek, zielona pietruszka, a do towarzystwa słoweński Verus Pinot Gris - czyli letnie smaki wakacyjnych wojaży. Dzisiaj czas na kuchnię dalmacką. Dalmacja to najbardziej znany i popularny region Chorwacji. Nazwa...Przekąski orzechowe z kremem limonkowym i pestkami granatu
Przepis dodany:Słońce za oknem powoduje, że budzimy się do życia. Zaczynamy marzyć o wakacyjnych podróżach, chwilach wytchnienia pełnych spokoju, pozytywnej energii i... smakołyków, które jeszcze podkreślą czas euforii spowodowanej wzrostem poziomu witaminy...Ryba pieczona w soli z sosem umami
Przepis dodany:Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia już nam się znudziły i chcemy spróbować...Sashimi, przystawki do wina
Przepis dodany:Ostatnia Noc Wina w Dworze Sieraków odbyła się pod znakiem win nowozelandzkich sparowanych z sashimi i rybami z Jeziora Dobczyckiego. Szef kuchni stanął na wysokości zadania, podając wyjątkową kolację uczestnikom zasłuchanym w opowieść...Tapioka ryżowa z mlekiem kokosowym i owocami
Przepis dodany:Niby najbardziej lubię świeże owoce. Ale gdy zobaczyłam ten deser zaczęłam przy szefie kuchni Dworu Sieraków kręcić nosem. Z podtekstem: co to za wynalazek? Doza ostrożności wzięła się z obecnej w deserze tapioki. W minie Janusza Fica dało...Owoce morza w tempurze na sposób orientalny
Przepis dodany:Nowozelandzkie sauvignon blanc trudno pomylić z czymkolwiek innym. Charakterystyczne aromaty agrestu i trawy rozpozna każdy. Podobnie jest z pinot noir, odmianą która co prawda w pierwszej kolejności kojarzy się z Burgundią, ale jeśli raz...Pulpo a la gallega
Przepis dodany:Pulpo - ikona galisyjskiej kuchni. Najbardziej popularna wersja to puplo a la gallega lub inaczej polbo a feira z papryką i oliwą. W hiszpańskim miasteczku O Carballino w drugą niedzielę sierpnia odbywa się kulinarna fiesta, w której co roku bierze...Zupa krem z zielonych szparagów
Przepis dodany:Maj nieodłącznie kojarzy mi się ze smakiem szparagów. To jedno z tych warzyw, na które czekam z niecierpliwością przez cały rok i które znikają z naszych straganów tak szybko, że nie zawsze zdążę się nimi w pełni nacieszyć. Można je...Halibut pieczony w pietruszkowym pesto
Przepis dodany:Halibut pieczony w pietruszkowym pesto i Pinot Gris z Domaine Riefle Winery. Bogactwo aromatów, doskonała gra cukrów i kwasu oraz lekkie dymne nuty sprawiają, że wino ma rozpoznawalny i uwodzicielski ciekawie komponując się z potrawą.Wiosna już...Tradycyjny mazurek orzechowy
Przepis dodany:Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez orzechowego mazurka. Wcześniej nie przepadałam za tym rodzajem ciast, ale kilka lat temu spróbowałam właśnie ten mazurek na świątecznym obiedzie u mojej cioci. Spróbowałam i po prostu oniemiałam. Tak...Perliczka pieczona w czerwonym winie
Przepis dodany:Perliczka pieczona w czerwonym winie i chilijski La Palma Merlot to kolejna propozycja na wielkanocny uroczysty obiad. Lubię wyzwania kulinarne więc skusiłam się po raz pierwszy na zakup i podanie upieczonej perliczki na uroczysty obiad....Perliczka na Wielkanocnym stole
Przepis dodany:Perliczka w aromacie pomarańczy i Chardonnay z winnic Maconnais z apelacji Pouilly-Fuissé, to bardzo smaczna i wykwintna propozycja na świąteczny wielkanocny obiad w gronie rodziny i przyjaciół. Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas, który...Kurczak w aksamitnym sosie curry
Przepis dodany:Aksamitny kurczak curry w towarzystwie Yarden Gewurztraminer z winnicy Golan Heights Winery, czyli azjatyckie smaki okraszone nutą pikanterii.Szczerze przyznaję, w tej części świata jeszcze nie byłam, ale często sięgam po przepisy kuchni...Tempura z cukinii i tuszek okonia na ostatki
Przepis dodany:Przed nami ostatnie dni karnawału. Na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi polecam tempurę z cukinii i tuszek okonia w towarzystwie klasycznego nowozelandzkiego Sauvignon Blanc - Saint Clair Tuatara Bay. Tempura jest jednym z moich...Krewetki duszone w białym winie
Przepis dodany:Krewetki duszone w białym winie oraz włoskie Prosecco Terre Deor to kolejna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Potrawy z krewetek dają cały wachlarz możliwości i smaków. Można podawać grillowane w towarzystwie sosów, smażone...Domowe lody różane z pestkami granatu
Przepis dodany:W walentynkowy wieczór można ukochaną osobę obsypać różami, albo… przygotować specjalnie dla niej lody o smaku różanym! Delikatne, mocno śmietankowe, domowe lody smakują dużo lepiej niż te, które możemy kupić w sklepach. Wymagają...Walentynkowe kalmary w pomidorowym sosie
Przepis dodany:Kalmary zatopione w pomidorowym sosie i młode chilijskie Tamaya Varietal Carménère to sposób na wieczór pełen uniesień. Od dawna owoce morza uznaje się za najefektywniejsze afrodyzjaki, rozpalające serca i zmysły. Czerwone wino z kolei...Pasta alla putanesca
Przepis dodany:Pasta alla puttanesca w towarzystwie musującej Cava Gran Cuvee Brut to przepis na wyjątkową walentynkową kolację we dwoje. Danie łatwe w przygotowaniu, zdrowe, pożywne, a przede wszystkim niezwykle smaczne… i zdecydowanie wyróżniające...Cassoulet de Languedoc
Przepis dodany:Cassoulet i Chateau Laville Bertrou Rouge z malowniczej Langwedocji sprawdzą się rewelacyjnie, gdy na dworze ziąb.Cassoulet to ciężkie, tłuste, sycące danie z fasoli i mięsa, którego wierzch pokrywa rumiana i chrupiąca skorupka z przypieczonych...Kurczak marengo
Przepis dodany:Kiedy zimowa aura za oknem nie rozpieszcza, chętniej sięgamy po pieczone mięsa zanurzone w mocno aromatycznych sosach. Dzisiaj polecam kurczaka marengo w wersji napoleońskiej, do którego wybrałam czerwone wino z Piemontu.Napoleon Bonaparte nie był...Paluszki grissini z szynką parmeńską
Przepis dodany:Paluszki grissini z szynką parmeńską i rukolą, a do towarzystwa wino produkowane ze szczepu Pinot Gris w winnicy Verus z Ormož. Szybka, prosta, a równocześnie wykwintna przystawka. W sam raz na karnawałowe przyjęcia.Składniki (dla 4 osób)16...Pierś z kurczaka z dodatkiem pomelo i słodkiego wina
Przepis dodany:Wydawać by się mogło, że nie ma nic bardziej banalnego niż kotlety z piersi kurczaka w panierce z mąki i jajka. To prawda, ale jak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku tym „szczegółem” wartym grzechu jest wyjątkowy sos....Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym
Przepis dodany:Karnawał najlepiej zacząć na słodko. Choć po tylu świątecznych ciastach z ilością cukru lepiej nie przesadzać. Dlatego proponuję deser, w którym słodycz nie zabija wyraźnego smaku gorzkiej czekolady i słonawej nuty masła orzechowego. Dużym...Figi zapiekane z fetą i migdałami
Przepis dodany:Kolejna szybka sylwestrowa przekąska. Figi zapiekane z fetą i migdałami oraz Marieta z hiszpańskiej Galicji wyprodukowana w 100% ze szczepu Albarino w apelacji DO Rias Baixas .Albarino jest bez wątpienia perłą tej części Półwyspu Iberyjkiego,...Sylwestrowy koktajl z krewetek
Przepis dodany:Sylwestrowe przyjęcie wymaga odpowiedniej oprawy, przyjaciół, przekąsek i wina. Z tych ostatnich dzisiaj polecam krewetki w towarzystwie Cavy Mata Rosat Trepat. Aromatyczne, orzeźwiające musujące wino wytwarzane metodą szampańską doskonale się...Śledzie korzenno-ziołowe w oliwie
Przepis dodany:Śledzik podany na grzance i kieliszek sierakowskiej wódki pieprzowej. Ot taki pomysł na inny sposób podania drugiej pod względem popularności świątecznej ryby. Pomyślałam też, że nie będę próbować dobierać wina do śledzia, bowiem...Dekonstrukcja świątecznego barszczyku
Przepis dodany:Buraki i suszone grzyby – to smaki, które od razu kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Uwielbiam tradycyjne, świąteczne potrawy, przepisy przekazywane w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. W moim domu na wigilijnym, a potem na...Pieczony łosoś, batat i koper włoski
Przepis dodany:Łosoś, batat i koper włoski w połączeniu z różowym winem Ramon Bilbao Rosado to smaczny pomysł na spędzenie leniwej niedzieli. Jest takie powiedzenie, że przez żołądek do serca. Jak w każdej mądrości ludowej tu też kryje się ziarnko...Pierś z gęsi marynowana w czerwonym winie
Przepis dodany:Sposobów na podanie piersi z gęsi jest sporo. Którą potrawę wybrać, aby aromatem otulić zmysły, smakiem rozpieścić podniebienie i w radosny błogostan wprawić żołądki. Dzisiaj postawiłam na pierś marynowaną w czerwonym winie w towarzystwie...Gęsia wątróbka na karmelizowanym jabłku
Przepis dodany:Listopad nieodzownie kojarzy mi się z gęsiną. Dzisiaj polecam wątróbkę gęsią z dodatkiem karmelizowanego jabłka i cebuli. W kwestii zaś wina sięgnijmy śmiało po naszego lokalnego Solarisa, np. z Pałacu Mierzęcin.W Polsce wątróbek nie...Zapiekanka z konfitowanych gęsich udek, ziemniaków i grzybów leśnych
Przepis dodany:Jesień otwiera sezon na rozgrzewające i sycące posiłki. Zupy, jednogarnkowe potrawy, pieczone mięsa i warzywa powracają na nasze stoły wprawiając w rozleniwiający stan. Skuszona słodkim lenistwem dzisiaj podsyłam przepis na prostą potrawę,...Pieczone jabłka z ziarnami pieprzu
Przepis dodany:Pieczone jabłka nadziewane dżemem, miodem, orzechami, konfiturą z płatków róży to dla mnie smak dzieciństwa. Jabłka z pieprzem w towarzystwie słodkiego wina Yarden Heights Wine to dla mnie nowość. Gdy w jednej z książek Gordona Ramsay'a...Beza z orzechami laskowymi i solonym karmelem
Przepis dodany:Gruszki, beza, orzechy laskowe, maślany krem, solony karmel i musujące wino. Czego chcieć więcej? Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva świetnie pasuje nie tylko do krewetek czy serów dla mnie świetnie łączy się z deserami. Jej świeże...Bruschetta z dynią boczkiem i cheddarem
Przepis dodany:Sezon na dynie rozpoczęty. Staje się ona coraz bardziej popularna i coraz częściej wykorzystujemy ją w kuchni. Przekąski do wina z jej udziałem to świetny pomysł na umilenie słonecznego popołudnia na tarasie.Dziś przyrządziłam bardzo proste i...Pieczone jabłka
Przepis dodany:Dla mnie i jesień i zima pchną jabłkami. Być może po części dla tego, że w pobliżu mojego domu są stare sady obfitujące w szarą i złotą renetę oraz inne późne odmiany tych wspaniałych owoców. Podstawowy pomysł na wykorzystanie...Pudding z owocami leśnymi
Przepis dodany:Uwielbiam leśne owoce. To ostatni moment aby nacieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Gdy zaczyna ich brakować, sięgam po późne odmiany malin, borówek amerykańskich (w zastępstwie leśnych) i jeżyn dostępnych na targowiskach i w moim...Filet z kurczaka z sosem chimichurri
Przepis dodany:Drób, argentyński sos i Saint Clair Marlborough Vicar’s Choice Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Taki pomysł na obiad. Kurczaka można zrobić na wiele sposobów, Mocno polecam też jarmuż, który już od jakiegoś czasu króluje na moim...Sezon na dorsza
Przepis dodany:Portugalski Bacalhau w dwóch odsłonach oraz Alejairén Crianza i H de L’Hospitalet Grenache Rosé. Całkiem sympatyczne połączenie. Ostatnio zanurzam się w kuchni portugalskiej. A to wszystko za sprawą podróży do...Tagine z kurczaka inspirowany aromatycznym Marokiem
Przepis dodany:Tagine z kurczaka inspirowany marokańską kuchnią i aromatyczne wino z Izraela Yarden Gewurztraminer. Moich wakacyjnych kanonów kulinarnych ciąg dalszy. Letnie smaki zawsze kojarzą mi się z naszymi wojażami po świecie, a na dodatek dzisiaj...Tarta z morelami
Przepis dodany:Słodycz i jednocześnie orzeźwienie. Kruche ciasto, morele i Altum Spatlese Chardonnay. Cudownie!Morele - małe, kruche, orzeźwiające owoce, kuszące pachnącą, słoneczną skórką oraz soczystym i słodkim wnętrzem. Są również wdzięcznym...Grillowana pierś z kurczaka w towarzystwie salsy z mango
Przepis dodany:W końcu nastało nam długo wyczekiwane lato. Czas więc na pachnące słońcem potrawy, orzeźwiające wina i wieczorne biesiady na świeżym powietrzu. O tej porze roku najczęściej sięgam po białe wytrawne wina, potrawy natomiast komponuję z...Młode buraczki z serem kozim, pomarańczą i kaszą pęczak
Przepis dodany:Sam kozi ser najlepiej smakuje z białym winem z odmiany sauvignon blanc. Co gdy wykorzystamy go jako składnik przystawki? Wszystko zależy od pozostałych składników. Jeśli buraczki będą glazurowane w miodzie, oliwie i sosie balsamicznym...Przekąska Mistrzów
Przepis dodany:Czyli tempura z kawałków kurczaka, krewetek i warzyw w towarzystwie hiszpańskiej Cavy.Mecz Polska-Niemcy już dzisiaj. Po zwycięskim spotkaniu z Irlandią apetyt wzrósł, postanowiłam więc być przygotowana na wszystko. Stanęło na smacznych...Sezonowa zupa jarzynowa
Przepis dodany:Ta zupa krzepi całą Francję przez co najmniej sześć miesięcy w roku. Podawana na kolację (z sałatką, serem i naturalnie deserem!) lub jako danie główne, za każdym razem wychodzi trochę inna, w zależności od tego, na które warzywa jest...Orzeźwiająca tarta z truskawkami
Przepis dodany:Czerwiec to miesiąc dań i deserów z truskawkami. A że truskawki i wino to para doskonała postanowiliśmy przygotować deser o delikatnej słodyczy i orzeźwiającym cytrusowym posmaku. Jako kompana letnich gardem party polecamy uwadze, musujące wino...Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem
Przepis dodany:Ta rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Doliny Loary - Sancerres Les Charmelles o bogatym, intensywnym, bukiecie...Szaszłyki, sos Tkemali, bakłażan z orzechową nutą
Przepis dodany:i karafka Saperavi, charakternego wina, z kaukaską dzikością serca, czyli gruzińskie smaki.A wszystko zaczęło się od kolendry :)A potem jak wiadomo jedno pociąga za sobą drugie. Przy okazji przypomniałam sobie wieczory grillowe sprzed lat kilku i...