Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Wsiowa Kuchnia

W kuchni Wsiowa Kuchnia jest już 209 dobrych przepisów:

  • Makaron czy kluska?

    Przepis dodany:
    4.76
    Makaron czy kluska?
    Kupuję gotowe makarony - i owszem. Dzięki temu oszczędzam masę czasu, bo poza domowym kucharzeniem pracuję zawodowo i zajmuję się wieloma innymi sprawami ;) Uwielbiam jednak domowy makaron, który w moim rodzinnym domu po prostu nazywany był......
  • Sos z lakówki ametystowej do wieprzowiny

    Przepis dodany:
    4.71
    Sos z lakówki ametystowej do wieprzowiny
    Kolejna leśna niespodzianka! Pod dębami napotkałam lakówkę ametystową i oczywiście zapragnęłam spróbować, jak smakuje. Nigdy jej wcześniej nie jadłam, bo jeżeli spotykałam ten barwny grzybek to malutki sztuk jeden a tym razem zebrałam go...
  • Gąsówka fioletowawa w marynacie

    Przepis dodany:
    4.61
    Gąsówka fioletowawa w marynacie
     Wysypało trochę gąsówką fioletowawą w okolicy, trzeba zatem korzystać z okazji. To grzyb, który łatwo jest rozpoznać z powodu nietypowej barwy, no i jest smaczny - można go dusić, smażyć i marynować. Część takich starszych...
  • Coś pysznego, czyli szybkie dania z grzybów leśnych

    Przepis dodany:
    4.56
    Coś pysznego, czyli szybkie dania z grzybów leśnych
    Sezon grzybowy trwa już od jakiegoś czasu, co niewątpliwie napawa optymizmem. Ja zazwyczaj zbieram grzyby przy okazji dłuższych czy krótszych wypadów ze Wsiowym Psem i od jakieś czasu wracam z przyjemnym ciężarem na ramieniu. Najczęściej grzyby...
  • Zupa pokrzywowo-morelowa na winie ryżowym

    Przepis dodany:
    4.48
    Zupa pokrzywowo-morelowa na winie ryżowym
    No cóż, dzień świąteczny, ale jakiś taki... Sami wiecie. Pogoda od samego rana sprzyjała pieszym wędrówką, zatem powędrowaliśmy ze Wsiowym Psem dość daleko. Wróciliśmy z piękną porcją pokrzywy i z mokrymi łapami - tak, tak. Ktoś do...
  • Zupa ziołowa

    Przepis dodany:
    4.46
    Zupa ziołowa
    Co zrobić, kiedy nie ma się ochoty biegać po zakupy a jeść trzeba? Wystarczy wyjść na spacer! Najlepiej gdzieś, gdzie nie jeżdżą auta, nie ma fabryk, gdzie ziemia nasycona jest wilgocią a zieleń umyta deszczem jest apetycznie jędrna. Z takich...
  • Pasta jajeczno-pieczarkowa do chleba

    Przepis dodany:
    4.48
    Pasta jajeczno-pieczarkowa do chleba
    W każdej lodówce powinno znaleźć się miejsce na tzw. awaryjny słoiczek z czymś na śniadanie, bo rankiem brakuje często czasu na przygotowanie i zjedzenie czegoś smacznego. W mojej lodówce jest sporo takich awaryjnych słoików z pastą,...
  • Octy domowe

    Przepis dodany:
    4.52
    Octy domowe
    Zabawę z octami zaczęłam jakieś 3 lata temu i nie żałuję. Co prawda te słoje, słoiki, butelki i buteleczki, zajmują sporo miejsca, ale o ile ciekawsze i zdrowsze są takie domowe octy od tych rafinowanych, spirytusowych i innych sklepowych,...
  • Polskie zioła w "chińskich" daniach

    Przepis dodany:
    4.61
    Polskie zioła w "chińskich" daniach
    Kuchnia azjatycka nieodmiennie mnie inspiruje. I chociaż często mówię sobie dość, wracam do swoich wsiowych rewolucji kuchennych, to i tak po jakimś czasie zatęsknię za smakiem bardziej egzotycznym. Zastosowanie polskich ziół w tych moich...
  • Szybka babka z rdestowcem

    Przepis dodany:
    4.46
    Szybka babka z rdestowcem
    We Wsiowej kuchni robimy zapasy rdestowca. Trafia od do słoików, ale i na stół. Świetnie np. nadaje się do ciast, bo nadaje im świeży, bardzo przyjemny smak. Suche ciasta przestają być suche i szybko znikają z talerzyków.Szybka babka z lukrem2...
  • Zupa pokrzywowo-pieczarkowa "Pyszna"

    Przepis dodany:
    4.74
    Zupa pokrzywowo-pieczarkowa "Pyszna"
    Nie ma tak dobrze! Kochamy zupy we Wsiowej Kuchni i dlatego często je gotuję. A zieleniny jest już dużo, można szaleć, eksperymentować i smakować. Tę zupę przygotowałam po raz pierwszy i nie ostatni, bo bardzo mi smakowała. Jest łatwa do...
  • Wytrawny placek z pędami chmielu

    Przepis dodany:
    4.63
    Wytrawny placek z pędami chmielu
    Ponieważ pędy chmielu są już gotowe do zbioru, we Wsiowej Kuchni pojawiają się dania z ich dodatkiem. Najczęściej przygotowuję je gotowane na parze i polane stopionym masłem. Stanowią wtedy dodatek do ziemniaków, mięsa lub są składnikiem...
  • Zupa pokrzywowa z pomidorami

    Przepis dodany:
    4.67
    Zupa pokrzywowa z pomidorami
    Już kiedyś wspominałam, że pokrzywa we Wsiowej Kuchni osiągnęła rangę pożądanego warzywa. I może komuś wyda to się dziwne, ale jak przechodzę obok jakiegoś pokrzywowego "poletka" natychmiast czuję delikatne ssanie i chce mi się...
  • Zupa szczypiorkowa

    Przepis dodany:
    4.57
    Zupa szczypiorkowa
    Wczesna wiosna to oczywiście dzikie nowalijki, dużo zdrowsze od tych dostępnych w sklepach. Mając taką możliwość - koniecznie trzeba je zbierać i zjadać. Zawsze bardzo mnie cieszy, kiedy napotykam szczypiorek, bo dobrze mieć jego zapas w...
  • Wiosna w lutym

    Przepis dodany:
    4.68
    Wiosna w lutym
    Niby dopiero luty a jedzenie już rośnie ;) Pora zrobić przegląd ziołowej spiżarni i już teraz zadbać o papierowe torby i szklane opakowania - przydadzą się już niedługo! O ile nie wróci zima.
  • Sos z płomiennicy do kaszy gryczanej

    Przepis dodany:
    4.63
    Sos z płomiennicy do kaszy gryczanej
    Taka niespodzianka! I to tuż przed świętami. Cieszę się bardzo, bo będę mogła podać na stół nietypowe danie: smakowity sosik z zielonym pieprzem. Ponieważ ten sosik świetnie smakuje z kaszą gryczaną, zatem trafi na świąteczny stół.Sos z...
  • Kiszona kapusta sałatkowa z jarzębiną

    Przepis dodany:
    4.58
    Kiszona kapusta sałatkowa z jarzębiną
    W tym roku było sporo jarzębiny a miejscami - o dziwo! - utrzymuje się ona jeszcze na drzewach. W moich okolicach to sytuacja nieczęsto spotykana. To dobrze, bo mogę sobie przetwórstwo i eksperymenty dogodniej rozłożyć w czasie, którego wciąż...
  • Deser z tarniną i rumem

    Przepis dodany:
    4.90
    Deser z tarniną i rumem
    Pogoda sprzyja spacerom a opadające liście co prawda zasłaniają grzyby, ale odsłaniają inne jesienne smakołyki. I dziś wreszcie mogłam dostać się do tarniny! te Nawłoć położyła się i swobodnie można było przejść nieprzyjazne latem...
  • Rajski dżem z imbirem

    Przepis dodany:
    4.62
    Rajski dżem z imbirem
    No cóż poradzić! Jesień! Ale my bardzo lubimy tę porę roku. Wędrówki są długie a i wraca się z nich z czymś niezwykłym ;) To też świetna okazja, żeby zamykać w słoiczkach nowe smaki i niezwykłe połączenia.Od jakiegoś czasu jesień...
  • Dzika marmolada wieloowocowa

    Przepis dodany:
    4.62
    Dzika marmolada wieloowocowa
    Troszkę pada, ale jednak cały czas i tak susza daje się we znaki. Niby owoce dojrzewają, niby nie, spady są twarde i niesmaczne. Jeżeli zatem uda się znaleźć krzew lub drzewo z naprawdę dojrzałymi i smacznymi owocami, warto je zebrać - nawet...
  • Galaretki śliwkowe

    Przepis dodany:
    4.73
    Galaretki śliwkowe
    Krótki post, szybki deser! Nie jadam już słodyczy, które można kupić w sklepie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, staram się przygotować coś w domu samodzielnie. Niby to trochę czasu zajmuje, ale mam pewność, co jem i że jem smacznie, bez...
  • Dżemujemy! Dżem mirabelkowo- imbirowy

    Przepis dodany:
    4.66
    Dżemujemy! Dżem mirabelkowo- imbirowy
    Trudno przejść obojętnie obok drzewa obsypanego wprost owocami. A takie mijam podczas swoich wypraw i dłuższych spacerów. Oczywiście chodzi tu o drzewa mirabelek, których owoce już dojrzewają. Dojrzałe śliweczki łatwo rozpoznać - są...
  • Roladki drobiowe "Mniam!"

    Przepis dodany:
    4.67
    Roladki drobiowe "Mniam!"
    Obok podagrycznika lebioda stała się moim kolejnym ulubionym dzikim warzywem. Bezapelacyjnie. Z korzyścią dla smaku wielu dań może z powodzeniem zastąpić w nich szpinak. Nawet nie trzeba jej mocno przyprawiać - jest po prostu doskonała. Z tych...
  • Pierogi z lebiodą

    Przepis dodany:
    4.47
    Pierogi z lebiodą
    Oj, jak dobrze jest czasem zjeść szybko i dobrze! I na przygotowanie jakiegoś smakołyku nie poświęcić przy tym zbyt wiele wysiłku. A takie danie dziś proponuję. Odkąd wynalazłam w starej prasie kobiecej przepis na ciasto pierogowe, którego...
  • Krem z wątróbki

    Przepis dodany:
    4.90
    Krem z wątróbki
    Krem z wątróbek drobiowych podobno chętnie jada się w Francji, a przynajmniej w tej konkretnej, zaprzyjaźnionej rodzinie, u państwa B. Pozazdrościłam kulinarnych doznań, postanowiłam więc przygotować sobie własną, wsiową wersję tego...
  • Smaczna zupa z podagrycznika

    Przepis dodany:
    4.89
    Smaczna zupa z podagrycznika
    Podagrycznik jest jedną z tych dzikich roślin, które chętnie zbieram i zjadam. Jest po prostu smaczny. Dostępność do niego - co istotne - jest duża. Jest to bowiem roślina bardzo pospolita, ale niestety traktowana jak uciążliwy chwat. Może...
  • Herbata jabłoniowa

    Przepis dodany:
    4.56
    Herbata jabłoniowa
    Wśród herbacianych eksperymentów tym roku królują jabłonie. Do fermentacji, a właściwie oksydacji wybieram młode liście i pąki kwiatowe lub kwiaty w początkowej fazie kwitnienia. Proces przygotowania herbaty jest dość krótki - wystarczą dwa...
  • Bez lilak we Wsiowej Kuchni

    Przepis dodany:
    4.70
    Bez lilak we Wsiowej Kuchni
    Obok krzewów bzu nie można przejść obojętnie ;) Z kwiatów bzu nie robię herbat, nie przepadam, choć sfermentowany kwiat ma leciutki karmelowy aromat, do dań nie używam... Ale... Garść kwiecia ususzę.  I to wyłącznie dla urody, bo kwiat...
  • Kompot z rdestowca na zimę

    Przepis dodany:
    4.72
    Kompot z rdestowca na zimę
    Kisiel z rdestowca bardzo wszystkim we Wsiowej Kuchni smakował. Także zagranicznym gościom! Postanowiłam zatem zrobić rdestowiec w słoikach, żeby od czasu do czasu móc uraczyć się jego smakiem i poczęstować niespodziewanych gości. ...
  • Zielony kisiel z zielonym pieprzem

    Przepis dodany:
    4.48
    Zielony kisiel z zielonym pieprzem
    Korzystam z wiosny! Kolejny raz uznałam, że warto podać na stół coś smacznego i niebanalnego, nierozłącznie związanego z wiosną. Zielony kisiel jest wyjątkowy, bo i ugotowany z wyjątkowej rośliny, w której niestety dostrzega się...
  • Babeczki waniliowe

    Przepis dodany:
    4.75
    Babeczki waniliowe
    Co trzeba zrobić, kiedy przyjeżdżają goście zza granicy? Wypatrzyć rdestowiec i upiec babeczki ;) Całe szczęście mamy odpowiednia pogodę i rdestowiec rośnie jak na drożdżach. I dobrze, bo nie warto ścinać go na zapas. Nie nadaje się do...
  • Krem z buraczków

    Przepis dodany:
    4.72
    Krem z buraczków
    Bardzo lubię zupy w postaci kremów. Takie małe co nieco, gorące i przy tym pełne smaku. Preferuję te nieskomplikowane, których przygotowanie wymaga dosłownie kilkunastu minut. Zawsze też warto mieć przygotowany zapas esencjonalnego rosołu lub...
  • Marcowa sałata z serem i ziarnopłonem

    Przepis dodany:
    4.60
    Marcowa sałata z serem i ziarnopłonem
    Z wędrówek dalszych i bliższych zazwyczaj wracam z czymś smacznym. Tym razem z ziarnopłonem. Jeszcze nie kwitnie, zatem można go zbierać i zjadać, no i łatwo go rozpoznać, bo rośnie zazwyczaj w dużych koloniach a listki mają kształt...
  • Mazidełko pod oczy

    Przepis dodany:
    4.79
    Mazidełko pod oczy
    Zanim czarny bez zakwitnie i zaowocuje, wygląda nieciekawie i nie wzbudza większego zainteresowania. Generalnie pomija się bzowe chaszcze wzrokiem i na wiosnę raczej poszukuje wschodzących pod nim młodziutkich roślin zielnych. Niesłusznie, bowiem...
  • Kwaśna zupa z czosnaczka

    Przepis dodany:
    4.78
    Kwaśna zupa z czosnaczka
    O tej porze oczywiście czosnaczek nie rośnie, ale można go znaleźć w... mojej spiżarni.  Kiszony :) Jakieś dwa lata temu ukisiłam go po raz pierwszy i uznałam, że zawsze warto taką kiszonkę mieć w zapasie. Dlatego też dziś mogłam...
  • Pielęgnacyjny tonik brzozowy

    Przepis dodany:
    4.64
    Pielęgnacyjny tonik brzozowy
    Do przygotowania tego toniku potrzebujemy 100 g świeżej kory brzozowej lub 50 g suszonej. Ja zebrałam korę ze świeżo ściętych młodych brzóz, które rosły nie tam, gdzie powinny. W każdym razie skorzystałam z okazji. Korę zalałam szklanką...
  • Domowe makarony

    Przepis dodany:
    4.68
    Domowe makarony
    Pamiętacie smak domowego makaronu? Ja tak. W domu moich rodziców podawano go w niedzielę do rosołu, bo tylko wtedy był czas na wygniatanie twardego pszennego ciasta i krojenie cieniutkich klusek dla pięcioosobowej rodziny. Bo u nas mówiło się...
  • Zupa marchewkowa z winem ryżowym

    Przepis dodany:
    4.50
    Zupa marchewkowa z winem ryżowym
    Marchew to jedno z moich ulubionych warzyw. Sprawdza się w zupach, surówkach, sałatkach. Jest świetnym dodatkiem do ciasta chlebowego, słodkich deserów, pierników. Soki marchewkowe są fantastycznie orzeźwiające a kwasy a nawet... wina......
  • Zupa rybna z mlekiem kokosowym i uszakiem

    Przepis dodany:
    4.84
    Zupa rybna z mlekiem kokosowym i uszakiem
    Dziś kolejna odsłona zupy rybnej, rozgrzewającej, pysznej, z dodatkiem mleka kokosowego i uszaka. Taka zupa to zbawienie, szczególnie, kiedy na spacerach jest wilgotno, chłodno i chlapowato ;) Podana z makaronem dodatkowo nasyci i może być...
  • Napój zdrowotny z błyskoporka

    Przepis dodany:
    4.84
    Napój zdrowotny z błyskoporka
    Wreszcie znalazłam błyskoporka podkorowego rosnącego na brzozie na wysokości umożliwiającej mi pozyskanie tego grzyba na napój. O tym, co to takiego ten błyskoporek, o jego dobroczynnym wpływie na organizm i właściwościach leczniczych oraz o...
  • Uszak w marynacie

    Przepis dodany:
    4.83
    Uszak w marynacie
    Uszak marynowany to świetna alternatywa dla tradycyjnego grzybka w occie :) Można nim ozdabiać półmisek ze śledzikiem, wędlinami czy serem. Może być też ciekawym dodatkiem do sałatki. Lub po prostu zjeść, kiedy ma się ochotę na coś...
  • Podpłomyki z pokrzywą

    Przepis dodany:
    4.75
    Podpłomyki z pokrzywą
    Tym razem zamiast chleba upiekłam podpłomyki :) I nie w piekarniku a na wielkiej żeliwnej patelni, którą jakiś czas temu zakupiłam. Służy doskonale, idealnie na niej smaży się, dusi i nawet piecze. Może zastąpić żeliwną blachę pieca...
  • Sosna zwyczajna dobra na zimę!

    Przepis dodany:
    4.53
    Sosna zwyczajna dobra na zimę!
    Zimą warto sobie przypomnieć o sośnie. Tym bardziej, że jest to dobry moment na zebranie igieł sosnowych a nawet wykorzystanie świątecznego drzewka, które zapewne już dobrze nie wygląda.Świąteczne drzewko radzę zatem pociąć na kawałki i...
  • Kompot z dzikiej róży

    Przepis dodany:
    4.89
    Kompot z dzikiej róży
    Tak porobiło się, że już dojrzewają owoce jesienne. Nie są to oczywiście jakoś wyjątkowo obfite ilości, ale można zebrać sporo smakołyków na natychmiastowe zjedzenie lub przetworzenie. Niedawno natknęłam się na owocujący krzew róży...
  • Rosół z płomiennicą

    Przepis dodany:
    4.64
    Rosół z płomiennicą
    Ostatnio zrobiłam sobie mały zapas płomiennicy zimowej i oczywiście korzystam z niego. Niestety, napotkałam tylko jeden rzut tego pysznego grzyba. Drugiego już raczej nie doczekam się, bo wiosna za pasem a to przecież grzyb zimowy.W każdym razie...
  • Barszcz wołyński na żeberkach

    Przepis dodany:
    4.52
    Barszcz wołyński na żeberkach
    Barszcz wołyński to rodzaj kapuśniaku z kapusty włoskiej. Użycie sporej ilości mięsa sprawia, że jest to danie sycące i rozgrzewające. Na przepis natknęłam się przeglądając prasę kobiecą z lat 60-tych ubiegłego wieku. Musiałam...
  • Noworoczna zupa miso z wołowiną

    Przepis dodany:
    4.83
    Noworoczna zupa miso z wołowiną
    Łagodna zima to idealne warunki dla wzrostu uszaków bzowych. Znajduję ich ostatnio sporo i - co ważne - mam ułatwiony dostęp do bzowych chaszczy. Latem bujna roślinność, wysokie trawy i pokrzywy, no i liście, nie dość że zasłaniają nawet...
  • Zupa miso z płomiennicą

    Przepis dodany:
    4.80
    Zupa miso z płomiennicą
    W tym roku udało mi się wreszcie wypatrzeć stanowisko płomiennicy zimowej, czyli zimówki. Wielbiciele kuchni orientalnej znają ją jako enoki. Hodowane w warunkach sztucznych enoki wyglądają co prawda jak biały makaron z maleńkimi główkami, ale...
  • Indyk na Nowy Rok

    Przepis dodany:
    4.53
    Indyk na Nowy Rok
    Tajemnicą tego dania jest przyprawa. Została przygotowana z tych ziół, które wyrosły... w doniczkach :) Poza pomidorami. W ich przypadku wykorzystuję wysuszone i zmielone skórki pomidorowe, które są odpadem przy robieniu pomidorowego soku. A...
  • Historia pewnej bajaderki

    Przepis dodany:
    4.61
    Historia pewnej bajaderki
    Powiem szczerze, że moje eksperymenty kończą się bardzo różnie. Tym razem zaczęło się od banalnego... ziemniaka ;) No, może dla wielu nie taki on znowu banalny, był to bowiem batat.Umyśliłam sobie, że usmażę placki ziemniaczane. W oko...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).