Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Wsiowa Kuchnia
W kuchni Wsiowa Kuchnia jest już 209 dobrych przepisów:
Makaron czy kluska?
Przepis dodany:Kupuję gotowe makarony - i owszem. Dzięki temu oszczędzam masę czasu, bo poza domowym kucharzeniem pracuję zawodowo i zajmuję się wieloma innymi sprawami ;) Uwielbiam jednak domowy makaron, który w moim rodzinnym domu po prostu nazywany był......Sos z lakówki ametystowej do wieprzowiny
Przepis dodany:Kolejna leśna niespodzianka! Pod dębami napotkałam lakówkę ametystową i oczywiście zapragnęłam spróbować, jak smakuje. Nigdy jej wcześniej nie jadłam, bo jeżeli spotykałam ten barwny grzybek to malutki sztuk jeden a tym razem zebrałam go...Gąsówka fioletowawa w marynacie
Przepis dodany: Wysypało trochę gąsówką fioletowawą w okolicy, trzeba zatem korzystać z okazji. To grzyb, który łatwo jest rozpoznać z powodu nietypowej barwy, no i jest smaczny - można go dusić, smażyć i marynować. Część takich starszych...Coś pysznego, czyli szybkie dania z grzybów leśnych
Przepis dodany:Sezon grzybowy trwa już od jakiegoś czasu, co niewątpliwie napawa optymizmem. Ja zazwyczaj zbieram grzyby przy okazji dłuższych czy krótszych wypadów ze Wsiowym Psem i od jakieś czasu wracam z przyjemnym ciężarem na ramieniu. Najczęściej grzyby...Zupa pokrzywowo-morelowa na winie ryżowym
Przepis dodany:No cóż, dzień świąteczny, ale jakiś taki... Sami wiecie. Pogoda od samego rana sprzyjała pieszym wędrówką, zatem powędrowaliśmy ze Wsiowym Psem dość daleko. Wróciliśmy z piękną porcją pokrzywy i z mokrymi łapami - tak, tak. Ktoś do...Zupa ziołowa
Przepis dodany:Co zrobić, kiedy nie ma się ochoty biegać po zakupy a jeść trzeba? Wystarczy wyjść na spacer! Najlepiej gdzieś, gdzie nie jeżdżą auta, nie ma fabryk, gdzie ziemia nasycona jest wilgocią a zieleń umyta deszczem jest apetycznie jędrna. Z takich...Pasta jajeczno-pieczarkowa do chleba
Przepis dodany:W każdej lodówce powinno znaleźć się miejsce na tzw. awaryjny słoiczek z czymś na śniadanie, bo rankiem brakuje często czasu na przygotowanie i zjedzenie czegoś smacznego. W mojej lodówce jest sporo takich awaryjnych słoików z pastą,...Octy domowe
Przepis dodany:Zabawę z octami zaczęłam jakieś 3 lata temu i nie żałuję. Co prawda te słoje, słoiki, butelki i buteleczki, zajmują sporo miejsca, ale o ile ciekawsze i zdrowsze są takie domowe octy od tych rafinowanych, spirytusowych i innych sklepowych,...Polskie zioła w "chińskich" daniach
Przepis dodany:Kuchnia azjatycka nieodmiennie mnie inspiruje. I chociaż często mówię sobie dość, wracam do swoich wsiowych rewolucji kuchennych, to i tak po jakimś czasie zatęsknię za smakiem bardziej egzotycznym. Zastosowanie polskich ziół w tych moich...Szybka babka z rdestowcem
Przepis dodany:We Wsiowej kuchni robimy zapasy rdestowca. Trafia od do słoików, ale i na stół. Świetnie np. nadaje się do ciast, bo nadaje im świeży, bardzo przyjemny smak. Suche ciasta przestają być suche i szybko znikają z talerzyków.Szybka babka z lukrem2...Zupa pokrzywowo-pieczarkowa "Pyszna"
Przepis dodany:Nie ma tak dobrze! Kochamy zupy we Wsiowej Kuchni i dlatego często je gotuję. A zieleniny jest już dużo, można szaleć, eksperymentować i smakować. Tę zupę przygotowałam po raz pierwszy i nie ostatni, bo bardzo mi smakowała. Jest łatwa do...Wytrawny placek z pędami chmielu
Przepis dodany:Ponieważ pędy chmielu są już gotowe do zbioru, we Wsiowej Kuchni pojawiają się dania z ich dodatkiem. Najczęściej przygotowuję je gotowane na parze i polane stopionym masłem. Stanowią wtedy dodatek do ziemniaków, mięsa lub są składnikiem...Zupa pokrzywowa z pomidorami
Przepis dodany:Już kiedyś wspominałam, że pokrzywa we Wsiowej Kuchni osiągnęła rangę pożądanego warzywa. I może komuś wyda to się dziwne, ale jak przechodzę obok jakiegoś pokrzywowego "poletka" natychmiast czuję delikatne ssanie i chce mi się...Zupa szczypiorkowa
Przepis dodany:Wczesna wiosna to oczywiście dzikie nowalijki, dużo zdrowsze od tych dostępnych w sklepach. Mając taką możliwość - koniecznie trzeba je zbierać i zjadać. Zawsze bardzo mnie cieszy, kiedy napotykam szczypiorek, bo dobrze mieć jego zapas w...Wiosna w lutym
Przepis dodany:Niby dopiero luty a jedzenie już rośnie ;) Pora zrobić przegląd ziołowej spiżarni i już teraz zadbać o papierowe torby i szklane opakowania - przydadzą się już niedługo! O ile nie wróci zima.Sos z płomiennicy do kaszy gryczanej
Przepis dodany:Taka niespodzianka! I to tuż przed świętami. Cieszę się bardzo, bo będę mogła podać na stół nietypowe danie: smakowity sosik z zielonym pieprzem. Ponieważ ten sosik świetnie smakuje z kaszą gryczaną, zatem trafi na świąteczny stół.Sos z...Kiszona kapusta sałatkowa z jarzębiną
Przepis dodany:W tym roku było sporo jarzębiny a miejscami - o dziwo! - utrzymuje się ona jeszcze na drzewach. W moich okolicach to sytuacja nieczęsto spotykana. To dobrze, bo mogę sobie przetwórstwo i eksperymenty dogodniej rozłożyć w czasie, którego wciąż...Deser z tarniną i rumem
Przepis dodany:Pogoda sprzyja spacerom a opadające liście co prawda zasłaniają grzyby, ale odsłaniają inne jesienne smakołyki. I dziś wreszcie mogłam dostać się do tarniny! te Nawłoć położyła się i swobodnie można było przejść nieprzyjazne latem...Rajski dżem z imbirem
Przepis dodany:No cóż poradzić! Jesień! Ale my bardzo lubimy tę porę roku. Wędrówki są długie a i wraca się z nich z czymś niezwykłym ;) To też świetna okazja, żeby zamykać w słoiczkach nowe smaki i niezwykłe połączenia.Od jakiegoś czasu jesień...Dzika marmolada wieloowocowa
Przepis dodany:Troszkę pada, ale jednak cały czas i tak susza daje się we znaki. Niby owoce dojrzewają, niby nie, spady są twarde i niesmaczne. Jeżeli zatem uda się znaleźć krzew lub drzewo z naprawdę dojrzałymi i smacznymi owocami, warto je zebrać - nawet...Galaretki śliwkowe
Przepis dodany:Krótki post, szybki deser! Nie jadam już słodyczy, które można kupić w sklepie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, staram się przygotować coś w domu samodzielnie. Niby to trochę czasu zajmuje, ale mam pewność, co jem i że jem smacznie, bez...Dżemujemy! Dżem mirabelkowo- imbirowy
Przepis dodany:Trudno przejść obojętnie obok drzewa obsypanego wprost owocami. A takie mijam podczas swoich wypraw i dłuższych spacerów. Oczywiście chodzi tu o drzewa mirabelek, których owoce już dojrzewają. Dojrzałe śliweczki łatwo rozpoznać - są...Roladki drobiowe "Mniam!"
Przepis dodany:Obok podagrycznika lebioda stała się moim kolejnym ulubionym dzikim warzywem. Bezapelacyjnie. Z korzyścią dla smaku wielu dań może z powodzeniem zastąpić w nich szpinak. Nawet nie trzeba jej mocno przyprawiać - jest po prostu doskonała. Z tych...Pierogi z lebiodą
Przepis dodany:Oj, jak dobrze jest czasem zjeść szybko i dobrze! I na przygotowanie jakiegoś smakołyku nie poświęcić przy tym zbyt wiele wysiłku. A takie danie dziś proponuję. Odkąd wynalazłam w starej prasie kobiecej przepis na ciasto pierogowe, którego...Krem z wątróbki
Przepis dodany:Krem z wątróbek drobiowych podobno chętnie jada się w Francji, a przynajmniej w tej konkretnej, zaprzyjaźnionej rodzinie, u państwa B. Pozazdrościłam kulinarnych doznań, postanowiłam więc przygotować sobie własną, wsiową wersję tego...Smaczna zupa z podagrycznika
Przepis dodany:Podagrycznik jest jedną z tych dzikich roślin, które chętnie zbieram i zjadam. Jest po prostu smaczny. Dostępność do niego - co istotne - jest duża. Jest to bowiem roślina bardzo pospolita, ale niestety traktowana jak uciążliwy chwat. Może...Herbata jabłoniowa
Przepis dodany:Wśród herbacianych eksperymentów tym roku królują jabłonie. Do fermentacji, a właściwie oksydacji wybieram młode liście i pąki kwiatowe lub kwiaty w początkowej fazie kwitnienia. Proces przygotowania herbaty jest dość krótki - wystarczą dwa...Bez lilak we Wsiowej Kuchni
Przepis dodany:Obok krzewów bzu nie można przejść obojętnie ;) Z kwiatów bzu nie robię herbat, nie przepadam, choć sfermentowany kwiat ma leciutki karmelowy aromat, do dań nie używam... Ale... Garść kwiecia ususzę. I to wyłącznie dla urody, bo kwiat...Kompot z rdestowca na zimę
Przepis dodany:Kisiel z rdestowca bardzo wszystkim we Wsiowej Kuchni smakował. Także zagranicznym gościom! Postanowiłam zatem zrobić rdestowiec w słoikach, żeby od czasu do czasu móc uraczyć się jego smakiem i poczęstować niespodziewanych gości. ...Zielony kisiel z zielonym pieprzem
Przepis dodany:Korzystam z wiosny! Kolejny raz uznałam, że warto podać na stół coś smacznego i niebanalnego, nierozłącznie związanego z wiosną. Zielony kisiel jest wyjątkowy, bo i ugotowany z wyjątkowej rośliny, w której niestety dostrzega się...Babeczki waniliowe
Przepis dodany:Co trzeba zrobić, kiedy przyjeżdżają goście zza granicy? Wypatrzyć rdestowiec i upiec babeczki ;) Całe szczęście mamy odpowiednia pogodę i rdestowiec rośnie jak na drożdżach. I dobrze, bo nie warto ścinać go na zapas. Nie nadaje się do...Krem z buraczków
Przepis dodany:Bardzo lubię zupy w postaci kremów. Takie małe co nieco, gorące i przy tym pełne smaku. Preferuję te nieskomplikowane, których przygotowanie wymaga dosłownie kilkunastu minut. Zawsze też warto mieć przygotowany zapas esencjonalnego rosołu lub...Marcowa sałata z serem i ziarnopłonem
Przepis dodany:Z wędrówek dalszych i bliższych zazwyczaj wracam z czymś smacznym. Tym razem z ziarnopłonem. Jeszcze nie kwitnie, zatem można go zbierać i zjadać, no i łatwo go rozpoznać, bo rośnie zazwyczaj w dużych koloniach a listki mają kształt...Mazidełko pod oczy
Przepis dodany:Zanim czarny bez zakwitnie i zaowocuje, wygląda nieciekawie i nie wzbudza większego zainteresowania. Generalnie pomija się bzowe chaszcze wzrokiem i na wiosnę raczej poszukuje wschodzących pod nim młodziutkich roślin zielnych. Niesłusznie, bowiem...Kwaśna zupa z czosnaczka
Przepis dodany:O tej porze oczywiście czosnaczek nie rośnie, ale można go znaleźć w... mojej spiżarni. Kiszony :) Jakieś dwa lata temu ukisiłam go po raz pierwszy i uznałam, że zawsze warto taką kiszonkę mieć w zapasie. Dlatego też dziś mogłam...Pielęgnacyjny tonik brzozowy
Przepis dodany:Do przygotowania tego toniku potrzebujemy 100 g świeżej kory brzozowej lub 50 g suszonej. Ja zebrałam korę ze świeżo ściętych młodych brzóz, które rosły nie tam, gdzie powinny. W każdym razie skorzystałam z okazji. Korę zalałam szklanką...Domowe makarony
Przepis dodany:Pamiętacie smak domowego makaronu? Ja tak. W domu moich rodziców podawano go w niedzielę do rosołu, bo tylko wtedy był czas na wygniatanie twardego pszennego ciasta i krojenie cieniutkich klusek dla pięcioosobowej rodziny. Bo u nas mówiło się...Zupa marchewkowa z winem ryżowym
Przepis dodany:Marchew to jedno z moich ulubionych warzyw. Sprawdza się w zupach, surówkach, sałatkach. Jest świetnym dodatkiem do ciasta chlebowego, słodkich deserów, pierników. Soki marchewkowe są fantastycznie orzeźwiające a kwasy a nawet... wina......Zupa rybna z mlekiem kokosowym i uszakiem
Przepis dodany:Dziś kolejna odsłona zupy rybnej, rozgrzewającej, pysznej, z dodatkiem mleka kokosowego i uszaka. Taka zupa to zbawienie, szczególnie, kiedy na spacerach jest wilgotno, chłodno i chlapowato ;) Podana z makaronem dodatkowo nasyci i może być...Napój zdrowotny z błyskoporka
Przepis dodany:Wreszcie znalazłam błyskoporka podkorowego rosnącego na brzozie na wysokości umożliwiającej mi pozyskanie tego grzyba na napój. O tym, co to takiego ten błyskoporek, o jego dobroczynnym wpływie na organizm i właściwościach leczniczych oraz o...Uszak w marynacie
Przepis dodany:Uszak marynowany to świetna alternatywa dla tradycyjnego grzybka w occie :) Można nim ozdabiać półmisek ze śledzikiem, wędlinami czy serem. Może być też ciekawym dodatkiem do sałatki. Lub po prostu zjeść, kiedy ma się ochotę na coś...Podpłomyki z pokrzywą
Przepis dodany:Tym razem zamiast chleba upiekłam podpłomyki :) I nie w piekarniku a na wielkiej żeliwnej patelni, którą jakiś czas temu zakupiłam. Służy doskonale, idealnie na niej smaży się, dusi i nawet piecze. Może zastąpić żeliwną blachę pieca...Sosna zwyczajna dobra na zimę!
Przepis dodany:Zimą warto sobie przypomnieć o sośnie. Tym bardziej, że jest to dobry moment na zebranie igieł sosnowych a nawet wykorzystanie świątecznego drzewka, które zapewne już dobrze nie wygląda.Świąteczne drzewko radzę zatem pociąć na kawałki i...Kompot z dzikiej róży
Przepis dodany:Tak porobiło się, że już dojrzewają owoce jesienne. Nie są to oczywiście jakoś wyjątkowo obfite ilości, ale można zebrać sporo smakołyków na natychmiastowe zjedzenie lub przetworzenie. Niedawno natknęłam się na owocujący krzew róży...Rosół z płomiennicą
Przepis dodany:Ostatnio zrobiłam sobie mały zapas płomiennicy zimowej i oczywiście korzystam z niego. Niestety, napotkałam tylko jeden rzut tego pysznego grzyba. Drugiego już raczej nie doczekam się, bo wiosna za pasem a to przecież grzyb zimowy.W każdym razie...Barszcz wołyński na żeberkach
Przepis dodany:Barszcz wołyński to rodzaj kapuśniaku z kapusty włoskiej. Użycie sporej ilości mięsa sprawia, że jest to danie sycące i rozgrzewające. Na przepis natknęłam się przeglądając prasę kobiecą z lat 60-tych ubiegłego wieku. Musiałam...Noworoczna zupa miso z wołowiną
Przepis dodany:Łagodna zima to idealne warunki dla wzrostu uszaków bzowych. Znajduję ich ostatnio sporo i - co ważne - mam ułatwiony dostęp do bzowych chaszczy. Latem bujna roślinność, wysokie trawy i pokrzywy, no i liście, nie dość że zasłaniają nawet...Zupa miso z płomiennicą
Przepis dodany:W tym roku udało mi się wreszcie wypatrzeć stanowisko płomiennicy zimowej, czyli zimówki. Wielbiciele kuchni orientalnej znają ją jako enoki. Hodowane w warunkach sztucznych enoki wyglądają co prawda jak biały makaron z maleńkimi główkami, ale...Indyk na Nowy Rok
Przepis dodany:Tajemnicą tego dania jest przyprawa. Została przygotowana z tych ziół, które wyrosły... w doniczkach :) Poza pomidorami. W ich przypadku wykorzystuję wysuszone i zmielone skórki pomidorowe, które są odpadem przy robieniu pomidorowego soku. A...Historia pewnej bajaderki
Przepis dodany:Powiem szczerze, że moje eksperymenty kończą się bardzo różnie. Tym razem zaczęło się od banalnego... ziemniaka ;) No, może dla wielu nie taki on znowu banalny, był to bowiem batat.Umyśliłam sobie, że usmażę placki ziemniaczane. W oko...