Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Wyzwania Kuchenne

W kuchni Wyzwania Kuchenne jest już 282 dobrych przepisów:

  • Chilli Con Carne

    Przepis dodany:
    4.84
    Chilli Con Carne
    Podstawowy przepis na tradycyjne meksykańskie Chilli Con Carne z mielonego mięsa, fasoli i czerwonej papryki. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe doprawione kminem rzymskim, oregano i chilli. Podajemy je z ryżem i/lub...
  • Dyniowe biscotti

    Przepis dodany:
    4.72
    Dyniowe biscotti
    Jesienno-zimowe ciasteczka biscotti z dynią i korzennym aromatem. Mocno chrupiące, najlepiej smakują w towarzystwie ciepłej kawy lub herbaty. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Składniki:2 szkl. mąki1/2 szkl. puree z dyni2/3...
  • Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls)

    Przepis dodany:
    4.89
    Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls)
    Ślimaczki z nadzieniem cynamonowym na cieście drożdżowym z dodatkiem puree z dyni, która nadaje im bardzo apetycznego żółtego koloru. Super opcja na śniadanie na słodko lub podwieczorek. Składniki:3,5 szkl. mąki pszennej25 g świeżych...
  • Popękane ciasteczka dyniowe (Pumpkin Crinkle Cookies)

    Przepis dodany:
    4.70
    Popękane ciasteczka dyniowe (Pumpkin Crinkle Cookies)
    Popękane ciasteczka czyli tzw. Crinkle Cookies pojawiły się już na moim blogu w wersji mocno czekoladowej. Dzisiaj przedstawiam Wam opcję z dodatkiem puree z dyni. Ja użyłam odmiany Hokkaido, aby ciasteczka miały piękny intensywny pomarańczowy...
  • Małże zapiekane (Cozze gratinate)

    Przepis dodany:
    4.68
    Małże zapiekane (Cozze gratinate)
    Mule nadziewane farszem z bułki tartej, parmezanu i pietruszki to prosta przystawka na ciepło, którą każdy seafoodlover musi spróbować ;)Składniki:1 kg oczyszczonych małżykieliszek białego wina3-4 ząbki czosnku3/4 szkl. bułki tartejpapryczka...
  • Dynia faszerowana kaszą i szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.58
    Dynia faszerowana kaszą i szpinakiem
    Kolejny przepis z dynią w roli głównej - tym razem mój wybór padł na dynię piżmową. Gatunek ten ma charakterystyczny podłużny kształt, a w smaku jest słodkawy i lekko orzechowy. Do farszu użyłam kaszy bulgur, ale świetnie sprawdzi się tu...
  • Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca)

    Przepis dodany:
    4.54
    Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca)
    Włoskie kopytka w wersji jesiennej z dodatkiem puree z miąższu dyni, która o tej porze roku jest dostępna w każdym sklepie. Zawdzięczają jej nie tylko ciekawy smak, ale również bardzo apetyczny kolor, który zachęca nawet małym domowników do...
  • Szarpana wieprzowina (Pulled Pork)

    Przepis dodany:
    4.88
    Szarpana wieprzowina (Pulled Pork)
    Szarpana wieprzowina, czyli z ang. PULLED PORK to łopatka wieprzowa (ewentualnie karkówka) długo pieczona w niskiej temperaturze. Mięso po upieczeniu staje się miękkie i soczyste, przy pomocy dwóch widelców rozrywa się je na kawałki i podaje np....
  • Wegańska Pavlova

    Przepis dodany:
    4.78
    Wegańska Pavlova
    Wegańskie bezy nie tylko dla wegan. Puszysta słodkość, która pojawiła się już na moim blogu tym razem w całkiem innej wersji, a mianowicie bez użycia białek jaj. Składnik ten został zastąpiony aquafabą, czyli wodą z puszki po ciecierzycy....
  • Pieczona owsianka z porzeczkami

    Przepis dodany:
    4.84
    Pieczona owsianka z porzeczkami
    Pieczona słodka owsianka z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami, którą można zajadać nie tylko na ciepło ale również na zimno. Sprawdzi się w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy ciepłego śniadania, które da nam energii na parę...
  • Ravioli z dynią (Ravioli di Zucca)

    Przepis dodany:
    4.64
    Ravioli z dynią (Ravioli di Zucca)
    Włoskie pierożki ze słodko - słonym nadzieniem z dyni, parmezanu i pokruszonych ciasteczek amaretti. Podajemy je z roztopionym masłem z dodatkiem świeżych listków szałwii i dodatkowo startym parmezanem. Do formowania ravioli posłużyłam się...
  • Sałatka z figami i gorgonzolą

    Przepis dodany:
    4.80
    Sałatka z figami i gorgonzolą
    Świeże dojrzałe figi idealnie pasują do szybkich lekkich sałatek. Do wersji, którą dzisiaj przygotowałam, a mianowicie z włoskim pleśniowym serem gorgonzola, można również dodać pokrojoną szynkę parmeńską. Sałatka będzie jeszcze...
  • Chała purimowa

    Przepis dodany:
    4.88
    Chała purimowa
    Słodka chałka z rodzynkami, z zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta i maślana. Przepis kuchni żydowskiej, który pochodzi z opracowania zbiorowego Magazynu Kuchnia pt.:"Domowy chleb, bułki i bułeczki".Składniki:500 g mąki pszennej30 g...
  • Parmigiana di Melanzane

    Przepis dodany:
    4.68
    Parmigiana di Melanzane
    Klasyczna włoska zapiekanka pochodząca z Neapolu, w której skład wchodzą przesmażone wcześniej bakłażany, sery mozarella i parmezan oraz aromatyczny sos pomidorowy. Jak wiele włoskich dań, potrawa ta ma również wiele regionalnych...
  • Sycylijska granita kawowa

    Przepis dodany:
    4.69
    Sycylijska granita kawowa
    Mrożony włoski deser na bazie kawy, który nie tylko nas orzeźwi ale również postawi na nogi dzięki kofeinie. Granita w przeciwieństwie do sorbetu ma ziarnistą strukturę lodu, a na Sycylii przysmak ten podaję się ze słodką bułeczką...
  • Owsianka z karmelizowanymi figami

    Przepis dodany:
    4.77
    Owsianka z karmelizowanymi figami
    Jako że sezon na figi w pełni to warto czym prędzej to wykorzystać i włączyć je do swojego menu śniadaniowego i nie tylko. A co nas najlepiej przywita w jesienny poranek jak nie ciepła i sycąca owsianka, która z karmelizowanymi w miodzie figami...
  • Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Przepis dodany:
    4.79
    Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Pożywne śniadanie, które da nam energii na dobrych kilka godzin. Omlet z przesmażonym na maśle szpinakiem z dodatkiem czosnku, a do tego pokrojone w paseczki suszone pomidory i starty ser parmezan... To brzmi i jest pyszne!Składniki:3 jajka3 łyżki...
  • Spaghettli alle Vongole

    Przepis dodany:
    4.62
    Spaghettli alle Vongole
    Włoski klasyk, czyli to co uwielbiam najbardziej... Neapolitański danie składające się z makaronu spaghetti oraz vongoli, czyli małż sercówek. Bazuje ono na smaku uzyskanym z tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a...
  • Lody Aperol Spritz

    Przepis dodany:
    4.65
    Lody Aperol Spritz
    Lody o smaku kultowego włoskiego drinka Aperol Spritz, który staje się coraz bardziej popularny również w naszym kraju. Lekkie i orzeźwiające, idealne na upalne dni. Składniki na 4 lody:2 plastry pomarańczy1/2 szkl. Aperola1/4 szkl....
  • Cantucci

    Przepis dodany:
    4.77
    Cantucci
    Toskańskie kruche ciasteczka Cantucci (zwane również Cantuccini) z całymi migdałami, pieczone dwa razy dzięki czemu są bardzo chrupiące i można je przechowywać przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku. Przed zjedzeniem można je zanurzyć w Vin...
  • Ogórki małosolne

    Przepis dodany:
    4.58
    Ogórki małosolne
    Banalny przepis na chrupiące małosolne ogórki gruntowe, które bardzo szybko znikają, więc polecam od razu zrobić dwa słoiki ;)Składniki na słoik:ogórki gruntowekawałek korzenia chrzanukilka gałązek koprukilka ząbków czosnkuczubata łyżka...
  • Opadające ciasto czekoladowe z kremem i owocami

    Przepis dodany:
    4.56
    Opadające ciasto czekoladowe z kremem i owocami
    Wilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam!Składniki na...
  • Udka z kurczaka pieczone z ryżem

    Przepis dodany:
    4.79
    Udka z kurczaka pieczone z ryżem
    Uwielbiam jednogarnkowe obiady, które praktycznie robią się same, a do tego smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka, które doprawiamy i pieczemy w piekarniku ułożone na surowym ryżu. Dzięki...
  • Risotto z gorgonzolą i gruszką

    Przepis dodany:
    4.70
    Risotto z gorgonzolą i gruszką
    Gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie to sprawdzona kombinacja, która sprawdza się w wielu daniach np. sałatce lub grzankach. Dzisiaj jednak skusiłam się na przygotowanie włoskiego risotto z dodatkiem tego połączenia smaków i wyszło bardzo...
  • Spanakopita

    Przepis dodany:
    4.79
    Spanakopita
    Grecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie...
  • Kurczak w sosie korma (Korma Chicken)

    Przepis dodany:
    4.57
    Kurczak w sosie korma (Korma Chicken)
    Kurczak w kremowym łagodnym sosie korma to pełne aromatów indyjskie danie, podawane z pieczywem Naan lub ryżem basmati.Składniki na 2 porcje:500 g kurczaka200 ml mleka kokosowegocebula2 ząbki czosnkułyżeczka tartego imbiru1/2 łyżeczki kminu...
  • Chleb tostowy

    Przepis dodany:
    4.78
    Chleb tostowy
    Najlepszy domowy chleb tostowy, jaki możecie sobie wyobrazić. Ale jak mogłoby być inaczej skoro przepis pochodzi z genialnej książki "Gotuj z Julią", której autorką jest mistrzyni kuchni Julia Child. Bochenek wychodzi pięknie zarumieniony,...
  • Ciasto jogurtowe z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.57
    Ciasto jogurtowe z rabarbarem
    Wilgotne i słodkie ciasto jogurtowe z kwaśnym rabarbarem, który przełamuje jego słodycz. Fajny przepis na letni deser, który długo zachowuje świeżość i smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Składniki:3-4 łodygi rabarbaru2 szklanki...
  • Grzanki z gruszką i gorgonzolą

    Przepis dodany:
    4.70
    Grzanki z gruszką i gorgonzolą
    Chrupiące kanapki na ciepło z grillowaną gruszką, serem gorgonzola, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie to cudowne połączenie, które może być efektowną przekąską. Ja przygotowuję je również, gdy mam ochotę na kolorowe...
  • Tarta ze szparagami i pomidorkami

    Przepis dodany:
    4.79
    Tarta ze szparagami i pomidorkami
    Druga wytrawna tarta, jednak szybsza i prostsza w wykonaniu, jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie. Kolorowa wegetariańska propozycja dla miłośników zielonych szparagów, na które sezon w pełni, więc korzystajmy...Składniki:płat ciasta...
  • Tarta z figami i kozim serem

    Przepis dodany:
    4.60
    Tarta z figami i kozim serem
    Świeże, soczyste figi to owoce, które świetnie pasują do dań słodkich jak i wytrawnych. Nie obieramy ich ze skórki, tylko myjemy i kroimy. Na blogu pojawił się już prosty pomysł na figi zapiekane z kozim serem. W dzisiejszym przepisie...
  • Crumble z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.63
    Crumble z jabłkami
    Klasyczne crumble jabłkowe, czyli warstwa jabłek z cynamonem i rodzynkami, a na niej słodka i chrupiąca kruszonka. Jest to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii, który najlepiej smakuje na ciepło np. z gałką lodów waniliowych lub bitą...
  • Biscotti al limone

    Przepis dodany:
    4.60
    Biscotti al limone
    Mocno cytrynowe ciasteczka rodem z Toskanii. Przepis prosty, a ciasteczka miękkie i aromatyczne - stanowią idealny dodatek do kawy...Składniki:100 g masła100 g cukrucytrynajajko2 szkl. mąkiłyżeczka proszku do pieczeniacukier i cukier puder - do...
  • Pasztet z soczewicy

    Przepis dodany:
    4.57
    Pasztet  z soczewicy
    Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej.Składniki:szklanka soczewicy czerwonej3 jajka3 średnie marchewki3 ząbki czosnkucebulałyżka koncentratu...
  • Makaron z czerwonym pesto

    Przepis dodany:
    4.88
    Makaron z czerwonym pesto
    Najszybszy i najłatwiejszy sposób na smaczny makaron. Można użyć gotowego pesto, ale polecam przygotować je samemu, zwłaszcza że robi się to błyskawicznie :) Składniki:ulubiony makaronczerwone pesto np. z TEGO przepisuparmezanbazylia...
  • Czerwone pesto z suszonych pomidorów (Pesto Rosso)

    Przepis dodany:
    4.82
    Czerwone pesto z suszonych pomidorów (Pesto Rosso)
    Pesto Rosso to czerwony sos, którego głównym składnikiem są suszone pomidory. Idealny dodatek do ulubionego makaronu, polecam również jako smarowidło do kanapek i tostów.Składniki:szklanka suszonych pomidorów4 łyżki orzechów piniowych4...
  • Naleśniki razowe

    Przepis dodany:
    4.70
    Naleśniki razowe
    W smaku podobne do tych tradycyjnych, jednak bardziej syte i wartościowsze. Dodatki moga być dowolne w zależności od upodobań :)Składniki na ok.12 sztuk:1.5 szkl. mąki razowejszkl. mlekaszkl. wody2 jajka2 lyżki olejuszczypta soliWszystkie...
  • Sos tzatziki

    Przepis dodany:
    4.51
    Sos tzatziki
    Klasyczny grecki dip  na bazie jogurtu do grillowanego mięsa lub warzyw oraz innych dań kuchni greckiej.Składniki:duży jogurt greckiduży ogórek wężowy3 ząbki czosnkułyżka soku z cytrynysól, pieprz - świeżo mieloneoliwaOgórek zetrzeć na...
  • Greckie souvlaki

    Przepis dodany:
    4.78
    Greckie souvlaki
    Tradycyjne greckie szaszłyki robione z różnych rodzajów marynowanego mięsa. Podawane są samodzielnie z greckim sosem tzatziki i np. grillowanymi warzywami lub w chlebkach pita. Wyśmienite a jakie proste!Składniki:300 g piersi z kurczaka lub...
  • Tuńczyk z grilla

    Przepis dodany:
    4.56
    Tuńczyk z grilla
    Tuńczyk to chuda ryba, więc nie grilluje się go zbyt długo, aby nie był zbyt suchy i twardy. Przy grillowaniu steków wystarczą zaledwie 2-3 minuty z każdej strony, powinny być delikatnie różowe w środku. Składniki:stek z tuńczykaoliwasok...
  • Mini pizze z bakłażana

    Przepis dodany:
    4.89
    Mini pizze z bakłażana
    Ekspresowe i dietetyczne mini pizze, których spód to zapiekane plastry bakłażana, a na nich dodatki wedle uznania. Smaczna kolorowa przekąska na każdą okazje.Składniki:bakłażansos pomidorowy / ketchupser mozarellapomidorki cherryoliwkioregano...
  • Smoothie bowl

    Przepis dodany:
    4.51
    Smoothie bowl
    Idealnie śniadanie lub deser w wersji fit - miska pełna smoothie i ulubionych dodatków takich jak świeże owoce, nasiona, pestki, orzechy, superfoods oraz płatki śniadaniowe. Prawdziwa bomba witamin!Składniki:1/2 szkl. mleka krowiego lub...
  • Pełnoziarnisty chleb orkiszowy

    Przepis dodany:
    4.90
    Pełnoziarnisty chleb orkiszowy
    Domowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa. Składniki na bochenek:500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej7 g drożdży suchychłyżeczka soliłyżeczka cukru trzcinowego300...
  • Kulki mocy

    Przepis dodany:
    4.86
    Kulki mocy
    Zdrowe domowe praliny, które dodają energii i zaspokajają apetyt na słodycze. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać w lodówce do tygodnia.Składniki na okolo 16 sztuk:szkl. suszonych daktyliszkl. orzechów/migdałówszkl. płatków...
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem

    Przepis dodany:
    4.73
    Drożdżowe paszteciki z mięsem
    Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako  dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno.Składniki:350 g mąki pszennej7 g drożdży suchych2 łyżeczki...
  • Jajka zapiekane w formie na muffiny

    Przepis dodany:
    4.68
    Jajka zapiekane w formie na muffiny
    Jajka zapiekane w formie na muffiny to prosty sposób na efektowne śniadanie lub przekąskę. Ja polecam je przygotować z szynką parmeńską, serem mozarella i suszonymi pomidorami.Składniki na 4 porcje:4 jajka4 plastry szynki np. parmeńskiejmozarella...
  • Makaron z cukinią i szparagami

    Przepis dodany:
    4.71
    Makaron z cukinią i szparagami
    Wiosenny makaron w wersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad.Składniki na 2 porcje:150 g ulubionego makaronucukiniapęczek szparagów zielonychpesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO...
  • Falafel

    Przepis dodany:
    4.60
    Falafel
    Wegańskie arabskie kotleciki z ciecierzycy i ziół, u mnie w wersji pieczonej w piekarniku. Podawane w bułce lub samodzielnie z sosem tahini, hummusem lub jogurtem.Składniki na około 30 sztuk:500 g ciecierzycy namoczonej przez nocmała cebula3 ząbki...
  • Ryba z pesto i pomidorkami

    Przepis dodany:
    4.84
    Ryba z pesto i pomidorkami
    Błyskawiczny sposób na zdrową rybkę dla całej rodziny. Przepis z najnowszej książki pt. "Rodzinna kuchnia Lidla" z moimi modyfikacjami.Składniki:700 g filetu z dorsza lub sandacza5 łyżek pesto bazyliowego lub pomidorowegokilka małych...
  • Galaretki drobiowe (tymbaliki)

    Przepis dodany:
    4.90
    Galaretki drobiowe (tymbaliki)
    Pyszna propozycja na przekąskę z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu. Można do niej dodać swoje ulubione dodatki np. groszek, kukrydzę, jajko, natkę :) Składniki:litr rosołu drobiowegomięso drobiowe z rosołu (u mnie 2 nogi z...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).