Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Wyzwania Kuchenne

W kuchni Wyzwania Kuchenne jest już 298 dobrych przepisów:

  • Pavlova

    Przepis dodany:
    4.62
    Pavlova
    Beza chrupiąca z zewnątrz, a delikatna i piankowa wewnątrz to idealny deser na każdą okazję. Bardzo prosta do wykonania :)Składniki:4 białkaszklanka drobnego cukrułyżeczka mąki ziemniaczanejłyżeczka octu winnego400 ml śmietany 30 %2-3 łyżki...
  • Semifreddo al pistacchio

    Przepis dodany:
    4.55
    Semifreddo al pistacchio
    Delikatne semifreddo pistacjowe to półmrożony włoski deser. Idealne połączenie bezy włoskiej z bitą śmietaną, pastą pistacjową i siekanymi pistacjami.Składniki:szklanka śmietany 30 %100 g cukru60 g pasty z pistacji30 g niesolonych...
  • Cacio e pepe

    Przepis dodany:
    4.88
    Cacio e pepe
    Cacio e pepe to danie pochodzące z Rzymu. Genialny i ekspresowy pomysł na szybki makaron (najczęściej spaghetti) z sosem powstającym  tylko z trzech prostych składników: owczego sera Pecorino Romano, świeżo mielonego pieprzu oraz wody z...
  • Torta di mele

    Przepis dodany:
    4.81
    Torta di mele
    Przepis na włoską szarlotkę, czyli mięciutkie i puszyste ucierane ciasto z kawałkami świeżych jabłek i odrobiną cynamonu.Składniki na tortownicę 22 cm:4 jabłkacytryna2 jajka150 g cukru100 g masła250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do...
  • Feta zapiekana w cieście filo

    Przepis dodany:
    4.53
    Feta zapiekana w cieście filo
    Genialna przekąska z greckiego sera feta zapieczonego w cieście filo z miodem i prażonymi ziarnami sezamu. Gotowe pakieciki można również zrobić w wersji smażonej, ale wtedy danie będzie bardziej kaloryczne. Składniki:plaster sera...
  • Ciabatta

    Przepis dodany:
    4.85
    Ciabatta
    Przepis na włoską drożdżową ciabattę, którą możemy podawać w kanapkach na ciepło lub jako dodatek do sałatki czy zupy. Wymaga użycia miksera, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i luźne. Ale dzięki temu otrzymujemy lekkie i wilgotne...
  • Spaghetti alla Carbonara

    Przepis dodany:
    4.47
    Spaghetti alla Carbonara
    Tradycyjny i prosty przepis na spaghetti alla carbonara, dania pochodzącego z włoskiego regionu Lacjum, z okolic Rzymu. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilka niezbędnych składników, a jeżeli zależy nam aby danie było jak najbardziej...
  • Włoska babka Ciambella

    Przepis dodany:
    4.70
    Włoska babka Ciambella
    Klasyczna włoska babka Ciambella, którą piecze się w formie z kominem to puszyste ciasto na słodkie colazione, czyli śniadanie po włosku. Polecam z dobrą kawusią! Składniki (forma z kominem o średnicy 24 cm:180 g miękkiego masła160 g...
  • Grecki chleb Lagana

    Przepis dodany:
    4.61
    Grecki chleb Lagana
    Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci.Składniki: 2 szklanki mąki3/4...
  • Feta pieczona z pomidorkami koktajlowymi

    Przepis dodany:
    4.55
    Feta pieczona z pomidorkami koktajlowymi
    Kulinarny symbol kuchni greckiej, czyli ser feta produkowany z mleka owczego z dodatkiem koziego, zapieczony ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, oliwą, chilli i oregano. Połączenie to sprawdzi się na weekendowe śniadanie na ciepło lub lekką...
  • Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.60
    Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i szpinakiem
    Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i listkami młodego szpinaku w roli głównej. Szybka i pożywna, nie wymaga długiego gotowania. Idealnie pasuje do niej starty twardy ser np. włoski parmezan lub grecki graviera. Składniki:2 łyżki...
  • Tagliatelle al ragu

    Przepis dodany:
    4.80
    Tagliatelle al ragu
    Klasyczne tagliatelle al ragu, znane też pod nazwą tagliatelle alla bolognese to danie pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Oryginalne ragu to długo duszony mięsny sos z dodatkiem podsmażonych warzyw, passaty pomidorowej, wina i mleka. Nie...
  • Oliwki marynowane

    Przepis dodany:
    4.63
    Oliwki marynowane
    Prosta domowa śródziemnomorska przekąska np. do kieliszka dobrego wina. Oliwki marynowane z czosnkiem, papryczką chilli  i świeżą pietruszką, którą można dowolnie zamieniać np. na oregano, tymianek, bazylię, rozmaryn lub mieszankę...
  • Vongole alla marinara

    Przepis dodany:
    4.86
    Vongole alla marinara
    Klasyczny włoski przepis. Delikatne w smaku vongole, które polecam zjeść z chrupiącą bagietką.Składniki na 2 porcje:1 kg vongoli2 ząbki czosnkuoliwa z oliwek100 ml białego wytrawnego winapęczek natki pietruszkiVongole namoczyć w lekko osolonej...
  • Sycylijskie pesto z pistacji

    Przepis dodany:
    4.55
    Sycylijskie pesto z pistacji
    Specjalność kuchni sycylijskiej - błyskawiczne pesto pistacjowe, które jest uniwersalnym dodatkiem do makaronów i doskonale komponuje się w wieloma innymi składnikami np. krewetkami lub pomidorkami koktajlowymi.Składniki na 4 porcje:150 g pistacji...
  • Crostini z bakłażanem i suszonymi pomidorami

    Przepis dodany:
    4.89
    Crostini z bakłażanem i suszonymi pomidorami
    Małe chrupiące kanapeczki rodem z Włoch, idealne na przekąskę. Przygotowuje się je z białego pieczywa, grillowanego lub opiekanego na rozgrzanej patelni. Dodatki możemy zmieniać w zależności od upodobań.Składniki:bagietka duży...
  • Chilli Con Carne

    Przepis dodany:
    4.78
    Chilli Con Carne
    Podstawowy przepis na tradycyjne meksykańskie Chilli Con Carne z mielonego mięsa, fasoli i czerwonej papryki. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe doprawione kminem rzymskim, oregano i chilli. Podajemy je z ryżem i/lub...
  • Dyniowe biscotti

    Przepis dodany:
    4.63
    Dyniowe biscotti
    Jesienno-zimowe ciasteczka biscotti z dynią i korzennym aromatem. Mocno chrupiące, najlepiej smakują w towarzystwie ciepłej kawy lub herbaty. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Składniki:2 szkl. mąki1/2 szkl. puree z dyni2/3...
  • Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls)

    Przepis dodany:
    4.89
    Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls)
    Ślimaczki z nadzieniem cynamonowym na cieście drożdżowym z dodatkiem puree z dyni, która nadaje im bardzo apetycznego żółtego koloru. Super opcja na śniadanie na słodko lub podwieczorek. Składniki:3,5 szkl. mąki pszennej25 g świeżych...
  • Popękane ciasteczka dyniowe (Pumpkin Crinkle Cookies)

    Przepis dodany:
    4.67
    Popękane ciasteczka dyniowe (Pumpkin Crinkle Cookies)
    Popękane ciasteczka czyli tzw. Crinkle Cookies pojawiły się już na moim blogu w wersji mocno czekoladowej. Dzisiaj przedstawiam Wam opcję z dodatkiem puree z dyni. Ja użyłam odmiany Hokkaido, aby ciasteczka miały piękny intensywny pomarańczowy...
  • Małże zapiekane (Cozze gratinate)

    Przepis dodany:
    4.70
    Małże zapiekane (Cozze gratinate)
    Mule nadziewane farszem z bułki tartej, parmezanu i pietruszki to prosta przystawka na ciepło, którą każdy seafoodlover musi spróbować ;)Składniki:1 kg oczyszczonych małżykieliszek białego wina3-4 ząbki czosnku3/4 szkl. bułki tartejpapryczka...
  • Dynia faszerowana kaszą i szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.50
    Dynia faszerowana kaszą i szpinakiem
    Kolejny przepis z dynią w roli głównej - tym razem mój wybór padł na dynię piżmową. Gatunek ten ma charakterystyczny podłużny kształt, a w smaku jest słodkawy i lekko orzechowy. Do farszu użyłam kaszy bulgur, ale świetnie sprawdzi się tu...
  • Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca)

    Przepis dodany:
    4.73
    Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca)
    Włoskie kopytka w wersji jesiennej z dodatkiem puree z miąższu dyni, która o tej porze roku jest dostępna w każdym sklepie. Zawdzięczają jej nie tylko ciekawy smak, ale również bardzo apetyczny kolor, który zachęca nawet małym domowników do...
  • Szarpana wieprzowina (Pulled Pork)

    Przepis dodany:
    4.52
    Szarpana wieprzowina (Pulled Pork)
    Szarpana wieprzowina, czyli z ang. PULLED PORK to łopatka wieprzowa (ewentualnie karkówka) długo pieczona w niskiej temperaturze. Mięso po upieczeniu staje się miękkie i soczyste, przy pomocy dwóch widelców rozrywa się je na kawałki i podaje np....
  • Wegańska Pavlova

    Przepis dodany:
    4.82
    Wegańska Pavlova
    Wegańskie bezy nie tylko dla wegan. Puszysta słodkość, która pojawiła się już na moim blogu tym razem w całkiem innej wersji, a mianowicie bez użycia białek jaj. Składnik ten został zastąpiony aquafabą, czyli wodą z puszki po ciecierzycy....
  • Pieczona owsianka z porzeczkami

    Przepis dodany:
    4.86
    Pieczona owsianka z porzeczkami
    Pieczona słodka owsianka z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami, którą można zajadać nie tylko na ciepło ale również na zimno. Sprawdzi się w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy ciepłego śniadania, które da nam energii na parę...
  • Ravioli z dynią (Ravioli di Zucca)

    Przepis dodany:
    4.84
    Ravioli z dynią (Ravioli di Zucca)
    Włoskie pierożki ze słodko - słonym nadzieniem z dyni, parmezanu i pokruszonych ciasteczek amaretti. Podajemy je z roztopionym masłem z dodatkiem świeżych listków szałwii i dodatkowo startym parmezanem. Do formowania ravioli posłużyłam się...
  • Sałatka z figami i gorgonzolą

    Przepis dodany:
    4.52
    Sałatka z figami i gorgonzolą
    Świeże dojrzałe figi idealnie pasują do szybkich lekkich sałatek. Do wersji, którą dzisiaj przygotowałam, a mianowicie z włoskim pleśniowym serem gorgonzola, można również dodać pokrojoną szynkę parmeńską. Sałatka będzie jeszcze...
  • Chała purimowa

    Przepis dodany:
    4.51
    Chała purimowa
    Słodka chałka z rodzynkami, z zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta i maślana. Przepis kuchni żydowskiej, który pochodzi z opracowania zbiorowego Magazynu Kuchnia pt.:"Domowy chleb, bułki i bułeczki".Składniki:500 g mąki pszennej30 g...
  • Parmigiana di Melanzane

    Przepis dodany:
    4.71
    Parmigiana di Melanzane
    Klasyczna włoska zapiekanka pochodząca z Neapolu, w której skład wchodzą przesmażone wcześniej bakłażany, sery mozarella i parmezan oraz aromatyczny sos pomidorowy. Jak wiele włoskich dań, potrawa ta ma również wiele regionalnych...
  • Sycylijska granita kawowa

    Przepis dodany:
    4.54
    Sycylijska granita kawowa
    Mrożony włoski deser na bazie kawy, który nie tylko nas orzeźwi ale również postawi na nogi dzięki kofeinie. Granita w przeciwieństwie do sorbetu ma ziarnistą strukturę lodu, a na Sycylii przysmak ten podaję się ze słodką bułeczką...
  • Owsianka z karmelizowanymi figami

    Przepis dodany:
    4.87
    Owsianka z karmelizowanymi figami
    Jako że sezon na figi w pełni to warto czym prędzej to wykorzystać i włączyć je do swojego menu śniadaniowego i nie tylko. A co nas najlepiej przywita w jesienny poranek jak nie ciepła i sycąca owsianka, która z karmelizowanymi w miodzie figami...
  • Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Przepis dodany:
    4.50
    Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Pożywne śniadanie, które da nam energii na dobrych kilka godzin. Omlet z przesmażonym na maśle szpinakiem z dodatkiem czosnku, a do tego pokrojone w paseczki suszone pomidory i starty ser parmezan... To brzmi i jest pyszne!Składniki:3 jajka3 łyżki...
  • Spaghettli alle Vongole

    Przepis dodany:
    4.46
    Spaghettli alle Vongole
    Włoski klasyk, czyli to co uwielbiam najbardziej... Neapolitański danie składające się z makaronu spaghetti oraz vongoli, czyli małż sercówek. Bazuje ono na smaku uzyskanym z tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a...
  • Lody Aperol Spritz

    Przepis dodany:
    4.85
    Lody Aperol Spritz
    Lody o smaku kultowego włoskiego drinka Aperol Spritz, który staje się coraz bardziej popularny również w naszym kraju. Lekkie i orzeźwiające, idealne na upalne dni. Składniki na 4 lody:2 plastry pomarańczy1/2 szkl. Aperola1/4 szkl....
  • Cantucci

    Przepis dodany:
    4.59
    Cantucci
    Toskańskie kruche ciasteczka Cantucci (zwane również Cantuccini) z całymi migdałami, pieczone dwa razy dzięki czemu są bardzo chrupiące i można je przechowywać przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku. Przed zjedzeniem można je zanurzyć w Vin...
  • Ogórki małosolne

    Przepis dodany:
    4.85
    Ogórki małosolne
    Banalny przepis na chrupiące małosolne ogórki gruntowe, które bardzo szybko znikają, więc polecam od razu zrobić dwa słoiki ;)Składniki na słoik:ogórki gruntowekawałek korzenia chrzanukilka gałązek koprukilka ząbków czosnkuczubata łyżka...
  • Opadające ciasto czekoladowe z kremem i owocami

    Przepis dodany:
    4.82
    Opadające ciasto czekoladowe z kremem i owocami
    Wilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam!Składniki na...
  • Udka z kurczaka pieczone z ryżem

    Przepis dodany:
    4.66
    Udka z kurczaka pieczone z ryżem
    Uwielbiam jednogarnkowe obiady, które praktycznie robią się same, a do tego smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka, które doprawiamy i pieczemy w piekarniku ułożone na surowym ryżu. Dzięki...
  • Risotto z gorgonzolą i gruszką

    Przepis dodany:
    4.65
    Risotto z gorgonzolą i gruszką
    Gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie to sprawdzona kombinacja, która sprawdza się w wielu daniach np. sałatce lub grzankach. Dzisiaj jednak skusiłam się na przygotowanie włoskiego risotto z dodatkiem tego połączenia smaków i wyszło bardzo...
  • Spanakopita

    Przepis dodany:
    4.74
    Spanakopita
    Grecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie...
  • Kurczak w sosie korma (Korma Chicken)

    Przepis dodany:
    4.86
    Kurczak w sosie korma (Korma Chicken)
    Kurczak w kremowym łagodnym sosie korma to pełne aromatów indyjskie danie, podawane z pieczywem Naan lub ryżem basmati.Składniki na 2 porcje:500 g kurczaka200 ml mleka kokosowegocebula2 ząbki czosnkułyżeczka tartego imbiru1/2 łyżeczki kminu...
  • Chleb tostowy

    Przepis dodany:
    4.61
    Chleb tostowy
    Najlepszy domowy chleb tostowy, jaki możecie sobie wyobrazić. Ale jak mogłoby być inaczej skoro przepis pochodzi z genialnej książki "Gotuj z Julią", której autorką jest mistrzyni kuchni Julia Child. Bochenek wychodzi pięknie zarumieniony,...
  • Ciasto jogurtowe z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.64
    Ciasto jogurtowe z rabarbarem
    Wilgotne i słodkie ciasto jogurtowe z kwaśnym rabarbarem, który przełamuje jego słodycz. Fajny przepis na letni deser, który długo zachowuje świeżość i smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Składniki:3-4 łodygi rabarbaru2 szklanki...
  • Grzanki z gruszką i gorgonzolą

    Przepis dodany:
    4.80
    Grzanki z gruszką i gorgonzolą
    Chrupiące kanapki na ciepło z grillowaną gruszką, serem gorgonzola, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie to cudowne połączenie, które może być efektowną przekąską. Ja przygotowuję je również, gdy mam ochotę na kolorowe...
  • Tarta ze szparagami i pomidorkami

    Przepis dodany:
    4.78
    Tarta ze szparagami i pomidorkami
    Druga wytrawna tarta, jednak szybsza i prostsza w wykonaniu, jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie. Kolorowa wegetariańska propozycja dla miłośników zielonych szparagów, na które sezon w pełni, więc korzystajmy...Składniki:płat ciasta...
  • Tarta z figami i kozim serem

    Przepis dodany:
    4.82
    Tarta z figami i kozim serem
    Świeże, soczyste figi to owoce, które świetnie pasują do dań słodkich jak i wytrawnych. Nie obieramy ich ze skórki, tylko myjemy i kroimy. Na blogu pojawił się już prosty pomysł na figi zapiekane z kozim serem. W dzisiejszym przepisie...
  • Crumble z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.66
    Crumble z jabłkami
    Klasyczne crumble jabłkowe, czyli warstwa jabłek z cynamonem i rodzynkami, a na niej słodka i chrupiąca kruszonka. Jest to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii, który najlepiej smakuje na ciepło np. z gałką lodów waniliowych lub bitą...
  • Biscotti al limone

    Przepis dodany:
    4.70
    Biscotti al limone
    Mocno cytrynowe ciasteczka rodem z Toskanii. Przepis prosty, a ciasteczka miękkie i aromatyczne - stanowią idealny dodatek do kawy...Składniki:100 g masła100 g cukrucytrynajajko2 szkl. mąkiłyżeczka proszku do pieczeniacukier i cukier puder - do...
  • Pasztet z soczewicy

    Przepis dodany:
    4.48
    Pasztet  z soczewicy
    Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej.Składniki:szklanka soczewicy czerwonej3 jajka3 średnie marchewki3 ząbki czosnkucebulałyżka koncentratu...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).