Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Z Chaty Na Końcu Wsi

W kuchni Z Chaty Na Końcu Wsi jest już 320 dobrych przepisów:

  • ZUPA Z BOTWINKI

    Przepis dodany:
    4.50
    ZUPA Z BOTWINKI
    To jedna z tych zup do których musiałam dorosnąć a teraz nie wyobrażam sobie wiosny bez niej. Zupa botwinkowa to najczęściej przygotowywane przeze mnie majowe danie. Na blogu znajdzie przepis na botwinkę z białą fasolą. Przygotowanie zupy z...
  • SZYBKIE CIASTECZKA Z DŻEMEM

    Przepis dodany:
    4.71
    SZYBKIE CIASTECZKA Z DŻEMEM
    Domowe ciasteczka są najlepsze ! A takie które można przygotować razem z dzieckiem smakują jeszcze lepiej :) Ciasteczka upiekłam na urodziny Wiktora, zabrał je do przedszkola i poczęstował dzieci.Przepis na szybkie ciasteczka z dżemem którego...
  • ZAPIEKANE TOSTY FRANCUSKIE

    Przepis dodany:
    4.63
    ZAPIEKANE TOSTY FRANCUSKIE
    Tosty francuskie to propozycja na słodkie, ciepłe śniadanie. W wolne dni siadamy razem do śniadania i delektujemy się nim jak długo się da :) Wiktor uwielbia tosty francuskie a ta pieczona wersja jest lżejsza od smażonej ma maśle i nie wymaga...
  • BIAŁY BARSZCZ Z BIAŁA KIEŁBASĄ

    Przepis dodany:
    4.82
    BIAŁY BARSZCZ Z BIAŁA KIEŁBASĄ
    Biały barszcz wersja świąteczna :) Ugotowałam go na bazie białej kiełbasy i wędzonego boczku a zakwasiłam sokiem z kiszonych ogórków. Coś dla tych którzy nie czują chemii z żurkiem i nie mają serca do zakwasu :)przepis na:  BIAŁY...
  • ROLADA CYTRYNOWA

    Przepis dodany:
    4.79
    ROLADA CYTRYNOWA
    Rolada jest mocno cytrynowa, mimo sporej ilości cukru w masie i słodyczy ciasta to cytryna jest smakiem przewodnim.  I to właśnie jest jej ogromna zaletą. Jest sycąca a równocześnie przyjemnie orzeźwiająca. Pięknie będzie się prezentować...
  • SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM

    Przepis dodany:
    4.59
    SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM
    Sałatka ziemniaczana jest tak sycąca, że spokojnie może zastąpić obiad lub ciepłą kolację. Do przygotowania wykorzystałam ziemniaki ugotowane w mundurkach a następnie podsmażone. Bardzo lubię połączenie chrupiących, ciepłych ziemniaków z...
  • BUŁECZKI CYNAMONOWE

    Przepis dodany:
    4.61
    BUŁECZKI CYNAMONOWE
    Bułeczki cynamonowe są puszyste i bardzo aromatyczne. Ich zapach roznosi się po całym domu i kusi. Bułeczki są słodkie i najlepiej smakują z serkowym lukrem można do niego dodać trochę cytryny żeby przełamać słodycz.Najbardziej znane na...
  • WRAPY Z PASTĄ JAJECZNĄ I SUCHĄ KIEŁBASĄ

    Przepis dodany:
    4.63
    WRAPY Z PASTĄ JAJECZNĄ I SUCHĄ KIEŁBASĄ
    Wrapy można podać na wiele sposobów sama mam na blogu kilka propozycji zawijania tortilli. Tortilla z łososiem czy z hummusem i pieczonymi warzywami a teraz ta z kiełbasą to dowód na to, że można z nich zrobić świetne przekąski. Prawie...
  • KRUCHE CIASTECZKA Z ZIARNAMI

    Przepis dodany:
    4.58
    KRUCHE CIASTECZKA Z ZIARNAMI
    Kruche ciasteczka z ziarnami to jedne z moich ulubionych. Zdarzało mi się kupować takie w cukierni aż w końcu postanowiłam przygotować przepis i piec je w domu kiedy tylko najdzie mnie ochota.Ciasteczka nie są mocno słodkie za to pełne...
  • PLACKI NA ŚMIETANIE

    Przepis dodany:
    4.79
    PLACKI NA ŚMIETANIE
    Śmietana jest jednym z bohaterów 15 numeru magazynu Kocioł a placki śmietanowe są bohaterem naszych śniadań a bywa, że również obiadów :) Placki są puszyste i bardzo smaczne choć z racji użytej śmietany nie należą do fit...
  • GRZANKI Z AWOKADO I POMIDOREM

    Przepis dodany:
    4.61
    GRZANKI Z AWOKADO I POMIDOREM
    Połączenie awokado z pomidorem zawsze się sprawdza. Tym razem sałatkę doprawiłam szczypiorkiem, cytryną i płatkami chilli oraz tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. Jeżeli sałatkę z awokado podamy z pełnoziarnistym chlebem i jajkiem...
  • ZIELONA KANAPKA Z TWAROGIEM I KIEŁKAMI

    Przepis dodany:
    4.87
    ZIELONA KANAPKA Z TWAROGIEM I KIEŁKAMI
    Przepis przygotowałam na potrzeby 15 numeru magazynu Kocioł. W zasadzie czy powinnam to nazywać przepisem może raczej pomysłem na połączenie produktów tak aby dobrze się komponowały. I komponują się zarówno smakowo jak i wizualnie, aż chce...
  • TWAROGOWE CIASTECZKA DO PIWA

    Przepis dodany:
    4.76
    TWAROGOWE CIASTECZKA DO PIWA
    Domowe ciasteczka są najlepsze nie piekę ich za często - wiadomo żeby nie jeść :) Ale miałam taka ochotę na coś słonego. Chipsy, paluszki, chrupki orzechowe ... na szczęście z Chaty do sklepu jest kawałek i zamiast jechać upiekłam sobie...
  • CHLEB GRYCZANY - TATARCZUCH

    Przepis dodany:
    4.74
    CHLEB GRYCZANY - TATARCZUCH
    Pierwszy raz przyłączyłam się do wspólnego wypiekania chleba którego organizatorką jest  Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. W lutym zaproponowała nam chleb gryczany zwany tatarczuchem. Wybrałam propozycję na drożdżach bo z zakwasem jeszcze...
  • FRITTATA Z WARZYWAMI I GORGONZOLĄ

    Przepis dodany:
    4.62
    FRITTATA Z WARZYWAMI I GORGONZOLĄ
    Frittata zwana też włoskim omletem to bardzo prosta potrawa którą dopasujemy pod własne smaki. Może też posłużyć do "sprzątnięcia" końcówek produktów które mamy w lodówce. Frittatę zjemy na ciepłe śniadanie, kolację lub zimną możemy...
  • MARCHEWKOWE STIR FRY Z KREWETKAMI

    Przepis dodany:
    4.55
    MARCHEWKOWE STIR FRY Z KREWETKAMI
    Stir fry z marchewki z krewetkami - zaciekawiłam Was ? Oprócz opisanego w poprzednim poście spaghetti z buraka miałam również możliwość przetestować wersję marchewkową. Dla osób które walczą z czasem, chcą jeść domowo i smacznie to bardzo...
  • SPAGHETTI Z BURAKA Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMI

    Przepis dodany:
    4.87
    SPAGHETTI Z BURAKA Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMI
    Sałatkę ze spaghetti z buraka zrobicie w 10 minut. I będzie to sycące, pełnowartościowe danie bez glutenu. Połączenie słodkiego buraka którego smak dodatkowo podkręca miód i cytryna z chrupiącymi orzechami, wyrazistą gorgonzolą i lekką...
  • MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO

    Przepis dodany:
    4.66
    MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO
    Mus czekoladowy z awokado to deser bogaty w magnez, potas i tłuszcze nienasycone do tego przygotowany w 5 minut, równie szybko znika. Warto go przygotować zwłaszcza kiedy mamy w domu dojrzałe banany i awokado lub znajdziemy takie na przecenie...
  • CIECIERZYCA W MIODZIE

    Przepis dodany:
    4.58
    CIECIERZYCA W MIODZIE
    Kolejny pomysł na zdrową przekąskę. Na blogu jest już przepis na Pikantną ciecierzycę ten poniżej jest dla miłośników słodkości, którzy nie potrafią się oprzeć słodkiej przekąsce przy seansie filmowym czy meczu. Osobiście...
  • Videoprzepis - BABECZKI Z JABŁKAMI

    Przepis dodany:
    4.59
    Videoprzepis - BABECZKI Z JABŁKAMI
    Ciasto z jabłkami zawsze znajdzie swoich zwolenników. Szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast na blogu znajdziecie przepis na szybką Szarlotkę sypaną, kruchą Szarlotkę z brzuszkami i puszystą Szarlotkę z pianką ;) Tym razem babeczki...
  • TARTA Z KALEROSSE

    Przepis dodany:
    4.65
    TARTA Z KALEROSSE
    Tarta to propozycja obiadu który zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje doskonale. Dlatego też sprawdzi się jako posiłek do pracy.Kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu, to nowe warzywo zostało wprowadzone na polski rynek przez firmę...
  • ZUPA GULASZOWA Z INDYKA

    Przepis dodany:
    4.90
    ZUPA GULASZOWA Z INDYKA
    Zupa gulaszowa z indyka rozgrzewa i daje poczucie przyjemnej sytości gdy za oknem hula zimowy wiatr. Warto przygotować ją w dużym garnku z proporcji które podałam. Dzięki temu zaoszczędzicie czas na przygotowanie obiadów w kolejnych dniach.Zupa...
  • KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY

    Przepis dodany:
    4.62
    KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY
    Kapuśniak zazwyczaj gotuję z kiszoną kapustą, słodka też doskonale się sprawdza. Zupa jest łagodniejsza ale równie sycąca. Wywar z wędzonych żeberek oraz podsmażony boczek nadają zupie wyjątkowego smaku.  Zupa jest rozgrzewająca i...
  • ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM

    Przepis dodany:
    4.56
    ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM
    Przepis na drożdżowe rogaliki z makiem powstał trochę przy okazji produkcji domowej masy makowej. Rogaliki wyszły pyszne i na pewno będą świątecznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Wiem, że w tym okresie pieczemy sporo ciast i ciasteczek ale...
  • WIENIEC DROŻDŻOWY Z DAKTYLAMI

    Przepis dodany:
    4.56
    WIENIEC DROŻDŻOWY Z DAKTYLAMI
    Co roku staram się aby na świątecznym stole oprócz tradycyjnych potraw pojawiło się coś nowego. Zazwyczaj są to nowe ciasta lub wariacje na temat tradycyjnych potraw. W tym roku jest to ciasto drożdżowe. Ale nie takie zwyczajne ! Ciasto...
  • MASA MAKOWA

    Przepis dodany:
    4.56
    MASA MAKOWA
    Dlaczego zdecydowałam się zrobić domową masę makową ? W poprzednich latach udawało mi się znaleźć masy w puszkach które choć nie miały idealnego składu to nie straszyły tak bardzo szkodliwymi dodatkami. W tym roku odkładając z niesmakiem...
  • ZAKWAS Z BURAKÓW

    Przepis dodany:
    4.64
    ZAKWAS Z BURAKÓW
    Zakwas z buraków jest przede wszystkim bardzo zdrowy, jest naturalnym probiotykiem. Dodaje energii, wpływa pozytywnie na hemoglobinę i pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn.Bogate w witaminy i mikroelementy buraki już same w sobie są doskonałym...
  • ZUPA GRZYBOWA POSTNA

    Przepis dodany:
    4.87
    ZUPA GRZYBOWA POSTNA
    Zupa grzybowa przygotowywana na wigilię jest zupą postną. Co znaczy, że do jej przygotowania używamy tylko wywaru z grzybów i warzyw. U mnie w domu zupę grzybowa zazwyczaj zabiela się śmietaną. Tym razem sięgnęłam po przepis ze staropolskiej...
  • KROKIETY Z MIĘSEM

    Przepis dodany:
    4.81
    KROKIETY Z MIĘSEM
    Krokiety z mięsem można przygotować z mięsa z rosołu. Przepis na rosół - taki weekendowy, ulubiony, długo gotowany jeszcze na blogu nie zagościł. Ale za to jest kolejny przepis na wykorzystanie mięsa z rosołu z którego jeżeli uda nam się nie...
  • GRANOLA ORZECHOWA Z CZEKOLADĄ

    Przepis dodany:
    4.77
    GRANOLA ORZECHOWA Z CZEKOLADĄ
    Granola to przepis na zdrowe śniadanie. Kilka składników plus kilkanaście minut pracy i mamy podstawę do szybkiego śniadania. Śniadanie które doda nam energii i pozytywnie nastroi na resztę dnia. A jak wieczorem zachce się czegoś chrupiącego...
  • SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I GORGONZOLĄ

    Przepis dodany:
    4.87
    SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I GORGONZOLĄ
    Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami, dynią i gruszkami do propozycja na ciepły lekki obiad, sałatkę na imprezę lub śniadanie do pracy. Dynie widziałam jeszcze w wielu sklepach a sezon na buraki właśnie się rozkręca. Gruszki - wiadomo...
  • SEROMAKOWIEC

    Przepis dodany:
    4.73
    SEROMAKOWIEC
    Na pytanie jak upiec seromakowiec bez spodu podpowiadam - prościej :) Bez konieczności podpiekania ciasta, w ogóle bez przygotowywania ciasta! Spodnia część mojego sernika to makowiec a na górze jest dodatkowa część masy makowej która pięknie...
  • FALAFEL Z BURAKIEM

    Przepis dodany:
    4.53
    FALAFEL Z BURAKIEM
    Falafel w tortilli to moje ulubione fast foodowe danie wegetariańskie. Jednak takie domowe smakuje lepiej, najlepiej ! Falafel z burakiem jest wilgotny to odróżnia go od wersji podstawowej którą znajdziecie już na blogu FALAFEL. Dodatek sprawia że...
  • FASOLKA PO BRETOŃSKU

    Przepis dodany:
    4.59
    FASOLKA PO BRETOŃSKU
    Fasolka po bretońsku to klasyka polskiej kuchni. A przepisów jest tyle, że ciężko wybrać który jest najbardziej klasyczny. Najbardziej lubię kiedy fasola  jest wocno wyczuwalna, taka do gryzienia. Dodatek pomidorów powoduje, że fasolka się...
  • ZUPA DYNIOWA Z GRUSZKĄ I IMBIREM

    Przepis dodany:
    4.69
    ZUPA DYNIOWA Z GRUSZKĄ I IMBIREM
    Zupa z dyni sama w sobie nie była by tak pyszna gdyby nie dodatki. Dynia, imbir, chili i czosnek to zestaw który doskonale się uzupełnia. Takie połączenie gwarantuje nam, że krem z dyni będzie sycący i rozgrzewający. Kremy dyniowe zawyczaj robię...
  • PLACKI ZIEMNIACZANE

    Przepis dodany:
    4.61
    PLACKI ZIEMNIACZANE
    Placki ziemniaczane lubią wszyscy ale kto lubi trzeć ziemniaki ? Kto lubi mieć starte do krwi kostki ? Choć nie wiem jak bym się starała to zawsze lała się krew. W ciągu naszego małżeństwa zrobiłam placki może 2-3 razy i za każdym razem...
  • TAGLIATELLE Z DORSZEM W POMIDORACH

    Przepis dodany:
    4.71
    TAGLIATELLE Z DORSZEM W POMIDORACH
    Przepis na tagliatelle z dorszem przygotowałam specjalnie na finał konkursu Barilla Cup. Połączyłam tu moją ulubioną wersję dorsza w pomidorach z makaronem.  Danie zostało docenione i zajełam III miejsce ! To był bardzo miły dzień a ten...
  • MAKOWIEC JAPOŃSKI

    Przepis dodany:
    4.80
    MAKOWIEC JAPOŃSKI
    Makowiec z jabłkiem zwany japońskim - nie pytajcie skąd ta nazwa, pojęcia nie mam pewnie z tego samego źródła co ryba po grecku czy po japońsku :) Grunt, że makowiec jest pyszny. Moja babcia która nie ma kłopotu z krytyką, po trzecim kawałku...
  • PASTA Z AWOKADO

    Przepis dodany:
    4.86
    PASTA Z AWOKADO
    Pasta z awokado doda naszym kanapkom wyjątkowego smaku. A jak podamy do niej ciepłe pieczywo to będzie wyjątkowe śniadanie. Idealnie do pasty z awokado pasuje szybki CHLEB NA SODZIE, który można jeść na ciepło !Przepis na pastę z awokado jest...
  • JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI

    Przepis dodany:
    4.84
    JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI
    Puree z dyni robi się bardzo prosto. Wiem, że jest kilka różnych sposobów, ja osobiście puree przygotowuję tylko w piekarniku. Wydaje mi się, że nie ma prostszej metody - bez obierania, bez wysiłku. Pokrojoną na części dynię wstawiam do...
  • PRZEPIS NA CHLEB Z NACZYNIA

    Przepis dodany:
    4.73
    PRZEPIS NA CHLEB Z NACZYNIA
    To jeden z najczęściej pieczonych w Chacie chlebów. Jest bardzo prosty, na drożdżach. Ma przyjemnie chrupiącą skórką i mięciutkie wnętrze. Ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie i tego się nie przeskoczy ale poza tym to kilkanaście minut prac...
  • CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI

    Przepis dodany:
    4.52
    CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI
    Szybciutkie, lekkie i słodkie ciasto, na przełamanie słodyczy polecam użyć kwaskową odmianę jabłek. Antonówka, Gloster, Jonagold, Lobo, Reneta czy stara polska odmiana Papierówka będą idealne. Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, nie ma...
  • MAKARON Z JAJKIEM I KIEŁBASĄ

    Przepis dodany:
    4.88
    MAKARON Z JAJKIEM I KIEŁBASĄ
    To kolejny przepis na makaron a równocześnie obiad dnia następnego, obiad który uchroni nas przed wyrzucaniem jedzenia. Makaron zawsze da się wykorzystać i zazwyczaj jest to coś pysznego w 15 minut. Zazwyczaj jak gotuję makaron to nie dziele paczki...
  • BUŁECZKI Z JABŁKAMI

    Przepis dodany:
    4.85
    BUŁECZKI Z JABŁKAMI
    Przyszedł czas na jabłka, najsmaczniejsze, proszące wręcz zjedz mnie, właśnie mnie. Na bok odchodzą winogrona, borówki czy maliny a na cytrusy jeszcze nie czas. Teraz jest czas jabłek !Po pierwsze bułeczki, domowe, drożdżowe, pyszne. Pachnące...
  • GRYCZANE KOTLECIKI SELEROWE

    Przepis dodany:
    4.80
    GRYCZANE KOTLECIKI SELEROWE
    Kaszę gryczaną uwielbiam, zazwyczaj jadłam ją jako dodatek do gulaszy, albo okraszoną skwarkami ze szklanką kefiru. Teraz postanowiłam zrobić z niej główny składnik dania, dodatek warzyw a w szczególności selera ożywiło smak. Takie...
  • FOCACCIA Z POMIDORKAMI

    Przepis dodany:
    4.55
    FOCACCIA Z POMIDORKAMI
    Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, idealne na imprezy, wycieczki czy przekąskę do pracy. Wystarczy odrobina dobrej oliwy do maczania i mamy naprawdę coś pysznego. Upieczcie, spróbujcie a gwarantuje, że wejdzie na stałe do waszego menu...
  • MAKARON Z SOSEM ARRABBIATA

    Przepis dodany:
    4.84
    MAKARON Z SOSEM ARRABBIATA
    Arrabbiata to po włosku wściekły, ostrość możemy oczywiście regulować ilością chilli ale arrabbiata powinna być wściekła :) Jak zrobić sos arrabbiata ? Podstawą są pomidory, dobre, dojrzałe pomidory, cebula, czosnek i obowiązkowo chilli....
  • PIECZONA DYNIA Z BOCZKIEM I PĘCZAKIEM

    Przepis dodany:
    4.54
    PIECZONA DYNIA Z BOCZKIEM I PĘCZAKIEM
    Za takie dania kocham jesień ! Pieczona dynia jest pyszna, jaką dynię wybrać ? Najlepsza do tego typu dań jest dynia hokkaido której skórka jest jadalna. Wystarczy ją umyć, usunąć pestki i pokroić. Obiad robi się "sam" a jak nie...
  • BRUKSELKA NA OSTRO

    Przepis dodany:
    4.56
    BRUKSELKA NA OSTRO
    Brukselka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników. Sama zaczęłam ją jeść dość późno, kapusta jaką tolerowałam będąc dzieckiem musiała być ukiszona a gołąbki obierałam z liści i zjadałam farsz :) Do pewnych smaków trzeba...
  • CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI

    Przepis dodany:
    4.83
    CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI
    Dzięki dyni ciasto wychodzi wilgotne, ciężkawe - takie jak lubimy :) Pachnie jesienią, korzeniami i jest bardzo sycące. Słodycz dyni miesza się ze słonym masłem orzechowym, miękkość i wilgotność ciasta gra z chrupkością orzechów i...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).