Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Z miłości do gotowania

W kuchni Z miłości do gotowania jest już 322 dobrych przepisów:

  • Ciasteczka jaglane z pastą tahini i gorzką czekoladą, bez cukru

    Przepis dodany:
    4.89
    Ciasteczka jaglane z pastą tahini i gorzką czekoladą, bez cukru
    Jak ma być słodko, niech chociaż będzie zdrowo. Dziś przedstawiam Wam przepis na ciasteczka z płatków jaglanych, z daktylami zamiast cukru, z pastą tahini, która daje ciastkom sezamowy smak i kawałkami gorzkiej czekolady. Dla amatorów ciastek...
  • Kontuzja mięśni przywodzicieli uda – jak to ugryźć i wyleczyć

    Przepis dodany:
    4.61
    Kontuzja mięśni przywodzicieli uda – jak to ugryźć i wyleczyć
    Temat nietypowy jak na blog kulinarny, ale w związku z niedużą ilością konkretnych rad na ten temat w Internecie, postanowiłam opisać swój przypadek. Oczywiście jak każdy, najpierw radziłam się doktora Google, co generalnie uważam za...
  • Risotto z zielonymi szparagami

    Przepis dodany:
    4.71
    Risotto z zielonymi szparagami
    Póki jeszcze trwa sezon na szparagi, wrzucam przepis na aromatyczne, pyszne risotto.   Składniki (na 2 porcje): pół szklanki ryżu arborio (do risotto, krótkoziarnistego) 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 2 łyżeczki masła 1 łyżka oliwy z...
  • Qiche na cieście francuskim ze szparagami

    Przepis dodany:
    4.78
    Qiche na cieście francuskim ze szparagami
    Sezon na szparagi w pełni ale zaraz się skończy. Niestety trwa krótko (zdecydowanie za krótko) więc trzeba korzystać. Nie ukrywam, że najbardziej lubię zielone szparagi, lekko tylko zblanszowane, w towarzystwie jajka (czy to w koszulce, czy...
  • Sałatka z fenkułu z gruszką i rokpolem

    Przepis dodany:
    4.50
    Sałatka z fenkułu z gruszką i rokpolem
    Przygrzało… W tym roku maj zapowiada się wspaniale. To chyba moja ulubiona pora, bo wszystko wokół pięknie wygląda – soczysta zieleń traw, krzewów i drzew, różnobarwne kwiaty i uśmiechnięci ludzie. Aż chce się żyć! Co prawda w...
  • Zupa kukurydziana z mlekiem kokosowym i komosą ryżową

    Przepis dodany:
    4.84
    Zupa kukurydziana z mlekiem kokosowym i komosą ryżową
    Na zewnątrz coraz ładniej. Pogoda dopisuje, wkoło coraz bardziej zielono i przyjemnie. Warto dogodzić sobie także od wewnątrz – kolorowymi, smacznymi posiłkami. Dziś w menu żółciutka jak słońce zupa kukurydziana z mlekiem kokosowym i...
  • Ryba zapiekana z warzywami pod parmezanową kołderką

    Przepis dodany:
    4.77
    Ryba zapiekana z warzywami pod parmezanową kołderką
    To, że ryby powinno się jeść jak najczęściej, wie każdy. Trudniej z realizacją, bo nie każdy lubi, albo jest znudzony zwykłą, smażoną rybą. Jest na to sposób – zapieczcie ją z kalafiorem i brokułami pod chrupiącą, parmezanową...
  • Baba-hummus czyli pasta z bakłażana i ciecierzycy.

    Przepis dodany:
    4.87
    Baba-hummus czyli pasta z bakłażana i ciecierzycy.
    Dziś przedstawiam Wam pomysł na pyszną pastę, stanowiącą połączenie baba ghanoush i hummusu. Baba ghanoush to pasta z opalanych bakłażanów i tahini; hummus – podobna pasta, tyle, że z ciecierzycy. Ich połączenie jest po prostu genialne...
  • Chrupiąca surówka z jarmużem

    Przepis dodany:
    4.72
    Chrupiąca surówka z jarmużem
    W skład każdego posiłku powinny wchodzić warzywa. Do obiadu najczęściej są podawane w postaci surówki. Nie są to może wyżyny kulinarnych wyzwań, ale warto poświęcić im trochę miejsca na blogu. Każdy jakieś surówki jada i czasem...
  • Ciasto z mąki kokosowej z wiórkami i rodzynkami.

    Przepis dodany:
    4.48
    Ciasto z mąki kokosowej z wiórkami i rodzynkami.
    W przypływie jakiejś weny zakupiłam mąkę kokosową. W zasadzie nie bardzo wiem dlaczego, wszak nie wypiekam za wiele słodkości, nie smażę często naleśników czy racuchów. W każdym razie, jak już zagościła w szafce, trzeba było ją jakoś...
  • Jak być szczupłym i zdrowym oraz miętowy bakłażan faszerowany kaszą gryczaną.

    Przepis dodany:
    4.70
    Jak być szczupłym i zdrowym oraz miętowy bakłażan faszerowany kaszą gryczaną.
    Lato nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nim lżejszy ubiór. Co się z tym wiąże – będziemy pokazywać coraz więcej ciała. Każdy z nas chciałby jako tako wyglądać w krótkich spodenkach i bluzkach na ramiączkach, ale… jak wiecie,...
  • Lekkie ciasteczka owsiane bez cukru, mąki i jajek.

    Przepis dodany:
    4.59
    Lekkie ciasteczka owsiane bez cukru, mąki i jajek.
    Od ostatniego wpisu minął ponad miesiąc, prawie półtora. Pewnie w jakiś sposób powinnam wytłumaczyć swoją nieobecność, ale też nie lubię za dużo mówić o swoim życiu prywatnym. Nadmienię tylko, że w ostatnim czasie problemy przygięły...
  • Pieczone, serowe placki z batata

    Przepis dodany:
    4.54
    Pieczone, serowe placki z batata
    Bataty, czyli słodkie ziemniaki stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków. Zawierają dużo witamin i minerałów oraz charakteryzują się niższym niż ziemniaki indeksem glikemicznym (54), dzięki czemu nie podnoszą gwałtownie...
  • Wątróbka w sosie pieczarkowym

    Przepis dodany:
    4.55
    Wątróbka w sosie pieczarkowym
    Przyłapuję się na tym, że ostatnio jem bardzo mało mięsa. Moje posiłki składają się głównie z kasz, warzyw, roślin strączkowych, jajek, ryb i czasami tofu.  Nie narzekam, bo tak jest bardzo zdrowo, ale czasem mam poczucie, że...
  • Zupa krem z pora i kalafiora

    Przepis dodany:
    4.79
    Zupa krem z pora i kalafiora
    Mniam, mniam… za dobrą zupę mogę dać się pokroić. Robię je częściej niż to wynika z publikowanych przepisów (w zasadzie raz w tygodniu to minimum), ale czasem zupa tak szybko znika, że nie mam jak pstryknąć fotki Zupy wcale nie...
  • Dietetyczny, wegański smalec ze skwarkami

    Przepis dodany:
    4.62
    Dietetyczny, wegański smalec ze skwarkami
    Lubię smalec. Gdy byłam mała, rodzice robili pyszny, z dużą ilością chrupiących, boczkowych skwarek. Smarując nim chleb, zawsze z siostrą zagłębiałyśmy się nożem do dna naczynia, by wyciągnąć jak najwięcej skwarek. Nie tyle tłuszcz...
  • Ciasteczka jaglane z masłem orzechowym

    Przepis dodany:
    4.84
    Ciasteczka jaglane z masłem orzechowym
    Poniewierały mi się płatki jaglane w szafce, więc stwierdziłam, że trzeba coś z nimi zrobić… Natchnie mnie czasem na zakup czegoś, czego później nie używam (bo owsianek, jaglanek i innych tego typu rzeczy na słodko, nie jadam na...
  • Zapiekana polenta z mozzarellą, pomidorami i pesto

    Przepis dodany:
    4.58
    Zapiekana polenta z mozzarellą, pomidorami i pesto
    Polenta to tradycyjna włoska potrawa, przygotowywana z mąki kasztanowej bądź mąki lub kaszy kukurydzianej. Po ugotowaniu powstaje taka papka – mamałyga, która po zastygnięciu przybiera całkiem zwartą formę. Ostudzoną polentę możemy...
  • Lubczykowa ogórkowa z pęczakiem

    Przepis dodany:
    4.87
    Lubczykowa ogórkowa z pęczakiem
    Ogórkowa to moja ulubiona zupa z dzieciństwa. O ile innym dzieciom najbardziej smakowała pomidorowa o delikatnie słodkim smaku, ja wolałam kwaśną ogórkową i kapuśniak. Zamiłowanie do kwaśnego smaku pozostało, więc z chęcią zajadam kiszoną...
  • Makaron z jarmużowym pesto i suszonymi pomidorami

    Przepis dodany:
    4.69
    Makaron z jarmużowym pesto i suszonymi pomidorami
    Jarmuż. Kiedyś zapomniany, teraz robi furorę jako superfood. Nie należę do osób, które bez mrugnięcia okiem „rzucają się” na wszelkiego typu nowinki kulinarne. Spróbuję i jak mi dany produkt nie podpasuje dwa razy, to rezygnuję z...
  • Smażony ryż z wieprzowiną i pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.56
    Smażony ryż z wieprzowiną i pieczarkami
    Jeżeli potrzebujecie przepisu na szybkie w przygotowaniu, ale i smaczne danie – oto on Smażony ryż z wieprzowiną i pieczarkami. Dania typu stir-fry należą do moich ulubionych właśnie ze względu na prostotę i tempo pracy. Ostatnio brak mi...
  • Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych

    Przepis dodany:
    4.51
    Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
    Ostatnio w moim menu na dobre zagościły buraki Warzywo- ideał na zimę, zwłaszcza dla ludzi aktywnych. W dzisiejszym przepisie buractwo występuje w towarzystwie włoszczyzny – zapieczone w lekkiej glazurze. Gotowe warzywa skrapiamy sokiem z...
  • Świąteczne ozdoby z bakalii

    Przepis dodany:
    4.59
    Świąteczne ozdoby z bakalii
    Wiem, że prowadzę bloga kulinarnego, nie zaś takiego o tematyce dekorowania wnętrz, ale dostałam tyle bakalii od Bakalland, że postanowiłam „pokombinować z nimi inaczej Chciałam jakoś ciekawie ozdobić stół, więc na myśl przyszły mi...
  • Sandacz w migdałach

    Przepis dodany:
    4.83
    Sandacz w migdałach
    Prosty sposób na podanie pysznej, efektownie wyglądającej ryby. Przepis idealny nie tylko na Święta, również na co dzień. Przygotowałam sandacza, ale równie dobrze możecie zastąpić go karpiem, dorszem czy linem.   Składniki (na 5-6 porcji):...
  • Piernikowo-orzechowe brownie z bakaliami

    Przepis dodany:
    4.59
    Piernikowo-orzechowe brownie z bakaliami
    Wiecie, że nie szaleję za słodyczami… Zdecydowanie wolę przegryźć gorzką czekoladę, orzechy lub jakieś bakalie. W ograniczonych ilościach uwielbiam też brownie (zwłaszcza z lodami). Przeważnie robię je na bazie mąki gryczanej, jednak...
  • Pappardelle w sosie pomidorowym z tofu

    Przepis dodany:
    4.54
    Pappardelle w sosie pomidorowym z tofu
    Pomysł na szybki, wegetariański obiad. Idealny w międzyczasie świątecznych przygotowań. Dobrej jakości makaron, tofu i własnej roboty sos pomidorowy = smaczne i zdrowe danie.   Składniki (na 2 porcje): 100 g makaronu pappardelle opakowanie...
  • Orzechowo-bakaliowe świąteczne praliny

    Przepis dodany:
    4.47
    Orzechowo-bakaliowe świąteczne praliny
    Święta tuż, tuż. Warto sprawdzić kilka pomysłów w praktyce, żeby w godzinie ZERO nie było niewypału. W tym roku postanowiłam, że oprócz tradycyjnych, świątecznych wypieków takich jak piernik, sernik i makowiec, na stole pojawią się też...
  • Boeuf Stroganow alias strogonow

    Przepis dodany:
    4.48
    Boeuf Stroganow alias strogonow
    Boef Stroganow to nic innego jak gulasz z wołowiny, z cebulą, pieczarkami, śmietaną i przecierem pomidorowym. W niektórych przepisach można spotkać dodatek ogórków kiszonych lub konserwowych. Nazwa dania pochodzi od Pawła Stroganowa, XIX...
  • Glazurowany łosoś z makronem ryżowym i jarmużem

    Przepis dodany:
    4.83
    Glazurowany łosoś z makronem ryżowym i jarmużem
    Chwilę (nawet dłuższą) mnie nie było. W grudniu generalnie mam mniej wolnego czasu – w pracy zamieszanie, dużo więcej roboty niż zazwyczaj; po pracy albo ogarniam przedświąteczne sprawy (pierogi już ulepione!) albo najzwyczajniej nie mam...
  • Podwójnie nadziane pufki

    Przepis dodany:
    4.60
    Podwójnie nadziane pufki
    Pufki to moje określenie na poduszeczki z ciasta francuskiego z dowolnym nadzieniem. Nazwa przyszła na myśl sama – jako skojarzenie z puff pastry – angielską nazwą tego ciasta.Ciasto francuskie uwielbiam za jego delikatność, chrupkość...
  • Curry z burakiem, ciecierzycą i porem

    Przepis dodany:
    4.72
    Curry z burakiem, ciecierzycą i porem
    Ostatnio mam smaka na buraka. Zajadam surówki i sałatki z buraków, a ostatnio pokusiłam się także o przygotowanie curry. Buraki świetnie komponują się z mlekiem kokosowym i orientalnymi przyprawami. Do tego ciecierzyca i duża ilość...
  • Kotlety pożarskie

    Przepis dodany:
    4.91
    Kotlety pożarskie
    Kotlety pożarskie, tudzież Pożarskiego lub à la Pożarski, to danie kuchni rosyjskiej. Są to panierowane kotlety z mielonego mięsa drobiowego. Jak to często bywa w takich przypadkach, istnieje kilka historii na temat ich początku, ale prawie...
  • Soczewica z pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.55
    Soczewica z pieczarkami
    Muszę odsapnąć od mięsa. Jak trzy dni pod rząd jem na obiad mięso, to mam dość. Czuję się przeładowana i ciężka. Dziwię się, że niektórzy nie wyobrażają sobie bezmięsnego obiadu (choć sama mam w domu taki przypadek). Nie jestem...
  • Pieczone kacze udka z pomarańczą, w przyprawie pięciu smaków

    Przepis dodany:
    4.88
    Pieczone kacze udka z pomarańczą, w przyprawie pięciu smaków
    W związku z tym, że dostałam ładną tuszkę, na Św. Marcina będzie kaczka, a nie gęsina. Prawie tak samo smacznie, ale mniej tłusto Na pierwszy ogień poszły udka i korpus, z którego ugotowałam rosół. Udka zamarynowałam w soku z pomarańczy z...
  • Gulasz wieprzowy z pieczarkami, dynią i czosnkiem niedźwiedzim

    Przepis dodany:
    4.88
    Gulasz wieprzowy z pieczarkami, dynią i czosnkiem niedźwiedzim
    Prosty w przygotowaniu, aromatyczny gulasz z moim ulubionym, jesiennym warzywem – dynią. Dzięki dyni, gulaszu nie trzeba zagęszczać mąką. Wystarczy lekko ją rozgotować i to sprawi, że gulasz będzie miał odpowiednią konsystencję....
  • Batoniki Yummy od Raw and Happy

    Przepis dodany:
    4.50
    Batoniki Yummy od Raw and Happy
    Dzisiejszy wpis będzie traktował o batonikach Yummy firmy Raw & Happy. Dostałam je w celu przetestowania i opisania moich spostrzeżeń. Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne – estetyczne opakowania (pojedyncze i zbiorcze), oddające...
  • Makaron z sosem dyniowym z kurczakiem

    Przepis dodany:
    4.88
    Makaron z sosem dyniowym z kurczakiem
    Nieczęsto jem makaron. Uwielbiam go, ale ze względu na wartości odżywcze wybieram kasze. Raz na jakiś czas można się jednak skusić, zwłaszcza, gdy nie mamy za wiele czasu na długie gotowanie. Dzisiaj proponuję Wam pappardelle w jesiennym wydaniu...
  • Frittata z dynią, szpinakiem i serem feta

    Przepis dodany:
    4.62
    Frittata z dynią, szpinakiem i serem feta
    Propozycja na pożywne śniadanie lub nawet lekki obiad. Sezonowa frittata z dynią, serem typu feta i szpinakiem. Frittata to włoska potrawa, coś w rodzaju omletu, wzbogaconego o warzywa, ser, mięso lub cokolwiek co wpadnie Wam w rękę. Pysza puszysta...
  • Zupa dyniowa z suszonymi grzybami i kaszą jaglaną

    Przepis dodany:
    4.77
    Zupa dyniowa z suszonymi grzybami i kaszą jaglaną
    Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc ostatnio króluje ona wśród „przerabianych” przeze mnie warzyw. Jednymi z moich ulubionych dań z dynią są zupy – nie tylko kremy, także te z kawałkami warzyw, mięsem, kaszą itp. Ostatnio na...
  • Rozgrzewająca herbata cytrynowo-imbirowa z pomarańczą. od Ahmad Tea

    Przepis dodany:
    4.47
    Rozgrzewająca herbata cytrynowo-imbirowa z pomarańczą. od Ahmad Tea
    Jakiś czas temu dostałam od firmy Ahmad Tea przesyłkę z herbatami oraz zaproszeniem do udziału w konkursie. Konkurs polega na przygotowaniu ciekawego przepisu na rozgrzewającą herbatę, przygotowaną na bazie którejś z herbat, które otrzymałam w...
  • Quinotto z grzybami

    Przepis dodany:
    4.53
    Quinotto z grzybami
    Zatęskniłam za risottem… Niestety ostatnio nie jadam białego ryżu, zastępuję go brązowym, czerwonym lub kaszami (wynika to nie tylko z upodobań, ale i kwestii zdrowotnych). Tym razem postawiłam jednak na quinoę (komosę ryżową), która w...
  • Lazania z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem

    Przepis dodany:
    4.72
    Lazania z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem
    Raz na jakiś czas mam „zachciewajkę” na jakieś cięższe danie. Fast food oczywiście nie wchodzi w grę, więc trzeba pokombinować inaczej. Najlepiej z makaronem i jakimś cięższym sosem. Padło na lazanię – zapiekankę z dużych...
  • Krakersy Raw and Happy

    Przepis dodany:
    4.80
    Krakersy Raw and Happy
    Wśród produktów Raw & Happy, które dostałam do przetestowania znalazły się krakersy. W zasadzie jest to coś w rodzaju chrupkiego pieczywa, które w odróżnieniu od tradycyjnych „chlebków”, nie jest wypiekane w wysokich...
  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami i bakłażanem

    Przepis dodany:
    4.91
    Potrawka z kurczaka z pieczarkami i bakłażanem
    Proste, lekkie i aromatyczne danie jednogarnkowe. Zostało mi kilka pieczarek z innego obiadu oraz bakłażan, postanowiłam więc przygotować taką potrawkę. Nie mam ostatnio za wiele czasu na siedzenie w kuchni – korzystamy z ostatnich ciepłych...
  • Schabowe po włosku (cacciatore)

    Przepis dodany:
    4.49
    Schabowe po włosku (cacciatore)
    Typowych schabowych w panierce nie jadam. Kiedyś lubiłam, ale od kiedy przeszłam na „jasną” stronę – zdrowego odżywiania, unikam ich. Przestały mi w ogóle smakować takie panierowane rzeczy – czy to mięso czy ryby. Uważam,...
  • Domowa chałwa z Rawnello

    Przepis dodany:
    4.49
    Domowa chałwa z Rawnello
    Kolejnym produktem firmy Raw and Happy, który miałam przyjemność (prawdziwą) przetestować były wegańskie (i oczywiście witariańskie) pralinki Rawnello. Ręcznie robione z orzechów i suszonych owoców. Nie zwierają glutenu, soi, jaj, mleka,...
  • Roladki drobiowe z serem i pieczarkami w grzybowym sosie

    Przepis dodany:
    4.47
    Roladki drobiowe z serem i pieczarkami w grzybowym sosie
    Mięso z piersi kurczaka to taki fajny surowiec, że możesz zawinąć weń wszystko i powinno wyjść smacznie (o ile farsz także jest smaczny). Moim klasykiem są roladki z pieczarkami i żółtym serem, które podaję w pieczarkowym sosie. Danie nie...
  • Wegańskie pesto z jarmużu

    Przepis dodany:
    4.60
    Wegańskie pesto z jarmużu
    Dłuższą chwilę mnie nie było, ale serwer, na którym trzymam zdjęcia uległ kilkudniowej awarii. Sam przepis niestety, choćby był na najcudowniejszą potrawą na świecie, bez zdjęcia nie przemówi do nikogo. Jesteśmy wzrokowcami i jeżeli chodzi...
  • Wątróbka duszona z węgierkami

    Przepis dodany:
    4.74
    Wątróbka duszona z węgierkami
    Sezon na przepyszne węgierki powoli dobiega końca. Warto to wykorzystać przygotowując z ich dodatkiem nie tylko ciasta, ale i mięso. Dokładniej wątróbkę. Skoro robimy ją z jabłkami, równie dobrze można przygotować ją ze śliwkami. Tak  mi...
  • Piersi kurczaka z mascarpone i suszonymi pomidorami zapiekane w pomidorowym sosie

    Przepis dodany:
    4.76
    Piersi kurczaka z mascarpone i suszonymi pomidorami zapiekane w pomidorowym sosie
    Danie banalnie proste i dość szybkie w przygotowaniu ale nie można mu odmówić smaku. Aromatyczne dzięki przyprawom oraz pomidorom. Idealne dla amatorów włoskiej kuchni.   Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze piersi kurczaka sól pieprz cytrynowy...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).