Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Zagraj w zielone!

W kuchni Zagraj w zielone! jest już 28 dobrych przepisów:

  • nie tylko szpinak...

    Przepis dodany:
    4.83
    nie tylko szpinak...
    Zima nie przestaje mnie zadziwiać.Przyzwyczaiłam się do szpinaku na grządkach.Ze zdziwieniem obserwuję gotowe do wystrzelenia pączki liściowe i kwiatowe.Pobudzony wiosennie kot pozwala na śmielsze zaglądanie w prognozy pogody. Miłym zaskoczeniem...
  • styczniowy szpinak

    Przepis dodany:
    4.71
    styczniowy szpinak
    Dziś nie będzie o gotowaniu, ale szpinaku.Miał być na wiosnę, ale aura pogodowa sprawiła, że wyrósł późną jesienią.I nadal rośnie.Powoli, tuż przy ziemi, wcale nie pod osłoną.Rośnie.W takim miejscu warzywnika, gdzie zimowe, świecące...
  • adżabsandali, czyli gruziński "jednogarnkowiec"

    Przepis dodany:
    4.72
    adżabsandali, czyli gruziński "jednogarnkowiec"
    Do Wardzi dotarliśmy późnym popołudniem. Turyści docierają tam z reguły taksówką, zwiedzają skalne miasto i wracają z powrotem tą samą taksówką (kierowcy cierpliwie czekają). My postanowiliśmy przenocować w Wardzi w polecanej w Internecie...
  • zupa wielofasolowa w stylu meksykańskim

    Przepis dodany:
    4.84
    zupa wielofasolowa w stylu meksykańskim
    Nigdy nie wiadomo, skąd przyjdzie inspiracja do kolejnego dania. Kilka dni temu na profilu koleżanki, która mieszka obecnie w Nowym Jorku, pojawiło się zdjęcie wielkiego worka opisanego jako "16 bean soup mix". Koleżanka zawadiacko podpisała...
  • wstrząśnięta, nie zmieszana - sałatka ze szpinaku, batata i cykorii

    Przepis dodany:
    4.69
    wstrząśnięta, nie zmieszana - sałatka ze szpinaku, batata i cykorii
    Kolorystycznie to jesień na talerzu. Blednąca zieleń (traw), ognisty pomarańcz (liści), i złamana biel (mgieł o poranku). Gdyby zastąpić batata dynią i odjąć awokado byłoby sezonowo i całkiem lokalnie. Ale miałam ochotę na pieczone bataty,...
  • pieczone gęsie nogi (w cydrze, z jabłkami, doprawione majerankiem i tymiankiem)

    Przepis dodany:
    4.64
    pieczone gęsie nogi (w cydrze, z jabłkami, doprawione majerankiem i tymiankiem)
     Nie będę oryginalna - gęsina na św. Marcina. Zgrabne hasło, chwytliwe, rymuje się, więc uległam, zwłaszcza, że się rymuje ;)Potrzebne:- 2 nogi gęsie- 1,5 jabłka (u mnie duże złote renety)- 2 małe cebule (u mnie czerwone)- 3/4 szklanki...
  • zupa dyniowa nr 2 (z soczewicą i kapustą pak choi)

    Przepis dodany:
    4.52
    zupa dyniowa nr 2 (z soczewicą i kapustą pak choi)
    W tym roku po raz pierwszy doczekałam się dyni "hokkaido". Urosły z zebranych w ubiegłym roku ziarenek. O dziwo, pomimo tak dużej popularności dyni tej odmiany, trudno kupić jej nasiona. Łatwiej było o fioletową marchew niż o "hokkaido". Ale...
  • ciasto marchewkowe - sposób na wykorzystanie pulpy marchewkowej z sokowirówki

    Przepis dodany:
    4.51
    ciasto marchewkowe - sposób na wykorzystanie pulpy marchewkowej z sokowirówki
    Gdzieś, kiedyś czytałam, że można z powodzeniem wykorzystać pulpę marchewkową, gdy robi się sok marchewkowy w sokowirówce. Informację tę odnotowałam, ale nie zanotowałam jej. Gdy więc zaszła potrzeba, a jak wiadomo potrzeba jest matką...
  • ostatnie tchnienie jesieni, czyli sałatka ze szpinakiem, marchewką i pieczonym burakiem

    Przepis dodany:
    4.65
    ostatnie tchnienie jesieni, czyli sałatka ze szpinakiem, marchewką i pieczonym burakiem
    Szpinak wczesno-wiosenny, zwany zimowym (bo zimuje w ziemi), dzięki sprzyjającej aurze pogodowej, urósł jesienią. Taka niespodzianka w momencie, gdy sezon ogródkowy uznałam dawno za zakończony. Co prawda swoją wielkością kwalifikuje się tylko...
  • aromatyczne klopsy w podwójnie pomidorowym sosie

    Przepis dodany:
    4.63
    aromatyczne klopsy w podwójnie pomidorowym sosie
    Jesień coraz bardziej zaawansowana, liście z drzew opadły, warzywnik opustoszał, dni coraz krótsze i chłodniejsze można więc uznać sezon spiżarniowy za otwarty. Nadszedł czas na konsumpcję pracowicie przygotowywanych od maja słoików. Dziś...
  • gruzińska pasta z bakłażana (pchali)

    Przepis dodany:
    4.73
    gruzińska pasta z bakłażana (pchali)
     Gruzińska kuchnia skradła moje serce (i żołądek). Od pierwszego wyjazdu do Gruzji trzy lata temu próbuję odtwarzać tamtejsze smaki w domu. Nie jest łatwo, zwłaszcza, że gruzińska kuchnia to połączenie naturalnych...
  • zapiekanka z kaszy gryczanej, soczewicy i jarmużu

    Przepis dodany:
    4.80
    zapiekanka z kaszy gryczanej, soczewicy i jarmużu
    W końcu udało mi się kupić ten jarmuż ;) A sprzedawała go starsza pani, która wyhodowała go w swoim ogródku. Okazało się, że zanim Warszawa odkryła jarmuż, Jura Krakowsko-Częstochowska nie zdążyła jeszcze o nim zapomnieć. Warzywo to od...
  • free-form rustic tart, czyli jabłka i czerwone borówki na kruchym orkiszowym

    Przepis dodany:
    4.63
    free-form rustic tart, czyli jabłka i czerwone borówki na kruchym orkiszowym
    W weekend znów szwendaliśmy się po lesie. Była pełnia (tuż po pełni?), więc grzybów jak na lekarstwo. Zostały jedynie zapomniane przez świat i ludzi pojedyncze egzemplarze tak leciwe, że zostawiliśmy je w lesie, aby dokonały tam swego...
  • niemiecka sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

    Przepis dodany:
    4.83
    niemiecka sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)
    Niemcy nie tylko dzielą się na "Ossi" lub "Wessi", ale też na tych, którzy preferują Kartoffelsalat z olejem/oliwą i na tych, którzy do tejże dodają majonez. Ja wolę drugą z opcji, ale tylko pod warunkiem, że sama ten majonez ukręcę.Z...
  • zupa krem z białych warzyw i smażone podgrzybki

    Przepis dodany:
    4.68
    zupa krem z białych warzyw i smażone podgrzybki
    Z grzybami jest jak z przysłowiowym króliczkiem - przyjemność sprawia gonienie go, a nie złapanie. Uwielbiam wyprawy do lasu w poszukiwaniu grzybów. Powolne chodzenie, zaglądanie pod każdy krzak, pochłanianie lasu każdym, wyostrzonym zmysłem. I...
  • penne z wołowiną w czerwonym winie i pomidorach

    Przepis dodany:
    4.88
    penne z wołowiną w czerwonym winie i pomidorach
    Będąc młodą studentką (parafrazując klasyka), albo i jeszcze wcześniej, zakochałam się w pewnym przepisie na wołowinę. Prezentował go Robert Makłowicz w swoim programie kulinarnym, na wiele lat przed tym, jak gotowanie stało się modne i...
  • makaron z szałwiową dynią i maślakami

    Przepis dodany:
    4.57
    makaron z szałwiową dynią i maślakami
    Dyni i grzybów ciąg dalszy. Natura sama podpowiada, co mam na obiad ugotować, więc nie oponuję. Wsłuchuję się w rytm przyrody i chętnie przyjmuję jej dary. Dynia o tej porze roku jest najlepsza, a sezon na maślaki nadal trwa. Natomiast dla...
  • fasolówka ze świeżego "jaśka"

    Przepis dodany:
    4.86
    fasolówka ze świeżego "jaśka"
    Jura Krakowsko-Częstochowska to zielone zaplecze przemysłowego Górnego Śląska i Zagłębia. W tamtejszych  zagubionych w lasach i wśród łąk miejscowościach znajduje się wiele domów weekendowych. W większości przypadków nie są to na...
  • smażona wątróbka + sos z owoców po nalewce

    Przepis dodany:
    4.75
    smażona wątróbka + sos z owoców po nalewce
    Wczoraj były sosy z owoców po nalewkach, a dziś pierwszy z pomysłów, do czego można je użyć. Bardzo lubię owocowe dodatki do dań wytrawnych, jak i połączenia smaków przeciwstawnych. Stąd połączenie gorzkiej wątróbki ze słodkim, owocowym...
  • o tym, co można zrobić z owocami po nalewce

    Przepis dodany:
    4.67
    o tym, co można zrobić z owocami po nalewce
    Nalewka wyszła wyśmienita, ale, co zrobić z pozostałymi po niej owocami? Nie odciskam ich, aby nalewka była klarowna, więc po odcieknięciu pozostaje w nich nadal sporo soku, a więc i smaku. Wyrzucić szkoda, trzeba więc znaleźć im zastosowanie....
  • marynowane maślaki + rydze

    Przepis dodany:
    4.67
    marynowane maślaki + rydze
    Grzybobranie to u nas sport rodzinny, więc uprawiam je, od kiedy pamiętam. W moich rodzinnych stronach lasy są raczej podmokłe z kwaśnymi glebami, dlatego dużym zaskoczeniem było dla mnie grzybobranie w lasach Jury...
  • dynia na surowo ze szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.86
    dynia na surowo ze szpinakiem
    Weszłam na kolejny poziom dyniowego wtajemniczenia. Hitem jesieni 2012 była Uchiki Kuri zwana potocznie Hokkaido, tej jesieni natomiast króluje nowe odkrycie - dynia Muscat de Provence. Pomimo że w domu czekały dynie z własnej uprawy, nie mogłam...
  • barszcz z fasolką szparagową i zieleniną, czyli ostatnie tchnienie lata

    Przepis dodany:
    4.60
    barszcz z fasolką szparagową i zieleniną, czyli ostatnie tchnienie lata
    Miałam ochotę na barszcz. A że moje gotowanie w dużej mierze uzależnione jest od tego, co aktualnie dojrzewa w ogródku, więc zanim weszłam do kuchni, przeszłam się między grządkami. Zobaczyłam ostatnią w tym roku fasolkę szparagową,...
  • domowy budyń śmietankowy i pijane śliwki

    Przepis dodany:
    4.55
    domowy budyń śmietankowy i pijane śliwki
    Chodził za mną domowy budyń. Jak na zawołanie pojawił się przepis na takowy na blogu Around the kitchen table. Skorzystałam więc z gotowej receptury. Przygotowałam budyń z połowy podanych tam składników, wprowadzając nieznaczne...
  • kania czubajka - wariacja na temat klasyka

    Przepis dodany:
    4.67
    kania czubajka - wariacja na temat klasyka
    Smażona w panierce kania czubajka jest kolejnym smakiem z dzieciństwa, do którego chętnie wracam. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała czegoś zmienić w oryginalnym przepisie :) Nie przepadam za panierką z bułki tartej, natomiast lubię...
  • ryż z jabłkami - podróż sentymentalna

    Przepis dodany:
    4.68
    ryż z jabłkami - podróż sentymentalna
    Sentymentalne potrawy z dzieciństwa z reguły nie należą do skomplikowanych czy wyszukanych. Dzieci nie gustują w wymyślnych połączeniach smaków, przyrządzonych z wykorzystaniem wielu skomplikowanych technik kulinarnych. Smakowy świat dziecka...
  • zupa dyniowa nr 1 (z marchewką na ostro)

    Przepis dodany:
    4.69
    zupa dyniowa nr 1 (z marchewką na ostro)
    Dynia to warzywo wdzięczne do uprawy (o ile damy jej żyzną glebę), gotowania i konsumowania. Najbardziej lubię odmianę hokkaido za jej zwarty, słodki miąższ i dlatego, że nie trzeba obierać jej ze skórki. W tym roku pierwszy raz mogę cieszyć...
  • korzenny sos z borówki brusznicy

    Przepis dodany:
    4.62
    korzenny sos z borówki brusznicy
    Jako neofitka wśród miłośników borówki brusznicy nie mogę się nią najeść. W zeszłym roku była pierwszym produktem, który zniknął z półek spiżarni, zanim zima na dobre się rozpanoszyła. Dlatego w tym roku poczyniłam jej żelazne...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).