Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Zapiecek
W kuchni Zapiecek jest już 39 dobrych przepisów:
Red Velvet Cake
Przepis dodany:Red Velvet Cake Na ten tort trafiłam na blogu Stardust, bardzo mi się spodobał i postanowiłam go zrobić przy najbliższej okazji. Nawet nie zniechęciła mnie obecna w składzie oszałamiającą ilość cukru (w przepisie Pauli Deen prawie...Red Velvet Cake
Przepis dodany:Red Velvet Cake Na ten tort trafiłam na blogu Stardust, bardzo mi się spodobał i postanowiłam go zrobić przy najbliższej okazji. Nawet nie zniechęciła mnie obecna w składzie oszałamiającą ilość cukru (w przepisie Pauli Deen prawie...Napój imbirowy
Przepis dodany:Napój imbirowy Moim zdaniem nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak ten napój. Dla mnie hit. Przepis wypatrzyłam dawno temu o tutaj. Składniki: * 60 – 90 g świeżego korzenia imbiru, * 2-3 łyżki cukru do smaku (wg mnie najlepszy będzie...Napój imbirowy
Przepis dodany:Napój imbirowy Moim zdaniem nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak ten napój. Dla mnie hit. Przepis wypatrzyłam dawno temu o tutaj. Składniki: * 60 – 90 g świeżego korzenia imbiru, * 2-3 łyżki cukru do smaku (wg mnie najlepszy będzie...Ciasteczka kręcone przez maszynkę
Przepis dodany:Ciasteczka kręcone przez maszynkę W mojej rodzinie najlepsze ciasteczka maszynkowe kręciła Stryjenka Basia :) Były zawsze idealnie wypieczone, kruchutkie i takie żółte. Dziś trochę zapomniane, a kiedyś często towarzyszyły herbatkom u cioć i...Ciasteczka kręcone przez maszynkę
Przepis dodany:Ciasteczka kręcone przez maszynkę W mojej rodzinie najlepsze ciasteczka maszynkowe kręciła Stryjenka Basia Były zawsze idealnie wypieczone, kruchutkie i takie żółte. Dziś trochę zapomniane, a kiedyś często towarzyszyły herbatkom u cioć i...Piegus
Przepis dodany:Piegus Ciasto makowe o strukturze piankowej, smaczne, a przy tym proste, szybkie i tanie. W latach 80-tych było bardzo popularne, to smak mojego dzieciństwa. Polecam, zwłaszcza tym którzy nie wiedzą co zrobić ze szklanką białek :) Składniki: * 1...Piegus
Przepis dodany:Piegus Ciasto makowe o strukturze piankowej, smaczne, a przy tym proste, szybkie i tanie. W latach 80-tych było bardzo popularne, to smak mojego dzieciństwa. Polecam, zwłaszcza tym którzy nie wiedzą co zrobić ze szklanką białek Składniki: * 1...Zupa warzywna z zacierką
Przepis dodany:Zupa warzywna z zacierką W moim rodzinnym domu nazywana po prostu zacierką. Moja Mama pamięta z dzieciństwa zacierkę ze skwarkami, ale sama już takiej nie robiła, a przynajmniej ja nic o tym nie wiem Ja znam smak zacierki gotowanej na kości, czyli...Zupa warzywna z zacierką
Przepis dodany:Zupa warzywna z zacierką W moim rodzinnym domu nazywana po prostu zacierką. Moja Mama pamięta z dzieciństwa zacierkę ze skwarkami, ale sama już takiej nie robiła, a przynajmniej ja nic o tym nie wiem :) Ja znam smak zacierki gotowanej na kości,...Lody, lody
Przepis dodany:Lody pistacjowe Moja Młoda jest wielbicielką lodów. Na pierwszym miejscu są czekoladowe (niedługo pojawią się na blogu), a na drugim wszystkie pozostałe Niestety lody jakie można kupić w sklepie czy lodziarni nie spełniają moich oczekiwań...Lody, lody
Przepis dodany:Lody pistacjowe Moja Młoda jest wielbicielką lodów. Na pierwszym miejscu są czekoladowe (niedługo pojawią się na blogu), a na drugim wszystkie pozostałe :) Niestety lody jakie można kupić w sklepie czy lodziarni nie spełniają moich oczekiwań...Sałatka hiszpańska
Przepis dodany:Sałatka hiszpańska Ensalada mixta Witam Wpadam na chwilę, z lekką i pyszną sałatką hiszpańską w sam raz na letnie dni. Doskonale się sprawdzi jako przystawka lub jako lekka kolacja. W Hiszpanii jest bardzo popularna, prawie tak jak w Polsce...Sałatka hiszpańska
Przepis dodany:Sałatka hiszpańska Ensalada mixta Witam :) Wpadam na chwilę, z lekką i pyszną sałatką hiszpańską w sam raz na letnie dni. Doskonale się sprawdzi jako przystawka lub jako lekka kolacja. W Hiszpanii jest bardzo popularna, prawie tak jak w Polsce...Kiełbaski z soczewicą
Przepis dodany:Kiełbaski z soczewicą To danie nierozłącznie kojarzy mi się z Francją oraz oczywiście z kuchnią francuską (lentilles et saucisses de Morteau (ou de Montbéliard)), choć równie dobrze można je spotkać w kuchni hiszpańskiej (lentejas con...Kiełbaski z soczewicą
Przepis dodany:Kiełbaski z soczewicą To danie nierozłącznie kojarzy mi się z Francją oraz oczywiście z kuchnią francuską (lentilles et saucisses de Morteau (ou de Montbéliard)), choć równie dobrze można je spotkać w kuchni hiszpańskiej (lentejas con...Ciasteczkowy Potworek
Przepis dodany:Dzisiaj mam dla Was dwa przepisy na pyszne ciasteczka. Poza tym, że są to ulubione ciacha naszej Malutkiej łączy je coś więcej… po pierwsze świetnie się przechowują, można zrobić na zapas i trzymać w puszce (zwłaszcza potworne...Ciasteczkowy Potworek
Przepis dodany:Dzisiaj mam dla Was dwa przepisy na pyszne ciasteczka. Poza tym, że są to ulubione ciacha naszej Malutkiej łączy je coś więcej… po pierwsze świetnie się przechowują, można zrobić na zapas i trzymać w puszce (zwłaszcza potworne...Tort Izydor
Przepis dodany:Tort Izydor Warto go zrobić chociaż raz… Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz „Słodki świat”. Proporcje na foremkę o średnicy 18 cm. Ciasto: * 3 jajka, * 80 g cukru, * 80 g miękkiego masła, * 60 g mielonych orzechów...Tort Izydor
Przepis dodany:Tort Izydor Warto go zrobić chociaż raz… Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz “Słodki świat”. Proporcje na foremkę o średnicy 18 cm. Ciasto: * 3 jajka, * 80 g cukru, * 80 g miękkiego masła, * 60 g mielonych orzechów...Rolmopsy
Przepis dodany:Rolmopsy Śledzie marynowane i zawijane inaczej rolmopsy. Już jako małe dziecko uwielbiałam tak przygotowane śledzie. W tamtych czasach te sklepowe rolmopsy były całkiem jadalne, a dziś już nie bardzo. Zamiast śledzi sprzedają jakąś breję. Na...Rolmopsy
Przepis dodany:Rolmopsy Śledzie marynowane i zawijane inaczej rolmopsy. Już jako małe dziecko uwielbiałam tak przygotowane śledzie. W tamtych czasach te sklepowe rolmopsy były całkiem jadalne, a dziś już nie bardzo. Zamiast śledzi sprzedają jakąś breję. Na...Chleb Borodinsky
Przepis dodany:Borodinsky Wspaniale pachnący chleb. Bardzo sycący, długo zachowuje świeżość. Dobrze, że posłuchałam Tili oraz Ali :* i upiekłam go na święta. Przepisem podzieliła się Tatter na forum CinCin. Składniki: Zaczyn: * 200 g mąki żytniej...Chleb Borodinsky
Przepis dodany:Borodinsky Wspaniale pachnący chleb. Bardzo sycący, długo zachowuje świeżość. Dobrze, że posłuchałam Tili oraz Ali :* i upiekłam go na święta. Przepisem podzieliła się Tatter na forum CinCin. Składniki: Zaczyn: * 200 g mąki żytniej...Pożegnanie roku 2009
Przepis dodany:Nowy rok powoli się rozkręca, a ja jeszcze nie rozliczyłam się z poprzednim :/ Mam taki plan na 2010 rok, żeby pozamykać niektóre wątki… Czy mi się uda? O tym za rok Może na początek zamknę temat świątecznego menu… Sałatka...Pożegnanie roku 2009
Przepis dodany:Nowy rok powoli się rozkręca, a ja jeszcze nie rozliczyłam się z poprzednim :/ Mam taki plan na 2010 rok, żeby pozamykać niektóre wątki… Czy mi się uda? O tym za rok :) Może na początek zamknę temat świątecznego menu… Sałatka...Szampańskiej zabawy
Przepis dodany:Życzę Wszystkim szampańskiej zabawy oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku Aga z Zapiecka Posted in inneSzampańskiej zabawy
Przepis dodany:Życzę Wszystkim szampańskiej zabawy oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku :) Aga z ZapieckaPosted in inneWesołych Świąt!
Przepis dodany:Moi Drodzy Znajomi i Nieznajomi, zdrowych, smacznych i radosnych Świąt Wam życzę Aga Posted in inneWesołych Świąt!
Przepis dodany:Moi Drodzy Znajomi i Nieznajomi, zdrowych, smacznych i radosnych Świąt Wam życzę AgaPosted in innePestkówka
Przepis dodany:Pestkówka Świetna do aromatyzowania kremów, ciastek, tiramisu. Ma charakterystyczny “cyjankowy” tzn. migdałowy posmak Lepiej nie nadużywać… z drugiej strony doskonała na prezent! ;-P Słodka i pyszna. Składniki: * 1/4 l spirytusu...Pestkówka
Przepis dodany:Pestkówka Świetna do aromatyzowania kremów, ciastek, tiramisu. Ma charakterystyczny „cyjankowy” tzn. migdałowy posmak ;) Lepiej nie nadużywać… z drugiej strony doskonała na prezent! ;-P Słodka i pyszna. Składniki: * 1/4 l...Pieczeń z łososia
Przepis dodany:Pieczeń z łososia Danie proste i szybkie niesłychanie Marynata jest wyważona w smaku. Ryba wychodzi soczysta i aromatyczna. Godna świątecznego stołu. Przepis dostałam od Mamusi. Porcja dla 5-6 osób: * filet z łososia bez skóry (około 1 kg)....Pieczeń z łososia
Przepis dodany:Pieczeń z łososia Danie proste i szybkie niesłychanie :) Marynata jest wyważona w smaku. Ryba wychodzi soczysta i aromatyczna. Godna świątecznego stołu. Przepis dostałam od Mamusi. Porcja dla 5-6 osób: * filet z łososia bez skóry (około 1 kg)....Bożonarodzeniowe ciasteczka z żurawiną
Przepis dodany:Bożonarodzeniowe ciasteczka z żurawiną – Cranberry Noels Bardzo świąteczne ciasteczka. Kruche, maślane z fajnym żurawinowym akcentem. Polecam na święta, zwłaszcza, że ciasto można przygotować znacznie wcześniej, a tuż przed świętami...Bożonarodzeniowe ciasteczka z żurawiną
Przepis dodany:Bożonarodzeniowe ciasteczka z żurawiną – Cranberry Noels Bardzo świąteczne ciasteczka. Kruche, maślane z fajnym żurawinowym akcentem. Polecam na święta, zwłaszcza, że ciasto można przygotować znacznie wcześniej, a tuż przed świętami...Ciasteczka czekoladowe
Przepis dodany:Ciasteczka czekoladowe Chrupiące na zewnątrz, a ciągnące w środku tak jak lubię. Bezproblemowe, bezmączne, bezmaślane ;) Jedna porcja to za mało. Wykonane przez Młodą i jej koleżankę :D Z przepisu Nigelli. Porcja na około 25 ciasteczek. * 200...Ciasteczka czekoladowe
Przepis dodany:Ciasteczka czekoladowe Chrupiące na zewnątrz, a ciągnące w środku tak jak lubię. Bezproblemowe, bezmączne, bezmaślane Jedna porcja to za mało. Wykonane przez Młodą i jej koleżankę Z przepisu Nigelli. Porcja na około 25 ciasteczek. * 200 g...Masło z orzeszków ziemnych
Przepis dodany:Masło z orzeszków ziemnych Ostatnio buszując po blogach kulinarnych natknęłam się na przepisy na masło orzechowe. Poczułam nieodpartą chęć ich wypróbowania. Kupiłam kilogram orzeszków ziemnych w łupinach oraz olej arachidowy (który okazał...