Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Zielona Chrupalnia

W kuchni Zielona Chrupalnia jest już 95 dobrych przepisów:

  • aromatyczny pasztet grzybowy

    Przepis dodany:
    4.48
    aromatyczny pasztet grzybowy
    Jak wigilia - to i pasztet grzybowy musi być. Aby nie przedłużać, zapraszam do lektury.PASZTET GRZYBOWY - przepis na 2 foremki* szklanka = szklanka po nutelli, ok 200 g# 750 g pieczarek + 2-3 pieczarki do dekoracji# 1/2 szklanki zielonej...
  • kruche pierniczki migdałowe

    Przepis dodany:
    4.87
    kruche pierniczki migdałowe
    Bez zbędnych gawęd przedstawiam przepis na pyszne, chrupiące pierniczki z migdałami - idealne na święta jak i poza świętami. Jeśli zaś chodzi o kwestię lukru.. Pozostawiam to wedle uznania. Osobiście jestem piernikowym radykałem i lukrowanie...
  • Smaki Galicji: proziaki z bryndzą

    Przepis dodany:
    4.82
    Smaki Galicji: proziaki z bryndzą
    Przepis został zainspirowany akcją kulinarną SMAKI GALICJI.Placuszko-bułeczki na kefirze/maślance oraz sodzie oczyszczonej są częstym gościem w mojej kuchni (np. takie - KLIK). Testowałam już różne warianty w przekonaniu, że eksploruję...
  • piernikowe brownie z mąki owsianej

    Przepis dodany:
    4.46
    piernikowe brownie z mąki owsianej
    No i znowu grudzień, lada moment zacznie się wielkie pieczenie, marynowanie, moczenie, krojenie.. Nie planuję w tym roku szczególnie rozbudowanego menu, zwłaszcza, że na wigilii nie będzie zbyt wielu gości do nakarmienia. Jedno jednak wiem -...
  • zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą

    Przepis dodany:
    4.71
    zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą
    W mojej kuchni pojawiła się nowa foremka, co owocuje kolejnymi eksperymentami zapiekankowymi oraz ciastami. Swego czasu produkowałam niezliczoną ilość zapiekanek z kaszy (np.taką). Do ziemniaczanych też już robiłam kilka podejść (musaka, albo...
  • Pierwsze urodziny bloga

    Przepis dodany:
    4.89
    Pierwsze urodziny bloga
    Sto lat, sto lat..I jeszcze raz, jeszcze raz!Panie i Panowie, minął rok odkąd Zielona Chrupalnia serwuje dla Was przepisy! :) Z tej okazji chciałam podziękować wszystkim czytelnikom, tym regularnym i tym okazjonalnym za towarzyszenie mi w kulinarnych...
  • bananowe brownie

    Przepis dodany:
    4.74
    bananowe brownie
    Wypieki mocno czekoladowe są częstym gościem w mojej kuchni - prezentowałam już muffiny z kiwi i ciasto z dodatkiem chili. Myślę, że to już najwyższy czas na połączenie równie genialne co oczywiste - banany i czekoladę. Ciasto jest...
  • chrupiące kotleciki z kalafiora

    Przepis dodany:
    4.59
    chrupiące kotleciki z kalafiora
    Kotleciki i placki warzywne są częstym składnikiem wegetariańskiego menu. Na moim stole goszczą z różną częstotliwością, raczej rzadziej niż częściej, ponieważ przygotowanie ich wymaga odrobiny zachodu, a niestety kotleciki czasem mają...
  • domowy wege-pasztet do smarowania z zielonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.67
    domowy wege-pasztet do smarowania z zielonej soczewicy
    Każdy użytkownik wege-diety zna ten produkt - pasztet warzywny, najczęściej sojowy, kupowany w małych pojemniczkach, z dodatkiem koperku, pieczarkami lub papryką. Skutecznie imitujący jego mięsny odpowiednik - ostatecznie ten drugi też w znacznej...
  • krem z pieczonej dyni z sezamem

    Przepis dodany:
    4.76
    krem z pieczonej dyni z sezamem
    Sezon dyniowy trwa w najlepsze! Na stole zago?ci? ju? dyniowy gulasz, dyniowe curry, makaron z dyniowym pure.. Czas wi?c i na zup?! Zupa dyniowa mo?e wyst?powa? w wielu ods?onach - moim najnowszym odkryciem jest po??czenie dyni z sezamem, który nadaje...
  • bananowe placuszki

    Przepis dodany:
    4.80
    bananowe placuszki
    ?niadanie to podobno najwa?niejszy posi?ek dnia. Zgadzam si? z tym, poniewa? nale?? do tej grupy osób, które nie wychodz? z domu bez cho?by jednej kanapki schrupanej na szybko. Pozosta?e posi?ki mo?na omin??, ?niadania - nie. Koniec dyskusji. Jedn? z...
  • Tortilla b?yskawiczna

    Przepis dodany:
    4.67
    Tortilla b?yskawiczna
    Podobno tortilla nale?y do da?, które mo?na przygotowa? "na szybko". Absolutnie si? z tym nie zgadzam! Cho? to prawdopodobnie tylko dlatego, ?e zwykle przyrz?dzam wersj? "de luxe" - no có?: przygotowanie pasty z fasoli, pomidorowej salsy, sosu guacamole,...
  • ogórek kiszony - jak dobrze ukisic?

    Przepis dodany:
    4.65
    ogórek kiszony - jak dobrze ukisic?
    Ogórek kiszony: niezastąpiona "zagrycha" zakrapianych imprez, nieodłączny bohater polskich stołów i co muszę przyznać - przysmak mojego dzieciństwa. Najlepsze ogórki kisił dziadek, co do tego nie ma dwóch zdań. Całkiem niezłe słoiki...
  • domowy keczup sliwkowy - pikantny

    Przepis dodany:
    4.74
    domowy keczup sliwkowy - pikantny
    Keczup wszyscy znamy i kochamy, a jeśli wierzyć Wikipedii zawdzięczamy go nie Amerykanom, ale Chińczykom. Ile w tym prawdy - nie wiem, ale jednego jestem pewna: dobrego keczupu na sklepowych półkach ze świecą szukać. Paradoksalnie te najtańsze (i...
  • wegetarianski ramen

    Przepis dodany:
    4.50
    wegetarianski ramen
    Czym jest Ramen, miłośnikom kuchni orientalnej tłumaczyć nie trzeba. Dla tych, dla których to danie jest obce, przygotowałam kilka słów wprowadzenia. Otóż Ramen króluje przede wszystkim w kuchni japońskiej, a jest to ni mniej, ni więcej jak...
  • duszony szczaw z ricotta

    Przepis dodany:
    4.56
    duszony szczaw z ricotta
    Szczaw w kuchni polskiej znany jest przede wszystkim jako główny składnik zupy szczawiowej - najczęściej kupowany w postaci zielonej papki zamkniętej w słoiczku. Jednak dwa razy do roku, tj. wczesną wiosną i w pierwszej połowie sierpnia, na...
  • domowa lasagne z bobem i cuknia

    Przepis dodany:
    4.90
    domowa lasagne z bobem i cuknia
    Sezon na bób się kończy, za to ten na cukinię lada moment nadejdzie - już można spotkać wyrośnięte egzemplarze po oszałamiająco niskich cenach - a szaleństwo cenowe na cukinię dopiero przed nami!Chciałabym zaproponować lasagne właśnie z...
  • pasta bo(m)bowa

    Przepis dodany:
    4.86
    pasta bo(m)bowa
    Bób po raz kolejny w tym sezonie.To, że z bobu można ukręcić przepyszną pastę kanapkową (lub makaronową!), jest dość oczywiste (zwłaszcza jeśli jakimś cudem zostało nam trochę bobu z dnia poprzedniego - a wiadomo, że bób wczorajszy nie...
  • niedziela

    Przepis dodany:
    4.50
    niedziela
    Niedziela - na obiad polecam śniadanie!Wakacje w mieście mogą wydawać się nużące i nijakie w porównaniu do wyjazdu nad egzotyczne morze. Wystarczy jednak odrobina inwencji i wyobraźni, a niedzielne śniadanie może smakować równie pysznie jak w...
  • ostry wege gulasz z bobem

    Przepis dodany:
    4.50
    ostry wege gulasz z bobem
    Sezon na bób oficjalnie się rozpoczął. Kilogramowy worek można dostać już za 3 zł, więc jest to czas najwyższy, aby wybrać się na targ i zaopatrzyć się w bobowe zapasy. Oczywiście najpyszniejszy jest ten ugotowany i posypany solą, chrupany...
  • botwinka z ayranem

    Przepis dodany:
    4.79
    botwinka z ayranem
    Niestety tak się składa, że moje godziny pracy i godziny otwarcia pobliskiego targu są zaskakująco zbieżne i muszę się zadowalać sobotnimi wyprawami na ostatki. Wśród takich ostatków udało mi się dostać ostatnią chyba w tym sezonie botwinę...
  • zapiekany kalafior z mozzarella i pomidorowymi "skwarkami"

    Przepis dodany:
    4.55
    zapiekany kalafior z mozzarella i pomidorowymi "skwarkami"
    Panie i Panowie, przedstawiam Wam kalafiora. Wersja gotowana i polewana bułką tartą podsmażoną na maśle utkwiła w repozytorium kalafiorowych wyobrażeń na tyle mocno, że trudno jest wymyślić jakąś alternatywną formę serwowania...
  • rajski koktajl: truskawki, agrest, arbuz

    Przepis dodany:
    4.66
    rajski koktajl: truskawki, agrest, arbuz
    Czas leci, a ja go mam coraz mniej - w tym na gotowanie i dbanie o bloga. Nie oznacza to, iż zamierzam zrezygnować z blogowania, co to, to nie! Choć z pewnością aktualizacje będą się pojawiać nieco rzadziej. Jako deklarację woli kontynuowania...
  • aksamitny krem kokosowo-selerowy

    Przepis dodany:
    4.58
    aksamitny krem kokosowo-selerowy
    Tak, korzeń selera jest afrodyzjakiem. Pisałam już o tym w kontekście walentynek. Proponowałam wtedy zupę-krem z domieszką orzechów włoskich. Dziś chciałabym Wam przedstawić kolejną wariację na temat selera i kremu, który można z niego...
  • wszystko o barszczu

    Przepis dodany:
    4.46
    wszystko o barszczu
    Panie i Panowie, oto barszcz. Innymi słowy - bulion na buraku. Jak powszechnie wiadomo w barszczu specjalizują się wszelkiego rodzaju babcie, a ile babć - tyle przepisów. Czasami trudno dojść przy stole do porozumienia, czy barszczyk powstał...
  • Hi, my name is..

    Przepis dodany:
    4.75
    Hi, my name is..
    Panie i Panowie, oto i Chrupalniowe wizytówki! Projekt własny! Uznałam, że czas najwyższy wyposażyć się w takie cudo, które może okazać się bardzo przydatne. "Oo prowadzisz bloga? Super! Muszę sprawdzić! Ach, i tak zapomnę adres.." - znamy...
  • diabelskie pesto: chili + roszupunka

    Przepis dodany:
    4.59
    diabelskie pesto: chili + roszupunka
    Panie i Panowie, w końcu kupiłam blender! Nie jest to sprzęt najwyższej klasy, ale radzi sobie w kuchni nie najgorzej. Należało więc ten sprzęt przetestować, co natychmiast zrobiłam produkując słoiczek pikantnego pesto!Pesto jest jednym z...
  • gulasz wege z bakłazanem

    Przepis dodany:
    4.58
    gulasz wege z bakłazanem
    Największą popularnością na blogu Zielonej cieszy przepis na wegański gulasz. Chciałam więc zaproponować nieco inną recepturę gulaszową, bardziej śródziemnomorską - z udziałem bakłażana, pieczarek, pomidorów i oliwek. Taki sos nadaje się...
  • jak rozbic kokosa, albo weganskie muffiny bananowo-kokosowe

    Przepis dodany:
    4.63
    jak rozbic kokosa, albo weganskie muffiny bananowo-kokosowe
    Kto czyta bloga, ten wie, że muffiny należą do moich ulubionych wypieków. Po pierwsze stwarzają potężne pole do popisu jeśli chodzi o składniki i nadzienie, po drugie nadają się do tego, żeby schować je do pudełka i schrupać na drugie...
  • muffiny brownie z kiwi

    Przepis dodany:
    4.83
    muffiny brownie z kiwi
    Kiwi w kuchni jest wciąż trochę niedoceniane. Co prawda wiemy już o jego cudownych zasobach witaminowanych, ale pomysły na to, jak wykorzystać je w przepisie ograniczają się zwykle do sałatek owocowych lub koktajli. Otóż nie tylko! Pamiętam z...
  • blyskawiczna pomidorowa z woka

    Przepis dodany:
    4.52
    blyskawiczna pomidorowa z woka
    Pomidorowa: znana i lubiana, prosta w przygotowaniu, tania i zdrowa - brzmi jak zupa idealna! Można przygotowywać różne jej warianty, aby zbyt szybko się nie znudziła. Chciałabym zaproponować przepis na wersję przygotowywaną w woku z dodatkiem...
  • puszyste jagodowe i cynamonowe slimaczki drozdzowe

    Przepis dodany:
    4.79
    puszyste jagodowe i cynamonowe slimaczki drozdzowe
    Tłusty czwartek przed nami, więc wszyscy masowo smażą pączki, faworki i róże karnawałowe. Choć nie mam nic przeciwko pączkom, jestem zdania, że nie ma to jak drożdżówka z marmoladą albo owocami. Placek drożdżowy jest potrawą, którą z...
  • cynamonowe tajemnice

    Przepis dodany:
    4.69
    cynamonowe tajemnice
    Mielona kora cynamonowca, znana powszechnie jako cynamon jest przyprawą, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Przyznam po cichu, że jest to moja ulubiona przyprawa. Oprócz tego, że dodaje potrawom aromatu i poprawia procesy trawienne, cynamon...
  • sekrety panierki - wegeburgery jaglane ze szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.72
    sekrety panierki - wegeburgery jaglane ze szpinakiem
    Wegeburgery są super. Tyle na ten temat.Jednymi z moich ulubionych są te z kaszy jaglanej - w zasadzie metoda produkcji jest jedna i ta sama, różnią się dodatki, które nadają indywidualnego charakteru takim kotlecikom. Dzisiejszy egzemplarz...
  • proste muffiny z oliwkami, mozzarella i szuszonym pomidorem

    Przepis dodany:
    4.56
    proste muffiny z oliwkami, mozzarella i szuszonym pomidorem
    Ostatnio coraz częściej piekę wszelkiego rodzaju muffiny: słodkie, słone, owsiane, razowe, z nadzieniem i bez. Tym razem przepis na wytrawne babeczki z suszonym pomidorem, oliwkami i mozzarellą - doskonałe jako drugie śniadanie w pracy albo na...
  • babka owsiano-czekoladowa z wisniami i chilli

    Przepis dodany:
    4.56
    babka owsiano-czekoladowa z wisniami i chilli
    Mój walentynkowy przepis pojawia się niestety już po walentynkach, ale nic nie szkodzi - takie słodkości można serwować z okazji innych "okazji" np. aby uczcić słoneczną pogodę, pierwszy piątek miesiąca albo wolne popołudnie - okazji jest...
  • lekki sernik z ricotty z karmelizowana cytryna

    Przepis dodany:
    4.78
    lekki sernik z ricotty z karmelizowana cytryna
    Miłość do sernika jest niestety trudną miłością. Choć pyszny, sernik niestety często bywa potwornie kaloryczną i nieco ciężką do strawienia przyjemnością. Można jednak przygotować go w sposób, dzięki któremu będzie lekką i niemal...
  • pietruszkowe pesto

    Przepis dodany:
    4.83
    pietruszkowe pesto
    W dzisiejszym odcinku chciałabym się na chwilę pochylić nad pietruszką. Pietruszka zdrowa, pietruszka smaczna, witamina B12, wapń, żelazo i mnóstwo innych rzeczy, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Postanowiłam przerobić delikwentkę...
  • afrodyzjak w kuchni: krem z selera

    Przepis dodany:
    4.54
    afrodyzjak w kuchni: krem z selera
    Walentynki już niebawem, więc dla tych, którzy planują przygotować romantyczną kolację, chciałam zaproponować pewien odpowiedni na tą okazję przepis: krem z selera ze szczyptą magicznych przypraw. Seler od stuleci uważany jest za silny...
  • chrupiace talarki z pieca - nowe oblicze kartofla

    Przepis dodany:
    4.67
    chrupiace talarki z pieca - nowe oblicze kartofla
    Kto nie lubi frytek? Albo chipsów? No cóż, przysmaki te niestety nie są zbyt zdrowe, dlatego lepiej je sobie odpuścić - zwłaszcza, że jedne i drugie kartofla na oczy nie widziały i produkowane są z tzw. odtworzonych kartofli. Czyli, że co? Że...
  • najlepsze muffiny w kosmosie, czyli babeczki miodowo-owsiane z cynamonem

    Przepis dodany:
    4.50
    najlepsze muffiny w kosmosie, czyli babeczki miodowo-owsiane z cynamonem
    muffiny miodowo-owsiane z cynamonem Tak, to jest właśnie przepis na najlepsze muffiny, jakie kiedykolwiek jadłam! Nie ma lepszych, po prostu nie ma i być nie może. Połączenie jest po prostu idealne: płatki owsiane, miód, orzechy, daktyle, cynamon,...
  • weganskie sztuczki: gulasz warzywny z zielona soczewica

    Przepis dodany:
    4.53
    weganskie sztuczki: gulasz warzywny z zielona soczewica
    wegański gulasz z zieloną soczewicą Upichciłam dziś warzywny gulasz, pomyślałam więc, że udzielę odpowiedzi na pytanie: "jak ugotować wegański gulasz?", ponieważ odpowiedź ta jest dość prosta, choć w kilku miejscach podchwytliwa....
  • chinska zupa z kapusty pekinskiej i tofu

    Przepis dodany:
    4.48
    chinska zupa z kapusty pekinskiej i tofu
    Przyszedł czas na kolejną porcję chińszczyzny. Odkąd zaczęłam eksperymentować z orientalnymi zupami, nawet pomidorową gotuję w woku. Takie zupy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co więcej można je przyrządzić według zasady...
  • tajskie curry z ananasem

    Przepis dodany:
    4.88
    tajskie curry z ananasem
    Pozwoliłam sobie powrócić na chwilę do kuchni tajskiej i możliwości, jakie dają zimowe promocje na ananasa. Zupa już była, teraz czas na curry! Choć curry oryginalnie pochodzi z kuchni indyjskiej i oznacza ni mniej ni więcej jak "sos" i to, co w...
  • gram o tron!

    Przepis dodany:
    4.69
    gram o tron!
    Drodzy, Drogie!O co dokładnie chodzi, wszyscy chyba wiedzą. Jest konkurs. Konkurs nazywa się "blog roku 2013". W konkursie biorę udział ja. Głosujecie wy. Jak? Wysyłając SMS.To doskonała okazja, aby okazać swoją sympatię dla Zielonej Chrupalni...
  • maslankowe buleczki z patelni

    Przepis dodany:
    4.54
    maslankowe buleczki z patelni
    Znów mnie spotkało poranne rozczarowanie. Jak gdyby nigdy nic wstaję rano, ruszam do kuchni przyrządzić jakieś śniadanie i mój zapał zostaje natychmiast ostudzony - nie ma chleba! Co by tu zrobić z tym fantem? Jeżeli mamy w lodówce maślankę,...
  • pikantny kuskus z warzywami, cieciorka i daktylami

    Przepis dodany:
    4.84
    pikantny kuskus z warzywami, cieciorka i daktylami
    Bardzo lubię kaszę kuskus, ponieważ jest najszybsza w przygotowaniu - wystarczy zalać wrzącą wodą, odczekać 3 minuty i gotowe! To przygotowanie dodatków zajmuje zwykle więcej czasu. Ponieważ kuskus jest kaszą pochodzącą z krajów Maghrebu,...
  • banana chutney

    Przepis dodany:
    4.88
    banana chutney
    O tym czym jest chutney, pisałam już przy okazji przepisu na wersję z owocem persymony (klik!). Tym razem chciałabym zaproponować wersję z banana. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak.. intrygujący. W pierwszej chwili czujemy znany nam...
  • dietetyczny wege kapusniak

    Przepis dodany:
    4.49
    dietetyczny wege kapusniak
    Za oknem zima, śnieżne zaspy, wiatr i mróz. Nie jest to pogoda szczególnie spacerowa. W takich warunkach dobrze sprawdzają się gorące zupy. Moją propozycją na chłody będzie wegański kapuśniak ze słodkiej kapusty przyprawiony na orientalną...
  • cynamonowa manna chocorange

    Przepis dodany:
    4.67
    cynamonowa manna chocorange
    Ponieważ pudding kokosowo-jaglany zyskał sobie wiele waszej sympatii, przygotował kolejną propozycję śniadaniowo-deserową, która łączy w sobie zalety słodyczy a zarazem stanowi solidną i sycącą przekąskę, która zaspokoi głód na...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).