Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Życie smakiem się toczy...

W kuchni Życie smakiem się toczy... jest już 38 dobrych przepisów:

  • Makotka (makowiec japoński, makowiec z jabłkami)

    Przepis dodany:
    4.74
    Makotka (makowiec japoński, makowiec z jabłkami)
    Ciasto dla prawdziwych makofilów! W świecie kulinarnym funkcjonuje zazwyczaj pod nazwą makowiec japoński lub makowiec z jabłkami. Ja stosuję nazwę makotka, bo ciasto to połączenie MAKowca i szarlOTKI. No i "makotka" brzmi zdecydowanie...
  • Jesienna zupa dyniowa

    Przepis dodany:
    4.47
    Jesienna zupa dyniowa
    Dynia to dla mnie nieodłączny element jesieni. W tym okresie nie może jej zabraknąć na stole. Jest to bardzo uniwersalny składnik, który znajdzie zastosowanie w każdym rodzaju dania - od przystawki, przez zupę i drugie danie, aż do desery. Dynię...
  • Fusilli napoletani al pesto alla trapanese

    Przepis dodany:
    4.74
    Fusilli napoletani al pesto alla trapanese
    Genuę i Trapani, dwie włoskie miejscowości, dzieli odległość ponad półtora tysiąca kilometrów. Łączy je natomiast fakt posiadania własnej wersji pesto. Z Genui pochodzi najbardziej popularne pesto bazyliowe, natomiast w Trapani...
  • Lumaconi giganti zapiekane z ricottą i wędzonym łososiem

    Przepis dodany:
    4.70
    Lumaconi giganti zapiekane z ricottą i wędzonym łososiem
    Szukając w sklepie dużych makaronowych muszli do nadziania farszem i zapieczenia, natknęłam się na makaron lumaconi giganti, czyli gigantyczne ślimaki. Bardzo mi się spodobał, a widząc przepastną czeluść ślimaczej muszli ucieszyłam się, ile...
  • Krajanka z suszonymi morelami i migdałami

    Przepis dodany:
    4.57
    Krajanka z suszonymi morelami i migdałami
    Bardzo lubię ciasta warstwowe, zwłaszcza takie, w których każda warstwa jest inna - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Właśnie taka jest ta krajanka. Spód to delikatnie waniliowe ciasto półkruche. Na nim znajduje się wilgotna,...
  • Zapiekane małże pod parmezanową pierzynką

    Przepis dodany:
    4.53
    Zapiekane małże pod parmezanową pierzynką
    Zimą najbardziej lubię dania zapiekane lub pieczone. Uwielbiam moment otwierania drzwiczek piekarnika, kiedy gorące powietrze i smakowite aromaty roznoszą się najpierw po kuchni, a potem po całym domu, pozwalając na moment zapomnieć, że świat za...
  • Chleb żytni z ziarnami (na zakwasie)

    Przepis dodany:
    4.47
    Chleb żytni z ziarnami (na zakwasie)
    Ten chleb z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom pieczywa z ziarnami. Poniższy przepis to odrobinę bogatsza wersja przepisu na chleb żytni jasny na zakwasie. Różni się tym, że zawiera pestki dyni i słonecznika. Ziarna nie tylko przyjemnie...
  • Brownie ze śliwkami i marcepanem

    Przepis dodany:
    4.71
    Brownie ze śliwkami i marcepanem
    Brownie to ciasto, które powinni polubić wszyscy miłośnicy ciężkich, mokrych, czekoladowych i... zakalcowatych ciast. Bo brownie tym właśnie jest - zamierzonym czekoladowym zakalcem. :)To ciasto typowo zimowe, idealne do mocnego espresso lub...
  • Spaghetti allo scoglio (spaghetti z owocami morza) i pierwsze urodziny bloga

    Przepis dodany:
    4.91
    Spaghetti allo scoglio (spaghetti z owocami morza) i pierwsze urodziny bloga
    Dokładnie rok temu, licząc od dzisiaj, opublikowała na blogu swój pierwszy post i tym samym zaczęłam blogerską przygodę.Od tej pory blog pozostaje moim wiernym przyjacielem, stałym elementem codzienności. Niestety ostatnio, ze względu na...
  • Śledzie w oleju z cebulką

    Przepis dodany:
    4.78
    Śledzie w oleju z cebulką
    Święta coraz bliżej: w centrach handlowych widać już ludzi biegających w amoku za prezentami, powoli w radiu zaczynają puszczać świąteczne piosenki, a dzisiaj wieczorem w telewizji będzie można obejrzeć "Kevina samego w Nowym Jorku". Czas...
  • Zielony Widelec, czyli catering dietetyczny z dostawą do domu lub biura

    Przepis dodany:
    4.79
    Zielony Widelec, czyli catering dietetyczny z dostawą do domu lub biura
    Niedawno zostałam poproszona o przetestowanie i ocenienie całodniowego menu z dostawą do domu/pracy nowo powstałej firmy cateringowej Zielony Widelec. Nigdy wcześniej nie miałam okazji próbować takich dowożonych dań. Niejednokrotnie widziałam...
  • Szarlotka ulubiona

    Przepis dodany:
    4.49
    Szarlotka ulubiona
    Szarlotka to dla mnie archetyp ciasta. Aż dziwne, że przepis na moją popisową szarlotkę, którą robię właściwie z zamkniętymi oczami, zamieszczam na blogu dopiero teraz...Przypuszczam, że większość osób, czytając ten wpis, pomyśli "A tam,...
  • Sałatka z krewetkami i granatem

    Przepis dodany:
    4.71
    Sałatka z krewetkami i granatem
    Słodko-kwaśna sałatka idealna jako przystawka, przekąska lub lekki lunch. Magia smaku tkwi przede wszystkim w bardzo aromatycznym dressingu jabłkowo-czosnkowym.Sałatka jest przerobioną wersją dania z pęczakiem, które robiłam podczas warsztatów...
  • Kokosanki

    Przepis dodany:
    4.49
    Kokosanki
    To chyba najprostszy przepis na ciasteczka, z jakim się kiedykolwiek spotkałam. Ilość pracy i wysiłku została to ograniczona do absolutnego minimum: 10 minut przygotowań, 20 minut pieczenia i w pół godziny na stole lądują delikatne kokosanki....
  • Pasta à la sałatka grecka, czyli tagliatelle z fetą, pomidorami i oliwkami

    Przepis dodany:
    4.80
    Pasta à la sałatka grecka, czyli tagliatelle z fetą, pomidorami i oliwkami
    To danie z cyklu "nowe spojrzenie na". Okazuje się, że podstawowe składniki sałatki greckiej: feta, pomidory, oliwki, cebula, oregano doskonale nadają się do podania na ciepło, w towarzystwie makaronu. Zrezygnowałam tylko z ogórka, bo zupełnie mi...
  • Chleb kawowy żytnio-pszenny (na zakwasie żytnim)

    Przepis dodany:
    4.66
    Chleb kawowy żytnio-pszenny (na zakwasie żytnim)
    Od początku byłam tak zaintrygowana ideą włączenia kawy do chleba, że z trudem wytrzymałam do całkowitego ostygnięcia bochenka, żeby móc go rozkroić... Wgryzając się w aromatyczną, czarną przylepkę z niezwykle chrupiącą skórką od razu...
  • Muffiny z oliwkami i suszonymi pomidorami

    Przepis dodany:
    4.64
    Muffiny z oliwkami i suszonymi pomidorami
    Wytrawne muffiny to jeden z najlepszych przekąskowych pomysłów na przyjęcia - są łatwe do przygotowania, można je zrobić z dowolnymi dodatkami i zawsze wszystkim smakują. Robiąc niesłodką wersję muffinów po raz pierwszy, zdecydowałam się na...
  • Pappardelle z podgrzybkami

    Przepis dodany:
    4.80
    Pappardelle z podgrzybkami
    Najlepsze na świecie pappardelle alla boscaiola jadłam podczas tegorocznego wyjazdu narciarskiego do Włoch w restauracji Malga al Crocifisso położonej na stoku. Urzekła mnie prostota tego dania, składającego się ze świeżego domowego...
  • Risotto z czerwoną cykorią

    Przepis dodany:
    4.70
    Risotto z czerwoną cykorią
    Przyszła jesień. Tak, wiem, że spóźniłam się z tym oświadczeniem o tydzień, ale przyznam, że dopiero teraz jestem gotowa zaakceptować ten fakt. Dlaczego dopiero teraz? Nie dlatego, że, spacerując w weekend po parku, zwróciłam uwagę na...
  • Rigatoni alla Norma

    Przepis dodany:
    4.54
    Rigatoni alla Norma
    Kolejny przepis na klasyczną włoską pastę. Tym razem nasze podniebienia przeniosą się do miejscowości Catania na wschodnim wybrzeżu słonecznej Sycylii, bo właśnie tam należy doszukiwać się korzeni dania pasta alla Norma.Nazwę potrawy wiąże...
  • Łosoś pieczony z ziołami

    Przepis dodany:
    4.66
    Łosoś pieczony z ziołami
    Filety z łososia pieczone w piekarniku to jedno z dań, które lubię najbardziej. Z dwóch powodów: jest szybkie do zrobienia i pozostawia nieskończone możliwości pod względem "zarządzania smakiem". Piekłam już łososia teriyaki oraz łososia pod...
  • Drożdżówki z brzoskwinią i kruszonką

    Przepis dodany:
    4.69
    Drożdżówki z brzoskwinią i kruszonką
    Oto kolejne drożdżówki w mojej piekarniczej karierze. Rozkręcam się! Przygotowałam je z tego samego ciasta, co malinianki. Jednak przy tych drożdżówkach owoce ułożyłam na wierzchu, a całość okrasiłam słodką, delikatną kruszonką. Słodka...
  • Dorada pieczona w soli morskiej

    Przepis dodany:
    4.51
    Dorada pieczona w soli morskiej
    Nie ma chyba metody przygotowania świeżej ryby, która pozwalałaby lepiej zachować jej naturalny smak i pozwoliła stać się niekwestionowaną gwiazdą posiłku. Ryba pieczona w soli jest soczysta, jędrna, niewysuszona. Zioła można dobrać...
  • Łosoś z sosem pomarańczowym

    Przepis dodany:
    4.52
    Łosoś z sosem pomarańczowym
    Już kiedyś pisałam, że łososia uwielbiam właściwie w każdej postaci: od surowego sashimi czy tatara, poprzez wędzone plastry, aż po wszelkie formy pieczonych, grillowanych, krótko smażonych filetów.Łosoś doskonale łączy się z...
  • Malinianki (drożdżówki z malinami)

    Przepis dodany:
    4.85
    Malinianki (drożdżówki z malinami)
    Niedawno upiekłam (z sukcesem!) pierwsze w życiu jagodzianki. Od tej pory jestem wielką fanką przepisu na idealne ciasto na słodkie drożdżowe bułeczki według przepisu Liski, który znalazłam w jej książce. Jagodzianki to chyba mój ulubiony...
  • Zapiekane kwiaty cukinii z farszem z łososia i cukinii

    Przepis dodany:
    4.69
    Zapiekane kwiaty cukinii z farszem z łososia i cukinii
    Odkąd przygotowałam pierwsze danie z wykorzystaniem kwiatów cukinii (kwiaty cukinii nadziewane ricottą ze szpinakiem i ziołami, duszone w sosie pomidorowym), jestem zakochana w tym składniku. Nie przypuszczałam, że coś tak prostego, jak kwiat...
  • Spaghetti z kwiatami cukinii, cukinią i ricottą

    Przepis dodany:
    4.64
    Spaghetti z kwiatami cukinii, cukinią i ricottą
    Niedawno stanęłam przed nie lada dylematem. W restauracji Mąka i Woda musiałam podjąć bardzo trudną decyzję - zamówić najlepszą pizzę w Warszawie czy niezwykle apetycznie brzmiące danie spaghetti alla chitarra z kwiatami cukinii...
  • Faszerowane kwiaty cukinii duszone w sosie pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.51
    Faszerowane kwiaty cukinii duszone w sosie pomidorowym
    Dzisiaj na obiad zjem kwiaty.Brzmi dziwnie? A to prawda - kwiaty cukinii są nie tylko jadalne, ale również smaczne! Można je przygotowywać na wiele sposobów. Wypróbowałam kilka z nich i wszystkie zapisuję na liście udanych eksperymentów...
  • Kalmary nadziewane serem i długo dojrzewającą szynką (lignje punjene pršutom i sirom)

    Przepis dodany:
    4.70
    Kalmary nadziewane serem i długo dojrzewającą szynką (lignje punjene pršutom i sirom)
    Pamiętacie niedawny post o kuchni chorwackiej? Pisałam tam o wielu dalmatyńskich pysznościach, m.in. o kalmarach nadziewanych szynką i serem. W ostatnią niedzielę zapragnęłam sprowadzić do domu trochę Chorwacji i postanowiłam przygotować to...
  • Jagodzianki

    Przepis dodany:
    4.47
    Jagodzianki
    Jagodzianki kocham odkąd pamiętam. Jest coś wyjątkowego w cudownie soczystych, ciemnofioletowych jagodach zatopionych w miękkim drożdżowym cieście. Problem z jagodziankami jest taki, że kupienie naprawdę dobrych graniczy z cudem...Moja definicja...
  • Mango lassi

    Przepis dodany:
    4.50
    Mango lassi
    Na upalne dni nie ma nic lepszego niż zimne, orzeźwiające napoje. Mango lassi doskonale spełnia swoją funkcję, gdy temperatury przekraczają 30 stopni (żeby nie było wątpliwości - ja nie narzekam na upały, ale lubię mieć pod ręką coś...
  • Casarecce z wędzonym pstrągiem, czerwoną cykorią i suszoną żurawiną

    Przepis dodany:
    4.67
    Casarecce z wędzonym pstrągiem,  czerwoną cykorią i suszoną żurawiną
    Wiele osób uważa, że każda pasta powinna mieć dużo sosu. Tymczasem nie zawsze jest to potrzebne. Jeśli składniki są wyraziste, wystarczy, gdy dobrze wymiesza się je z makaronem i podgrzeje z dodatkiem wody, aby każda...
  • Farfalle al pomodoro (farfalle w sosie pomidorowym)

    Przepis dodany:
    4.67
    Farfalle al pomodoro (farfalle w sosie pomidorowym)
    Pasta al pomodoro to absolutna klasyka włoskiej kuchni. Kluczem do sukcesu jest wykorzystanie świeżych, bardzo dojrzałych i pełnych smaku pomidorów. Teraz, gdy trwa sezon pomidorowy, warto więc pokusić się na lekki i niezwykle prosty w...
  • Pappardelle z kurkami (Pappardelle con finferli)

    Przepis dodany:
    4.53
    Pappardelle z kurkami (Pappardelle con finferli)
    Kurki to chyba ulubione grzyby Polaków (a może nie tylko Polaków?). Wielokrotnie słyszałam osoby mówiące „Ja nie lubię grzybów. No, może tylko kurki”. Na czym polega magia tych grzybów? Czy chodzi tylko o smak? A może o to, że ze względu...
  • Łosoś w sezamowej panierce na makaronie soba

    Przepis dodany:
    4.80
    Łosoś w sezamowej panierce na makaronie soba
    Jest kilka takich połączeń składników, które zawsze się sprawdzają. To między innymi duet łosoś-sos sojowy oraz trio łosoś-sos sojowy-sezam. Elementy stworzone po to, aby występowały razem i wprawiały w stan upojenia kubki smakowe.To danie...
  • Sałatka grecka

    Przepis dodany:
    4.80
    Sałatka grecka
    Zazdroszczę wszystkim, którzy mieli okazję zjeść sałatkę grecką w Grecji. Jestem pewna, że żadna wersja spoza Grecji nie może się równać z sałatką przygotowaną z najświeższych, miejscowych produktów. Niestety jak dotąd Grecję...
  • Chorwacja od kuchni

    Przepis dodany:
    4.69
    Chorwacja od kuchni
    Chorwacja to idealny kierunek wakacyjnych podróży. Odwiedzającym go turystom oferuje wszystko, co gwarantuje udany wypoczynek: słoneczną pogodę, często z dodatkiem ożywczego wiaterku, krystalicznie czystą, ciepłą wodę w morzu, zapierające dech...
  • "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver (recenzja książki)

    Przepis dodany:
    4.68
    "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver (recenzja książki)
    Nie ma na świecie nic cudowniejszego niż podróżowanie. Podróżując, odkrywamy świat - znane zabytki i wielkie miejsca, a także nieznane zakamarki i nieodkryte ścieżki. Poznajemy obce kultury i ciekawych ludzi. Oddychamy innym powietrzem. I......

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).