Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Bazylia czy Wanilia
W kuchni Bazylia czy Wanilia jest już 347 dobrych przepisów:
Makaron z łososiem i szparagami
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):makaron farfalle (ilość na 2 porcje)2 łyżeczki masła1 ząbek czosnku obrany i pokrojony w plasterki1/2 szklanki słodkiej śmietanyczubata łyżka utartego parmezanu150g łososia wędzonego na ciepło bez skóry i ości1 pęczek...Sałatka z szynką parmeńską i różowym grapefruitem
Przepis dodany:Składniki (1 porcja):garść rukolikilka liści sałaty radicchio lub 1 czerwona cykoria4-5 plastrów szynki parmeńskiej1 różowy grapefruit obrany i podzielony na filety2 łyżki pestek z granatu1 łyżka obranych pistacjisos:1 łyżka oliwy1...Risotto z czosnkiem niedźwiedzim, szparagami i łososiem wędzonym
Przepis dodany: Składniki (2 porcje):2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku obrany i posiekany3/4 szklanki ryżu arborio1/2 szklanki białego wytrawnego winaskórka i sok z 1 małej cytryny0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego80-100 g liści czosnku...Pieczone szparagi na serku labneh z posypką dukkah
Przepis dodany:Składniki (na 2 duże porcje lub 4 małe )1 duży pęczek zielonych szparagów1 łyżka oliwysól 1 duży kubek serka labneh lub bardzo gęstego jogurtu greckiegoskórka otarta z 1 limonkisok z 1 limonki50 g masłaposypka...Carpaccio z kaczki z i granatem i czerwonym pieprzem
Przepis dodany:Składniki (2 porcje jako przekąska):1 duża pierś z kaczki1/2 - 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina,1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego1 ząbek czosnkumielony czarny pieprzsólgarść rukoligarść pestek z granatu1 łyżka ziaren...Humus z czosnkiem niedźwiedzim i szparagami
Przepis dodany: Składniki (2 porcje);ok. 4 czubate łyżki humusu z czosnkiem niedźwiedzim10 ugotowanych zielonych szparagów50 g sera feta2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznikaulubione kiełki2 łyżki oliwy1 łyżka pesto z czosnku...Wegańskie gołąbki w liściach czosnku niedźwiedziego
Przepis dodany: Składniki (8 szt):gołąbki:1 woreczek kaszy jęczmiennej (100g)1/2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy 3 łyżki oliwy1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione4 liście laurowe5 - 6...Ravioli z dynią i pesto z czosnku niedźwiedziego
Przepis dodany:Składniki (20 szt):ciasto:200 g mąki1 jajko1 żółtko1 łyżka oliwyok. 1/2 szklanki ciepłej wodynadzienie:2 łyżeczki masła2 - 3 szalotki1 ząbek czosnkuok. 300 g dyni2-3 łyżki twarogu1/2 łyżki listków tymianku2 czubate łyżki utartego...Makaron nero di sepia z ośmiornicą i pikantnym sosem pomidorowym
Przepis dodany: Składniki (2 porcje):na bulion do ugotowania ośmiornicy:1 łodyga selera naciowego1 marchewkakilka gałązek tymiankuliść laurowy1 łyżeczka solikilka ziaren pieprzuskórka obrana z 1 cytrynyna sos pomidorowy:1 łyżka oliwy z oliwek1 ząbek...Poke bowl z łososiem teriyaki i zielonymi warzywami
Przepis dodany:A gdyby tak klasyczny obiad zastąpić miską różności ... , to bylibyśmy na bieżąco z modą na tzw. poke bowl, która bezpośrednio pochodzi z Hawajów, ale swoje korzenie ma w Japonii (poke bowl ma pewne powinowactwo do sushi). W dosłownym...Ravioli nadziewane ricottą i czosnkiem niedźwiedzim z masłem cytrynowym
Przepis dodany:Składniki (ok. 25 szt):ciasto:200 g mąki (najlepiej typ 00 z pszenicy durum)1 jajko1 żółtko1 łyżka oliwyodrobina wodynadzienie:1 opakowanie (250-300 g) serka typu ricotta (ja użyłam wiedeńskiego)1 żółtko 1 pęczek czosnku niedźwiedziego...Babka z mango i żurawiną
Przepis dodany:To jest babka, która jest wilgotna, pulchna i ma nieziemsko żółty kolor pochodzący z magicznego składnika, jakim jest w tym przypadku przecier z mango, który, dodatkowo, odpowiada za jej egzotyczny smak. Przy tym wszystkim jest nieszczególnie...Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku i sera cheddar
Przepis dodany:Składniki (10 porcji):5 dużych jajek250 g łuskanego zielonego groszku (można użyć mrożonego)garść świeżych, mieszanych ziół (u mnie była to bazylia i szczypiorek czosnkowy)½ ząbka czosnku2 łyżki utartego cheddara (użyłam cheddara...Tarta z czekoladową truflą i wiśniami
Przepis dodany:Składniki ( z podanych składników wychodzi 1 tarta w okrągłej formie lub 1 tarta w prostokątnej formie oraz 3 małe tartaletki):ciasto:210 g mąki150 g masła25 g cukru pudru20 g kakao1 żółtko1 -2 łyżki zimnej wodynadzienie:200 g kremówki70 g...Muszle makaronowe z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przepis dodany:Składniki (25 muszli - 4 porcje):25 dużych muszli makaronowych100 g świeżego szpinaku1 strączek papryki pepperoni100 g pomidorów suszonych osuszonych z zalewygarść świeżych ziół (bazylia i oregano)1 - 2 zabki czosnku360 g serka wiedeńskiego...Tom kha kai czyli tajska zupa z kurczaka z mlekiem kokosowym, wersja 2
Przepis dodany:Składniki (4 porcje):3 - 4 łodyżki trawy cytrynowej (tylko białe części)kawałek obranego galangalu (ok. 4-5 cm) lub 1 czubata łyżka przecieru z galangalu3 szklanki mleka kokosowego (ok. 750 ml)4 szalotki pokrojone na ćwiartki3 - 4 łyżki...Sałatka z czerwonych pomarańczy, cykorii i karmelizowanej cebuli
Przepis dodany:Składniki (2 porcje): karmelizowana cebula: 5 małych czerwonych cebul2 łyżki oliwy1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego2 łyżeczki cukru3 łyżki octu balsamicznegospora garść poszatkowanej czerwonej kapusty2 główki czerwonej cykorii2 czerwone...Ciasteczka migdałowo-kokosowe ze słonym karmelem
Przepis dodany:Składniki (na 32 szt):ciastka:85 g płatków migdałowych85 g wiórków kokosowych1,5 szklanki mąki125 g miękkiego solonego masła (jeśli używasz masła niesolonego, dodaj 1/2 łyżeczki soli)½ szklanki cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1...Pączki z powidłami śliwkowymi i cukrem pudrem
Przepis dodany:Jeśli chodzi o pączki, to jestem ortodoksem, radykałem i wyznawcą jedynej tylko słusznej wersji, która od zawsze jest w mojej rodzinie. Pączek musi być na porządnym maśle, dużej ilości żółtek (15 szt na kg. mąki) i, najważniejsze,...Marokański tadżin (tagine) z kurczaka pieczony w piekarniku
Przepis dodany:Jak się przyjęło w Maroku, potrawę tagine przygotowuje się w specjalnym naczyniu o takiej samej nazwie - tagine. Prawdziwy marokański garnek do tagine wykonany jest z gliny i ma specjalny, stożkowaty kształt, który wpływa na sposób cyrkulacji...Makaron nero di sepia z chorizo i krewetkami
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):makaron typu spaghetti nero di sepia - ilość na 2 porcjeok. 250 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo (najlepiej surowej) pokrojonej na małe kawałki1 ząbek czosnku obrany i pokrojony 8-10 szt obranych krewetek 1/2 szklanki...Kąski z kurczaka w cheddarowo-migdałowej panierce
Przepis dodany:Składniki (2 porcje)2 filety z kurczaka średniej wielkościsólodrobina mąki1 jajkopanierka:50 g wędzonego boczku 30 g migdałów w płatkach50 g sera cheddar (użyłam sera cheddar Kerrygold)3-4 utarte sucharki (lub 30g bułki tartej)dip:1 owoc...Zielona sałatka z awokado i groszku z serem burrata
Przepis dodany:Składniki (1 porcja):1 mini sałata rzymska 1 dojrzały owoc awokadogarść strączków groszku śnieżnego1 kulka sera burrataok. 2 łyżek dobrej oliwy z oliwekskórka otarta z 1 małej cytrynygruba sól morskaszczypta płatków chiliSposób...Chiński makaron z woka z krewetkami i groszkiem śnieżnym
Przepis dodany:Uffff... Można odetchnąć z ulgą. Za nami przedświąteczna spina, zwożenie do domu produktów spożywczych, wielogodzinne stanie przy garnkach, ubieranie choinki, której potem nikomu nie chce się rozbierać, goście, goście, goście, dojedzone po...Trufle cynamonowe z mascarpone w prażonym kokosie
Przepis dodany:Składniki (ok. 40 szt):125 g gorzkiej czekolady (ja akurat użyłam mlecznej, ale z gorzką są jeszcze lepsze)250 g biszkoptów1 opakowanie serka mascarpone (250 g)2-3 łyżeczki cynamonu1 solidna łyżka miodu100 g uprażonych na złoto na suchej...Pieczone pierożki z farszem z kapusty i grzybów do barszczu wigilijnego
Przepis dodany:Składniki (ok. 20-22 szt) :farsz:250 g kapusty kwaszonej25 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)1 średniej wielkości cebula1 łyżka masłasól, pieprz ciasto:25 g świeżych drożdży½ opakowania kwaśnej śmietany250 g mąki pszennej½...Ciasteczka migdałowe z marmoladą z moroszki
Przepis dodany:Malutkie, pachnące i pyszne ciasteczka, to mój nieodłączny element oczekiwania na Święta. Nie gotuję z wyprzedzeniem dań z ryb, pieczeni świątecznych, ani nie piekę bożonarodzeniowych ciast. One wszystkie mają swoje miejsce w kulinarnym...Pieczona dynia z pesto kolendrowo-pietruszkowym, sosem jogurtowym i granatem
Przepis dodany:Jesienno - zimowa sałatka nie musi opierać się na sałacie i pomidorach pozbawionych smaku o tej porze roku. Lepiej sięgnąć po warzywa sezonowe, gdyż one również dają wiele możliwości komponowania smacznych, wartościowych i kolorowych...Sernik korzenno-dyniowy z sosem toffie
Przepis dodany:Składniki (na tortownicę o średnicy 24-25 cm):spód:200 g ciasteczek korzennych50 g gorzkiej czekolady70 g masła1 łyżka kakao1/3 łyżeczki mielonego cynamonumasa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):1 kg twarogu z wiaderkaok. 850 g...Kotlety z cukinii z pistacjowo-ziołowym kuskusem
Przepis dodany:Składniki (15-18 sztuk):kotlety:1 cukinia o wadze 420 g1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej lub jaglanej (100 g przed ugotowaniem)1 obrany ząbek czosnku1 mała, obrana cebula1 strączek papryczki chili2 łyżki drobno posiekanych ziół (kolendra,...Risotto dyniowo-cheddarowe z indykiem w czubricy
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):Polędwica z indyka o wadze ok. 250 g2 łyżeczki bułgarskiej przyprawy czubrica (zielona)1 ząbek czosnkuok. 180 g dyni muszkatowej lub piżmowej (bez skóry i pestek)30 g sera cheddar plus trochę do posypania przed...Chiński makaron z kaczką w sosie hoisin
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):chiński makaron pszenny - ilość na 2 porcjemała garść orzeszków ziemnych2 dymki1 łyżka oleju arachidowego1/2 ogórka obranego i bez pestek pokrojonego w zapałkiok. 180g mięsa z kaczki upieczonego lub usmażonego w...Dorsz w zatarze z pikantną salsą owocową
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):ryba: 2 kawałki polędwicy z dorsza o wadze ok. 120-130 g1 łyżka zataru1 posiekany mały ząbek czosnkuskórka otarta z 1 cytryny1 łyżka oliwyolej do smażeniasalsa:1 małe mango1/2 awokado1/2 czerwonej cebuli1 strączek...Szarlotka na kruchym cieście
Przepis dodany:Składniki (na tortownicę o średnicy 26-27 cm)ciasto:500 g mąki pszennej200 g masła (użyłam masła Kerrygold)niepełna szklanka cukru2-3 łyżki kwaśnej śmietany2 żółtka skórka otarta z 1 pomarańczyskórka otarta z 1 cytryny1 opakowanie cukru...Wolno pieczona kaczka w pięciu smakach
Przepis dodany:Składniki:1 kaczka w całości o wadze 2-2,5 kg2 łyżki chińskiej przyprawy 5 smakówsól1 średniej wielkości pomarańczasałatka:1 mały seler1 duże jabłko odmiany boskop1 twardy owoc mango1-2 łyżki posiekanej natki lub rukoli 2 łyżki gęstego...Marynowane bakłażany
Przepis dodany:Składniki:ok. 15 mini bakłażanów lub 2 zwykłe bakłażany średniej wielkościoliwa1 posiekane czerwone chili2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki2 łyżki posiekanego oregano1 posiekany ząbek czosnkusok z 1 cytrynygruba sól morskapieprz...Pieczone buraki, karmelizowane winogrona, burrata i gremolata
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):2 pieczone buraki średniej wielkości (przed zawinięciem w folię do każdego buraka dodałam po kilka ziaren kuminu , kolendry i kopru włoskiego)1 łyżeczka masła ok. 25 szt dużych różowych winogron1/2 łyżeczki cukru 1...Falafele z piklowanymi warzywami
Przepis dodany:Trzy sekrety udanych falafeli? Ciecierzyca wyłącznie suszona, mielona w maszynce do mięsa (a jeśli blendowana w robocie, to na absolutną miazgę), dodatek sody niezbędny. No i przyda się trochę cierpliwości, bo masa musi postać w lodówce, żeby...Cynamonowe brownie ze śliwkami
Przepis dodany:Lato w tym roku było niezwykłe: słoneczne, gorące, wręcz stabilnie upalne. Marzenia o deszczu pozostawały niespełnione, podobnie jak pragnienie jakiegoś odświeżającego podmuchu choćby w nocy. Oj nie miało się ochoty ruszyć ręką czy też...Kaiserschmarren czyli szarpany omlet z musem jabłkowym
Przepis dodany:Kaiserschmarren, to przysmak z Austrii. Swoją trudną nazwę zawdzięcza Cesarzowi Franciszkowi Józefowi I, który był szalonym entuzjastą tego nieskromnie pysznego dania. Współcześnie znajduje się ono nawet na liście austriackich produktów...Bakłażany zapiekane z chermoulą, z pomidorowym kuskusem i sosem jogurtowym
Przepis dodany:Jestem dzieckiem PRL-u. Kiedy sięgam pamięcią do dzieciństwa i przypominam sobie wyprawy z mamą lub babcią na rynek, to z warzyw widzę głównie marchew, buraki, ziemniaki i kapustę, latem dodatkowo pomidory, ogórki, sałatę, fasolę i groszek, a...Sałatka z pomidorów i mozzarelli z kwiatami cukinii
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):1 łyżka oliwy1 mała cukinia pokrojona w plasterki6-8 kwiatów cukinii bez środków (jeśli nie mamy, to pomijamy)po dużej garści pomidorków koktajlowych różnych odmian na każdą porcję 1 opakowanie małych kulek mozzarelli...Cielęcina marynowana w żubrówce na kaszotto buraczkowo-chrzanowym
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):mięso:ok. 350 g polędwiczki cielęcej1/3 szklanki żubrówki1 ząbek czosnku1 źdźbło trawy żubrowej (jeśli nie mamy, to pomijamy)1 gałązka rozmarynu1/2 łyżeczki mielonego pieprzusól olej do smażeniakaszotto:1 łyżka...Cynamonowe placki ze śliwkami na niedzielne śniadanie
Przepis dodany:Składniki (na ok. 8 placków):1 jajko1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 130g)1 łyżka roztopionego masła1,5 łyżki brązowego cukru2/3 - 3/4 szklanki mąki pszennej (ilość mąki jest zależna od tego, jak gęsty jest jogurt)1/2 łyżeczki...Gazpacho z melona i ogórka z chipsami z szynki serrano
Przepis dodany:Jak tak się dobrze zastanowić, to dobiega końca czwarty miesiąc upałów, których wszyscy mieli już dosyć od jakiegoś czasu, bo temperatury nieznośne, susza, kurz, ogrody cierpią, rolnicy narzekają, a w ogóle, to najstarsi górale nie...Sałatka z młodych buraczków, świeżego chrzanu i sardeli
Przepis dodany:Alain Ducasse, znany francuski restaurator, właściciel 20 restauracji na całym świecie i niemałego gwiazdozbioru Michelin, to ten spod którego rąk wychodzą najbardziej wyrafinowane frykasy kuchni francuskiej. Ostatnio wpadła mi w ręce jego...Pikantny makaron z fasolką szparagową i tajską bazylią
Przepis dodany:Nigdy nie sądziłam, że dopadnie mnie kiedyś klęska urodzaju tajskiej bazylii z własnej uprawy. Jednak tego lata okazało się to możliwe i pewno, gdyby się spiąć, to udałoby się też wyhodować parę innych rzeczy zupełnie nietypowych...Miętowo-limonkowy pieczony pstrąg z salsą verde
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):2 wypatroszone pstrągisól, pieprz mielony1 limonka pokrojona w plasterkimarynata:skórka otarta z 1 limonki1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony2-3 łyżki oliwy1 mały pęczek świeżej mięty (listki obrane i posiekane)salsa...Sałatka z pęczaku, papryki i orzechów z marynowaną fetą wg. Ottolenghiego
Przepis dodany:Ta sałatka, to w pewnym sensie odmiana taboulleh. Zasada jest zachowana: kasza, warzywa, orzechy. Co do szczegółów, nieco inna, ale równie pyszna i na ten moment, jak dla mnie, mieści się w top 3 wszystkich dań Yotama Ottolenghi, które trafiły do...Makaron z kurkami, suszonymi pomidorami i orzechami
Przepis dodany:Składniki (2 porcje):1 łyżka masła1 ząbek czosnku5 liści szałwii400 g kurek opłukanych i oczyszczonych6-8 kawałków suszonych pomidorów pokrojonych w paski8 połówek orzechów włoskich6-8 łyżek śmietany2 łyżki utartego parmezanusól,...