Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni PasjaSmaku
W kuchni PasjaSmaku jest już 150 dobrych przepisów:
Koktajl z truskawek, kiwi i jagód / Strawberries, kiwi and bilberry cocktail
Przepis dodany:Za oknem piękne słońce to i lżej się jada. Owoce, warzywa – tego właśnie teraz nam trzeba. Oto przepis na cudownie pyszny i lekki poranek! When the beautifull sun is shining outside the window We want to eat some light meals. Fruits and...Syrop z pędów sosny / Pine shoots syrup
Przepis dodany:Właśnie teraz jest najlepszy czas, żeby pomyśleć o syropie z młodych pędów sosny. Świetny na kaszel i przeziębienie, ale też doskonały to dań i deserów. Now is the best moment to start thinking about pine shoots syrup. Best for a cough and...Long drink mango,cydr, Perrier i owoce (18+) / Long drink mango, cider, Perrier and fruits (18+)
Przepis dodany:Wydaje mi się, że przyszedł czas, żeby pobawić się na blogu również smakami drinków. Dzisiaj pierwszy – niezwykle orzeźwiający i kolorowy, do tego z dodatkiem świetnie „bąbelkowej” wody Perrier. I think it’s a good time...Ślimaczki różane / „Snails” cookies with rose petals jam
Przepis dodany:Prosty i szybki przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego. Delikatne, chrupiące i do tego z domową konfiturą. Coś niesamowitego! Simple and fast recipe for puff pastry cookies. Gentle, crispy and with homemade jam. Incredible! Składniki /...Suflet czekoladowy z kokosem / Chocolate souffle with coconut
Przepis dodany:W tak mroźne dni warto skusić się na dodatkową porcję energii. Może by w takim razie coś słodkiego? Dzisiaj prosty i najszybszy przepis na czekoladowy suflet. We should supply our organism with extra calories on freeze days like this. Maybe it...Stek z ligawy, kasza orkiszowa z dynią i suszonymi borowikami, flambirowane śliwki / Silverside steak, spelt groats with pumpkin and dried porcini mushrooms, flambe plums
Przepis dodany:Jeżeli chcemy zjeść porządny kawałek wołowiny w całkiem przystępnej cenie, to śmiało możemy pokusić się o ligawę. Nie jest ona tak delikatna jak polędwica, ale dobrze przygotowana również da nam radość z jedzenia steka. Zapraszam na...Tarta dyniowa z tonką / Pumpkin tart with tonka
Przepis dodany:Piękne, ogromne i soczyście pomarańczowe przypominające jesień – dynie. Można z nich zrobić praktycznie wszystko od zup, przez purée aż do ciast. Dzisiaj przepyszna tarta dyniowa podkreślona niezwykłym aromatem tonki. Beautiful, huge and...Konfitura z borówki brusznicy z jabłkiem / Cowberry jam with apple
Przepis dodany:Kolejny przepis na to jak zatrzymać trochę lata na zimę. Konfitura z borówki brusznicy z dodatkiem jabłka i aromatycznych przypraw. Idealna do mięs czy na kanapkę z masłem. Another recipe to keep some summer in winter. Cowberry jam with apple and...Domowa nalewka z gruszek (18+) / Homemade pear liqueur (18+)
Przepis dodany:Sezon na przetwory, sezon na gruszki. Każdy ma jakiś swój ulubiony sposób. Dzisiaj ode mnie przepis na nalewkę. We have pickles season and we have lovely pears. Everyone have his favourite way for pickles. Today I show You how to make pear liqueur....Cukier różany (z płatków róż) / Rose petals sugar
Przepis dodany:Świetny do deserów, drinków czy herbaty. Cukier w połączeniu z aromatem dzikiej róży – coś niesamowitego ! The best for desserts, cocktails or tea. Sugar in combination with wild Rose aroma – something incredible ! Składniki /...Domowa nalewka z winogron (18+) / Homemade grapes liqueur (18+)
Przepis dodany:Pyszne, soczyste od słońca z niesamowitym aromatem – czas na winogrona, czas na nalewki na zimowe wieczory. Delicious, the sun juicy with amazing fragrance – it’s time for grapes, liqueurs time for winter evenings. Składniki /...Konfitura z płatków róży / Rose petals jam
Przepis dodany:Smak i zapach dzieciństwa, najlepsza do pączków – teraz jest idealny czas na przygotowanie takiego cudeńka. Childhood taste and flavour, best for doughnuts – now is perfect time to prepare this beauty. Składniki / Ingredients (300g): 100...Łosoś, szparagi i kasza jaglana z szalotkami / Salmon, asparagus and millet with shallots
Przepis dodany:Prawdziwy sezon szparagowy właśnie się zaczyna, dlatego trzeba z niego korzystać. Lekkie i zdrowe danie, pełne smaków. Real time for asparagus is coming, so we should enjoy. Light and healthy dish, full of flavours. Składniki / Ingredients (1 porcja...Tagliolini sepia z grasicą cielęcą, shitake i pietruszką / Tagliolini sepia with veal thymus, shitake and parsley
Przepis dodany:Kolejny przepis na przepyszny i prosty makaron – tym razem w wersji z podrobami. Kto jeszcze nie próbował grasicy cielęcej koniecznie musi to zmienić ! Another version of delicious and simple pasta – this time with offals. Who...Wątroba cielęca, sałatka z marchwi, bobu oraz pora, karmelizowane wiśnie / Veal liver, fried carrot,broad bean and leek, caramelized cherries
Przepis dodany:Dla miłośników wątróbki, jedna z najlepszych moim zdaniem – wątroba cielęca. Lekkie warzywa, słodkawe wiśnie. Czego chcieć więcej? For liver lovers, one of my favourite – veal liver. Fresh and light vegetables, a sweetness of...Tajski bulion krewetkowy z pomidorami / Thai bouillon with shrimps and tomatoes
Przepis dodany:Połączenie pieczonych krewetek i pomidorów z dodatkiem tajskiej bazylii i przypraw. Świetny sposób na chłodne wieczory. Combine of roasted shrimps and tomatoes with Thai basil and spices. Great way for cold evenings. Składniki / Ingredients (1...Ciasto bananowe / Banana cake
Przepis dodany:Co zrobić z dojrzałymi bananami? Oczywiście ciasto! Zapraszam:) What to do with ripe bananas? Cake of course! Enjoy:) Składniki / Ingredients: 4 dojrzałe banany / 4 ripe bananas 1 całe jajko / 1 egg 1 żółtko / 1 egg yolk 100 g rozpuszczonego...Sorbet z liczi i imbiru / Lychee and ginger sorbet
Przepis dodany:Niesamowicie orzeźwiający, dobry do deserów czy owoców morza. Idealny na dni upalne jak i na zimowe wieczory. Amazing crispness, excellent for desserts or seafruits. Perfect for warm summer days as well as winter evenings. Składniki / Ingredients (2...Prywatny kucharz, opowieści o sobie. / Private Chef, myself story
Przepis dodany:Już jakiś czas temu miałem przyjemność gotować pokazową kolację UlalaChef dla Dzień Dobry TVN. Jeżeli macie ochotę obejrzeć zapraszam (drugi film pt. Tomasza Janczewskiego można „wynająć” do ugotowania posiłku w naszym domu.): I...Jabłkowy łosoś “Gravad lax”, purée z mango i smażony por / Apple salmon “Gravad lax”, mango purée and fried leek
Przepis dodany:Nowa odsłona klasycznego łososia kuchni skandynawskiej z dodatkiem jabłka. Cudowna fuzja smaków: marynowany łosoś, mango z czosnkiem i smażony por. A new variation of classic Scandinavian “Gravad lax” salmon with an addition of apple. Marvellous...Pączki z dziurką, czyli donaty / Doughnut or donuts
Przepis dodany:Mimo, że tłusty czwartek już za nami nie oznacza to, że od czasu do czasu nie można pozwolić sobie na odrobinę słodyczy. Były pączki, były faworki, pyszne racuchy – teraz czas na donaty! Even Fat Thursday is gone, it does not mean that...Polędwica wołowa dojrzewająca z jałowcem i wódką śliwkową / Maturing tenderloin with juniper and plum vodka
Przepis dodany:W sklepie już bardzo ciężko o porządną wędlinę, a jeśli już jest smaczna to po 2 dniach w lodówce zaczyna przeżywać drugie życie. Warto więc pomyśleć o swoich, domowych wędlinach, przygotowywanych tradycyjnymi metodami sprzed lat. I...Roladki schabowe ze słoniną i porem / Pork meat rolls with pork fat and leek
Przepis dodany:W tak mroźne dni musimy jeść konkretne rzeczy. Troszkę tłuszczyku nikomu jeszcze nie zaszkodziło ! Zapraszam do kuchni :) We must eat solid meals in winter, especially when is so cold like today. Little bit of fat is never harmful ! Invite to my...Tarta z mielonym mięsem, jabłkami i kozim serem / Tart with minced meat, apple and goat cheese
Przepis dodany:Świetna na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Mięso, jabłka, kozi ser i aromatyczne przyprawy. Mniam ! Delicious for dinner, supper or a date with friends. Meat, apples, goat cheese and aromatic spices. Yummy ! Składniki / Ingredients: 200 g...Ciasto kruche – wytrawne / Shortcrust pastry – dry
Przepis dodany:Idealne do tart, wytrawnych ciastek czy jako dodatek do dań głównych. Perfect for a tart, dry cookies or like an additive to main dishes. Składniki / Ingredients (600g ciasta / 600g of pastry): 300 g mąki pszennej / 300 g of wheat flour 100 g zimnego...Pstrąg, dynia z jabłkiem, masło z lubczykiem /Trout, pumpkin with apple, lovage butter
Przepis dodany:Coraz bardziej lubię ryby, szczególnie w takich połączeniach. Pstrąg, dynia, jabłko i lubczyk ? Coś niesamowitego ! Think I like fishes more and more, especially in such combination. Trout, pumpkin, apple and lovage? Something incredible! Składniki...Perliczka, purée z pieczonej dyni, czarna marchew / Guinea fowl, baked pumpkin purée, black carrot
Przepis dodany:Delikatna w smaku perliczka z dodatkiem dyni i czarnej marchwi. Czasami brakuje słów – trzeba spróbować ! The delicate taste of guinea fowl with pumpkin and black carrot. There are no words to describe this dish – must try! Składniki /...Purée z pieczonej dyni z kolendrą / Baked pumpkin with coriander purée
Przepis dodany:Cudowny smak i lekkość. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne w połączeniu z rybą lub drobiem. Incredible and lightness taste. Easy and fast to cook. Perfect with fish or poultry meat. Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion): 150 g obranej...Marynowana śliwka, kruszonka, twaróg / Marinated plums, crumble, white cheese
Przepis dodany:Śliwki uwielbiam – szczególnie takie jedzone prosto z drzewa za czasów dzieciństwa. Zwykle spotykanie pod postacią konfitury czy ciasta ze śliwkami. A może by tak połączyć kilka bogactw polskiej kuchni i stworzyć z nich cudowny deser ?...Bigoli z borowikami i porem / Bigoli pasta with boletus and leek
Przepis dodany:To już ostatnie borowiki w tym sezonie więc jak najszybciej trzeba biec do sklepu. Pyszny i prosty makaron, który przygotujemy w 10 minut. Zapraszam do kuchni ! There are the last boletus in season, so we must seek for mushrooms as son as it possible....Comber jagnięcy, rydze, jarzębina, komosa ryżowa / Saddle of lamb, red pine mushrooms, rowan, quinoa
Przepis dodany:Niesamowite połączenie smaków jesieni. Aromatyczna jagnięcina, pachnące grzyby i jarzębina prosto z drzewa w towarzystwie kaszy quinoa. Nie do opowiedzenia ! Trzeba spróbować ! Amazing combination of autumn flavours. Aromatic lamb, fragrant...Pieczony rostbeef z purée z rydzów, jarmużem i jabłkiem / Roastbeef with red pine mushroom purée, kale and apple
Przepis dodany:Niektóre dania są takie, że nawet nie wiem co o nich pisać. Po prostu pyszne ! Trzeba spróbować koniecznie :) ! Sometimes I don’t know what to say about some dishes. Simply delicious ! You must try :) ! Składniki / Ingredients (2 porcje / 2...Purée z rydzów / Red pine mushroom purée
Przepis dodany:Świetny dodatek do mięs, dań wegetariańskich czy pieczywa. Aromatyczny, pełny smaków – coś pięknego :) ! Splendid additive to meat, vege meals or baked goods. Aromatic, full of flavour – something delicious :) ! Składniki / Ingredients...Tatar wołowy ze słonecznikiem, borowikami, czarną truflą i jarzębiną / Beef tartare with sunflower seeds, porcini mushrooms, black truffle and rowan
Przepis dodany:Jedni kochają, inni nienawidzą – ja jestem zdecydowanym miłośnikiem surowej wołowiny w postaci tatara. Jesień i produkty, które towarzyszą tej porze roku świetnie nadają się do kompozycji z kawałkiem dobrego, czerwonego mięsa. Some...Makaron bigoli z rydzami, wołowiną i szałwią / Bigoli pasta with red pine mushroom, beef and sage
Przepis dodany:Grzyby, grzyby i jeszcze raz grzyby. W tym roku jest ich trochę mniej i pojawiły się później, ale kiedy w sklepie pojawiają się rydze – to takiej okazji nie można przepuścić. Świeże rydze, wołowina, chrupiąca brukselka i odświeżająca...Podgrzybki, słonina, sos bearneński / Bolete, pork fat, bearnaise sauce
Przepis dodany:Wreszcie są! Kurek już prawie nie ma, ale za to pojawiły się kolejne. Ja grzyby uwielbiam – pod każdą postacią, dlatego na samą myśl pojawia się uśmiech na twarzy. Połączenie nietypowe, ale… warto :) They are at last! Finally!...Sos bearneński / Bearnaise sauce
Przepis dodany:Jeden z najbardziej znanych sosów powstały na bazie sosu holenderskiego. Idealny do wołowiny, ryb, warzyw czy grzybów. One of the most popular sauce which is based on holandaise sauce. Perfect for beef dishes, fish, vegetables or mushrooms....Grasica cielęca, gruszka, brukselka, dynia / Veal thymus, pear, brussel sprouts, pumpkin
Przepis dodany:Podroby to niestety jeszcze bardzo często niedoceniane produkty wykorzystywane tylko na pasztet lub co gorsza wyrzucane do śmieci. Na szczęscie kucharze coraz częsciej praktykują swoje dania właśnie z nimi i zaskakują świetnymi połączeniami....Kiszone kurki / Sour chanterelles
Przepis dodany:Coś co chciałem zrobić od dawna. Całkiem ciekawa alternatywa dla kurek w occie. Nie mają dużo wspólnego z kiszonymi ogórkami, ale równie świetnie nadają się jako dodatki do dań. Something which I want to do long time ago. Very interesting...Marynowane kurki / Pickled chanterelles
Przepis dodany:Nie znam osoby, która ich nie lubi, szczególnie kiedy można je sobie wziąć zimą ze spiżarni i chociaż trochę przypomnieć smak lata. Zapraszam :) ! I never meet anyone, who doesn’t like it, espacially when we can take it out from winter...Kurki zapiekane z jajkiem i kozim serem / Chanterelles roasted with egg and goat chesse
Przepis dodany:Niestety moje ulubione grzyby – kurki już się kończą dlatego trzeba korzystać dopóki są jeszcze dostępne. Zatem kolejnych kilka wpisów na blogu będzie pod znakiem tych właśnie grzybów. Kto z Was uwielbia się zajadać jajecznicą ze...Polędwica wołowa z musztardą francuską, kurki, pieczona czerwona cebula / Tenderloin with French mustard, chanteliers, roasted red onion
Przepis dodany:Wołowina i kurki – połączenie niemalże idealne, do tego aromatyczna czerwona cebula z pieca i sos śmietanowy. Takiemu daniu nie można sie oprzeć i warte jest każdych pieniędzy. Zapraszam :) ! Beef and chanterelles – almost perfect...Krem-cappucinno z przegrzebków z porem i orzeszkami pinii / St. Jacques cappucinno cream with leek and pinenuts
Przepis dodany:Z nową energią po urlopie, najedzony nadmorskimi darami cały czas mam ochotę na więcej. Dzisiaj jedne z moich ulubionych owoców morza, są drogie, ale warte swojej ceny. Ekskluzywny krem, ale nie oznacza to trudnego przygotowania. Zapraszam do...Consommé z dorsza / Cod fish consommé
Przepis dodany:Nie jestem wielkim fanem zup, kremów i bulionów, ale w letni dzień dobrze czasami zjeść lekki a zarazem wyrazisty posiłek. Consommé, czyli esencjonalny i klarowny bulion z głębokim bukietem smaków to jedno z najlepszych rozwiązań kiedy...Chłodnik truskawkowy z bazylią, imbirem i serem Dor Blue / Strawberries cold borsh with basil, ginger and Dor Blue chesse
Przepis dodany:Sezon na truskawki powoli już się kończy a grzechem byłoby nie przygotować z tych wdzięcznych owoców orzeźwiającego chłodnika na upalne, letnie dni. W związku z tym, że w kuchni trzeba próbować różnych smaków, dzisiaj przyszedł mi do...Grillowany Camembert, dziki ryż z kuminem i czereśnie z lubczykiem / Grilled Camembert, wild rice with cumin and sweet cherries with lovage
Przepis dodany:W lato niekoniecznie mamy ochotę na ciężkostrawne mięsne dania. Ja sam mimo, że jestem mięsożercą jadam go teraz trochę mniej. Ser z owocami to jedno z najlepszych połączeń jakie znam, do tego lekko orzechowy dziki ryż z kuminem i anyżem...Czereśniowe clafoutis / Sweet cherry clafoutis
Przepis dodany:Niezbyt dużo trzeba przy dzisiejszym daniu, a właściwie deserze opowiadać. Moje ulubione czereśnie zapieczone w cieście łatwiejszym niż by się wydawało, bo naleśnikowym. Prosty, przepyszny, francuski deser w oryginale. As much I want to say...Zaczynam działania z angielską wersją przepisów / I have started to translate my recipe on english version
Przepis dodany:Ostatni wpis na blogu pojawił się również w wersji angielskiej ! Obiecuję sukcesywnie tłumaczyć również starsze wpisy :) P.S. Dawajcie znać jeśli wyłapiecie błędy – dopiero zaczynam :P Last recipe on my blog is also in english version !...Marynowany kozi ser, kurki z bobem, kwiaty begonii / Marinated goat chesse, chanteliers with broad bean, begonia’s flowers
Przepis dodany:Mimo, że jestem miłośnikiem mięsa to właśnie teraz jest czas kiedy zaczęły pojawiać się jedne z moich najbardziej ulubionych produktów „wegetariańskich”. Bób, który już zagościł w tym roku na blogu i kurki, które kocham...Polędwica z dorsza, bób z czarnuszką, truskawki z różowym pieprzem i lawendą
Przepis dodany:Jak wakacje to ryba, jak ryba to najlepiej kojarzy mi się dorsz – soczysta polędwica z chrupiącą skórką. Do tego niedawno pojawił się bób, który uwielbiam, a w towarzystwie czosnku i czarnuszki daje niesamowite efekty. Wszystko dopełniają...