Skąd ten przepis się wziął?Nastał grudzień, więc czas najwyższy, żeby wypróbować przepisy na pierniczki. Na pierwszy ogień pójdą pierniczki wg przepisu Tatter pochodzący z cincin - Golden Gingerbread . Jest to jeden z przepisów na jadalne...
Pomysłów na wykorzystanie kaszy w codziennej diecie możemy znaleźć całe mnóstwo. Mi przypadł do gustu ten na bliny. W książce Pani Szymanderskiej napisane jest, że gdy nie mamy pod ręką mąki gryczanej wystarczy zmielić w młynku do kawy...
Przepis na te bułeczki pochodzi z bloga Moje Wypieki.Jest łatwy w wykonaniu, a efekt naprawdę cieszy oko i żołądek. Moje bułeczki zostały obsypane mieszanką różnych ziaren, bo takie mój T. lubi najbardziej. Do przepisu wykorzystałam zapasy...
Smaki dzieciństwa... każdy wspomina je z nostalgią i szerokim uśmiechem. Taką potrawą dla mojego taty są Pampuchy. Chcąc sprawić mu przyjemność zrobiłam je na obiad :)1 kg mąkiokoło 1/2 litra mleka10 dkg drożdży (ja dałam mniej)3 całe...
Bardzo lubię gdy pojawia się wiadomość o kolejnym Korzennym Tygodniu. Znak to, że wkrótce będą święta. W kuchni już zaczyna coraz częściej pachnieć przyprawami korzennymi i tak jakoś na duszy cieplej się robi. Na początek proponuję coś z...
Kolejny smaczny, i już sprawdzony, przepis z książki "Odchudzająca książka kucharska". Polecam! 2 udka z kurczaka1 łyżeczka miodu2 łyżeczki sezamu1 łyżeczka soku z cytrynysól, pieprz, zioła1 woreczek soczewicyUdka umyć (można...
Skąd ten przepis się wziął?Zdobiąc wersję nr 2 tortu kajmakowego nieco wyżyłam się artystycznie, jednak pozostał pewnie niedosyt ;-) A może powinnam powiedzieć, że twórczy potworek ożył :P Poszukując sposobu by zaspokoić...
Skąd ten przepis się wziął?W końcu próba ze wszystkimi składnikami. Nie mylicie się - nareszcie pojawi się serek mascarpone :) Pragnę jednak zaznaczyć, iż moim zdaniem smakowo raczej nie odbiega od wersji z serkiem homogenizowanym . Musze...
Październik i listopad w mojej rodzinie obfity jest w różne okazje do przyjmowania gości. W ostatnim tygodniu wymyślałyśmy menu na kolejne takie spotkanie. Na przystawkę wymyśliłyśmy pasztet. Nie miałyśmy akurat dziczyzny, z ...
Grzaniec... na zimowe wieczory wprost idealny na ogrzanie się... a przy okazji żadne przeziębienie nie jest już nam groźne;)0,5 litra piwa2 łyżeczki cukru trzcinowego (ja dałam tylko 1 łyżeczkę)łyżka miodukilka goździkówszczypta...
Pyszności ;) UWAGA! Na jednym kawałku na pewno się nie skończy...;)1 margaryna5 jaj1 cukier waniliowy30 dag cukru30 dag mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2łyżeczki kakao2 łyżeczki mleka1 kg jabłekMargarynę utrzeć z cukrem i cukrem...
Bułeczki w sam raz na weekendowe śniadanie. Bo nawet jak pośpimy dłużej to i tak będą gotowe, zanim zrobimy poranną toaletę. Moje obsypane zostały dodatkowo ziarnem słonecznika. Bułeczki mają przyjemnie miękki miąższ, skórka natomiast jest...
Skąd ten przepis się wziął? Kto nie lubi świeżego, jeszcze ciepłego, chleba? Ja osobiście nie znam takich osób ;-) O świeżym, jeszcze chrupiącym pieczywie myślałam już od dawna. Niestety moje wcześniejsze próby kończyły się...
Uwielbiam kasze, pod różnymi postaciami z różnymi dodatkami. Niezmiernie ucieszyła mnie zatem wieść o akcji kulinarnej zorganizowanej przez Edysię z blogu Przy kuchennym stole. Na początek zaproponuję zapiekane cukinie z dodatkiem dyni, którą o...
Ależ mnie tu dawno nie było... co nie znaczy, że nic nie gotowałam, piekłam, pichciłam. Naszło mnie jednak ponownie, żeby tu zaglądnąć i coś uaktualnić, bo się jakoś tak smutno tu zrobiło. A, że piękny listopad zaczął...
Tegoroczny listopad przypomina bardziej mi marzec. Dużo słońca. Na wycieczki rowerowe wciąż mogę się z moimi dziewczynami wybrać. Nie odzywało się to co roczne przeczucie, że już o Świętach trzeba myśleć. Owszem czytałam wpisy Bey czy...
Był u Liski, teraz jest u mnie. Ten u Liski urzekł mnie swoim sprężystym miąższem - tak przynajmniej wnioskuje moje oko kiedy przypatruje się tym pysznym liskowym fotografiom. Pisałam że go upiekę w przyszły weekend, a że przyszły weekend...
13 listopada 2008 roku opublikowałam swój pierwszy wpis. Od tego czasu wydarzyło się parę rzeczy. Zyskałam kilku odwiedzających. Przeniosłam swój blog na inny serwer. Uczestniczyłam w kilku akcjach kulinarnych- wszystkim organizatorkom z całego...
Bez sosiku złamało się i postanowiło przyrządzić "coś" z sosikiem. Bohaterem dzisiejszego odcinka jest cukinia. A teraz parę faktów z życia naszej gwiazdy:- cukinia w 95% składa się z wody, więc bez obaw możecie się nią zajadać nie...
No i zaczęło się.. Najwidoczniej wykładowcy uznali, że po luźniejszym październiku (luźniejszym, jak na standardy medycyny;)), czas wziąć się wreszcie ostro za studentów.. I mam..zajęcia na uczelni od rana do wieczora, non stop jakieś koła,...
Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było,
proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.
Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową.
Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu,
aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań.
Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników
na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).