Z wysokoobcasowego duetu Kręglicka-Gessler raczej bardziej przypada mi do gustu kuchnia tej pierwszej, ale ten przepis wyjątkowo kupił mnie swoją prostotą. Sernik zyskuje na smaku z każdym dniem, bo tylko początkowo wydawał mi się za słodki; po...
To taki chleb, dla którego zrobiłam to, co robię od święta i dla nielicznych - wstałam przed szóstą rano w dzień powszedni. Ale cóż - była to prosta konsekwencja nierozsądnego przygotowania zaczynu o godzinie 19... Trzeba było go po prostu...
Dwa poprzednie chleby na zakwasie, które piekłam, były smaczne, ale dopiero ten uznaję za pyszny. Być może nie bez znaczenie jest także fakt, że do trzeciego chleba hodowany przeze mnie zakwas zdążył już dojrzeć. Przepis chodzi z Pracowni...
Lubię ryby. Mogłabym je jeść codziennie. Wędzone, świeże, w postaci kotletów mielonych, filety, marynowane .. lubię je pod każdą postacią. Pasta z makreli jest dobra do kanapek, można ją zrobić w wersji z majonezem lub bez. Można do niej...
Prosty chleb z prażonym słonecznikiem - dobry na początek przygody z zakwasem. Smaczny, choć dość szybko czerstwieje. Podczas pieczenia nie bardzo wyrósł, ale to przede wszystkim "wina" młodego zakwasu. Ale za to jest fotogeniczny ;)Składniki...
Bardzo lubię orzechy, ale najmniejszą sympatią darzę chyba włoskie. Więc kiedy przeczytałam u Dorotus, że użyte przez nią "skorupiaki" przypominają w smaku włoskie, wiedziałam, że niezbędna będzie modyfikacja.Najbardziej zaskakującą...
w końcu nastały upragnione wakacyjne upały. teraz najczęściej chodzi po głowie wszystko co zimne i mokre. jednak schłodzony arbuz w miodowej marynacie to prawdziwy eliksir na spękane lipcowa spiekotą usta. porcja w sam raz na spragnioną parę...
w końcu nastały upragnione wakacyjne upały. teraz najczęściej chodzi po głowie wszystko co zimne i mokre. jednak schłodzony arbuz w miodowej marynacie to prawdziwy eliksir na spękane lipcowa spiekotą usta. porcja w sam raz na spragnioną parę...
Oczywiście ja, strachajło wielkie, wystraszona nacinaniem zrobiłam to zbyt płytko i wyszło co wyszło ;) Niemniej bułki były wyśmienite, pachniało czosnkiem niebiańsko i już jest plan powtórki z rozrywki :D Po przepis zapraszam na blog...
Pewnie każdy już słyszał o tym, że pizza może być zrobiona bez drożdży. Myślę, że nie powinno się jej porównywać do tradycyjnej. Smak nie jest ani lepszy ani gorszy, jest po prostu inny. Wymaga o wiele mniej pracy. Właśnie takim specjałem...
Broniłam się rękami i nogami przed tartami... ;/ Nie, nie wcale nie znaczy, że nie próbowałam. Próbowałam. Zawsze z marnym skutkiem. Szkoda gadać. Tym razem jednak postanowiłam, że albo ona albo ja i zabrałam się do rzeczy bez kompleksów,...
Te croissanty robiłam jakiś czas temu. Są dobre, ale to jeszcze nie jest to czego szukałam ;) Ciasto robi się w miarę łatwo ;) Same croissanty są lekkie, smaczne i kaloryczne ;) A i masło musi być masłem, a nie jakimś produktem które koło...
Byłam z babcią dzisiaj rano na "zielonym targu". Patrzę, a tam żurawina! A ja przecież nigdy nie robiłam nic z żurawiną! :) Wykorzystałam przepis, który już tutaj zamieściłam na ciasto truskawkowe, troszeczkę go...
składniki:paczka makaronu spaghettipodwójna pierś z kurczakapor1 mała cebula1 mała marchewkaz 10 małych pieczarekjedna paprykamieszanka warzyw orientalnych w puszce (kiełki soji, malutkie kukurydzki, pędy bambusa)sól, pieprzprzyprawa do kuchni...
znużonym monsunową porą, uciekającym od wiejących nudą placków i kompotów, dedykuję elektryzujący koktajl rabarbarowy. porcja na 2 osoby z dokładką. do przygotowania potrzebny jest blender, chociaż odrobina wyobraźni wszystko czyni...
no jak już tak zeszło na temat faszerowanych zachcianek, to dzisiaj były pomidorki :)składniki:cztery pomidory (dość duże, okrąglutkie)ser biały (na oko jedno opakowanie)2 łyżki jogurtu naturalnegokawałek cebuliokoło 15 zielonych oliwek...
bopo pierwsze miałam zachciankę :Ppo drugie jutro mam egzamin, bardzo się nim stresuję i żeby o nim nie myśleć chwytam się robienia czegokolwiek...składniki:- puszka tuńczyka w sosie własnym- 6 jajek- mała cebula- ząbek czosnku- łyżka...
Zmiany, zmiany, zmiany ... nadciągają w moim życiu i to dosyć poważne. Więc wybaczcie jak będzie tu pusto przez jakiś czas, może będę dodawała notki (mam trochę zaległych przepisów ;) )... ale rzadziej. Zmiany wkroczyły w moje życie...
Dlaczego z semoliną? Bo:Polka zrobiła tartę z semoliną ;)kończy się jej termin ważności (semolinie znaczy się, nie Polce ;))Fajne ciacha mi wyszły :) Przepis jest kombinowany, ale mój :) Ze starego przepisu, ze starego zeszytu, pozamieniane...
Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było,
proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.
Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową.
Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu,
aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań.
Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników
na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).