W czasie gdy drożdże były białym krukiem wśród produktów spożywczych jakimś cudem udało mi się nabyć aż 500g kostkę świeżych. W tym czasie pojawił się przepis na najlepszą na świecie WEGAŃSKĄ CHAŁKĘ, czy BUŁECZKI HOT CROSS. To tego...
Czas kwarantanny to czas wyzwań kulinarnych i odkrywania w sobie talentów kulinarnych. Nagle każdy z nas stał się kucharzem doskonałym. Mamy czas i chęci i próbujemy. Odkrywamy nowe smaki. Sprawdzamy swoją wytrzymałość na pikantne dania....
Moje ostatnie odkrycie i może pora co by ograniczyć jedzenie mięsa? Nie dlatego że nagle wegetarianizm czy weganizm stanie się moim nowym wyznaniem tylko po prostu dla zdrowia. Najdłużej, że tak powiem byłam wegetarianką podczas podróży do...
Jakaś ta wiosna inna w tym roku. Wszytko jest inne. Siedzimy w domu zamiast wyjść i cieszyć się spacerami, kawą wypitą po drodze, plotkami z przyjaciółmi.. po prostu zamiast cieszyć się życiem martwimy się o nie. Szukamy w gąszczu informacji...
Nie ma tak dobrze! Kochamy zupy we Wsiowej Kuchni i dlatego często je gotuję. A zieleniny jest już dużo, można szaleć, eksperymentować i smakować. Tę zupę przygotowałam po raz pierwszy i nie ostatni, bo bardzo mi smakowała. Jest łatwa do...
Drożdżowe bułeczki z twarogiem i borówkami to coś dla fanów domowych wypieków. Idealnie pulchne ciasto drożdżowe, do tego spora…Artykuł Drożdżowe bułeczki z twarogiem i borówkami pochodzi z serwisu Paulina Hofman.
Czego potrzebujemy?50 g cukru2 łyżeczki cukru wanilinowego25 g świeżych drożdży, pokruszonych125 g mleka1 żółtko40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki250 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja1 jajko, do posmarowania bułek1 łyżka...
Golonki z indyka to elementy mało popularne w sklepach. Niemniej możemy je spotkać w sklepach sieci Lidl i zdecydowanie są warte wypróbowania. Golonki mają bardzo dużo mięsa, dlatego nie mogę powiedzieć, że jedna sztuka wystarcza na jedną...
Ostatnio jeden z moich ulubionych wypieków (oczywiście poza wszelkimi drożdżowymi wypiekami, bo je kocham najbardziej!) - chlebek bananowy w zdrowszej wersji. Zamiast białej mąki pszennej używam pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pszennej,...
Czasami najciekawsze odkrycia kulinarne znajduje się przypadkiem. W 2018 roku byłem na delegacji w Santiago de Chile (więcej we wpisie Santiago syntetycznie), z lotem powrotnym przez São Paulo Guarulhos. São Paulo to największe miasto w Brazylii,...
Ponieważ pędy chmielu są już gotowe do zbioru, we Wsiowej Kuchni pojawiają się dania z ich dodatkiem. Najczęściej przygotowuję je gotowane na parze i polane stopionym masłem. Stanowią wtedy dodatek do ziemniaków, mięsa lub są składnikiem...
Banalnie prosty przepis na aromatyczne ravioli, które przygotujecie jedynie z kilku składników. Do nadzienia potrzebujecie jedynie tofu naturalnego i suszonych pomidorów, sprawdzą się zarówno te z oleju jak i suche, które warto uprzednio...
Rozszalałam się i druga rzecz dzisiaj - ciasto kryzysowe z pomarańczą BEZ PROSZKU DO PIECZENIA :)To ciasto jest przykładem, że jak są braki w kuchni, a bardzo się chce zrobić coś słodkiego, to można :)Z początku załamałam się, bo nie...
W tym zupełnie zwariowanym czasie naszło mnie na gotowanie. Jednocześnie musiałam wymyśleć coś na szybko, bo okazało się, że praca zdalna zajmuje jeszcze więcej czasu, niż normalna.Bardzo dawno nie robiłam nic z kapusty kiszonej, a w spiżarce...
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez babki, nawet w tym roku! Pyszna, wilgotna mocno czekoladowa z delikatnym posmakiem masła orzechowego. Oblana polewą czekoladową, lukrem na bazie masła orzechowego i obsypana kawałkami orzeszków. Ciasto...
Przemyćmy sobie trochę słonecznej Portugalii na te Święta. Takiej sprzed światowej pandemii, beztroskiej, pachnącej dyskretnie cynamonem i zachęcającej, by usiąść i chwilę podelektować się czymś dobrym. Może to być właśnie portugalska...
Kolejna, tym razem nieco świąteczna odsłona popularnej pasty (nie tylko kanapkowej), czyli hummusu. Dodatek tartego, ostrego i lekko słodkawego chrzanu świetnie komponuje się z goryczką tahini i oliwy. Koniecznie musicie wypróbować tego...
Puchate, mięciutkie i pełne rodzynek bułeczki, które na ogół przygotowywane są w krajach chrześcijańskich z okazji Świąt Wielkanocnych. Jednak w Anglii gdzie też są bardzo popularne zajada się je cały rok, co ja sama Wam polecam! Najlepiej...
Jedne ze smaczniejszych wegańskich kiełbasek jakie udało mi się przygotować. Sprawdzą się idealnie także na świątecznym stole. Świetnie komponują się z sosem chrzanowym i tłuczonymi ziemniaczkami, czy na talerzu z masą warzywnych dodatków...
Już kiedyś wspominałam, że pokrzywa we Wsiowej Kuchni osiągnęła rangę pożądanego warzywa. I może komuś wyda to się dziwne, ale jak przechodzę obok jakiegoś pokrzywowego "poletka" natychmiast czuję delikatne ssanie i chce mi się...
Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było,
proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.
Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową.
Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu,
aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań.
Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników
na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).