Weekendowa Piekarnia #110 proponuje poza bułkami jeszcze chleb. Trochę mnie przeraziło to, że piecze się go bez formy, bałam się, że mi ucieknie;) Na szczęście zachował kształt i nawet nie pękł:) Najlepszy kawałek (czyli jeszcze ciepłą...
Tortellini przygotowałam w ramach marcowej Pierogarni. Są świetne, z ciastem przyjemnie się pracowało, nadzienie z wędzonego łososia, koperku i ricotty bardzo mi smakowało. Mój S. nie był jednak przekonany, że ryba pasuje do pierożków..także...
Propozycje ostatniej Weekendowej Piekarni bardzo przypadły mi do gustu. Bułki od razu upiekłam z podwójnej porcji. Naobierałam się orzechów za wszystkie czasy ;), ale było warto. Bułki dobrze komponują się z serem brie, pomidorkami...
Flapjack. Pamiętam bardzo dobrze, gdy zjadłam go po raz pierwszy. To było wiele, wiele lat temu w Anglii, w jakiś deszczowy, pochmurny dzień, gdy brak ogrzewania i nieszczelne okna w naszym starym college’u rekompensowaliśmy sobie ciepłą herbatą...
Obiad błyskawiczny, w sam raz przed ciekawym zorganizowanym spacerem... Grillowany okoń nilowy z kiełkamiSkładniki:okoń nilowy, 2 filety po 300 g każdyopakowanie kiełkówtrochę cytryny, do wyciśnięcia sokuPrzygotowanie:Filet myję pod wodą,...
Postanowiłam pierwszy raz wziąść udział w Weekendowej Piekarni Tym razem propozycje podała Ela z Kartoflanego Pola. Mój S. jest absolutnym fanem orzechów włoskich, także skusiłam się na bułeczki. Były wspaniałe, mięciutkie,...
Z przerażeniem zdałam sobie dziś sprawę z tego, jak dawno nie zamieściłam tu żadnego przepisu! W czasie sesji byłam pewna, że nie mam na nic czasu, ale teraz już wiem, że byłam w wielkim błędzie i żyłam w niesamowitej wręcz...
Zakochałam się od pierwszego spojrzenia. Choć może to nie do końca było spojrzenie, a pierwsze zetknięcie ust i widelca. Moje kubki smakowe oszalały. Szpinak w mojej świadomości kojarzył się z pewnym silnym facetem z kreskówek (każdy z...
Bardzo lubię krewetki podsmażane z czosnkiem i posypane świeżą pietruszką, szpinak też bardzo często gości na moim stole. Stąd więc pomysł na naleśniki. Czosnkowe krewetki z delikatnym, kremowym sosem szpinakowym, zawinięte w puszysty,...
Tak sobie ostatnio pomyślałam, że dobrze by było poznać w końcu Chłopaka mojej Siostry. Opowiadała o Nim trochę, ale jakoś nie było okazji do spotkania (a mieszkamy w tym samym mieście!). Zebrałam się, zadzwoniłam i umówiłam naszą...
Tak sobie ostatnio pomyślałam, że dobrze by było poznać w końcu Chłopaka mojej Siostry. Opowiadała o Nim trochę, ale jakoś nie było okazji do spotkania (a mieszkamy w tym samym mieście!). Zebrałam się, zadzwoniłam i umówiłam naszą...
Mmmmm... ten marcepanowy zapach w domu podczas pieczenia... ;)Suche składniki:120 g startego na grubych oczkach marcepanu1 szkl. mąki zwykłej1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej1 łyżka proszku do pieczenia1/2 szkl. drobnego cukru...
Każdy zapewne ma swój przepis na rosół. Jedni wynieśli go z domu, inni znaleźli swój sposób. Mój przepis to rady Babć, Mamy i Taty, troszkę dodałam od siebie. Nie umiem powiedzieć który rosół jest najlepszy. Rosół obydwu moich Babć to...
Dokładniej mówiąc w odsłonie i odsłonce, ponieważ jeden jest dla mnie a drugi dla Natalki. Na liście zakupowej napisałam J. żeby wziął gruszki dla Natalki co się rozumie samo przez się, że mają być to egzemplarze najładniejsiejsze z...
Dawniej nie doceniałam śniadań. No, może poza wyśmienitymi, bardziej obfitymi niż obiad czy kolacja śniadaniami angielskimi. To naprawdę było coś! Do dziś chętnie je przyrządzam, choć przyznam, że rzadziej, niż bym chciała.Dziś jest...
Wraz z Wielkim Postem mamy rodzinne postanowienie ograniczenia słodyczy, więc na jakiś czas będzie trochę mniej przepisów na słodko, a więcej na słono. Dziś kurczak na butelce. Trafiłam na tego kurczaka zupełnie przypadkiem. Kurczak jest...
Powiedziało się A trzeba powiedzieć B. Dzisiaj już normalny, pełnowymiarowy wypiek nakamienny czyli pizza z kamienia wzięta.Pizza gotowa żeby włożyć ją do pieca. Kamień wygrzany przez godzinę już czeka.Forma prostokątna - tak lepiej się...
Zielona zupka na zwabienie wiosny, bo ona na razie gdzieś sobie poszła. Tyle zielonych przepisów na blogach, więc myślę, że wróci;) Zupka lekka, smaczna, bardzo zdrowa i szybko się ją robi. Smak zależy od tego w jakich proporcjach dodamy...
Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było,
proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.
Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową.
Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu,
aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań.
Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników
na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).