Dziś zaczyna się kalendarzowa wiosna i wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Czas więc rozpocząć przygotowania do świąt. Wprawdzie, gdy spoglądam przez okno, to nie widzę kwitnących pąków ani pierwszych kwiatów. Jest za to śnieg, którego...
Kulinarny symbol kuchni greckiej, czyli ser feta produkowany z mleka owczego z dodatkiem koziego, zapieczony ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, oliwą, chilli i oregano. Połączenie to sprawdzi się na weekendowe śniadanie na ciepło lub lekką...
Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę budyniową z budyniem czekoladowym. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis.Do przygotowania babki będziemy potrzebowali:120 g mąki pszennej (typ 400-550) –...
Od czasu do czasu by do patelni nic nie przywierało to robię na niej "smażenie" soli kamiennej.Zasypuję całą, suchą powierzchnię grubą solą i wygrzewam patelnie tak długo by sól na niej zrobiła się gorąca.Taki eksperyment...
Idealne pieczywo na śniadanie? Bajgle! Pyszniutkie zarówno z wytrawnymi dodatkami, jak i na słodko. Bardzo prosty przepis, który wbrew pozorom nie jest czasochłonny. Ciasto przygotujcie dzień wcześniej, rano wystarczy je już tylko nieco ogrzać,...
Gofry jak gofry- powiesz. Otóż nie, te gofry sa niebo lepsze niż te tradycyjne :) M.in. dlatego że wystarczą 2 sztuki i masz dość. Pyszne, zdrowe i sycące! Spróbuj!Z przepisu wychodzi 6 sztukCo trzeba?100 g roztopionego masła6...
Od roku piekę chleb w domu. To niewątpliwie pozytywna strona pandemii dla naszej rodziny. Na początku był to jeden rodzaj chleba, teraz eksperymentuję z różnymi. Wciąż się uczę i jeszcze długa droga przede mną. Wciąż też szukam i szukam...
Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i listkami młodego szpinaku w roli głównej. Szybka i pożywna, nie wymaga długiego gotowania. Idealnie pasuje do niej starty twardy ser np. włoski parmezan lub grecki graviera. Składniki:2 łyżki...
Na dworze nadal jest chłodno, słońce od czasu do czasu świeci, ale za wcześnie jeszcze na przesiadywanie poza domem. Mimo tego trochę się rozglądaliśmy dziś po naszej działce. Zastanawialiśmy się, co należy zrobić, jak przygotować otoczenie...
Moje życie to wartki strumień, choć bardzo często marzę o tym, by zmienił się w leniwą rzekę. Nie na zawsze. Na trochę. Tak, żebym mogła podgonić niektóre rzeczy, nadrobić zaległości. A spraw do załatwienia wciąż jest naprawdę dużo. W...
Dzisiaj do szybkowaru trafiły kurze udka. Przepis banalnie prosty a powstało naprawdę smaczne danie z wyjątkowo smacznym sosem. Sama byłam zaskoczona, nie spodziewałam się takiego efektu. Sosu powstaje dosyć dużo, można część odlać i dodać...
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zachęcić państwa do upieczenia przepysznej babki majonezowej. Babka po upieczeniu jest wilgotna, puszysta i delikatna, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.Do przygotowania babki będziemy potrzebowali:4...
Składniki :średniej wielkości filet z piersi kurczaka- u mnie taki gotowany w rosoleok. 10 sztuk pomidorów suszonych w olejupieprz i papryka ostra mieloneolej w którym były pomidoryPrzygotowanie:Ugotowane mięso, oraz pomidory zblendować,...
Klasyczne tagliatelle al ragu, znane też pod nazwą tagliatelle alla bolognese to danie pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Oryginalne ragu to długo duszony mięsny sos z dodatkiem podsmażonych warzyw, passaty pomidorowej, wina i mleka. Nie...
Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną golonkę z kapustą kiszoną. Goloneczka jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna, polecam wypróbować przepis na golonkę. Do przygotowania golonki będziemy potrzebowali: 2 golonki wieprzowe (moje...
Fantastyczny i przepyszny placek, który znika dosłownie w mgnieniu oka. Wykonanie go nie jest wcale kłopotliwe i można się pobawić z różnymi smakami, wykorzystując owoce jakie lubimy. Ja w ramach "czyszczenia" lodówki upiekłam to...
Prosta domowa śródziemnomorska przekąska np. do kieliszka dobrego wina. Oliwki marynowane z czosnkiem, papryczką chilli i świeżą pietruszką, którą można dowolnie zamieniać np. na oregano, tymianek, bazylię, rozmaryn lub mieszankę...
Testowania elektrycznego szybkowaru ciąg dalszy. Dzisiaj kolej na wołowinę. Bitki wołowe z grzybami w 40 minut. Mimo że można obsmażyć wołowinę bezpośrednio w szybkowarze, tym razem obsmażyłam je na patelni - było szybciej dzięki temu, że...
Uwielbiam, jak dom pachnie chlebem. Piekę go systematycznie, ale w weekend, kiedy mam więcej czasu, oprócz chleba, w mojej kuchni pojawiają się też bułki. Różne bułki. Czasami piekę rustykalne, innym razem wiejskie, a ostatnio upiekłam bułki...
Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było,
proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.
Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową.
Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu,
aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań.
Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników
na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).