Postanowiłam dodać ten przepis mimo że już mam spaghetti na blogu. Ta potrawa jest podana inaczej, mam nadzieję że Wam się podoba. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek i pokrojony w drobne paseczki...
Kolejna odslona amerykanskiego wynalazku cukierniczego czyli ciastek-filizanek/cupcakes. Tym razem w wersji z ciasteczkami Speculos albo ze starymi pierniczkami ze Swiat Bozego narodzenia oraz z zielona cytryna. Mniam... byle wybila godzina...
Czyli nasza wczorajsza, piatkowa kolacja w kolorach wiosny! Taboulé jest libansko-syryjska salatka, podawana na zimno i robiona z kaszy boulghour, miety i zielonej pietruszki. Wczoraj dodalismy do niej mlode cebule dymki, mlode marchewki i swiezy zielony...
Jambalaya to jedno z naszych ulubionych dań. Przepis na jambalaya powstał na specjalne zamówienie moich dzieci. Pewnie niektórzy z Was się dziwią, że dzieci mogą być smakoszami krewetek. Sama uwielbiam...The post Jambalaya z jumbo krewetkami...
Wśród herbacianych eksperymentów tym roku królują jabłonie. Do fermentacji, a właściwie oksydacji wybieram młode liście i pąki kwiatowe lub kwiaty w początkowej fazie kwitnienia. Proces przygotowania herbaty jest dość krótki - wystarczą dwa...
Robiąc domowe masło czosnkowe przekonamy się jak wiele może tak niewiele. Trzy proste składniki połączone w kilka sekund przeniosą nasze kanapki na wyższy, zupełnie nowy smakowy level.Składniki:2 łyżki masła3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki...
Nawet nie przypuszczałam będąc nad Lazurowym Jeziorkiem w Osadnik Gajówka że tuż obok jest tak piękne miejsce - miasto Turek.Tym razem w październiku tam trafiliśmy i pochodziliśmy, pozwiedzaliśmy.To urocze miasteczko warto odwiedzić.Zapraszam...
Delikatny, bardzo słodki deser bezowy z bitą śmietaną. Aby przełamać słodycz dodałam galaretkę z żurawiny ale możecie zastąpić ją na przykład dżemem porzeczkowym albo świeżymi owocami. Jeśli wolicie bezę bardzo kruchą i dobrze...
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, wyczekiwane i nasmaczniejsze z majowych ciast. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Także rabarbar, czerwona porzeczka, agrest czy...
Polskę XVIII wieku całkowicie zdominowała kuchnia , kultura i zwyczaje Republiki Francuskiej.Wśród potraw jednak nie zapomniano o polskich daniach narodowych.Gotowano wonne zupy i pieczono soczyste mięsa.Podstawą były kiełbasy, dziczyzna,...
Sezon na młodą kapustę właśnie się rozpoczął. W tym roku zaczęłam od takiej właśnie wersji kapusty z pieczarkami. To fajny dodatek do ziemniaków, jajka sadzonego i maślanki. Równie dobrze będzie smakować z pieczywem.Składniki:1 główka...
Lasek zwany Hazelwood jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc przez mieszkańców Sligo oraz turystów. Wart jest wizyty o każdej porze roku, ale najpiękniej jest w nim na przełomie kwietnia i maja, kiedy drzewa porastaja pierwsze, jeszcze...
Powracam po chwilowej przerwie spowodowanej rodzinnym wyjazdem. Odpoczynek każdemu się przyda i właśnie z niego skorzystaliśmy. Tym czasem powroty są najprzyjemniejsze. I takim oto sposobem awokado, które zostało w domu dojrzało do siebie i było...
Obok krzewów bzu nie można przejść obojętnie ;) Z kwiatów bzu nie robię herbat, nie przepadam, choć sfermentowany kwiat ma leciutki karmelowy aromat, do dań nie używam... Ale... Garść kwiecia ususzę. I to wyłącznie dla urody, bo kwiat...
Polowałam w tym roku na rabarbar.Za pierwszym razem był bardzo drogi, za drugim zwiędły, za trzecim przerośnięty...Myślałam, że ten moment już nigdy nie nastąpi, ale jest!Dorwałam piękny, cieniutki, różowy rabarbar i od razu wiedziałam, że...
Orzeźwiająca i obłędnie cytrynowa – lemoniada – poznaj nasz prosty przepis podstawowy na ten idealny napój na upalne dni. Lemoniada cytrynowa smakuje wybornie i jest super prosta w przygotowaniu. Jest ona napojem chłodzącym o kwaskowatym...
Tego wpisu w zasadzie miało nie być. A jeśli już miał się ukazać, to raczej w innym tonie. Cóż...życie weryfikuje przekonania i poglądy. Ale od początku.2 lata temu, zdaje się, że w sierpniu, napisała do mnie jedna z czytelniczek....
Składniki :ok. 600 g jabłek - u mnie 300 g jabłek i 300 g gruszeksok z połowy cytryny160 g masła1/2 szklanki cukru1 łyżeczki cukru z wanilią4 jajkaszczypta soli3/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do...
Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było,
proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.
Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową.
Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu,
aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań.
Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników
na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).